Πολλά άσπορα στην πρώτη γέννα του 2016

Συζήτηση με θέμα Πολλά άσπορα στην πρώτη γέννα του 2016, που ξεκίνησε από Dimitris.P, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 17 Μαρ 2016.

misalouris
Best Answer misalouris, 17 Μαρ 2016
Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με καναρίνια και έχει να κάνει αυστηρά με την ετοιμότητα των αρσενικών ή καλύτερα την... Ολόκληρο το Post
 1. Dimitris.P

  Dimitris.P Daily Active Member

  καλησπέρα σε όλους τους φίλους και φίλες της παρέας!
  η αναπαραγωγή των καναρινιών μας..κάποια στιγμή μας απασχολεί όλους!Τότε λοιπόν,ξεκινά το διάβασμα,η σωστή διατροφική και ψυχολογική προετοιμασία των καναρινιών μας αλλά και η δική μας,και όταν με το καλό έρθει η κατάλληλη στιγμή..ενώνονται σε ζευγάρια,με τις θερμότερες ευχές μας!
  Τι γίνεται όμως ή καλύτερα τι μπορεί να φταίει όταν κάποιος έχει κάνει(ή τουλάχιστον αυτό πιστεύει)το καλύτερο δυνατό για τα καναρίνια του,και κατά την ωοσκόπηση της 1ης γέννας έρχεται αντιμέτωπος με ..άσπορα;
  θα ήθελα,λοιπόν,την γνώμη και τα φώτα σας επ'αυτού,αφού πρώτα σας πω ακριβώς τα βήματά μου:

  1)κατάληξη σε ζευγάρια
  2)διατροφική προετοιμασία 4-5 εβδομάδων,με τα αρσενικά να προηγούνται κατά 7-9 ημέρες,που περιλαμβάνει
  >KING GLOSTER POSTURE South Europe μείγμα σπόρων,το οποίο κατά την προετοιμασία εμπλουτίστηκε με Κinoa,Camellina,Chia,φαγόπυρο από κατ/μα βιολογικών προιόντων.
  >VERSELLE-LAGA ORLUX GOLD PATTE' υγρή μαλακή αυγοτροφή,η οποία κατά την προετοιμασία εμπλουτίστηκε με ΚΑΛΣΙ-ΒΗΤΑ,VITAMICIN,SUPRAVIT,σπόρους Bella Di Notte,ρίγανη,θυμάρι,δυόσμο.
  >αυγό βραστό 3 φορές την εβδομάδα.
  >μπρόκολο 2 φορές την εβδομάδα.
  >μήλο 2 φορές την εβδομάδα.
  >πολυβιταμίνη στο νερό
  3)κούρεμα αρσενικών & θηλυκών στις ευαίσθητες περιοχές
  4)ένωση των ζευγαριών όταν και μόνο όταν υπήρχαν εμφανή σημάδια πως τα έχουν βρει μεταξύ τους(αλληλοτάισμα από το διαχωριστικό/στρώσιμο φωλιάς από τα θηλυκά/πετάρισμα θηλυκών κατά το κελάηδισμα των αρσενικών κ.α)

  Αποτέλεσμα 1η γέννας 2016
  Oρφέας & Ευριδίκη: 4 αυγά - 2 αυγά ένσπορα (τοποθετήθηκε 1 ψεύτικο)..αυτά περιμένω πρώτα!!!!
  Φρίξος & Ελλη: 4 αυγά - 3 αυγά ένσπορα (αφαιρέθηκε το άσπορο)
  Μάριος & Χαρά: 4 αυγά - 1 αυγό ένσπορο (τοποθετήθηκαν 2 ψεύτικα)
  Μπόννι & Κλάιντ: 4 αυγά - 3 αυγά ένσπορα (αφαιρέθηκε το άσπορο)

  ο Ορφέας και η Χαρά είναι του 2014 ενώ όλα τα υπόλοιπα αγγελούδια του 2015,η εκτροφή είναι εξωτερική με όλα τα μέτρα ασφάλειας στο 100% από αρπακτικά και καιρικές συνθήκες.

