Πρόβλημα με την πτερόροια η κάτι άλλο;

Συζήτηση με θέμα Πρόβλημα με την πτερόροια η κάτι άλλο;, που ξεκίνησε από maritinamou, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 4 Δεκ 2014.

 1. Κάνω υπομονή εδώ και καιρό για να μην σας κουράσω με το πρόβλημα που αντιμετωπίζω όμως βλέπω πως απο μόνο του... δε λύνεται και πρέπει να αναλάβω δράση! Η πτερόροια του καναρινιου μου, το οποίο βλέπετε και στη φώτο έχει ξεκινήσει απο τον Αύγουστο. Μέχρι και σήμερα δε λέει να τελειώσει! Πάνω που λέω τέλος όλο φτερά βλέπω στα κάγκελα του κλουβιού. Είναι φυσιολογικό; Εννοείται πως έχω ξεχάσει τη φωνή του εδώ και μήνες. Κατα τα άλλα είναι ζωηρό, τρώει τα πάντα.
  Μένω Κύπρο, ο καιρός είναι πολύ καλός ακομη και τα πουλια είναι μόνιμα έξω. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχω αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο.
  Είναι συνηθισμένη αυτή η τόσο μεγάλη διάρκεια της πτερόροιας ή μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο;
  Ευχαριστώ
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Πολύ φοβάμαι πως θα πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις υπομονή....μάλιστα πριν λίγες ημέρες φίλος εδώ στην ομάδα από Ελλάδα, ανέφερε πως έχει καναρίνια σε πτερόρροια Μεχρι ποιο μηνα μπορει να κρατησει η πτερόροια; | PetBirds
  Αν ρωτάς λοιπόν δεν είναι φυσιολογική η πτερόρροια αυτό το διάστημα, όπως δεν είναι φυσιολογικές και οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Αρχές Δεκέμβρη και 15-17ο C, στην Ελλάδα .... να υποθέσω 20ο C στην Κύπρο. Ίσως και ο καιρός να τα έχει μπερδέψει.
  Η πτερόρροια είναι μια φυσιολογική διαδικασία στα πτηνά που αρχίζει συνήθως όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι σχετικά μεγάλη (ζέστη) και το φως του ήλιου αρκετό. Μιλάμε δηλαδή για καλοκαίρι. Πτερόρροια μπορεί ακόμη να συμβεί είτε από καταστάσεις stress, είτε κάποια ασθένειας και για πολλούς άλλους λόγους. Πριν λίγες μέρες σε έκθεση πτηνών υπήρχαν καναρίνια με πτερόρροια χωρίς να μπορεί ο εκτροφέας να κάνει κάτι..
  Το καναρίνι σου που είναι σε πτερόρροια πιθανόν να είναι κι αυτό στο τέλος της ίσως ξεκίνησε με καθυστέρηση και φυσικά αν σε παρηγορεί έχω κι εγώ ένα που είναι σε πτερόρροια, ευτυχώς στην τελική της φάση στο κεφάλι....
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 23 Ιουλ 2016
 3. Έχεις δίκιο. Το σκέφτηκα και γω αυτο. Αν μάλιστα δεις πως κάνει και η.... σύζυγος του που βρίσκεται στο διπλανό μπαλκόνι και είναι ηδη πυρωμένη καταλαβαίνεις πως ίσως και να έχουν μπερδευτει. Φαντάσου και να κελαιδούσε δηλαδή... Θα δείξει... Οπως και να χει ευχαριστώ για την απάντηση...
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ασφαλώς πρέπει να την πείσεις να δείξει σύνεση και να σταματήσει τις προσπάθειες αναπαραγωγής. Το λιγότερο φως προς το παρόν θα είναι καλός βοηθός σ΄αυτή σου την προσπάθεια.
   
 5. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Τα βασικότερα προβλήματα που δημιουργούν μια εκτός εποχής πτερόρροια είναι το στρες και η διατροφή. Κάποιες φορές αυτά τα δυό είναι ΕΝΑ (διατροφικό στρες) . Οταν όλοι οι εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν κάποιου είδους στρές ,είναι Ο.Κ , ΤΌΤΕ πρέπει να ψάξουμε με προσοχή την διατροφή του πουλιού. Μια ενισχυμένη με πρωτεΐνες διατροφή και ένα μείγμα σπόρων καλής ποιότητας που θα περιλαμβάνει ΠΕΡΙΛΛΑ συνήθως δίνουν την λύση .
   
 6. Στα καλά καθούμενα από τι να έχουν στρες; Τι άλλαξε από χτες που ήταν μια χαρά; Πως μπορούμε να το πούμε με σιγουριά;
   
 7. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Γιώργο είσαι εδώ ή σε άλλο Θέμα ; Λέει οτι έχει ένα πουλάκι που μαδάει απο τον ΑΥΓΟΥΣΤΟ .
  Η πτερόρροια είναι ένα ορμονικό θέμα.Συνδέεται με την διάρκεια του ημερήσιου φωτισμού, την θερμοκρασία, την διατροφή.
  Οταν γίνεται με τον φυσιολογικό τρόπο δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό. Οταν όμως η περίοδος της αυξάνει "περίεργα" , στρεφόμαστε αμέσως στο ΓΙΑΤΙ ; ενεργοποιείται ο γνωστός μηχανισμός της. Το σοκ που προκύπτει απο μεταβολή και μη φυσιολογική ύπαρξη σωστού φωτισμού, ή οι συνεχείς διαφοροποιήσεις της θερμοκρασίας είναι δυνατόν να δώσουν τέτοια συμπτώματα. Αν τίποτα απο αυτά δεν υπάρχει , ψάχνουμε άλλου είδους στρεσαρίσματα. Ενα απο αυτά, είναι ο συνεχής κακός τρόπος διατροφής. Είτε όταν κάποιο μείγμα σπόρων είναι ακατάλληλο, είτε όταν δεν υπάρχει η σωστή πρωτεϊνική στήριξη του πουλιού ή ακόμα οταν υπάρχει κάποια έλλειψη βιταμινών ή μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Δεν λέμε οτι φταίει το ένα ή το άλλο ,απλά ελέγχουμε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ όλους αυτούς τους παράγοντες, δημιουργόντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και περιμένουμε να αντιδράσει το ίδιο το πουλάκι και να επανέλθει στην φυσιολογική ροή της ζωής του.
   
