Παπαγαλάκια Budgie (Budgerigar)

Τα παπαγαλάκια Μπάτζι (Budgie ή Budgerigar) είναι από τα πλέον δημοφιλή οικόσιτα είδη παπαγάλων. Είναι πολύ αγαπητά για τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα τους

Budgie, τα δημοφιλέστερα παπαγαλάκια


budgerigar-cover-jpg.60179


Μελετήθηκαν το 1840 από τον Βρετανό ορνιθολόγο John Gould και έκτοτε έγιναν ευρέως γνωστά σε όλο τον κόσμο. Η επιστημονική τους ονομασία είναι Mellopsittacus Undulatus.

Τα παπαγαλάκια budgie προέρχονται από την μακρινή Αυστραλία και ζουν σε μεγάλα σμήνη σε λιβάδια, σε ανοιχτές θαμνώδεις, δασώδεις και γεωργικές εκτάσεις, με ψηλά δέντρα όπως ακακίες και ευκάλυπτος, με ιδιαίτερη προτίμηση όπου υπάρχει κοντά νερό. Το όνομά Budgerigar που μεταφράζεται ως "καλό φαΐ", προήλθε από τους αυτόχθονες ιθαγενείς οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν σαν μεζεδάκια.

Το μέγεθός των budgie δεν ξεπερνάει τα 18 εκατοστά μαζί με την μακριά ουρά τους.

Τα υγιή πουλιά παπαγαλάκια budgie ξεχωρίζουν από το ζωηρό βλέμμα, το καθαρό από βλέννες ράμφος, τα χωρίς σημάδια πόδια, το λαμπερό και ομοιόμορφο φτέρωμα. Πουλιά που παρουσιάζουν φούσκωμα φτερώματος είναι καλό να αποφεύγονται να επιλέγονται για αγορά, γιατί σίγουρα θα παρουσιάσουν προβλήματα υγείας.

Εμφάνιση των Budgerigar


Η ποικιλομορφία που παρουσιάζουν με τους εντυπωσιακούς χρωματισμούς του φτερώματος τους, τα κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά. Στο φτέρωμα των budgerigar κυριαρχεί το μπλε χρώμα σε όλες τις αποχρώσεις, το πράσινο, το κίτρινο, ή και το άσπρο, με χαρακτηριστική την λευκή ή κίτρινη κορώνα στο κεφάλι και τα πανέμορφα πιτσιλωτά μουστάκια.

Το αρσενικό budgie ξεχωρίζει από το θηλυκό στο χρώμα της βάσης του ράμφους, που για τα μεν αρσενικά είναι το μπλε - μωβ, ενώ για τα θηλυκά το μπεζ-γκρι. Το ράμφος τους έχει γκριζοκάστανο χρώμα, ενώ τα πόδια τους είναι ή γκρι ή σάρκινα.

Τα αρσενικά παπαγαλάκια Budgie έχουν πιο ήπιο και γλυκό χαρακτήρα ενώ τα θηλυκά είναι λίγο πιο δύστροπα και πιο επιθετικά. Τα αρσενικά σχεδόν ποτέ δεν ραμφίζουν με δύναμη και ποτέ με πρόθεση να τραυματίσουν κάποιον, ενώ αντίθετα τα θηλυκά, έχουν πολύ δυνατό δάγκωμα και με το μικρό αλλά γαμψό ράμφος τους μπορούν να τραυματίσουν όποιον τολμήσει να τα πειράξει, ειδικά αν δεν είναι εξοικειωμένοι μαζί τους.

Τα παπαγαλάκια Budgerigar είναι ιδιαίτερα τρυφερά πουλιά στην μεταξύ τους σχέση. Είναι ικανά να κάθονται ατέλειωτες ώρες και να περιποιούνται το ένα το άλλο, ταΐζοντας κυρίως το αρσενικό το θηλυκό, αλλά και να χαϊδεύονται – ξύνονται με τα ράμφη τους. Δεν μπορούν να αντισταθούν ακόμα και στα χάδια του ιδιοκτήτη τους ειδικά αν αυτός τους χαϊδεύει το κεφάλι με τον δείκτη του χεριού του. Δείχνουν να απολαμβάνουν το ξύσιμο, ανασηκώνοντας το φτέρωμα του κεφαλιού και γυρίζοντας το στο πλάι.

Τα παπαγαλάκια budgie περιποιούνται καθημερινά το φτέρωμά τους αλείφοντάς το με ειδικό λίπος από τον ουροπύγιο αδένα, για να το διατηρούν λαμπερό και ομοιόμορφο. Φλυαρούν ατέλειωτες ώρες, ειδικά αν είναι ζευγάρι, ενώ αν είναι μόνα τους, έχουν ανάγκη από καθημερινή απασχόληση από τον ιδιοκτήτη τους. Εξημερώνονται σχετικά γρήγορα, αλλά μιλούν σπάνια.