  λοιπόν,φίλοι μου,τι λέτε;; ποια η γνώμη σας;;
  σας ευχαριστώ εκ των προταίρων . .
   
 2. Best Answer:
  Post #312839 by misalouris, 17 Μαρ 2016
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ψήφοι: 1
  Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με καναρίνια και έχει να κάνει αυστηρά με την ετοιμότητα των αρσενικών ή καλύτερα την ικανότητα γονιμοποίησης ...
  Πολλές φορές ενώ βλέπουμε όλα όσα "χρειάζεται" να δούμε εν τούτοις το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
  Προσωπικά έχω πολλές τέτοιες περιπτώσεις να περιγράψω....
  Ας αρχίσουμε με τα πιο απλά.
  Δίχτυ ασφαλείας τριπλάσιος για να μην πω τετραπλάσιος χρόνος .
  Προσωπικά ξεκινώ τα αρσενικά ένα μήνα νωρίτερα από τα θηλυκά του κοπαδιού μου.
  Ένα μήνα νωρίτερα σε καλή διατροφή, έντονο και δυνατό φως, αρκετή ζέστη ενώ τα θηλυκά έχουν "βαρύ" χειμώνα.
  Όλα τα αρσενικά δαγκώνουν "σίδερα" ... αλλά ακόμη και έτσι δεν αποφεύγω περιπτώσεις με μη γόνιμες γέννες αυγών. Όπως επίσης και κάποιες που σε σειρά 5-6 αυγών υπάρχουν ένα δυο γονιμοποιημένα, με δεδομένα όλα τα άλλα που δρουν ανασταλτικά στη γονιμοποίηση όπως το κούρεμα κλπ.
  Συμμετοχή στα παραπάνω έχει και το γεγονός πως αν "κλείσει" το αυγό δεν θα μπορέσει να γονιμοποιηθεί.
  Κλείνοντας θα προτείνω ως ελάχιστη απόσταση ετοιμότητας ...."ασφαλείας" στην προετοιμασία αρσενικών θηλυκών .... τις τρεις βδομάδες.
   
 4. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Με φόβισες αδερφέ μου αλλά δεν είναι και τόσο αρνητικά τα πράγματα.Αν σκεφτείς κιόλας πως άρχισε σκαμπανεβάσματα ο καιρός καλά είναι τα αποτελέσματα που γράφεις πιστεύω.
   
