Προληπτική θεραπεία πριν την αναπαραγωγή

Συζήτηση με θέμα Προληπτική θεραπεία πριν την αναπαραγωγή, που ξεκίνησε από TheBigL, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 23 Δεκ 2015.

mgerom
Best Answer mgerom, 23 Δεκ 2015
Το scatt εφαρμόζεται περιοδικά κάθε 3-4 μήνες ,ανάλογα τον πληθυσμό και την πιθανότητα προσβολής απο ακάρεα. Η εφαρμογή των εφ' άπαξ φαρμάκων... Ολόκληρο το Post
 1. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Ήθελα να ρωτήσω πριν την αναπαραγωγή μπορούμε να κάνουμε εφαρμογή κάποιων φαρμάκων?Ξέρω ότι τα φάρμακα πρέπει να δίνοντε για θεραπεία αλλά σκεφτόμουνα να κάνω μια εφαρμογή scatt για παν ενδεχόμενο.Επίσης είδα ότι στο πρόγραμμα η chevita γράφει εφαρμογή φαρμάκου για σκουλήκια προληπτικα μια φορά το χρόνο.Επειδή όμως λέω να βάλω scatt για τυχών ακάρεα έλεγα να μην δώσω και για σκουλήκια φάρμακο και απλά να πάω τις κουτσουλιές τους για εξέταση ένα μήνα πριν τα βάλω για ζευγάρωμα.Εσείς τί λέτε?
   
 2. Best Answer:
  Post #300329 by mgerom, 23 Δεκ 2015
 3. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Χαιρομαι που προβληματιζεσαι και προγραμματιζεις πολυ νωρις!!

  Προσωπικα προληπτικα δεν θα εκανα τιποτα. Εαν παρολα αυτα θες οπωσδηποτε να κανεις εφαρμογη scatt τοτε πηγαινε για εξεταση τις κουτσουλιες οπως ειπες μονος σου, και βλεπεις αν θα χρειαστεις της chevita . Οσο πιο νωρις τοσο καλυτερα, να ναι καθαρος ο οργανισμος τους απο φαρμακα στην αναπαραγωγη.
   
 4. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Το scatt λεεί εφαρμογή έναν μήνα πριν την αναπαραγωγή.Τώρα Γενάρη λέω να κάνω μια εφαρμογή.Και Φεβρουάριο εξέταση κουτσουλιών.Θα δούμε έχουμε καιρό ακόμα :)
   
 5. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Ψήφοι: 1
  Το scatt εφαρμόζεται περιοδικά κάθε 3-4 μήνες ,ανάλογα τον πληθυσμό και την πιθανότητα προσβολής απο ακάρεα. Η εφαρμογή των εφ' άπαξ φαρμάκων φροντίζουμε να γίνεται κάθε χρόνο 1-2 μήνες πριν την αναπαραγωγή . Είναι θα έλεγα "υποχρεωτική" και δεν χρειάζεται καμιά εξέταση.(Bird Wormer ή το Ascapila) . Δεν υπάρχει λόγος να δωθούν και τα δυό ταυτόχρονα !Ας προηγηθεί μια εβδομάδα το φάρμακο για τα σκουλίκια και ακολουθεί το scatt σε μια εβδομάδα.
   
  mgerom, 23 Δεκ 2015
  Best Answer
  #4
 6. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Εγώ προσωπικά σαν χομπίστας και όχι σαν επαγγελματίας εκτροφέας είμαι της άποψης να γίνεται συχνά προληπτικός έλεγχος κοιλιάς του κάθε καναρινιού και όχι προληπτική θεραπεία με φάρμακα και κυρίως όχι αντιβιώσεις!!!

  Φυσικά η εξαίρεση σε αυτό που λέω είναι τα αντιπαρασιτικά φάρμακα που προληπτικά τα βάζουμε για να προστατεύουν τους φτερωτούς μας φίλους από τα διάφορα εξωπαράσιτα (ψείρες κτλ).
   
 7. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Το bird wormer που λέτε είναι αυτό?
  http://www.birdmarket.gr/farmaka-pouliwn/farmaka/Beaphar- Wormmiddel -(Worminal)
  Ποιά η δοσολογία για προληπτική χρήση και για πόσες ημέρες?
   
