Ποιο ωδικό πτηνό να επιλέξω;

Συζήτηση με θέμα Ποιο ωδικό πτηνό να επιλέξω;, που ξεκίνησε από mario1, στο Forum 'Γενικές συζητήσεις για πουλιά' του PetBirds, 11 Μαρ 2016.

maria p
Best Answer maria p, 11 Μαρ 2016
α) να είναι μικρό σε μέγεθος β) να έχει όμορφα και πολλά χρώματα Εδώ έχεις πολλές επιλογές, καρδερίνες εκτροφής, όλα τα καναρίνια, όλοι οι μικροί... Ολόκληρο το Post
 1. σας ευχαριστώ όλους για την βοήθειά σας , τώρα προσπαθώντας όσο διαβάζω να ξεκαθαρίσω και να καταλήξω στο τι ακριβός θέλω , έχω καταλήξει στα εξής
  α) να είναι μικρό σε μέγεθος
  β) να έχει όμορφα και πολλά χρώματα
  γ) να μην κάνει φασαρία μέρα/νύχτα και ενοχλεί
  δ) και αργότερα με ενδιαφέρει η αναπαραγωγή του και σαν επιβράβευση ότι έμαθα κάτι αλλά και αν μπορώ να παίρνω ένα μέρος των εξόδων τους , άρα να είναι εμπορεύσιμα
  ελπίζω να σας βοήθησα , στο πως το έχω κατά νου , περιμένω τις προτάσεις σας , ευχαριστώ.
   
 2. Best Answer:
  Post #311983 by maria p, 11 Μαρ 2016
 3. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Για τι είδος μιλάμε;
   