Φροντίδα - Διαμονή


Το παπαγαλάκι Budgerigar θεωρείται ένα εύκολο πουλί στην διαχείρησή του και ενδείκνυται για αρχάριους που επιθυμούν να έχουν στο σπίτι τους ένα χαριτωμένο, κοινωνικό και παιχνιδιάρικο πουλάκι. Απαραίτητο για την ευχάριστη και μακρόχρονη διαβίωσή του είναι να προβούμε στην αγορά του κατάλληλου κλουβιού που θα φιλοξενήσει το παπαγαλάκι μας. Ιδανικό κλουβί θεωρείται ένα γερής κατασκευής και βαμμένο με μη τοξικά χρώματα, κατά προτίμηση ψηλό, με οριζόντια κάγκελα.

Απαραίτητη είναι η ευρυχωρία και η σωστή διάταξη των ταϊστρών και των πατήθρων μέσα στο κλουβί έτσι ώστε να μένει αρκετό ςελεύθερος χώρος όχι μόνο για να σκαρφαλώνει στα κάγκελα, αλλά και για να γυμνάζει τα φτερά του, καθώς επίσης και για την τοποθέτηση διαφόρων παιχνιδιών που προορίζονται ειδικά για τα συγκεκριμένα πουλιά. Τα κοινά παπαγαλάκια λατρεύουν την κούνια, που θεωρείται απαραίτητο αξεσουάρ του κλουβιού.

Το κλουβί των Budgerigar πρέπει να τοποθετείται σε ευήλιο και ευάερο σημείο προφυλαγμένο όμως από τα επικίνδυνα ρεύματα αέρα, ενώ είναι απαραίτητο για την καλή υγεία τους να τα βλέπει καθημερινά ο ήλιος για λίγη τουλάχιστον ώρα. Χρειάζεται καθαριότητα όχι μόνο στον πάτο του κλουβιού ο οποίος πρέπει να είναι στρωμένος με άμμο υγιεινής, αλλά και οι πατήθρες και τα σκεύη φαγητού και νερού να διατηρούνται πάντα καθαρά και περιποιημένα προκειμένου να αποφευχθούν διάφορες ασθένειες από μολύνσεις και βακτήρια.

Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση χαρτιού στον πάτο του κλουβιού γιατί έχουν μια τάση να το σκίζουν με το ράμφος τους σε πολλά μικρά κομμάτια. Λατρεύουν το νερό και τους αρέσει το μπάνιο σε μπανιέρα ή το κατάβρεγμα, ειδικά τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Video με Budgie που μιλάειΓια όσους συνηθίζουν να τα βγάζουν εκτός κλουβιού, είναι πολύ σημαντικό εκτός από τα ειδικά παιχνίδια που θα τους προσφέρουν, να προσέχουν ορισμένα απλά αλλά πολύ σημαντικά πράγματα:
  • Ορισμένα φυτά που μπορεί να είναι τοξικά και να βλάψουν ανεπανόρθωτα την υγεία τους.
  • Προσοχή αν υπάρχουν στο σπίτι άλλα κατοικίδια όπως γάτες, σκύλοι κτλ.
  • Εκτεθειμένα και ανοιχτά ενυδρεία ή τουαλέτες ή λεκάνες με πολύ νερό, που θα μπορούσε να τα πνίξει.
  • Ανοιχτές εστίες κουζίνας ή κατσαρόλες που βράζουν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βέβαιο θάνατο το πουλάκι μας.
  • Ανοιχτές πόρτες και παράθυρα.

Διατροφή


Για να διασφαλίσουμε την καλή υγεία τους για τα χρόνια που θα αποτελούν την συντροφιά μας, πρέπει οπωσδήποτε να τους παρέχουμε σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Εκτός από το βασικό μείγμα σπόρων (παπαγαλίνη) η οποία περιέχει μια μεγάλη ποικιλία από αυτούς, βασικό συμπλήρωμα στην διατροφή των budgie είναι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Αγαπημένα τους φρούτα είναι οι μπανάνες, το μήλο, οι φράουλες, τα σταφύλια, το πεπόνι, τα ακτινίδια, τα μούρα, ο ανανάς, ενώ λατρεύουν το μαρούλι, το μπρόκολο και το τριμμένο καρότο.

Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών από την διατροφή των budgie μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα. Σημασία έχει και η σωστή παρουσίαση των τροφών. Πολλές φορές διστάζουν να δοκιμάσουν νέες γεύσεις αλλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Επειδή τα budgie έχουν ανάγκη και από ζωική πρωτεΐνη μπορεί να δοκιμάσουν μέχρι και μυρμήγκια ή σφιχτοβρασμένο αυγό. Κάποια προτιμούν και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι ή τυρί, ενώ άλλα όχι.

Μερικά παπαγαλάκια Budgerigar δοκιμάζουν με ευκολία τις νέες γεύσεις, ενώ άλλα παραμένουν διστακτικά για πολύ καιρό μέχρι να αποφασίσουν να δοκιμάσουν. Εκείνο που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται στην διατροφή τους είναι το αβοκάντο, οι σοκολάτες, τα κρεμμύδια, τις πολύ γλυκές ή πολύ αλμυρές και πικάντικες γεύσεις.

