Περιβάλλον Προσφυγές για την προστασία χλωρίδας και πανίδας

Συζήτηση με θέμα Προσφυγές για την προστασία χλωρίδας και πανίδας, που ξεκίνησε από kristhegreek, στο Forum 'Chit Chat' του PetBirds, 9 Δεκ 2007.

 1. kristhegreek

  kristhegreek PB New Member

  Προσφυγές για την προστασία χλωρίδας και πανίδας

  Την προστασία των άγριων πουλιών και τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από δεκατρία κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Η Επιτροπή ζητάει, επιπλέον, από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προστασία της οχιάς της Μήλου που απειλείται υπό εξαφάνιση. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή απειλεί με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα και άλλα δώδεκα κράτη-μέλη (Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Βρετανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία), επειδή δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των άγριων πουλιών, όπως ορίζει η σχετική κοινοτική οδηγία. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία για την προστασία των άγριων πουλιών, στην ΕΕ υπάρχουν συνολικά 194 είδη αποδημητικών πουλιών που απειλούνται με εξαφάνιση.

  Παράλληλα, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα και σε άλλα επτά κράτη-μέλη (Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία και Σλοβακία), ζητώντας να λάβουν μέτρα για την προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας και τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων. Σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία, στην ΕΕ απειλούνται με εξαφάνιση, περίπου 450 είδη ζώων, 500 είδη φυτών και 200 φυσικοί οικότοποι.

  Σχετικά με την προστασία του σπάνιου είδους οχιάς που ζει στη Μήλο, η Επιτροπή αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για την προστασία του. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει από τον Μάρτιο 2006 την Ελλάδα για την υπόθεση αυτή και οι ελληνικές αρχές είχαν δύο μήνες προθεσμία να ενημερώσουν την Επιτροπή ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία της οχιάς της Μήλου. Ωστόσο, όπως η Επιτροπή αναφέρει, δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τις ελληνικές αρχές και ως εκ τούτου, απειλεί την Ελλάδα με εκ νέου προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

  Πηγή: ΕΡΤ
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...