 5. Dimitris.P

  Dimitris.P Daily Active Member

  εγώ,Γιάννη,πάντως θα ήθελα να ακούσω μία τέτοια περίπτωση με λεπτομέρειες,ώστε να δω πως διαχειρήστηκες μια τέτοια κατάσταση..
  τα πιο πολλά αρθρα που έχω διαβάσει αναφέρουν να προηγείται η προετοιμασία του αρσενικού κατά μια εβδομάδα. εγώ το πήγα στις 9 μέρες.μάλλον τελικά είναι λίγο..
  φως..έντονο φως:σημαντικό στοιχείο για την αναπαραγωγή,λοιπόν..μία μεγάλη και ουσιώδης δηλ.διαφορά μεταξύ εσωτερικής & εξωτερικής εκτροφής.
  τα θηλυκά σε βαρύ χειμώνα..πως το πετυχαίνεις αυτό,όταν ο χώρος διαβίωσης είναι κοινός;
  δηλαδή;
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δεν υπάρχουν οδηγίες συγκεκριμένες.
  Χρειάζονται περισσότερο χρόνο και εγώ τους το δίνω.
  Επιτρέπω στο θηλυκό να κλωσήσει τα αυγά κι ας είναι άσπορα δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες στο αρσενικό να ετοιμαστεί και να παρουσιαστεί όπως "πρέπει".
  Σε κάποιες περιπτώσει, κυρίως όταν οι ανάγκες το καλούσαν χρησιμοποίησα αυτές τις μητέρες ως παραμάνες σώζοντας κυριολεκτικά άλλες γέννες αυγών. Φυσικά από τέτοια ζευγάρια δεν θα πάρω το προσδοκώμενο σε απογόνους. Θα κάνουν μόνο μια δική τους γέννα... σπάνια επιτρέπω τις τρεις.
  Εγώ εδώ και χρόνια εφαρμόζω το μήνα ως χρόνο διαφοράς έναρξης της προετοιμασίας. Σε κάποια αρσενικά είναι πάρα πολύ μια και είναι έτοιμα σχεδόν αμέσως, κάποια άλλα πάλι θέλουν περισσότερο χρόνο. Στο μέσο όρο όμως είμαστε πολύ καλά και αποτελεσματικά.
  Σε κοινό χώρο είναι πραγματικά δύσκολα.
  Χρειάζεται χώρισμα για να υπάρχει διαφορετική φωτοδοσία και θερμοκρασία χώρου.
  Το θηλυκό ξεκινά να κατασκευάζει τη φωλιά όταν αισθανθεί πως ο οργανισμός ετοιμάζει μια σειρά αυγών. Ταυτόχρονα εκείνη την εποχή ο οργανισμός του γίνεται δεκτικός στο ζευγάρωμα με το αρσενικό.
  Αν για κάποιους λόγους (υπάρχουν αρκετοί) δημιουργηθεί η μεμβράνη του κελύφους πριν γονιμοποιηθεί το αυγό ... τότε δεν θα υπάρξει ανάπτυξη της ζωής μέσα του. https://petbirds.gr/articles/Εσωτερική-άποψη-του-αυγού.113/
  Και τα αυγά δε δημιουργούνται από τη μια μέρα; στην άλλη, αλλά υπάρχουν σε όλα τα στάδια μέσα στον οργανισμό του πουλιού.
  2.jpg
  Αν υπάρξει κάποια "καθυστέρηση" μπορεί να χάσουμε κάποια από αυτά ακόμη και όλα.
   
 7. Dimitris.P

  Dimitris.P Daily Active Member

  Γιάννη,διάβασα με πολύ προσοχή τις απαντήσεις σου..3 φορές τουλάχιστον! ταυτόχρονα στο μυαλό μου έτρεχαν οι διαδικασίες που εγώ εφάρμοσα στα ζευγάρια.Το έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ..οι απαντήσεις και τα άρθρα σου για μένα αποτελούν ''σελίδες εγκυκλοπαίδειας'' πάνω στην εκτροφή των καναρινιών.Κατάλαβα λοιπόν πως όσον αφορά την 1η γέννα 2016 μάλλον η προετοιμασία των αρσενικών ήταν λίγη..χρονικά,διατροφικά είμαστε πολύ καλά,ο φωτισμός μάλλον ήταν ''λίγος'' ..θα διορθωθεί από αύριο το πρωί.

  θα ήθελα επίσης αν έχεις την καλοσύνη να δεις τα αποτελέσματα της 1ης γέννας πιο πάνω..κυρίως όσον αφορά την Χαρά,που αυτή τη στιγμή έχει ένα ένσπορο: της το άφησα και έβαλα και 2 ψεύτικα ώστε να μην διακόψω το κλώθημα .Σωστό; ή θα ήταν καλύτερα να αφαιρέσω την φωλιά,να τα αφήσω να ηρεμήσουν λίγες μέρες και να προχωρήσω στην 2η προσπάθεια;

  να σημειώσω εδώ πως,όλα τα αρσενικά αυτή τη στιγμή,με τις υπάρχουσες συνθήκες διατροφής-θερμοκρασίας-φωτισμού..''μασάνε σίδερα'' !!!!!!
   
 8. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Καλά έκανες με τη Χαρά.
  Για τα υπόλοιπα εγώ όπως είπα θα τα άφηνα να ολοκληρώσουν 12-15 μέρες και μετά θα άλλαζα φωλιές κλπ.
   