 8. Εδώ είμαι, ρωτάω.
   
 9. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον. Βασικά να σας διευκολύνω λίγο. Καταρχήν το πρόβλημα συνεχίζεται. Επίσης, δεν είμαι αρχάριος ούτε το πουλί είναι νέο. Είναι σχεδόν τριών ετών, γεννημένο Κύπρο, εγκλιματισμένο και συνηθισμένο. Περυσι πτερρόροια χωρίς κανένα πρόβλημα. Ιδια θέση εδω και 2 χρόνια, τροφή πολύ καλή και πλούσια σε βιταμίνες και γενικά ότι χρειάζεται σε καθαριότητα κλπ κλπ. Γι αυτό με παραξενεύει το φαινόμενο και είπα να ρωτήσω. Πηγε και καναδυο φορές χθες να ξεκινήσει να κελαηδήσει αλλά... σαλιαρίζει που λέμε και μεις στην Καβάλα. Σα πυρωμένο θηλυκο. Κατα τα άλλα τρώει και κινείται κανονικά........ Δυσκολη περίπτωση.......... Θα σας ενημέρωσω, εννοείται, μόλις υπάρξει κάποιο νέο ή αλλαγή.
   
 10. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Έχω να σου κάνω ερωτήσεις για να καταλάβω...
  1. το συγκεκριμένο πουλί έχει από τον Αύγουστο πτερόρροια ή απλά καθυστέρησε να ξεκινήσει?
  2. Σε ποια φάση της πτερόρροιας βρίσκεται τώρα?
  3. Τι θερμοκρασίες έχει στον τόπο σου?
   
 11. sdc

  sdc PB Member

  Μια σταγόνα βάμμα ιωδίου σε 250 ml νερού για 10-15 μέρες
   
 12. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Σε τι θα βοηθήσει το βάμμα ιωδίου στο νερό του Μιχάλη? Ρωτώ γιατί πρώτη φορά το ακούω και θα ήθελα να μάθω κι γω. :)
   
 13. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Κάνει την ίδια δουλειά που κάνει η Περίλλα ,αλλά πολύ πιο άμεσα και δραστικά. Μιλάει για βάμα (καθαρό ιώδιο).
   
 14. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Δηλαδή; τι κοινό έχουν η περίλα και το βάμα;
   
 15. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Είναι ένας απο τους λίγους σπόρους με κάποια ποσοστά ιωδίου.
   
 16. sdc

  sdc PB Member

  Ο θυρεοειδής παράγει τρεις ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4), την τριωδοθυρονίνη (Τ3), και την καλσιτονίνη (CT).Οι πιο βασικές είναι η Τ4 και η Τ3 και για να τις συνθέσει ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο το οποίο προσλαμβάνει από το αίμα. Το ιώδιο αυτό προέρχεται από τις τροφές.
  Αν το ιώδιο των τροφών είναι λίγο, τότε ο θυρεοειδής αναγκάζεται να λειτουργεί περισσότερο και έτσι διογκώνεται, δημιουργείται δηλαδή αυτό που ονομάζουμε βρογχοκήλη.
  Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό, την ωρίμανση και ανάπτυξη όλων των κυττάρων και των ιστών. Πάντως η κύρια αιτία του υποθυρεοειδισμού είναι η έλλειψη ιωδίου από τις τροφές.
   
 17. 1. Η πτερόρροια ξεκίνησε Αύγουστο και μόλις ολοκληρώθηκε, θέλω να πιστεύω.
  3. Οι θερμοκρασίες στη Λεμεσό της Κύπρου αυτή την περίοδο είναι μέγιστη γύρω στους 19 και ελάχιστη γύρω στους 12. Σε σχέση με την Ελλάδα ξημέρωνει πολύ νωρίτερα και νυχτώνει πολύ νωρίτερα επίσης.

  Αφού σας ευχαριστήσω όλους να σας πως πως η πτερόρροια (με όποια θέματα προφανώς προέκυψαν) πρεπει να έχει ολοκληρωθεί επιτέλους και το πουλάκι φαίνεται υγιές.
  Εκτός βέβαια απο κάτι πολύ σημαντικό.... Δε μου κελαηδάει.... Απλά επειδή εχω απορρήσει λέω να το αφήσω λίγο καιρό ακόμα να δώ πως θα πάει.
  Απο διατροφή δεν έχω δώσει κάτι σε φάρμακο, απλά βοηθάω όσο μπορώ με βιταμίνούχες τροφές κλπ
   
 18. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Δώστου λίγο χρόνο και μόλις νιώσει και αυτό έτοιμο θα σου τραγουδήσει ξανά! :)
   
 19. Από τον Αύγουστο έως τώρα; Τέσσερις μήνες πτερόρροια; Πολύ δεν είναι;
   
 20. ναι ειναι παρα πολυ! Απλά πρώτη φορά μου συμβαίνει και μένα και δε μπορώ να το εξηγήσω.... Θα δείξει! Οπως και να χει ευχαριστώ και θα σας ενημερώσω!
   
Φόρτωση...