Αναπαραγωγή


Για να αναπαραχθούν τα παπαγαλάκια Budgerigar πρέπει να έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 8 μηνών. Τα budgie προτιμούν ξύλινη φωλιά κλειστού τύπου, την οποία γεμίζουν είτε με ροκανίδι, είτε με κομμάτια σχισμένου χαρτιού. Η θηλυκιά γεννάει την άνοιξη από 4-5 αυγά, ένα κάθε δεύτερη μέρα, τα οποία επωάζει για 17 ημέρες.

Κατά το διάστημα αυτό γίνεται υπερπροστατευτική με τα αυγά αλλά και τους εκκολαπτόμενους νεοσσούς στην συνέχεια, δεν διστάζει να επιτεθεί στο αρσενικό το οποίο γίνεται πολύ ζηλιάρικο και πολλές φορές προσπαθεί να βλάψει τους νεοσσούς. Τα νεογέννητα ταΐζονται από τη μητέρα τους για 35 περίπου μέρες.

Το προσδόκιμο ζωής των budgie, με σωστή φροντίδα μπορεί να φτάσει μέχρι τα 12 χρόνια.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση


Διωνυμική ονομασία: Melopsittacus undulatus
Ελληνική ονομασία: Κοινό παπαγαλάκι
Αγγλική ονομασία: Budgerigar, Budgie
Τάξη: Ψιττακόμορφα
Οικογένεια: Ψιττακουλίδες
Γένος: Melopsittacus
Είδος: M. undulatus

Media Gallery Budgerigar


Σχετικά Θέματα
Παπαγάλοι - Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Ψιττακουλίδες (Psittaculidae)

Credits
Photo Budgie by Paula Darwinkel

PBCP Authors
Αρχικός Συντάκτης: Georgina, 3 Απρ 2008.
Συντάκτες Ανάπτυξης
Stavros: .
PB Archive:
Κοινά Παπαγαλάκια - Budgerigar
 

Σχόλια

X
Georgina είπε:
Προτιμούν ξύλινη φωλιά κλειστού τύπου, την οποία γεμίζουν είτε με ροκανίδι, είτε με κομμάτια σχισμένου χαρτιού.
Από πείρα, τη φωλιά τους τη θέλουν άδεια με βαθούλωμα στη μια άκρη εκεί που θα πάει να γεννήσει η θηλύκια. Αν βάλεις κάτι μέσα, θα το βγάλει ή θα το πάει στην άκρη.
 
T
Τι φοβερά πουλάκια είναι αυτά! Πως τα εκπαιδεύουν έτσι και μπορούν να μιλήσουν; Τους δίνουν κάποια σκευάσματα ώστε να μιλήσουν η τα εκπαιδεύουν από πολύ μικρά; Εάν κάποιος γνωρίζει ας μου πει...
 
T
Σωστά! Όσο και να προσπαθεί ο δάσκαλος, αν ο μαθητής είναι μπουμπούνας δεν θα μάθει γράμματα. Πάντως πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο παπαγαλάκι. Ενδιαφέρομαι να πάρω και εγώ ώστε να το εκπαιδεύσω. Πόσο κοστίζει ένα budgie παπαγαλάκι;
 
Marco
Το προσδόκιμο ζωής των budgie μπορεί να φτάσει μέχρι τα 8 χρόνια.
Το όριο ζωής τους αλλάζει ανάλογα με την περιποίηση και την αγάπη που τους προσφέρουμε. Όταν ήμουν πιο μικρός είχαμε ένα θηλυκό Budgie που είχε ξεπεράσει τα 13 χρόνια.
 
Sissy
Το προσδόκιμο ζωής των budgie μπορεί να φτάσει μέχρι τα 8 χρόνια.
Το προσδόκιμο της ζωής τους (με σωστή φροντίδα) φτάνει 12+ χρόνια. :)
 
Σ
Παιδιά εμένα είναι ολόιδιο με αυτό του βίντεο αν ασχοληθώ τόσο θα μάθει κι μένα να λέει λεξούλες έστω;
 
M
Σταυρούλα5 είπε:
Παιδιά εμένα είναι ολόιδιο με αυτό του βίντεο αν ασχοληθώ τόσο θα μάθει κι μένα να λέει λεξούλες έστω;
Δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση αλλά με την δική σου σωστή και συνεπή προσπάθεια και κάπως με την προδιάθεση και το χαρακτήρα του πουλιού.

Πολλά κυρίως αρσενικά λένε λεξούλες και κάνουν χαριτωμένα παιχνίδια αλληλεπίδρασης με το φροντιστή τους.
 
X
Κάνει να τα βρέχουμε τον χειμώνα;

Και τη διάσταση κλουβί θέλει;
 
zack27
Αν τα εχεις σε εσωτερικο χωρο και δε κανει και κρυο ναι μπορεις! Για κλουβι οσο το μεγαλυτερο τοσο το καλυτερο!
 

Περισσότερα άρθρα

Top