Παρασκευή σπιτικού βιολογικού μηλόξυδου

Συζήτηση με θέμα Παρασκευή σπιτικού βιολογικού μηλόξυδου, που ξεκίνησε από Stavros, στο Forum 'Βότανα - Φυσικές Θεραπείες' του PetBirds, 1 Δεκ 2013.

  1. Stavros

    Stavros PB Administrator Staff Member

    Για τα οφέλη του μηλόξυδου και τη χρήση του στα πουλιά, έχουμε μιλήσει ήδη. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο άρθρο συζητήθηκε ποιο είναι το πιο κατάλληλο είδος μηλόξυδου και που μπορούμε να βρούμε βιολογικό μηλόξυδο στην αγορά.

    Μια πολύ καλή λύση-απάντηση σε αυτό το ερώτημα, είναι η παρασκευή σπιτικού βιολογικού μηλόξυδου με τον τρόπο που περιγράφει ο Αλέξανδρος @kostantakis στο παρακάτω βίντεο.

     
  2. kostantakis

    kostantakis PB Member

    Ευχαριστώ πολύ Σταύρο ! Είχα σκοπό να ανοίξω νέο θέμα με την παρασκευή του μηλόξυδου μου στης επόμενες μέρες ! Με πρόλαβες :)
     
  3. maria p

    maria p PB Supporter PBCP Contributor

    ευχαριστούμε πολύ!
     
  4. geo_ilion

    geo_ilion PB New Member

    ευχαριστουμε πολυ σταυρο ειναι πολυ κατατοπιστικο το βιντεο
    ενα θεμα με εμας που ειμαστε Αθήνα που θα βρουμε αραντιστα μηλα αλλα βλεπουμε . . .
     
  5. maria p

    maria p PB Supporter PBCP Contributor

    αυτό με το ράντισμα με απασχολεί κι εμένα παιδιά. Κάπου έχω διαβάσει και αυτό κάνω, ν' αγοράζουμε όσο πιο άγουρα φρούτα και λαχανικά και να τα κρατάμε γύρω στις δέκα μέρες στο σπίτι πριν την κατανάλωση, με τα σωστά πλυσίματα βέβαια κτλ. Ξέρει κάποιος αν ισχύει ή αναπαύω την συνειδήσή μου;
     
  6. geo_ilion

    geo_ilion PB New Member

    μαρια εγω πρωτη φορα το ακουω για τα αγουρα φρουτα.
    παντως για τις δεκα μερες το κανω και εγω δεν ξερω αν ειναι αληθες
     
  7. kostantakis

    kostantakis PB Member

    Παιδιά ψάξτε για βιολογικά μήλα στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων αν θέλετε να μπείτε στην διαδικασία του να το φτιάξετε μόνοι σας ! Αν πάλι θέλετε να το αγοράσετε έτοιμο από βιολογικά ράφια, λάβετε υπόψιν σας το ξεκάθαρο ποστ του Σταύρου.

    [​IMG]

    Σας παραθέτω και 3 νέες φώτο που μόλις πριν λίγο έβγαλα από το δικό μου μηλόξυδο να δείτε ξεκάθαρα αυτό που περιγράφει ο Σταύρος!

    Με φλάς

    rsz_1i43n9kf.jpg

    Χωρίς φλάς

    rsz_2951lyj.jpg

    Ανακίνησα ελαφρά το μπουκάλι ! Δείτε το θόλωμα.... είναι αυτό που θέλουμε από το μηλόξυδο μας !

    rsz_3jbf6.jpg

    Σας παροτρύνω να το φτιάξετε και εσείς ! Η γεύση του απλά μοναδική και θα το διαπιστώσετε και εσείς όταν το φτιάξετε !
    Στο αγοραστό μηλόξυδο νιώθεις κάψιμο στο λαιμό σου.... σε αυτό το πίνεις ευχάριστα χωρίς κάψιμο!
    Σχεδόν κάθε πρωί (όποτε το θυμάμαι.... να λέω την αλήθεια :p ) βάζω 1 κ.γ. σε ένα ποτήρι νερό και το πίνω !
    Οπως λέει και ο jk21 σε πιο κάτω ποστ είναι ΕΝΑ & ΕΝΑ για της κυρίες που έχουν θέμα κυτταρίτιδας.. :)

    Η σωστή δοσολογία τώρα για τους μικρούς μας φίλους είναι : 15 ml βιολογικό μηλόξυδο σε 1 λίτρο νερό, για 2 φορές την εβδομάδα !

    Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν να το φτιάξουν ! Όπου δυσκολευτείτε μην διστάσετε να ρωτήσετε, αν και στο βίντεο τα εξηγώ λεπτομερώς.
     
  8. Stavros

    Stavros PB Administrator Staff Member

    Τα φυτοφάρμακα έχουν μια περίοδο μετά την οποία το λαχανικό-φρούτο μπορεί να καταναλωθεί χωρίς πρόβλημα. Η διάρκεια αυτή δεν είναι ίδια για όλα τα φάρμακα επομένως οι 10 μέρες μπορεί να είναι αρκετές για ορισμένα από αυτά.

    Το πρόβλημα με τα φυτοφάρμακα είναι ότι οι περισσότεροι παραγωγοί ραντίζουν ακόμη και την προηγούμενη μέρα και την επόμενη διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά.

    Παρεμπιπτόντως, το πλύσιμο των λαχανικών με ξύδι, εξουδετερώνει σε κάποιο βαθμό τα φάρμακα που έχουν πάνω τους.
     
  9. αιγινα

    αιγινα PB New Member

    δεν γινεται με αλλα μηλα
     
  10. kostantakis

    kostantakis PB Member

    Νίκο βεβαίως και γίνεται, αλλά το καλύτερο είναι ότι από την στιγμή που θα μπεις στην "ευχάριστη" διαδικασία να το φτιάξεις, θα ήταν προτιμότερο με βιολογικά μήλα ! :)
     
  11. αιγινα

    αιγινα PB New Member

    ενταξει πατριωτη θα το φτιαξω.
     
  12. Panos Timbrado

    Panos Timbrado PB New Member

    Πολύ ωραίο και χρήσιμο !
    Μια μικρή ένσταση μήπως επειδη δεν γνωρίζουμε την χημική σύνθεση του επειδη το παραξαμε
    μόνοι μας θα μπορούσε να γίνει επικινδυνο? οι δοσολογιες χορηγησεις του δεν διαφοροποιούνται
    ανάλογος με την χημική σύνθεση του μηλοξυδου ?
     
  13. Stavros

    Stavros PB Administrator Staff Member

    Πάνο, ούτως ή άλλως η δοσολογία δεν έχει καθοριστεί από κάποιον επίσημο φορέα. Εμείς καθορίσαμε μια δοσολογία που πιστεύουμε ότι είναι καλή, χωρίς άλλα κριτήρια. Με απλά λόγια, κουτουρού.

    Το ξύδι είναι ένα φυσικό προϊόν, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Δημιουργείται από τη φύση, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, ακόμη και χωρίς δική μας παρέμβαση. Οι διαφορές στη σύσταση της κάθε περίπτωσης, δεν νομίζω να είναι τέτοιες που να έχουν επιπτώσεις στη δοσολογία, η οποία όπως είπα δεν είναι και στάνταρ.
     
  14. Vassilis Drakias

    Vassilis Drakias PB New Member

    εχω να κανω καποιες χαζες ερωτησεις
    βασικα μοιαζει λιγο με την διαδικαασια παρασκευης κρασιου

    1 χρειαζεται οπωσδηποτε γυαλινο σκευασμα (πλαστικο η pvc δεν κανει)?
    2 λογικα σε σκυερο και δροσερο χωρο οπως ενα υπογειο καλο ειναι να αφισουμε ολες αυτες τις μερες να γινει η ζημωσει
    3 χρειαζεται να μηλα να ειναι αγουρα γουρμα ή δεν παιζει κανενα ρολο
    επισης μπορω να βαλω τα διπλα υλικα για διπλη δοση

    τετοιες ερωτησεις θελω αλλα δεν βηκα απαντηση
     
  15. kostantakis

    kostantakis PB Member

    Βασίλη απλά νομίζω ότι είναι καλύτερα σε γυάλινο για να αποφύγουμε τυχόν μυρωδιές από τα πλαστικά μπουκάλια ! Οσο περνάει ο καιρός στο γυάλινο γίνετε καλύτερο !

    [​IMG]


    Στο δεύτερο ερώτημα σου, να σου πω μόνο ότι η παρασκευή έγινε εξ'ολοκλήρου στον πάγκο της κουζίνας. Δεν νομίζω ότι θέλει κάποιο σκοτεινό μέρος. Κάποιος μου είπε ότι εκθέτοντας την διαδικασία στον ήλιο επιτυγχάνει πιο γρήγορα την διαδικασία. Αντί για 40 μέρες.... με την βοήθεια του ήλιου ολοκληρώνεις σε 20 μέρες και λιγότερο. Εγώ προτίμησα να το πάω σύμφωνα με την αρχική συνταγή που είχα στα χέρια μου ! Το σίγουρο είναι ότι θέλει σκέπασμα από επάνω με ύφασμα η με τούλι, μιας και με την ζύμωση των μήλων παράγεται ο μηλίτης, όπου εκτεθειμένος στον αέρα μετατρέπεται σε οξικό οξύ ! Καλό "ερμητικό κλείσιμο" θέλουμε μετά την ολοκλήρωση της παρασκευής του !