 9. theodr

  theodr PB Member

  Άφησε τα να κλωσήσουν τα αυγά κανονικά και να κλείσει ο κύκλος. Σίγουρα στην επόμενη γέννα θα είναι όλα έτοιμα και τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά. Δεν είναι άσχημα για πρώτη γέννα υπό τις συνθήκες που έχεις.

  Εφ όσον δεν έχεις χώρο όπως περιγράφει ο Γιαννης misalouris να έχεις χώρια τα αρσενικά από τα θηλυκά το πρόβλημα με την προετοιμασία των αρσενικών είναι αναμενόμενο.
   
 10. ianos

  ianos Daily Active Member

  Δημήτρη γεια σου. Εφόσον το αυγό της Χαράς είναι ενσπορο, σε περίπτωση που αποφασίσεις να χάλασες τη φωλιά, μην το πετάξεις, αλλά βάλε το σε μια από τις άλλες κανάτες που έχεις.
  Μήπως όμως βιαστικές στην ωοσκοπηση; Υποθέσεις κάνω, αλλά ξέρεις καμιά φορά κάθονται στη φωλιά, αλλά αργούν να ανεβάσουν θερμοκρασία μερικές μέρες, οπότε η ωοσκοπηση στην 4-7η μέρα μπορεί και να μην δείξει πολλά. Επομένως, εφόσον υπάρχει ήδη ένσπορο αυγό, και αν συμβεί μια ανάλογη κατάσταση σε επόμενη γεννά, απλά άφησε τα αυγά, έστω κι αν φαίνονται άσπορα μέσα στη φωλιά, και μπορεί να έχεις ευχάριστες εκπλήξεις.
   
 11. Dimitris.P

  Dimitris.P Daily Active Member

  Γιάννη και Κώστα..Κώστα και Γιάννη,σας ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σας και τις απαντήσεις σας.
  θέλω να πιστεύω πως οι συνθήκες προστασίας-θερμοκρασίας-διατροφής που ακολούθησα ήταν πολύ καλές,για εξωτερική εκτροφή.Φωτισμός υπήρχε..αλλά μάλλον δεν ήταν αυτός που έπρεπε.
  Και επειδή ανήκω στην συνομοταξία των ανθρώπων που μαθαίνουν απ τα λάθη τους και διορθώνουν άμεσα τα κακώς κείμενα,θα ξεκινήσω μέσα στις επόμενες μέρες το σχέδιο για ξεχωριστό χώρο αρσενικών/θηλυκών με τοποθέτηση στο νέο τους χώρο μετά την καλοκαιρινή πτερόρροια,όμως.
  Και αυτή τη στιγμή έχω αρχίσει βέβαια να αμφιβάλλω για το ποιά εκτροφή υπερτερεί τελικά..η εξωτερική ή η εσωτερική;
  μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχω σίγουρα καταλήξει..θα έχω σίγουρα φτιάξει τους νέους,διαφορετικούς πλέον,χώρους και.. όλα καλά!!

  καλημέρα,φίλε μου Γιάννη!
  ωοσκόπηση έκανα χθές,15η μέρα του ενός ζευγαριού γιατί ενώ περίμενα να ακούσω ''φωνούλες μικρές'' ,άκουγα τους αρσενικούς να λυσσάνε!!
  δεν έκανα στον προβλεπόμενο χρόνο όπως έπρεπε,γιατί τα 3 από τα 4 ζευγάρια ηρθαν σχετικά πρόσφατα στην κατοχή μου,είναι πουλιά του 2015 και δεν ήθελα να τα στρεσάρω περισσότερο.
  θα τα αφήσω όλα ως έχουν,λοιπόν,και μόλις με το καλό οι νεοσσοί φτάσουν τις 12-15 ημέρες ζωής,οι θηλυκές θα προχωρήσουν στη 2η φάση.
   
