Πληγές στα πόδια του καναρινιού μου

Συζήτηση με θέμα Πληγές στα πόδια του καναρινιού μου, που ξεκίνησε από Giannis86, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 27 Οκτ 2013.

 1. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Γεια σας, γράφω και εγώ σε αυτό το θέμα γιατί έχει το καναρίνι μου στα πόδια μάλλον ποδάγρα αλλά θέλω και την γνώμη σας και για το τι είναι και την αντιμετώπιση του έγκαιρα μην έχει γίνει λάθος. Σας επισυνάπτω και μία φωτογραφία. Η φωτογραφία είναι σημερινή και στο πόδι του φαίνεται μία πληγή που κλείνει σιγά σιγά (εδώ του έχω βάλει ήδη epithol και παρατηρούμε ότι η πληγή ξεραίνεται πλέον, παραμένει κοκκίνισμα και φούσκωμα στο πίσω του δάκτυλο) καθώς εδώ και μία εβδομάδα του βάζω epithol κάθε 3 ημέρες(συνολικά για 15 ημέρες θα την βάζω). Όμως συνεχίζει να υπάρχει το πρόβλημα αν και έχει βελτιωθεί πολύ και οι πληγές κλείνουν, αλλά το καναρίνι αποφεύγει να πατάει τα πόδια του.
  Στην αρχή τα πόδια του ήταν φουσκωμένα και κοκκινισμένα. Πιθανές αιτίες: α) του έβαζα χαρτί στο πάτωμα αντί να μην βάζω κάτι πάνω στα σίδερα του πατώματος (το έκανα για εύκολη καθαριότητα, αλλά αυτό πάταγε πάνω εκεί αν και το άλλαζα 2 φορές την μέρα). Τώρα το έβγαλα και καθαρίζω τα σίδερα όπως με συμβούλεψε και η υπεύθυνη του petshop. β) Έχουμε πολλά κουνούπια στην αυλή(ίσως και λόγω ότι δεν γίνεται ψεκασμός στην Αττική) και προς το παρόν το έχω σε καραντίνα και δεν το βγάζω έξω. Από αυτό το forum ενημερώθηκα για το ότι μπορούν και τα κουνούπια να είναι αιτία (συγχαρητήρια για την καλή δουλειά σας και την αγάπη σας για τα πτηνά)
  Ποιά η γνώμη σας για τις αιτίες και το τι είναι και την καλύτερη αντιμετώπιση; Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και το χρόνο σας.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 2. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  γεια σου καλώς ήρθες!
  όταν του βάζεις το επιθόλ, κάνε του και ένα ελαφρύ μασαζάκι να πηγαίνει παντού. επίσης θα το βοηθήσεις να επουλωθεί γρηγορότερα αν του βάλεις μια φωλίτσα να κοιμάται εκεί και να ξεκουράζεται κατά την διάρκεια της ημέρας. πάρε αυτές τις πλαστικές που μπαίνουν μέσα στο κλουβί, στρώσε ελάχιστα ξερά χόρτα (όχι νήμα, μην μπερδευτεί το πληγωμένο πόδι του). θα δεις ότι θα πηγαίνει εκεί τουλάχιστον για ύπνο. είχε το ζιμπράκι μου το ίδιο θέμα και έγινε καλά πολύ σύντομα. επίσης η φωτό δεν φαίνεται . για τα κουνούπια, βάζε στην οροφή του κλουβιού απ' έξω σ ένα μπωλάκι λίγο ελληνικό καφέ και καμμιά σκελίδα σκόρδο. περαστικά του, να το χαίρεσαι :)
   
 3. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και την άμεση ανταπόκριση. Τι να κάνω για να φανεί η φωτογραφία; Σε εμένα φαίνεται να έχει ανέβει κανονικά. Μήπως έχει σχέση με το πρόγραμμα περιήγησης στο internet που χρησιμοποιείτε και τις ρυθμίσεις του σχετικά με την εμφάνιση εικόνων;
   
 4. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  εντάξει, δεν ξέρω αν έφταιγε κάτι στον δικό μου υπολογιστή, τώρα την βλέπω την φωτογραφία. είναι αρκετά πληγωμένο το ποδαράκι του. βάλ του κάτι να κάθεται γιατί υποφέρει να τα πατάει. περαστικά
   
 5. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Ναι, ναι το κάνω και εντριβή με το epithol. Τελικά ποδάγρα λέγεται αυτό; Ευχαριστώ πολύ.
   
 6. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Η πληγή είναι μόνο εκεί κάτω ή έχει και σε άλλα σημεία των ποδιών του;
   
 7. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Μόνο εκεί. Όπως περιέγραψα στην αρχή ήταν φουσκωμένα και κόκκινα όλα τα δάκτυλα του. Με την epithol φαίνεται να ανακουφίζεται και βελτιώνεται, αλλά θέλω και την γνώμη σας μήπως κάνω λάθος. Είναι και στα δύο πόδια ακριβώς το ίδιο.
   
 8. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  έχει κάποιες υπερκερατώσεις πάνω στα ποδαράκια του που φεύγουν σχετικά εύκολα με την επάλειψη με το επιθόλ; καλό είναι πριν του κάνεις το μασάζ να του ακουμπάς τα ποδαράκια του σε καθαρό χλιαρό νεράκι. και να το τρίβεις μέχρι ψηλά στο μπουτάκι το πόδι. η ξεκούραση είναι πολύ βασική το καταλαβαίνεις και με την λογική. πάντως μπορείς να του βάλεις και απλή βαζελίνη εναλλάξ είναι πολύ επουλωτική
   
 9. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Βάλε στο κλουβί του κυλινδρικές πατήθρες. Βάλτου και τη φωλιά όπως σου είπε η Μαρία, αν νιώσει εξάντληση θα πάει. Δοκίμασε να του βάλεις μια μπανιέρα για μπάνιο και να την αφαιρείς μετά. Σχολαστική καθαριότητα παντού.

