Προσωπικές εμπειρίες με cockatoo

Συζήτηση με θέμα Προσωπικές εμπειρίες με cockatoo, που ξεκίνησε από ΠΑΝΟΣ, στο Forum 'Παπαγάλοι Γενικά' του PetBirds, 29 Μαρ 2009.

 1. Γειά σας.Μπορείτε όσοι απο εσάς έχετε εμπειρία με cockatoo να μου πείτε διάφορα πράγματα για την συμπεριφορά τους,την φροντίδα τους και γενικά διάφορα άλλα για τους cockatoo?
   
 2. Πριν πει κανείς οτιδήποτε για τα κακατούα..πρέπει να εστιάσει στο οτι είναι Πολύ θορυβώδη πουλιά(ειδικά οι galerita,palm, alba k moluccan)...όπως και τα μεγάλα είδη μακάο.Δεν κάνουν για κάποιον που μένει σε διαμέρισμα!
  .

  .
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 25 Αυγ 2016
 3. inca1099

  inca1099 PB Member Article Writer

  Εγώ δεν θα εστιάσω στο θόρυβο όπως πολύ σωστά αναφέρει η Σοφία, (γιατί και εγώ σε διαμέρισμα μένω και δεν έχω προβλήματα), αλλά στην ψυχοσύνθεση, την νοοτροπία τους, και στην απαιτητικότητα τους. Δεν είναι πουλιά για κάποιον άπειρο ιδιοκτητή, δεν είναι πουλιά που θα τους δώσεις ένα μπώλ φαγητό και θα το φάνε, δεν είναι πουλιά που θα τα αφήσεις για ώρες μόνα τους και θα μείνουν έτσι απαθέστατα, δεν είναι πουλιά που θα συμβιβαστούν με οτιδήποτε. Ο παράγοντας σκόνη, που έχω βαρεθεί να το λέω, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν, για αλλεργίες, αναπνευστικά αλλά και το καθημερινό ξεσκόνισμα του χώρου. Διατροφικά δεν τρώνε ότι και οι άλλοι παπαγάλοι, σε καμία περίπτωση μόνο πέλετς και σε μεγάλες ποσότητες. Μια ακόμα επισύμανση είναι η ευαισθησία τους σε PBFD, και έχουν την τάση αυτοκαταστροφής (έπειτα απο διαφόρους παράγοντες, όπως στρές, αμέλια, μη επαρκή και σωστή διατροφή).
   
 4. Είναι άλήθεια ότι μόλις ενηλικιωθούν αλλάζουν χαρακτήρα αρχίζουν να φωνάζουν και δαγκώνουν?
   
 5. Οι περισσότεροι λένε πως τα κακατούα είναι οι πιο ήμεροι παπαγάλοι, σχεδόν σαν τα σκυλιά που τους αρέσει να τα χαιδεύεις συνέχεια κτλ.Εγώ θεωρώ πως πέρα απ το θόρυβο και τις υπόλοιπες ιδιαιτερότητες που ορθά αναφέρει ο Γρηγόρης ,τα κακατούα είναι οι πιο επικίνδυνοι παπαγάλοι.Κι αυτό γιατί μπορεί να επιτεθούν χωρίς να σε προειδοποιήσουν καθόλου.Ακόμα κ με σωστή εκπαιδευση κτλ μερικές φορές είναι απρόβλεπτα.Ο ιδανικός σύντροφος για ένα κακατούα πιστεύω πως πρέπει να είναι κάποιος που ζει σε μονοκατοικία,με ειδικά κατασκευασμένο bird-room, με τουλ μια 10ετία εμπειρίας με διαφορα είδη παπαγάλων,γνώσεις training k socializing για πουλιά..και πάρα μα πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο.Βέβαια λέμε κακατούα, αλλά δεν είναι όλα το ίδιο.Τα goffins(cites 1),ducorps,lesser & citron(cites 1) είναι πιο ήπιας ''φύσης'' όπως κ τα galah.Αλλά κ αυτά που ισως κάνουν λιγότερο θόρυβο έχουν πολλές απαιτήσεις όπως ειπώθηκε.Τέλος να σημειώσω πως ένα κακατούα πχ Triton ακόμα κ 2 χρονών είναι ακόμα μωρό..δεν σημαίνει ότι θα είναι ετσι σε όλη του τη ζωή
   
 6. Ευχαριστώ πολύ Σοφία.
   
 7. Τώρα κλείνω προς amazon ή macaw(severe).Σας ευχαριστώ που με βάλατε στον σωστό δρόμο!
   
 8. CLIT

  CLIT PB New Member

  Οι Αμαζόνες πάντως είναι κι αυτές αρκετά φωνακλάδες κι είναι πιο ανεξάρτητες απ' τ' άλλα είδη. Δηλαδή μη περιμένεις να κάθονται να δέχονται συνέχεια τα χάδια. Θα υπάρξουν και στιγμές που δε θα θέλουν τόσες επαφές. Και θα ρίχνουν και τις φωνές τους και όταν μπουν στην περίοδο αναπαραγωγής μη παραξενευτείς αν τις δεις κάπως αλλιώς. Θέλουν κάποια εμπειρία κι αυτές.
   
 9. Τότε τι να πάρω?

  Ο εκτροφέας όπου είχα πεί για medium sulphur cockatoo μου είχε πει ότι θα είναι ήμερος σαν σκύλος
   
 10. CLIT

  CLIT PB New Member

  Το τι θα πάρεις θα τ' αποφασίσεις εσύ. Απλά όταν αποφασίσεις θα πρέπει να είσαι 1000% σίγουρος γι' αυτό. Αλλιώς μη το πάρεις μέχρι να σιγουρευτείς. Το πουλί είναι όπως το μάθεις. Αν το πάρεις από Ρόδο, κατά πάσα πιθανότητα όντως θα είναι ήμερο πολύ. Όταν θα το πάρεις η συμπεριφορά του θα εξαρτηθεί απ' τη δική σου συμπεριφορά πάνω του. Μη ξεχνάς, είναι σαν ν' αναθρέφεις ένα μωρό.
   