 4. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ψήφοι: 1
  Εδώ έχεις πολλές επιλογές, καρδερίνες εκτροφής, όλα τα καναρίνια, όλοι οι μικροί παπαγάλοι, budgies, lovebirds, parrotlets .
  Διάβασε, δες φωτογραφίες και σκέψου.
  Νύχτα κανένα πουλάκι δεν κάνει φασαρία, γιατί τα πουλιά κοιμούνται και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα κοιμούνται και στο σπίτι μας από την δύση του ήλιου μέχρι την ανατολή, απρόσκοπτα.
  Από τα παραπάνω που σου έβαλα να σκεφθείς, ελαφρά φασαρία, αναλόγως πάντα βέβαια και της προσωπικότητας των συγκεκριμένων πουλιών, κάνουν μόνο κάποια από τα παπαγαλάκια.
  Αν ισχύει αυτό που έχεις γράψει στα πρώτα σου posts, ότι δηλαδή δεν έχεις καμιά απολύτως εμπειρία με πουλιά μέχρι στιγμής, το θέμα αναπαραγωγή, θα έλεγα να το τοποθετήσεις σε βάθος χρόνου τουλάχιστον μετά από έναν χρόνο από την στιγμή που θα αποκτήσεις τα πρώτα σου πουλιά.
  Γιατί όσο και αν επικρατεί η αντίληψη πως η αναπαραγωγή είναι μια φυσική διαδικασία, πρέπει να σκεφτείς πως ως φυσική διαδικασία στην φύση λειτουργεί το ένστικτο και η δραστηριότητα των πουλιών, με τις απεριόριστες δυνατότητες και επιλογές που τους δίνει η φύση, ενώ στο κλουβί πρέπει να γνωρίζουμε εμείς και να προετοιμάσουμε και να εφοδιάσουμε τα πουλιά μας με κάθε τι απαραίτητο, ώστε να μην έχουμε απώλειες γονέων ή νεοσσών.
  Χρειάζεται λοιπόν σε πρώτη φάση, να εξοικειωθείς με το θέμα πτηνό και συμπεριφορά του, ανάλογα με το είδος που θα διαλέξεις.
  Ταυτόχρονα θα διαβάζεις και θα ενημερωθείς για την σωστή διατροφή των πουλιών, για την διαδικασία αναπαραγωγής, θα συζητάς με όλους εμάς τυχόν απορίες σου και τις εμπειρίες σου και θα χαίρεσαι την παρέα των νέων φίλων σου.
  Στις επιλογές σου πρέπει να συνυπολογίσεις τις πιθανές αντιρρήσεις ή την βοήθεια του κοντινού σου περιβάλλοντος στην δραστηριότητα αυτή.
  Την ύπαρξη κάποιου χώρου κατάλληλου να φιλοξενήσει το ζευγάρι ακόμα και την περίοδο της αναπαραγωγής.
  Τα πρώτα έξοδα, αγοράς πουλιών - εξοπλισμού - τροφών.
  Τον απαιτούμενο χρόνο - φροντίδα και το άτομο αντικαταστάτη σου σε περίπτωση απουσίας σου.
  Τώρα για την επιλογή του είδους ως "εμπορεύσιμου".
  Κατ' αρχήν να σου πω, πως από συζητήσεις αλλά και αναφορές που έχω διαβάσει από ξένους εκτροφείς στο internet, δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει την εκτροφή από μόνη της σαν μια επικερδή επιχειρηματική δραστηριότητα, για πολλούς λόγους.
  Εκτροφείς ερασιτέχνες ή επαγγελματίες είναι άτομα που τους αρέσει αυτή η δραστηριότητα και διοχετεύουν κάποια πουλιά στην αγορά, πρώτον γιατί πόσα να κρατήσουν και δεύτερον ως τρόπο κάλυψης μέρους των εξόδων τους.
  Άρα το πρώτο κίνητρο και κριτήριο είναι η αγάπη για τα πουλιά και να "την βρίσκεις" να περνάς τις ώρες σου μαζί τους.
  Από τα πουλιά εκείνα τα είδη που "πιάνουν" υψηλότερες τιμές στην αγορά, είναι όσα αναπαράγονται πιο δύσκολα, οπότε δυστυχώς είναι ακατάλληλα για κάποιον αρχάριο.
  Θα έλεγα να επιλέξεις κάποιο είδος που αναπαράγεται σχετικά εύκολα (τίποτα δεν είναι απόλυτο), να μην είναι κριτήριο κατ' αρχήν το εμπορικό κομμάτι, να επιλέξεις όμως κάποιο ζευγάρι που πρώτον, ως πρώτο να σου αρέσει, να μείνουν αγαπημένα κατοικίδια συντροφιάς στο μέλλον, ασχέτως της στροφής και των αποφάσεων που θα πάρεις όταν νοιώσεις έτοιμος αλλά θα σου δώσουν τις εμπειρίες που έχεις ανάγκη.
  Μην επιλέξεις ό,τι να ναι, ψάξε ανάμεσα σε κάποια καναρίνια καθαρής ράτσας χρώματος ή φωνής, σε ζεμπράκια ή budgies, με την υποσημείωση ότι από αυτά πιο θορυβώδη είναι τα budgies.
  Μην βιαστείς να μπεις σ' ένα μαγαζί να "ψωνίσεις" ό,τι βρεις. Όπως σκέφτεσαι και το ψάχνεις πολύ σωστά κατά την γνώμη μου, εκ των προτέρων, δώσε βάση όχι μόνο στο είδος αλλά και από που θα πάρεις τα πουλιά σου. Να βρεις ένα σοβαρό και έγκυρο εκτροφείο που δεν θα κοιτάξει να σε παραπλανήσει.
  Ό,τι σκεφτείς, για ένα πουλί, για ένα ζευγάρι ή για ένα σμήνος, εμείς θα είμαστε εδώ να σου λέμε γνώμες κι εσύ αποφασίζεις. :)
   
  maria p, 11 Μαρ 2016
  Best Answer
  #3
 5. ευχαριστώ για την αναλυτική και κατατοπιστική απάντηση , θα διαβάσω και θα επανέλθω με απορίες ....
   
 6. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Εκτός από αυτά Μαράκι μου ξέχασες και τα υπέροχα ζεμπράκια!! https://petbirds.gr/articles/Ζεμπράκια-zebra-finches.41/ Μικρά, κοινωνικά, ήσυχα, εύκολα στην αναπαραγωγή και με πολύ ιδιαίτερα χρώματα! :)
   
 7. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Αχ ναι βρε παιδί μου και τα είχα στο μυαλό μου, γι αυτό του το γράφω πιο κάτω. Μπράβο βρε Αλίκη, σ' ευχαριστώ, γι αυτό οι Χιώτες κτλ :)
   
 8. ίσως γίνομαι κουραστικός αλλά αν μπορεί κάποιος και ξέρει να με βοηθήσει με τις τιμές στο περίπου που έχουν τα είδη αυτά (για να μην πάρω σβάρνα τα μαγαζιά) γιατί έχω την γνώμη ότι καλύτερα να πάρω τα πουλιά από κάποιον εκτροφέα παρά από μαγαζί , ευχαριστώ.
   
