Πιθανή ωοτοκία τέτοιο καιρό

Συζήτηση με θέμα Πιθανή ωοτοκία τέτοιο καιρό, που ξεκίνησε από dread05, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 14 Αυγ 2016.

 1. Καλησπέρα. Ο πατέρας μου έχει ένα ζευγάρι καναρίνια, τα κρατάει σε ζευγαρώστρα με χώρισμα. Πριν καμιά βδομάδα, του έφυγε το χώρισμα χωρίς να το καταλάβει και τα πουλιά μείνανε μαζί κανένα 6ωρο. Τώρα η κανάρα εμφανίζει συμπεριφορά γέννας. Σκίζει χαρτάκια, μαδάει τα φτερά της και έχει υγρές κουτσουλιές. Της βάλαμε μια φωλιά (χωρίς τον αρσενικό εννοείται) για να εκτονωθεί, αλλά αν όντως κάνει αυγά, και με την πτερόροια να χτυπάει την πόρτα, τι κάνουμε?
   
 2. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Καλό θα ήταν τα πουλιά, αν είναι εφικτό, να μένουν σε 2 διαφορετικά κλουβια. Και ιδανικά να μην ακούγονται και να μην βλέπονται καν. Οπότε η ζευγαρωστρα και το απλό χωρισμα δεν βοηθάει την καναρα να ξεπυρωσει με αποτέλεσμα να σκίζει χαρτιά και να ετοιμάζεται για ωοτοκια (επειδή δεν υπάρχει ο όρος κύηση στα καναρινια με την άδεια σου να διορθώσω τον τίτλο και αντί για κύηση θα γράψω ωοτοκια :) ).

  Βγάλτε τη φωλια γιατί την προκαλείται να προχωρήσει στην ωοτοκια. Βάλτε τη σε ένα ευρύχωρο και άνετο κλουβι (ιδανικά να μείνει στη ζευγαρωστρα μόνη της η καναρα και ο αρσενικός σε ένα ατομικό κλουβί), χωρίς πρόσβαση τα χαρτιά (εδώ βοηθάει η σχάρα) χωρίς φωλιά. Και δώστε της κόκκαλο σουπιας και λίγο σουσαμι σε περίπτωση που κάνει κάποιο αυγο στον πάτο. Καλό θα ήταν να μην έχετε εσωτερικές ταιστρες που μπορεί να της δείξεις αν φωλια. Μόνο τις ταιστρες που έχει το κλουβι. Το καθημερινό μπάνιο θα την βοηθήσει να "ξεχνιεται" και να μην μασάει τόσο τα φτερά της.

  Τα καναρίνια τα έχει ο πατέρας σου έξω ή μέσα?? Τι ωρα κοιμούνται και τι ώρα ξυπνάει?? Τι διατροφή τους παρέχει??
   
 3. edit. Τώρα που έλεγξα, το πουλί έκανε φωλιά σε λιγότερο από μια ώρα. Μήπως θα τις κάνω μεγαλύτερη ζημιά αν της αρνηθώ την φύση της?

  Μέσα τα έχει τα πουλιά, το σπίτι είναι αρκετά δροσερό. Τροφή του δίνω από την δική μου σε βαζάκι, manitoba premioum με chia. Εν όψη δεκαπενταύγουστου δεν έχουμε πρόσβαση σε petshop για σουπιοκόκκαλα, κλπ. Επίσης ο πατέρας μου δεν θέλει χωριστά κλουβιά.
   
  Τελευταία επεξεργασία: 14 Αυγ 2016
 4. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αν την αφήσεις να κάνει φωλια θα κάνει και αυγα και θα κλωσησει.... τεράστια κούραση όταν θα έπρεπε ηδη να είναι σε πτεροροια και να αλλάζει φτερά... ενω αν την κόψεις τώρα θα γλυτώσει πολύ κούραση.

  Πέρα απο τους σπόρους δεν δίνετε κάτι άλλο??

  Τι ώρα κοιμούνται και τι ώρα ξυπνάει?? Τι θερμοκρασία έχει ο χώρος που ζουν? Ολα αυτα ειναι Ζωτικης σημασίας για να καταλάβουμε γιατί ακόμα δεν αλλάζουν φτερά και είναι ακόμα πυρωμενα... προφανώς κάτι πάει στραβά....

  Και εγω θελω να τα έχω όλα μαζί σε ένα μεγάλο κλουβι αλλά δεν συμβιωνουν τα αρσενικά μεταξύ τους... θα τα αφησω να σκοτωθουν??
  Όταν έχουμε πουλιά σπίτι μας σε ένα κλουβι είμαστε και υπεύθυνοι για το πως θα ζουν. Και πρέπει να περνάνε όλες τις φάσεις του χρόνου. Την άνοιξη το καλοκαίρι και την πτεροροια τον χειμώνα που ξεκουραζονται κτλ. Αύγουστο μήνα θα έπρεπε να είναι στα μέσα της πτεροροιας, αλλά με τη ζευγαρωστρα και το χωρισμα δν κατάφεραν καν να ξεπυρωσουν απ την άνοιξη. Θα κουραστουν και θα περάσουν πολύ αργά πτεροροια... κάτι που δεν είναι φυσιολογικό και θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους. Το θηλυκό πρέπει να μπεί σε άλλο κλουβι να αλλάξει χώρο μήπως και με τις αλλαγές αυτές ξεπυρωσει και καταλάβει πως είναι ώρα να αλλάξει φτερά. Πρέπει να μπεί σε ένα μεγάλο και ευρύχωρο κλουβι να πετάει και να μην ακούει ή βλέπει (ιδανικα) τον αρσενικό. Μόνο έτσι θα ξεπυρωσει και θα καταλάβει πως είναι καλοκαίρι και όχι άνοιξη..
  Τώρα αν επιμένει ο πατέρας και θέλει να τα έχει σε ένα κλουβι τα πουλάκια θα κουραστουν, και κυρίως το θηλυκό, και θα μπει σε μια επιμονή διαδικασία ωοτοκιας και κλωσηματος που θα την κουράσει πολύ. Κι όταν έρθει η πτεροροια δε ξέρω πως θα αντέξει....
   
