Πλάνταγκο

Συζήτηση με θέμα Πλάνταγκο, που ξεκίνησε από maria p, στο Forum 'Βότανα - Φυσικές Θεραπείες' του PetBirds, 25 Ιουν 2015.

 1. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  [​IMG]
  Όλοι έχουμε προσπεράσει δίχως να δώσουμε σημασία στο ταπεινό αυτό βότανο που φυτρώνει στα πιο ξερικά σημεία, τις κόχες των πεζοδρομίων και σχεδόν παντού στην φύση.
  Προ ημερών κάποιος φίλος που γνωρίζει τα ενδιαφέροντά μου, μου το κοινοποίησε και έκτοτε άρχισα να το αναζητώ. Δεν χρειάστηκε να ψάξω ιδιαίτερα, αφού στην στάση που περιμένω το λεωφορείο, είναι γεμάτος ο τόπος.
  Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι πρόκειται για ένα τόσο ωφέλιμο και ενδιαφέρον βότανο, όπως θα διαπιστώσετε μέσω του παρακάτω σχετικού άρθρου.
  Σήμερα παρατήρησα ότι ένα από τα περιστέρια της πλατείας που ήταν κάπως φουσκωμένο, είχε επιδοθεί σε ασταμάτητο τσιμπολόγημα τόσο των φύλλων όσο και του καρπού-άνθους που πετάει γύρω-γύρω από το κεντρικό φυτό.
  Είμαι σίγουρη πως το ένστικτο των άγριων πουλιών δεν κάνει λάθος. Το μοιράζομαι μαζί σας για συζήτηση και μήπως κάποιος γνωρίζει περισσότερα από πρώτο χέρι.

  H λατινική ονομασία του βοτάνου είναι ´PLANTAGO´ ssp. (Πλαντάγο) και ανήκει στην οικογένεια πλανταγινίδες, Στην Κρήτη συναντούμε τέσσερις ποικιλίες του βοτάνου που φέρουν το όνομα πεντάνευρο. Το ´Plantago lagopus L´. το οποίο συναντούμε με τα ονόματα αρνόγλωσσο και μικρό πεντάνευρο, το ´Plantago lanceolata L´. (Πλαντάγκο το λογχοειδές) το οποίο συναντούμε με το όνομα πεντάνευρο, το ´Plantago major L´. (Πλαντάγκο το μείζον) το οποίο συναντούμε με τις ονομασίες πεντάνευρο ή επτάνευρο και το ´Plantago bellardii All´ με κοινές ονομασίες ψιλόχορτο, μαλλιαρό πεντάνευρο.

  Υπάρχουν και άλλες ποικιλίες της οικογένειας πλανταγινίδες όπως το ´Plantago alfa L.´ (Plantago psyllium) που κοινή ονομασία του είναι βεντουρόχορτο, το ´Plantago weldenii Rechenb´ που κοινώς λέγεται περδικοπάτημα, κυπαρισσόχορτο ή κορακοπόδι.
  Είναι πολύ κοινό σε ξερά εδάφη, τα αναχώματα και τις άκρες των δρόμων. Το συναντούμε όμως και σε βουρκώδη εδάφη και στάσιμα νερά.
  Είναι πολυετής πόα που μπορεί να φτάσει το ανθικό της στέλεχος τα 60 εκατοστά. Το ´Plantago major L.´ είναι πολύ μεγαλύτερο από το plantago lanceolata και το plantαgo lagopus. Εχει τεράστια παράρριζα φύλλα, πλατιά, ωοειδή, ελλειψοειδή, με μακρύ μίσχο και 3 έως 11 νευρώσεις. Από το κέντρο του φυτού υψώνονται επιμήκεις ποδίσκοι που φέρουν κυλινδρικούς στάχυς με πολύ μικρά πρασινωπά άνθη. Φυτρώνει σε χαμηλό υψόμετρο. Το μικρό πεντάνευρο (PLANTAGO lagopus) είναι διετές φυτό και φτάνει σε ύψος τα 30 με 40 εκατοστά. To ´PLANTAGO lanceolata´ διαφέρει από το προηγούμενο ως προς το μεγαλύτερο ύψος του.