 9. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Τα ζεμπράκια έχουν 10-15 ευρώ το ένα, τα budgies 15-20-25 τα ευρωπαϊκά και γύρω στα 50 ευρώ τα εγγλέζικα, το ένα πάντα.
  Καναρίνια τα αρσενικά είναι κατά τι ακριβότερα των θηλυκών και οι τιμές ποικίλουν. Καναρίνια κοινά, ίσως βρεις και με 25-30 ευρώ αλλά εγώ θα σου έλεγα να ψάξεις για κάποιο είδος όπως είπα και πιο πριν, οπότε θα ανέβει λίγο το κοστολόγιο αναλόγως της επιλογής σου.
  Κοίτα και τις αγγελίες του φόρουμ, ζεβράκια έχει αυτήν την στιγμή, έχει και καναρίνια αλλά μην πάρεις αδέλφια για ζευγάρι, υπάρχει πρόβλημα αιμομειξίας. Πάρε ένα ίσως και ένα από αλλού αν καταλήξεις σ' αυτά.
  Γενικά πάρε πουλιά από χέρι όχι από μαγαζί, να ξέρεις ηλικία, γονείς, και λοιπές λεπτομέρειες.
  Μια καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός :)
   
 10. σε ευχαριστώ για την βοήθεια , μήπως γνωρίζουμε τιμές και για τα lovebirds και parrotlets ?
   
 11. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Και στο φόρουμ μπορεί κάποιος να σου χαρίσει ή να σου δώσει σε μία λογική τιμή κάποιο πουλάκι του. Αρκεί να ξέρει πως θα περάσει καλά και πως θα το φροντίζεις όπως του αξίζει! Ξεκίνα με ένα πουλάκι (είτε καναρίνι είτε παπαγαλάκι είτε ζεμπράκι) και αφού ξέρεις πως να το φροντίζεις σωστά και να του παρέχεις ότι έχει ανάγκη, και φυσικά αν έχεις χρόνο παίρνεις και ένα ακόμα ένα και προχωράς (αν είσαι έτοιμος και ενημερωμένος και ξέρεις τι θα κάνεις τα μικρά που θα προκύψουν) σε αναπαραγωγή! :)

  Το lovebirds το ένα κάνει από 60 ως και 170 ευρώ. Τα parrotlets το ένα κάνει από 100 ως και 200! Αλλά γενικά δε θα σου συνιστούσα για αρχή ένα τέτοιο είδος... Είναι παπαγάλοι με αρκετή νοημοσύνη και χρειάζονται λιγάκι εμπειρία....
   
 12. ωραία σε ευχαριστώ πολύ , θα διαβάσω και θα επανέλθω...
   
 13. καλησπέρα παιδιά , μετά από αρκετό διάβασμα και φωτό που είδα νομίζω ότι με κέρδισαν τα lovebirds , αν μπορείτε να μου πείτε τα υπέρ και κατά τους , για να δω αν θα μείνω ή θα αλλάξω απόφαση , ευχαριστώ.
   
 14. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

 15. καλώς σε ευχαριστώ.
   
 16. καλημέρα παιδιά , νομίζω μετά απο διάβασμα (όλα μου αρέσουν) μου άρεσαν και τα gouldian finches και έτσι εχω καταλήξει σε αυτά ή σε lovebirds , οπότε αν μπορεί και ξέρει κάποιος απο την εμπιρία του να με βοηθείσει να καταλήξω με τα υπέρ και κατά αυτών των δύο , ευχαριστώ.
   
 17. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Τα gouldians είναι πανέμορφα και αξιοζήλευτα για όποιον τα έχει, όμως είναι αρκετά ευαίσθητα ως είδος και δύσκολα στην αναπαραγωγή, κάτι που τα κάνει εξαιρετικά δύσκολα σε κάποιον που δεν έχει εμπειρία από αναπαραγωγή ακόμα και από πουλιά γενικά. Θα σου έλεγα μην μπεις σε διαδικασία απογοητεύσεων και κινδύνων για τα πουλιά που αγοράσεις.
  Από αυτά τα δύο, σίγουρα τα lovebirds είναι πιο εύκολα, γιατί κανένα δεν θεωρούμε εύκολο όταν μιλάμε για αναπαραγωγή, αφού κάθε αναπαραγωγή, εμπεριέχει ένα ρίσκο ζωής κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Επίσης βιολογικά τα lovebirds είναι πιο ρωμαλέα πουλάκια.
  Ανάμεσα στα δύο, σου προτείνω lovebirds :)
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 3 Ιαν 2017
 18. σε ευχαριστώ για την βοήθεια , οπότε συνεχίζω το διάβασμα....
   
Φόρτωση...