Πρόβλημα στο μάτι της κανάρας μου

Συζήτηση με θέμα Πρόβλημα στο μάτι της κανάρας μου, που ξεκίνησε από armagedwn, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 10 Σεπ 2009.

 1. armagedwn

  armagedwn PB New Member

  Η κανάρα μου, παρουσίασε ξαφνικά και ενώ ετοίμαζε φωλιά, πρόβλημα στο μάτι της: φούσκωμα στο κάτω βλέφαρο σε βαθμό που σε μιά μόνο μέρα έκλεισε το μάτι και μικρή απώλεια στα πούπουλα γύρω από το μάτι. Επειδή το ίδιο είχε συμβεί και με άλλη κανάρα και τελικά πέθανε μετά από δοκιμές διαφόρων θεραπειών (αποτέλεσμα κτηνιάτρων και μη) κι επειδή πριν από κανά μήνα είχε κάτι σαν φτέρνισμα, της χορήγησα Aviomycine αλλά έκανα και εφαρμογή με Pulmosan, ενώ για το μάτι δεν έβαλα κανένα κολύριο αλλά το ξέπλενα καθημερινά (2-3 φορές τη μέρα) με χλιαρό χαμομήλι και έβαζα μέσα στο μάτι μόνο φυσιολογικό ορό. Μετά από μια εβδομάδα περίπου το μάτι είχε επανέλθει και κανένα ίχνος από φτάρνισμα! Να σημειώσω ότι στην κανάρα που είχε το ίδιο πρόβλημα και τελικά πέθανε, έκανα χρήση του Aviomycine και χρησιμοποιούσα κολύριο Tobrex (χωρίς κορτιζόνη) όπως είχε υποδίξει ο κτηνίατρος αλλά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και για την ακρίβεια πριν πεθάνει είχε χάσει πολλά πούπουλα από το κεφάλι κυρίως και όχι μόνο. Συμπερασματικά στη δεύτερη περίπτωση χρησιμοποίησα και το Pulmosan (λέγεται ότι σκοτώνει ακόμα και εξωτερικούς μύκητες) και η φρον΄τιδα του ματιού έγινε με πιο ήπια μέσα. Ελπίζω να βοήθησα αφού το πρόβλημα με μάτι είναι αρκετά συχνό και μάλιστα στις κανάρες.
   
 2. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Γιώργο καλημέρα.
  Το μάτι είναι ένα ευαίσθητο σημείο.Εκεί εμφανίζονται απο απλές
  επιπεφυκήτιδες απο βακτηριακές μολύνσεις μέχρι φλύκταινες απο ευλογιά.
  Αλλες φορές υπάρχει ένα ελαφρό αραίωμα στο πτέρωμα γύρο του και άλλες φορές
  ένα πλήρες άδειασμα, που μπορεί να σημαίνει απο μια απλή αβιταμίνωση
  μέχρι σύμπτωμα μιας σοβαρής ασθένειας που λέγεται ορνίθωση.
  Δεν μπορείς να ξέρεις αν δεν πάς σε ειδικό για την σωστή διάγνωση.
  Αν θέλεις ανέβασε κάποιες καθαρές φωτογραφίες για να ακούσεις
  γνώμες,γύρο απο το πρόβλημα του πουλιού.
   
 3. armagedwn

  armagedwn PB New Member

  Δυστυχώς Μάκη δεν έβγαλα φωτογραφίες όταν είχε το πρόβλημα και τώρα όπως είπα είναι καλά και άρα δε θα μπορούσε να φανεί το πρόβλημα που είχε. Σε κτηνίατρο είχα πάει την προηγούμενη κανάρα μου κι εκείνος μου είχε δώσει τη θεραπεία (είχε αποκλείσει την ορνίθωση και την ευλογιά) αλλά πέθανε! Τουλάχιστον αυτή έγινε καλά με τη χορηγία όσων είπα παραπάνω και που σαφώς δεν τα αναφέρω σαν ειδικός και άρα δεν παροτρύνω όλους να κάνουν το ίδιο, απλά το καταθέτω σαν εμπειρία. Το σωστό σαφώς είναι να πηγαίνει κανείς σε κτηνίατρο ή ίσως καλύτερα πτηνίατρο αλλά η εμπειρία μου λέει ότι είναι σπανιότατοι οι ειδικοί και ίσως οι καλοί ειδικοί αφού πάντως εγώ δεν βρήκα από όσους επισκέφτηκα ικανοποιητικές απαντήσεις και σίγουρα καμία θεραπεία :(
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...