    [​IMG]

    [​IMG]


    Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε άγουρα είτε καλά γινωμένα μήλα ! Δεν παίζει κάποιο ρόλο αρκεί να είναι βιολογικά ! Δι' αλλιώς δεν θα έχουμε ένα καθαρό βιολογικό σπιτικό μηλόξυδο !

    Τα μήλα που χρησιμοποίησα εγώ είναι δικής μου παραγωγής καθαρά αράντιστα από το Οροπέδιο Λασιθίου ! Τα γνωστά μήλα "φιρίκια" !

    [​IMG]


    Με τα διπλά υλικά μπορείς σαφώς να κάνεις μεγαλύτερη δοσολογία !

    :) good luck !
     
  16. Vassilis Drakias

    Vassilis Drakias PB New Member

    παιδια βοηθεια!
    περασαν 40 μερες εκανα ακριβως οτι λεει η συνταγη και με τις ιδες αναλογιες νερου/ζζαρης/μηλων
    αλλα το αποτελεσμα δεν ξερω αν το πετυχα
    μυριζει ξυδι
    στη γευση ειναι ξινο αλλα οχι πολυ εντονο
    επισης ειναι ακομα παχαρευστο σχετικα αν και το σουρωσα
    και κολαει
    τι κανω?
     
  17. kostantakis

    kostantakis PB Member

    Το αφήνεις ως έχει Βασίλη, και κάθε μέρα που περνάει γίνεται καλύτερο. πιο δυνατό !
     
  18. sakis dc

    sakis dc PB New Member

    Το φτιάχνω και εγώ είμαι στην 10 ημέρα, όμως Αλέξανδρε δεν θα ήταν καλύτερα να βάζαμε και μικρή ποσότητα φρέσκιας μαγιάς μέσα?
     
  19. kostantakis

    kostantakis PB Member

    Σάκη δεν γνωρίζω να σου απαντήσω ειλικρινά !
    Την συνταγή μου την είχε δώσει ένας φίλος. Πριν την ξεκινήσω ψάχτηκα πάρα πολύ στο διαδίκτυο, ρώτησα κιόλας 2 γνωστούς μου χημικούς στο επάγγελμα, κανείς όμως δεν μου είπε για μαγιά ! Δεν βρήκα δηλαδή κάτι διαφορετικό στην συνταγή που δίνω !

    Να συμπληρώσω στην απάντηση που έδωσα στο Βασίλη και σε όποιον άλλον φίλο μπει στην διαδικασία να φτιάξει βιολογικό μηλόξυδο, ότι μέχρι και την 40η (τεσσαρακοστή) ημέρα έχουμε την διαδικασία παρασκευής του μηλόξυδου μας. Από εκεί και μετά η ζύμωση δεν σταματά. Μέρα με την μέρα... μήνα με τον μήνα, το ξύδι μας γίνετε όλο και καλύτερο !

    σ.σ. εμένα μου τελειώνει όπου να ναι, και με βλέπω σύντομα να ξεκινάω νέο ! σχεδόν καθημερινά βάζω ένα κ.γ. στο νερό μου και το κατεβάζω ! Η σουπερμαντολίνι μου... χαχαχα :D
     
  20. Vassilis Drakias

    Vassilis Drakias PB New Member

    και εγω θεωρω οτι ειναι πολυ καλο το μυλοξυδο
    παντος να ξερουμε οτι το πολυ πολυ να γινει ξυδι κατι χειροτερο δεν μπορει να γινει χαχαχα
    εγω παντος εβαλα και ελαχιστο μυλοξυδο εμποριου
    γνωριζοντας οτι αυτοι που φτιαχνουν κρασι αν στο βαρελι του κρασιου ριxνουνουν ξυδι τοτε και το υπολοιπο κρασι γινεται ξυδι
    μετα τις αποκριες θα δοκιμασω ακομα μεγαλύτερη ποσοτητα
    τωρα εβγαλα γυρω στα 10 λιτρα
    μετα τις αποκριες θα δοκιμασω 3 πλασια ποσοτητα να εχω να περασω ολη την χρονια
     

Μοιραστείτε

Φόρτωση...