  Ιστορικά στοιχεία:
  Η ιστορία βέβαια της χρήσης του Πεντάνευρου για ιατρικούς σκοπούς φτάνει πολύ παλιά. Οι αρχαίοι Ελληνες γνώριζαν τις ιδιότητες του ´PLANTAGO lanceolata´.
  Σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, το βότανο θεράπευε τις δερματικές παθήσεις όπως, πληγές, καλόγηρους, κάρκαδα, άνθρακα και χοιράδες. Την πρώτη χιλιετία το φυτό ήταν γνωστό σε Αραβες, Πέρσες, Ελληνες και Ρωμαίους γιατρούς. Ο Ακιβέννας (980-1-37) στο βιβλίο του «Κανόνες της ιατρικής επιστήμης» συνιστούσε να παίρνουν φύλλα του Πεντάνευρου ως αντιαιμορραγικό μέσο στα πρηξίματα, σε χρόνια κακοήθη έλκη, φλεγμονές των ματιών, ασθένειες των νεφρών, του συκωτιού, των πνευμόνων και ρευματισμούς.
  Στην Αμερική, οι ινδιάνοι γνώρισαν το φυτό από τους αποίκους του νέου κόσμου και του είχαν δώσει την ονομασία ´πόδι του λευκού´. Και αυτό γιατί οι άποικοι είχαν φέρει τον σπόρο από την Ευρώπη και οι άνδρες το κουβαλούσαν σε κάθε τους βήμα, μια και οι σπόροι του φυτού μεταφέρονταν στα γυρίσματα των παντελονιών τους.
  Στη Ρωσία χρησιμοποιούσαν τον χυμό σε κομπρέσες καθώς και το αφέψημα ή το έγχυμα του φυτού για πληγές του δέρματος συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών ελκών.
  Στην Κρήτη χρησιμοποιούσαν το αρνόγλωσσον το λογχοειδές για τη θεραπεία της αρθροπάθειας και το ´στρούφισμα τση μέσης´ – την ισχυρή ισχυαλγία από απότομη κίνηση. Εβραζαν τα φύλλα μαζί με δενδρολίβανο και έπιναν το αφέψημα τρεις φορές την ημέρα. Τα άνθη του φυτού τα συνέλεγαν και τα έβαζαν μέσα σε ρακί. Από αυτή τη ρακί έδιναν στον πάσχοντα ένα κουταλάκι του γλυκού μέσα σε ένα φλιτζάνι με αφέψημα δενδρολίβανου. Για την ισχυαλγία έφτιαχναν κατάπλασμα με πεντάνευρο, ασφαγγόριζα και σκόρδο, κοπανισμένα όλα μαζί. Κοπανισμένα φύλλα του φυτού τοποθετούσαν σε πρησμένα πόδια από αρθροπάθειες. Επίσης ωμό κοπανισμένοι φύλλο τοποθετούσαν πάνω σε δαγκώματα σφίγγας. Σε τραύματα για να επουλωθούν, τοποθετούσαν τα φύλλα του πεντάνευρου αφού τα κτυπούσαν πρώτα ανάμεσα στις παλάμες τους για να αφαιρεθεί η «τσιπαλίδα» του φύλλου.

  Συστατικά-χαρακτήρας:
  Τα φύλλα του βοτάνου περιέχουν κυρίως στυπτικές ουσίες και ιριδοειδή γλουκονικά με κύριο συστατικό την αουκουμπίνη η οποία διεγείρει την αποβολή του ουρικού οξέως από τα νεφρά. Περιέχει επίσης ένζυμα και μαλακτικές και αποχρεμπτικές ουσίες. Ο χυμός των φύλλων περιέχει ασκορβικό οξύ, καροτίνη, βιταμίνη Ρ και άλατα καλίου, σιδήρου, τσίγκου κ.α. Τα φύλλα περιέχουν βακτηριοκτόνα οργανικά οξέα (λιμονικό και ολεϊνικό) Οι ρίζες περιέχουν πολυσάκχαρα, ινσουλίνη, λευκώματα που εύκολα μετατρέπονται σε γλυκόζη, αιθέρια έλαια, γλοιώδεις ουσίες, στυπτικές ουσίες και βιταμίνη C. Οι σπόροι του πεντάνευρου περιέχουν γλοιώδεις ουσίες και δρουν ως ελαφρό καθαρτικό και μαλακτικό για τις ερεθισμένες βλεννογόνες μεμβράνες των εσωτερικών οργάνων.