 8. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  ΝΑΙ , Το ίδιο είναι .Η κάπως παλαιότερη εκδοχή του bird wormer . 30 σταγώνες σε μια 50αρα ποτίστρα και επανάληψη μόνο μία φορά, μετά απο 15 ημέρες. ΠΡΟΣΟΧΗ... δίδεται μόνον σε πουλιά που είναι καλά στην υγεία τους , δεν έχουν πτερόρροια, δεν βρίσκονται σε αναπαραγωγικό κύκλο, δεν έχουν επανέλθει πρόσφατα απο κάποια ασθένεια ή έχουν πάρει αντιβίωση.
   
 9. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Πολύ μου φαίνεται κ.Μάκη :(.Να μην στείλω καλύτερα τις κουτσουλιές από τα πουλάκια για εξέταση?Έτσι κι αλλιώς λίγα πουλάκια είναι.Μην πάρουνε φάρμακο και πάθουνε και τίποτα.Φαντάζομαι στο μικροσκόπιο θα φαίνεται αν έχουν σκουλήκια έτσι δεν είναι?Τουλάχιστον να δώσω μόνο scatt προληπτικά :)
   
 10. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Λάμπρο , έχεις τις πληροφορίες που σου χρειάζονται. Τώρα είναι αποκλειστικά δική σου η απόφαση για την συνέχεια :) .
   
 11. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Το ξέρω κ.Μάκη και σας ευχαριστώ πάρα πολύ μόνο για τον χρόνο σας που ασχολήστε με την περίπτωσή μου.Απλά είμαι λίγο φοβιτσιάρης και θα ήθελα να μην δώσω πολλά φάρμακα.Θα είναι η πρώτη μου αναπαραγωγή και επειδή δεν θεωρώ τον εαυτό μου και πολύ τυχερό άνθρωπο θα ήθελα να αποφύγω τυχών φάρμακα και απώλειες πουλιών και μετά να το έχω τύψεις.Έτσι κι αλλιώς με 2 ζευγαράκια θα ξεκινήσω.Σε μια δυο βδομάδες θα σκάσει η τελευταία νύφη οπότε άμεσα θα στείλω όλες τις κουτσουλιές για εξέταση.Θα προσπαθήσω να κρατήσω και την καραντίνα :) Θα σας κρατήσω ενήμερους.Σήμερα παρέλαβα και τα δαχτυλίδια!
   
 12. Λάμπρο εφόσον τηρείς σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής των πουλιών(καθημερινή ανανέωση τροφής και νερού) και τα μέτρα προστασίας όχι μόνο από αρπακτικά, αλλά από σπουργίτια και περιστέρια, τότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο προληπτικά. Άλλωστε, η εκτροφή σου απ' ότι καταλαβαίνω είναι περιορισμένη άρα και καλύτερα ελεγχόμενη. Οπότε μην ανησυχείς για σκουλήκια, εφόσον μια φορά την εβδομάδα κάνεις γενική καθαριότητα σε κλουβιά και εξοπλισμό. Για τα εξωπαράσιτα συμφωνώ απόλυτα, με όσα προανέφερε η Αλίκη.
   
 13. theodr

  theodr PB Member

  Λάμπρο , μην φοβάσαι και μην φορτώνεις με φάρμακα τα πουλάκια σου. Δώσε μεγάλη προσοχή στην διατροφή τους και με την κατάλληλη προετοιμασία δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.
   
 14. Dimitris.P

  Dimitris.P PB Active Member

  θα συμφωνήσω τόσο με την Αλίκη όσο και με τους υπόλοιπους φίλους..δεν υπάρχει λόγος να φορτώσεις τα πτηνά με φάρμακα,εκτός αν έχεις εντοπίσει κάτι!
  τακτικός λεπτομερής καθαρισμός των χώρων που διαμένουν και όταν με το καλό έρθει η νέα αναπαραγωγική περίοδος, chevitren παντού..σε όλα:πτηνά - κλουβιά - αξεσουάρ κλουβιών - φωλιές!!
   
Φόρτωση...