Ποιο χώρισμα είναι καλύτερα να τοποθετώ εξαρχής στις ζευγαρώστρες;

Συζήτηση με θέμα Ποιο χώρισμα είναι καλύτερα να τοποθετώ εξαρχής στις ζευγαρώστρες;, που ξεκίνησε από passenger, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 24 Δεκ 2014.

 1. passenger

  passenger PB New Member

  Το χώρισμα της ζευγαρώστρας πρέπει εξαρχής να είναι διαφανές (να βλέπονται δηλαδή οι μελλόνυμφοι ) ή αρχικά θα πρέπει να μην βλέπονται (αδιαφανές χώρισμα) ; Ακούω απόψεις!
   
 2. gianniskid

  gianniskid PB New Member

  για καναρινια μιλαμε ;
   
 3. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Εγώ προσωπικά ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει αδιαφανές χώρισμα στην αναπαραγωγή. Τα βάζω στη ζευγαρώστρα με το χώρισμα (κάγκελα) και στην αρχή είναι αδιάφορα το ένα για το άλλο, αλλά μετά την διατροφική προετοιμασία και με τον καιρό που βοηθάει, αρχίζουν να φιλιούνται και να ταίζονται, οπότε είναι και αυτά έτοιμα για να φύγει τελείως το χώρισμα! ;)
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Νίκο η προετοιμασία των αρσενικών καναρινιών προηγείται αρκετά από αυτή των θηλυκών επειδή στα πρώτα καθυστερούν να "ξυπνήσουν" τα αναπαραγωγικά τους ένστικτα.
  Από την εμπειρία σου γνωρίζεις πολύ καλά, πως κάποιες φορές στην αναπαραγωγική διαδικασία χάνουμε την πρώτη γέννα των καναρινιών μας εξ αιτίας αυτού του βασικού και ασφαλώς όχι αμελητέου λόγου που μας δίνει κυρίως άγονα αυγά.
  Είναι γνωστό πως τα θηλυκά έρχονται σε οίστρο γρηγορότερα και ποιο εύκολα από τα αρσενικά καναρίνια. Με γνώμονα τα παραπάνω θα πρέπει να συνεξετάσουμε την κατάσταση που βρίσκονται ..... και εξηγώ...
  Αν το αρσενικό δεν είναι έτοιμο τότε ...δεν είναι καλό να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο μια και στις ίδιες συνθήκες το θηλυκό θα ετοιμάσει αυγά και φωλιά χωρίς τη "συμμετοχή" του.
  Αν το αρσενικό είναι "έτοιμο" για αναπαραγωγή τότε το απλό διαχωριστικό της ζευγαρώστρας είναι αρκετό για να ξεκινήσεις.
  Ακόμη και έτσι μπορεί να δημιουργηθούν "εντάσεις" κακής γνωριμίας και μη αποδοχής στους φίλους σου, οπότε θα πρέπει να έχεις έτοιμη την αδιαφανή εκδοχή, να την τοποθετήσεις ώστε να μην αναλωθούν στις "παρεξηγήσεις" και να την απομακρύνεις όταν όλες οι συνθήκες το επιτρέψουν.
  Σε κάθε περίπτωση η συνύπαρξη αρσενικών και θηλυκών στον ίδιο κλωβό θα πρέπει να γίνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή... στο τελευταίο στάδιο.
  Δηλαδή έχουμε την "κοπελιά" στην ζευγαρώστρα με όλα όσα χρειάζεται για να προετοιμάσει την φωλιά της και όταν την ξεκινήσει βάζουμε το έτοιμο ορμονικά αρσενικό με το χώρισμα ανάμεσα, ώστε να δούμε τις αντιδράσεις.
  Αν είναι καλές προχωρούμε απ΄ευθείας σε απομάκρυνση του διαχωριστικού. Σε διαφορετική περίπτωση πιο προσεκτικά ακόμη και σε "δόσεις" επιτρέπουμε αρχικά την οπτική επαφή... και σιγά σιγά τα υπόλοιπα.
  Ελπίζω να βοήθησα.
   
 5. passenger

  passenger PB New Member

  Σωστά Γιάννη, πολύ λογικά όλα αυτά. Ευχαριστώ πολύ
   
 6. gianniskid

  gianniskid PB New Member

  τίποτα έτσι και αλλιώς πρεπει να ρωτουνται και για τον κοσμο που διαβαζει
   
 7. Άσπορα που λέει ο Γιάννης έχεις;
  Μπορούν να ετοιμαστούν ταυτόχρονα;
   
 8. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Άλλες φορές έχω 1 στα 4 με σπόρο, και άλλες φορές 4 στα 4 με σπόρο. Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν αν θα υπάρχουν και πόσα άσπορα αυγά. Από τον καιρό (εξωτερική εκτροφή) μέχρι τον αρσενικό (ηλικία). Πλέον ξέρω πότε πρέπει να ενωθεί το ζευγάρι, ώστε να μη χάσω την πρώτη γέννα με άσπορα. Καθυστερώ, καθυστερώ την θηλυκιά μέχρι ο αρσενικός να είναι τόσο έτοιμος που να τρώει τα κάγκελα! :p

  Όχι αυτό δε γίνεται, Τουλάχιστον 15 μέρες πιο νωρίς ξεκινάω προετοιμασία στα αρσενικά, ώστε να τα βοηθήσω να πυρώσουν πιο νωρίς. Και γενικότερα πιστεύω ότι σε κάθε αναπαραγωγική σεζόν το κάθε πουλί χρειάζεται διαφορετική διατροφή. Και γι αυτό είναι ανάγκη να ξέρεις πολύ καλά τα πουλιά σου και τις ανάγκες τους.
   
 9. passenger

  passenger PB New Member

  Η αυγοτροφή, το ασβέστιο και τα πράσινα λαχανικά είναι το κλειδί πιστεύω
   
 10. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Το κλειδί για μένα στην αναπαραγωγή είναι ο συγχρονισμός του ζευγαριού. Πάντα όμως, ανεξαρτήτως αναπαραγωγής, το Α και το Ω είναι η διατροφή και η καθαριότητα.
   
Φόρτωση...