  Ανθιση - χρησιμοποιούμενα μέρη – συλλογή:
  Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Για θεραπευτικούς λόγους χρησιμοποιούμε τα αέρια μέρη του φυτού. Συλλέγεται Μάιο και Ιούνιο.

  Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:
  Το βότανο δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, στυπτικό και διουρητικό. Εχει πολύ ενδιαφέρουσες θεραπευτικές ιδιότητες. Ενεργεί ως ήπιο αποχρεμπτικό, ενώ ταυτόχρονα καταπραΰνει τις φλεγμονώδεις και ερεθισμένες μεμβράνες. Είναι καλό για τον βήχα και την ήπια βρογχίτιδα. Η στυπτικότητά του το κάνει ωφέλιμο για την διάρροια, τις αιμορροΐδες και την κυστίτιδα όταν υπάρχει και αιμορραγία.
  Τα φύλλα του ´P. Μajor´ και ´P. Lanceolata´ όταν τα χρησιμοποιούμε εξωτερικά είναι επουλωτικά για πληγές και ερεθισμούς. Τα φύλλα του P. lanceolata επίσης είναι ωφέλιμα στην αλλεργική ρινίτιδα ενώ τα φύλλα P. Major είναι καταλληλότερα για γαστρικές φλεγμονές. Από το P. Μajor τέλος μπορούμε να φτιάξουμε αλοιφή ωφέλιμη για πληγές, εγκαύματα και αιμορροΐδες.

  Παρασκευή και δοσολογία:
  Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο, το καλύπτουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.
  Εξωτερικά χρησιμοποιούνται τα φρέσκα φύλλα του πεντάνευρου. Τα πλένουμε και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για μια ώρα σε ένα δοχείο όπου προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Στη συνέχεια τοποθετούνται ως κατάπλασμα.

  Προφυλάξεις:
  Δεν αναφέρονται παρενέργειες. Τηρούμε την συνιστώμενη δοσολογία.

  Πηγή:http://www.haniotika-nea.gr/126569-ugeia-botana/
  Αντίστοιχο θέμα στα αγγλικά : http://www.offgridquest.com/green/theseedguy-com/plantain-weed
  Και αναφορά για τα budgies http://www.birds-online.de/nahrung/gruenfutter/spitzwegerich_en.htm
   
 2. evans

  evans PB Member

  Πολυ ωραίο Μαρία ευχαριστούμε για την.πληροφορία .Αν δε σου κανει κοπο μπορεις ναα βάλεις αλλη μια φωτογραφια του φυτού αν γίνεται πιο κοντινή?
   
 3. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Βέβαια, υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, μερικά έχουν πιο κατσαρά φύλλα και κοντά και άλλα πιο λογχοειδή και ίσια όπως αυτό
  [​IMG]
  Αυτό το ξεριζωμένο με πιο κοντά
  [​IMG]
  Θα το γνωρίσετε εύκολα από το άνθος του. Γενικά είναι εύκολα εντοπίσιμο.
  Αν ψάξετε αγγλικά άρθρα για πτηνά, η αγγλική του ονομασία είναι plantain leaf.
   
 4. evans

  evans PB Member

  Υπάρχουν συγκεκριμένα μερη οπυ φυτρώνει το φυτό οχι μονο στους ξεροτοπους θα το βρούμε στα''ανοιχτά'' ή κρυμμένο με αλλα αγριόχορτα?
   
 5. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Κοίτα μέσα στην Αθήνα φυτρώνει παντού. Όπως έγραψα και πιο πριν, εγώ το είδα στο πεζοδρόμιο, συγκεκριμένα στην Λεωφ.Μεσογείων. Φυσικά δεν μπορώ να το δώσω από εκεί στα πουλιά, ούτε καν στον εαυτό μου, αλλά σκέφτομαι να κόψω μερικά άνθη, να φυτέψω σπόρια ή να κοιτάξω στο ρέμα να βρω καθαρό.
  Στο άρθρο επίσης γράφει ότι το εντοπίζεις συνήθως σε ξερικά σημεία αλλά πολλές φορές και σε βάλτους. Είναι προφανώς καλόβολο βότανο και φυτρώνει παντού.
   