 12. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Δημήτρη μου μια χαρά αποτελέσματα είναι για πρώτη γέννα! Είναι λογικό στην αρχή να μην είναι τόσο πυρωμένα και να μην είναι όλα ένσπορα... Επίσης μην κατηγορούμε μόνο τον αρσενικό και την έλλειψη πυρώματος! Και τα 2 πυρωμένα να είναι πάλι μπορεί να δούμε άσπορα ή νεκρά έμβρυα γιατί πολύ απλά είναι πολύ ευαίσθητα... Δεν θεωρώ πως έκανες κάτι λάθος.. Και υπο τις συνθήκες που έχεις την εκτροφή σου (εξωτερική) έκανες το καλύτερο δυνατό! Και απ τη στιγμή που τα ζευγάρια σου αλληλοταίζονταν και έβλεπες δείγματα πως έχουν πυρώσει και πως έχουν ταιριάξει, δεν θεωρώ ούτε πως βιάστηκες ούτε πως έκανες κάτι λάθος.. Δε ξέρω σε βρίσκω λίγο αυστηρό με τον εαυτό σου με τέτοια προετοιμασία και με τέτοια φροντίδα και διατροφή που τους παρείχες..

  Δε ξέρω τι θα κάνεις μετά την πτερόροια, πάντως στην προκειμένη περίπτωση συνεχίζεις έτσι! Και στη δεύτερη γέννα τα άσπορα θα είναι λιγότερα να μου το θυμηθείς!

  Από τη στιγμή που τα έχεις έξω πως θα το κάνεςι αυτό? Και γιατί να το κάνεις αφού είναι ήδη πυρωμένα και είναι ήδη σε φάση αναπαραγωγής...??

  Και μιας και είναι η πρώτη φορά που ζευγαρώνεις τα καναρίνια σου μην κλειδώνεις στην διατροφική προετοιμασία που έκανες φέτος. Να το ψάχνεις το θέμα (ειδικά το διατροφικό) να δοκιμάζεις και να βλέπεις τα αποτελέσματα. Μόνο έτσι γινόμαστε καλύτεροι!! ;)
   
 13. theodr

  theodr PB Member

  Ακριβώς. Προχώρα όπως πάς και μην αλλάζεις τίποτα στο πρόγραμμα και την διατροφή τους. Είμαι σίγουρος ότι στην 2η γέννα δεν θα έχεις καθόλου άσπορα.
   
 14. Dimitris.P

  Dimitris.P Daily Active Member

  Αλίκη μου..και βέβαια δεν θα αλλάξω τίποτα αυτή την περίοδο,και έτσι θα πάμε μέχρι τον Σεπτέμβριο.Το μόνο που θα προσθέσω είναι μία ακόμη λάμπα led,να ενισχύσω κι άλλο τον φωτισμό που τους έχω από τις 06:15 το πρωί μέχρι τις 19:00 το βράδυ.
  κρίνοντας από την συμπεριφορά των αρσενικών τις τελευταίες ημέρες..αυτό πιστεύω και γω,Κώστα!
   
 15. theodr

  theodr PB Member

  Γνώμη μου είναι να αυξήσεις σταδιακά τον φωτισμό ώστε να συμπληρωθούν 14 ώρες.
   
 16. Dimitris.P

  Dimitris.P Daily Active Member

  γι αυτό,Αλίκη..να είσαι σίγουρη!

  στον χώρο τους έχω περιμετρικά 3 λάμπες-στύλους led,θα βάλω και 4η αύριο και θα αυξήσω τον χρόνο φωτισμού όπως λες,Κώστα..
   
 17. Dimitris.P

  Dimitris.P Daily Active Member

  μόλις έσκασαν τα πρώτα gloster του 2016,φίλοι μου! :):D
  έστω και με 2 μέρες καθυστέρηση..
   
 18. theodr

  theodr PB Member

  Μπράβο.... αναμένουμε φωτογραφίες να τα καμαρώσουμε.
   
 19. Υγεία και μακροζωία εύχομαι. Να σου ζήσουν!!!!!
   
 20. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Να τα χαίρεσαι!
   
 21. Να σου ζησουν οι μικροι μπομπιρες.
  Καλως τα δεχτηκες και καλοκλαρωτα
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...