  Τελευταία επεξεργασία: 16 Αυγ 2016
 5. Το θηλυκό σου πρέπει να ξεκινήσει πτερόρροια ΑΜΕΣΑ.
  1. Βγάζεις φωλιές και νήματα.
  2. Καμιά επαφή με αρσενικά.
  3. Κόβεις αυγοτροφές, αυγά και γενικότερα μειώνεις την προσλαμβάνουσα πρωτεϊνη, καθώς η περίσσειά της στον οργανισμό του πουλιού προετοιμάζει για ωοτοκία. Μόνο όταν ξεκινήσει πτερόρροια θα ξεκινήσεις με μικρότερη συχνότητα την χορήγηση αυγού ή αυγοτροφής.
  4. Σαλάτες λαχανικών σε καθημερινή βάση και λιγότερο συχνά φρούτα.
  5. Καθημερινά μπάνια.

  Αν δεν ξεκινήσει πτερόρροια τώρα έχοντας ταλαιπωρηθεί από την εκτός εποχής αναπαραγωγή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ζωή της.
   
 6. Λοιπόν παιδιά δεδομένων των συνθηκών έκανα ότι καλύτερο μπορούσα. Έβγαλα τα πάντα από το κλουβί όπως είπε η Αλίκη, και φόρεσα στην ζευγαρώστρα το αδιάφανο χώρισμα. Δεδομένου σαββατοκύριακου και δεκαπενταύγουστου δεν υπάρχει δυνατότητα άλλου κλουβιού. Η τροφή ήταν ούτως ή άλλως μόνο σπόροι εδώ και καιρό, τις αυγοτροφές τις είχα κόψει πριν κανένα μήνα. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο αρσενικός ήταν ήδη σε πτερόρροια και αρκετά νωχελικός.

  Το θέμα είναι ότι δε μένω σε αυτό το σπίτι για να ελέγχω τι γίνεται, για τις γορτές ήρθα και είδα την κατάσταση.
   
 7. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Και πολύ καλά έκανες! Να μην φτάνει αν είναι εφικτό τα χαρτιά του πατου και να της δίνουν συχνά μπάνιο να "ξεχνιεται". Μιας και δεν υπάρχει κόκκαλο σουπιας ας της βάλουν λίγο σουσαμι έξτρα να φάει. Θα της κάνει καλό σε περίπτωση που θέλει να κάνει αυγο... μια φορά την εβδομάδα βραστό αυγό μπορεί να τρώει και μόλις αρχίσει να αλλάζει φτερά αυξανετε τη συχνότητα..

  Ο αρσενικός τωρα αφού είναι στην πτεροροια πρέπει να τρώει 2-3 φορες την εβδομάδα βραστό αυγο και λαχανικά χορταρικα και μηλαρακι οπότε μπορείτε. Και μέρα πάρα μέρα εν μέσω πτεροροιας καλό κάνουν.. και εκείνος χρειάζεται μπάνιο καθημερινά τώρα που αλλάζει φτερά.

  Το καταλαβαίνω αλλά και εμείς σε συμβουλευουμε σαν να ήταν δικά σου πουλάκια.. καταλαβαίνω ότι λόγω της αυριανης μέρας είναι δύσκολο αλλά το ιδανικό θα ήταν να είχε το καθένα σε ξεχωριστό κλουβι και ιδανικά σε ζευγαρωστρα. Τώρα που αλλάζουν φτερά πρέπει να πετάνε και κυρίως το θηλυκό! Ένα καλό μυικο σύστημα τα βοηθάει την άνοιξη να κάνουν πιο εύκολα αυγα!! ;)

  Αυτά νομίζω.... ότι άλλο θες εδώ είμαστε!!! :)
   
 8. Ακόμα και με χώρισμα είναι σχετικά μεγάλη ζευγαρώστρα. Έχουν χώρο να κινούντε. Αν της έδινα τσόφλι από αυγά?
   
 9. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Το ιδανικό θα ήταν να είχαν από μια ζευγαρωστρα το καθένα. Τώρα αν αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστον να βάλετε κάποιο αδιαφανες χωρισμα.. κάποιο χαρτόνι ίσως...

  Κάνει και αυτό.. και λίγο ώμο σουσαμι! Όλα τα σπίτια έχουν! :p

  Μία ιδέα που μου ήρθε... γιατί δεν παίρνεις εσύ το ένα απ τα 2 σπίτι σου προσωρινά??
   
 10. Panagiota.

  Panagiota. Daily Active Member

  Μπορείς να της δώσεις. Και το τσόφλι αυγού είναι πηγή ασβεστίου.
   
 11. Γιατί στο σπίτι εχω άλλα 8 :) Δεν υπάρχει χώρος
   
Φόρτωση...