 6. evans

  evans PB Member

  Στα πουλιά τι πρέπει ή μάλλον τι επιτρέπεται να δίνουμε το φύλλο τον καρπο και τα δυο? Μπορούμε να τους το προσθέσουμε σαν ρόφημα μαζι με εκχύλισμα αλλων βοτάνων οπως βασιλικό. .......κ.λ.π.
   
 7. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Σ' αυτό το link http://www.birds-online.de/nahrung/gruenfutter/spitzwegerich_en.htm που έβαλα, αναφέρει πως μπορούμε να το δίνουμε σε όλες του τις μορφές. Χλωρό, αποξηραμένο, τσάϊ, κατάπλασμα σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας. Έχει αντιμικροβιακή δράση και συνιστάται στις διάρροιες. Φυσικά αυτά τα βοτάνια δεν αντικαθιστούν ιατρικές θεραπείες.
  Επίσης καλό θα ήταν να μην τα ανακατεύουμε, εκτός όσα γνωρίζουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε.
   
 8. evans

  evans PB Member

  Και για όσους που δεν ''ξέρουν'':rolleyes: αγγλικά και δεν μπορούν να διαβάσουν το λινκ λεει οτι μπορούμε να δώσουμε ολα τα μερη του φυτού φύλλα, σπόρια (οχι ριζα μην τρελαθούμε κι ολας):D
   
 9. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Άλλο ένα άρθρο που επιβεβαιώνει την χρήση του στα πτηνά και επισημαίνει την επουλωτική αξία του στα τραύματα http://www.holisticbirds.com/pages/plantain0501.htm
   
 10. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

 11. evans

  evans PB Member

  Βλέπω απο διάβασμα παμε τελεια:rolleyes: εχω βλεπω πολυ με τοσα λινκ (ούτε οταν ειχα εξετάσεις δεν διάβαζα με ''ενδιαφέρον'' τα μαθήματα παρόλα αυτα έβγαλα 19+) Αμα σε ενδιαφέρει κατι δεν τα μαθαίνεις απέξω!
   
 12. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Εύγε παιδί μου αρίστευσες!!! Πάντα τέτοια σε όλα τα επίπεδα :)

  Πάντως εγώ σήμερα το πρωί μάζεψα σπόρους και σκοπεύω να τους φυτέψω, αφού μελετήσω τον τρόπο και τον χώρο που πρέπει να μπουν :)
   
 13. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Τελικά υπήρχε αναφορά στο φόρουμ για το ζιζάνιο αυτό από πολύ παλιά https://petbirds.gr/threads/Ενα-παράσιτο-με-προσφορά.4425/ .
  και εδώ https://petbirds.gr/articles/Καλλιέργεια-βοτάνων-στο-σπίτι-για-τα-πουλιά-και-την-οικογένειά-μας.80/
  και εδώ
  https://petbirds.gr/articles/Η-διατροφή-των-παπαγάλων-απο-τον-tony-silva.125/
  και ίσως και αλλού. Όπως λέει ο Νίκος , το αναζητούμε και ως πεντάνευρο. Το αστείο είναι πως στην συζήτηση είχα συμμετάσχει αλλά δεν είχα συγκρατήσει την πληροφορία ίσως επειδή δεν είχα εντοπίσει στέλεχος του βοτανιού.
  Δεν πειράζει επανάληψη μήτηρ μαθήσεως:)
   
 14. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας κάνει να απολογούμαστε....
  Υπάρχουν εκατομμύρια πληροφορίες ....
  Σε σταθερή πτώση η ram (τουλάχιστο η δική μου) ....
  Τι να πρωτοχωρέσει και τι να συγκρατήσει... ?
  Άλλωστε όπως σωστά γράφεις ...
   
 15. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Μπα δεν απολογούμαι αλλά δεν θέλω να αδικήσω τους πρωτεργάτες λόγω αμνησίας μου :)
   
 16. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Γράφει ότι το τρώνε φθινόπωρο χειμώνα, όταν δηλαδή έχει μαραθεί και έχει μείνει ο σπόρος πια.
   
 17. (τα δικά μας)....θέριεψαν και φέτος!
  [​IMG]
   
 18. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Και τα σποράκια που φύτεψα φέτος ψιλομεγαλώνουν :)
   
Φόρτωση...