Πετροπέρδικα (Alectoris graeca)

Μορφολογία της Πετροπέρδικας


Από μικρός έχω στα αυτιά μου έναν παράξενο ήχο πουλιού, σαν δυο κέρματα να χτυπάνε μεταξύ τους. Ήταν το κελάηδημα της πέρδικας. Ενός αρχοντικού, καμαρωτού και αξιοσέβαστου πουλιού.

%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1-alectoris-graeca-jpg.34336


Η πέρδικα είναι ένα εδαφόβιο πτηνό που πετά σπάνια ενώ τρέχει πολύ γρήγορα, εκτός από περιπτώσεις που απειλείται η ζωή της.

Η Πετροπέρδικα (ορεινή πέρδικα) έχει μήκος 30-35 εκατοστά και βάρος 600-900 γρ. Στα πλευρά έχει εναλλασσόμενες άσπρες και μαύρες ραβδώσεις, οι παρειές και το μπροστινό μέρος του λαιμού είναι χρώματος λευκού και περιβάλλονται από στενή μαύρη λωρίδα η οποία αρχίζει από το ράμφος και κατεβαίνει προς το λαιμό δημιουργώντας ένα είδος περιλαίμιου.

Ζει σε θαμνώδεις εκτάσεις, κράσπεδα δασών σε σχετικά μεγάλα υψόμετρα.

Διατροφή

Η τροφή της πετροπέρδικας είναι κυρίως φυτική και κατά ένα μικρό μέρος ζωική. Αποτελείται από σπόρους φυτών, γράστεων, χυμώδεις καρπούς, σκουλήκια, έντομα, σαλιγκάρια κλπ. Μαζί με την τροφή καταπίνει και χαλίκια που βοηθούν στο άλεσμα αλλά γίνεται έτσι και πρόσληψη ασβεστίου.

Είναι ενδημικό είδος (δεν αποδημεί), είναι κοινωνικό και ζει κατά οικογενειακές ομάδες 10-15 ατόμων ενώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορούν να συνενωθούν δύο οι περισσότερες τέτοιες ομάδες και να φτάσουν τα 40 άτομα.

Η μονογαμία το διακατέχει και τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι ομάδες διαλύονται και σχηματίζονται τα ζευγάρια.

Η διαφορά ανάμεσα στα 2 φύλα εντοπίζεται στον αστράγαλο των ποδιών τους, στο αρσενικό φαίνεται έντονα ο αστράγαλος ενώ στο θηλυκό καθόλου.Συνηθίζεται να ονομάζεται το αρσενικό ''Κώτσος απο την ιδιομορφία του (κότσι).

Αναπαραγωγή

Το θηλυκό φωλιάζει στο έδαφος κάτω από θάμνους ή σε κοιλότητες του εδάφους στρώνοντας ξερά φύλλα χόρτα και λίγα πούπουλα. Το Μάρτιο με Απρίλιο γεννά 10-15 αυγά και τα επωάζει 20-21 μέρες.

Οι νεοσσοί βαδίζουν αμέσως και τους φροντίζουν και οι δύο γονείς. Μπορούνε να τραφούν μόνα τους αλλά συνήθως οι γονείς συμπληρώνουν την διατροφή τους.

Οι κυριότεροι εχθροί της πετροπέρδικας είναι οι αλεπούδες, κουνάβια, τα γεράκια, οι αγριόγατες και ο άνθρωπος. Ο πληθυσμός της στην Ελλάδα διατηρείται σε μειωμένο επίπεδο σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.

Κύριοι λόγοι για τη μείωση της είναι η παύση των σπόρων από γεωργούς, η αλόγιστη θήρα και η συνεχής ενόχληση της από διανοίξεις δρόμων κτλ.

Σας παραθέτω 2 φώτο με 1 ζευγάρι που κατέχω εδώ και 6 χρόνια περίπου.

perdika-jpg.1729
perdika2-jpg.1730

Ονομασία: Πετροπέρδικα
Αγγλική Ονομασία: Rock Partridge
Λατινική Ονομασία: Alectoris Graeca
Τάξη: Ορνιθόμορφα
Οικογένεια: Φασιανίδες
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
inca1099
Α
#21
Πολύ όμορφα πλάσματα, τέλειες οι πέρδικες και έχουν υπέροχα χρώματα!

Δεν γνωρίζω αν οι πέρδικες κλωσάνε στην αιχμαλωσία, οι φασιανοί πάντως από ότι φαίνεται όχι.

Τι τις ταΐζεις; Μην τους δίνεις τροφή για κοτόπουλα, έχουν διαφορετικές ανάγκες. Χρειάζονται τροφή για φασιανούς ή τροφή για ορτύκια, πέρδικες, παγόνια και φασιανούς είναι σχεδόν η ίδια.

Αν δεν τις ταΐζεις ζωντανά έντομα και άλλες τροφές με πρωτεΐνη ζωικής προσέλευσης τότε πρέπει να τους δίνεις καλαμπόκι και σόγια τα οποία σε συνδυασμό έχουν όλα τα αμινοξέα του κρέατος εκτός από τη μεθιονινη (χρειάζεται για όμορφα και γερά φτερά).

Οπότε αν βάζεις το καλαμπόκι και τη σόγια σε συνδυασμό με περίπου 5 γραμμάρια μεθιονινη στα 4 κιλά πρακτικά φτιάχνεις την αναλογία αμινοξέων που έχει το κρέας.
 
inca1099
#22
αγριοπαπιες είπε:
Τι τις ταΐζεις;
Προσωπικά δίνω καλαμπόκι, σιτάρι, βρώμη, φρέσκο τριφύλλι (το καλοκαίρι) και ανάλογα την εποχή σαλάτες μαρούλια κτλ. και παράλληλα αποξηραμένα έντομα. Κατά διαστήματα και εποχή δίνω αυγοτροφή της orlux (για πέρδικες και φασιανούς).

Σόγια δεν έχω δώσει ποτέ αλλά θα ακολουθήσω την συμβουλή σου. Το ζευγάρι γεννά και κλωσάει κανονικά, ίσως αυτό να οφείλεται ότι έχει γεννηθεί στην αιχμαλωσία (σε κλωβό απελευθερώσεως).
 
Μ
#23
Είχα και εγώ μια τέτοια πέρδικα για λίγο καιρό.

Είχαμε πάει για κυνήγι περδικών και είχα χτυπήσει μια στο φτερό και την κράτησα μέχρι να γίνει καλά. Μόλις έγινε καλά σε περίπου 1 μήνα την ξανάφησα ελεύθερη εκεί που την βρήκα φορώντας της ένα κόκκινο σχοινάκι στο πόδι.
 

Περισσότερα άρθρα

Top