  Να το πιάνεις μόνο για να του βάλεις https://petbirds.gr/articles/epithol-beaphar.10/ όχι συνέχεια. Να μην πασαλείφεις τα φτερά του. Τα φτερά εκτός από πτήσεις του χρησιμεύουν και στη θερμορύθμιση του σώματος γι αυτό πρέπει να ναι πάντα στεγνά.
   
 10. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Ευχαριστώ πολύ, οι κυλινδρικές θα το ξεκουράζουν περισσότερο γιατί δεν πατάει καλά η πληγή όπως αυτές που του έχω τώρα ε(τύπου ομοίωμα κλαδιού);
   
 11. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Προσωπικά προτιμώ τις κυλινδρικές. Αν μπορέσεις να βρεις και μία με μεγαλύτερη διάμετρο, ακόμη καλύτερα.
   
 12. Σε ανάλογη περίπτωση ο κτηνίατρος έκανε περίδεση στα πόδια του καναρινιού μου (του έβαζα Epithol καθημερινά και έκανα αλλαγή στη γάζα).
  PC220650.jpg

  Φυσικά δεν μπορούσε να σταθεί σε πατήθρα οπότε διαμόρφωσα τον πάτο του κλουβιού του ανάλογα με τις ανάγκες του
  (ήταν και τυφλό)

  PC210644.jpg
   
 13. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Έχω συγκινηθεί από την αγάπη σας για τους φτερωτούς μας φίλους. Με τέτοιους ανθρώπους ο κόσμος μπορεί να γίνει σίγουρα καλύτερος.
   
 14. gianniskilkis

  gianniskilkis PB New Member

  Φίλε μου καλησπέρα . Το πουλάκι έχει ποδοδερματίτιδα , εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα μπες στην σελίδα του κριτή και χρόνια ασχολούμενου με το χόμπι κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ Σπύρου . Η επιθόλ θα το βοηθήσει πιθανώς αλλά δουλειά δεν θα κάνεις. Η λύση είναι μια αλοιφή ονομαζόμενη leucagel ή κάποια δερματολογική αλοιφή για ανθρώπους . Σε κάθε περίπτωση βάλε το πουλί σε μικρό κλουβί για όσο κρατήσει η θεραπεία, κάνε μια καλή απολύμανση σε πατήθρες κλπ και μετά επέστρεψε το στον χώρο του ...
   
 15. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Αντιμετωπίζετε και εσείς στην περιοχή σας και στα καναρίνια σας προβλήματα με κουνούπια μεγάλα; Φοβάμαι ότι το τσιμπούσαν τα πολλά κουνούπια που μαζεύονται στην αυλή μας. Βέβαια ποτίζουμε και γλάστρες, αλλά γενικά έχει πολλά. Και μάλιστα αυτή τη περίοδο ήταν αγριεμένα και τσιμπούσαν όπου έβρισκαν.
  Κυλινδρικές πατήθρες αποφεύγω να του βάλω για να μην πιέζονται οι πληγές του περισσότερο και έτσι βάζω αυτές που είναι σαν κλαδιά για να απλώνεται καλύτερα το πόδι του. Δηλαδή έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ.
  Ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις.
   
 16. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση Γιάννη από το Κιλκίς!
   
 17. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  "Σχετικά με τις πλαστικές πατήθρες, είναι προτιμότερες οι ίσιες και όχι αυτές που μοιάζουν με κλαδί. Βέβαια οι απόψεις γύρω από το θέμα διίστανται καθώς πολλοί πιστεύουν πως γυμνάζουν καλύτερα τα πόδια των πουλιών. Γεγονός όμως είναι ότι πολλοί που έχουν χρησιμοποιήσει τέτοιες πατήθρες, διαπιστώνουν συχνά προβλήματα στα πόδια των πουλιών, καθώς δεν είναι καλά φινιρισμένες και συχνά έχουν ακίδες που τραυματίζουν τα ευαίσθητα πόδια τους. Καλό θα είναι τα δάχτυλα των πουλιών να κλειδώνουν όλα στο ίδιο σημείο και όχι το κάθε δάχτυλο σε διαφορετικό. Φανταστείτε τους αθλητές που πιάνονται στο μονόζυγο με τα δάχτυλα πόσο θα δυσκολεύονταν αν το κάθε δάχτυλό τους άγγιζε το μονόζυγο και αυτό είχε ανώμαλη επιφάνεια. Αν λοιπόν θέλουμε να γυμνάσουμε τα δάχτυλα και τις κλειδώσεις των ποδιών των πουλιών, το καλύτερο θα ήταν να προτιμήσουμε τις ίσιες πατήθρες, αλλά να πάρουμε 2 διαφορετικού διαμετρήματος." Αποσπασμα απο το άρθρο Σκεύη κλουβιών και αξεσουάρ
   
 18. Σισσυ τελικα το πουλακι που ταλαιπωρουνταν που ειχες ζει ;
   
 19. ο admiral δεν υπάρχει πια Παναγιώτη....(στα τελευταία του, αρρώστησε και από τα νεφρά του)
   
 20. κριμα ρε γμτ θυμαμαι τοτε που ειχατε ταλαιπωρηθει πολυ και η δυο σας ......τι να πεις αυτα ειναι τα ασχημα με τα πουλακια μας ιδικα αν τα αγαπας πολυ
   
Φόρτωση...