 11. Οκ σε ευχαριστώ πολύ Σωτήρη

  Δηλαδή δεν υπάρχει κανόνας ότι κάθε medium sulphur cockatoo μόλις ενηλικωθεί θα αρχίσει να φωνάζει και να δακγώνει ε?
   
 12. CLIT

  CLIT PB New Member

  Γενικά δεν υπάρχουν κανόνες. Κάθε πουλί είναι ξεχωριστό, όπως κι οι άνθρωποι. Εξαρτάται απ' το χαρακτήρα του, τα βιώματά του, το περιβάλλον στο οποίο ζει και τις επιρροές που έχει. Αν από μικρό είναι ήσυχο, γιατί έτσι τό ΄χεις μάθει και του έχεις φερθεί με αγάπη και ζεστασιά, δε μπορεί ξαφνικά ν' αρχίσει να φωνάζει και να δαγκώνει. Τα πάντα εξαρτώνται από μας που τα μεγαλώνουμε.
   
 13. Σε ευχαριστώ Σωτήρη

  Ελπίζω να μην κάνω λάθος που θα τον αγοράσω.Θηλυκό θα τον πάρω είναι καλύτερα?
   
 14. CLIT

  CLIT PB New Member

  Θηλυκό καλύτερα. Αν τελικά αποφασίσεις να πάρεις cockatoo, ότι κι αν σου "βγει" θα του δώσεις πολύ αγάπη και θα δεις ότι στο τέλος θά 'σαι ευχαριστημένος. Είναι δύσκολο είδος, οπότε νά 'σαι προετοιμασμένος για όλα. Αν έχεις υπομονή κι είσαι διατεθειμένος να δώσεις πολύ αγάπη, προχώρα. Κι όλοι μας θα σε βοηθήσουμε όπως μπορούμε.
   
 15. Όλοι οι παπαγάλοι ειναι φωνακλάδες..δεν συγκρίνονται τα amazons με ορισμένα είδη cockatoos όμως.Το οτι είναι ανεξάρτητες είναι καλό γιατι μπορούν να ζήσουν αρμονικότερα με τους ανθρώπους.Τα amazons αν μεγαλώσουν σωστά χαιδευονται συνέχεια κ παντού κ μάλιστα με μεγαλύτερη ασφάλεια απο τα Κακατούα.Εχει δει κανείς hormonal cockatoo? ..καμία σχέση με τα amazons.Eμπειρία θέλουν όλα τα ψιττακοειδή.
   
 16. Πόσοι ξέρουν να μάθουν σ ενα κοκάτου πως να είναι ήσυχο κ κοινωνικό? να σέβεται την ''ιεραρχία'' μέσα στο σπίτι και να διοχετεύει την ενέργειά του με τρόπο συμβατο με τις ανθρώπινες καθημερινές συνήθειες? ..πολύ λίγοι νομίζω..μάλλον το κακατούα προλαβαίνει να εκπαιδεύσει πρώτο τους ανθρώπους.Και βέβαια μπορεί ετσι ξαφνικά να φωνάζει ανεξάρτητα απ τη ζεστασιά κ την αγάπη που του δίνει κάποιος γιατι έτσι είναι ''προγραμματισμένο'' να κάνει.
   
 17. ουδέν σχόλιον...
   
 18. Συμφωνώ κάθε πουλί είναι ξεχωριστό όπως και κάθε ανθρωπος..ώστόσο όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται φαγητό κ νερό για να ζήσουν...η ανάγκη των κακατούα να φωνάξουν δυνατά είναι της ίδιας τάξεως με αυτή της τροφής που είναι απαραίτητη για να ζήσει ένα πλάσμα.Καλό θα ήταν πριν συστήνουμε ένα είδος σε κάποιον να ρωτάμε κ τίποτα για τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες ζει, την ηλικία του, τις γνώσεις του και το χρόνο που μπορεί να διαθέσει!
   
 19. CLIT

  CLIT PB New Member

  Κανείς δε συστήνει τίποτα. Άλλωστε τα cockatoo δεν είναι από τα είδη που θα συστήσει κάποιος. Ίσα ίσα παραθέτουμε κάποια στοιχεία (ότι ξέρει ο καθένας) για κάθε είδος ώστε να αποτρέψουμε, αν είναι αυτό δυνατόν, κάποιον από μια επιπόλαιη ή παρορμητική απόφαση. Από κει και πέρα η απόφαση κι η ευθύνη είναι αποκλειστικά του καθενός που ζητάει κάποιες πληροφορίες.
   
 20. CLIT

  CLIT PB New Member

  Η δική μου εμπειρία από cockatoo είναι εξαιρετική. Εμένα μόνο μια φορά έχει φωνάξει, για λίγο στην αρχή και ποτέ ξανά. Είναι απίστευτα ήμερη και χαδιάρα. Από κει και πέρα, όποιος με ρωτάει δε του λέω ποτέ ότι τα cockatoo είναι έτσι. Ίσα ίσα που λέω ότι είναι φωνακλάδικα και δύσκολα σαν πουλιά. Αν εγώ, λόγω συγκυριών, έπεσα στη εξαίρεση, δε σημαίνει ότι είναι κι ο κανόνας αυτός. Οπότε δε μπορώ να πάρω και κανέναν στο λαιμό μου.
   
Φόρτωση...