Παπαγάλοι Lovebirds (Agapornis)

Τα Lovebirds είναι είδος Αφρικανικών παπαγάλων μικρού μεγέθους. Είναι δημοφιλή κατοικίδια πουλιά, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς τους που τη χαρακτηρίζει η τρυφερότητα στο σύντροφό τους.

Γνωρίστε τα παπαγαλάκια Lovebirds


peach-faced-lovebirds-jpg.59313


Τα Lovebirds ζουν και αναπαράγονται στην Αφρικανική φύση ανάλογα με το είδος τους, σε παρυφές δασών, σε φοινικόδεντρα, στην σαβάνα, σε περιοχές με ακακίες ή όχθες ποταμών αλλά και σε καλλιεργημένες εκτάσεις, πάρκα κτλ.

Στην Ευρώπη, οι παπαγάλοι lovebirds είναι από τα πιο αξιαγάπητα κατοικίδια πουλιά λόγω της ιδιαίτερης τρυφερότητας που δείχνουν τα ζευγάρια μεταξύ τους. Αν και ζουν σε σμήνη είναι κατά βάση μονογαμικά πουλιά.

Περιγραφή


Είναι γενικά μικρόσωμα πουλιά με μήκος που ανέρχεται από 12-17 εκατοστά, ανάλογα με το είδος. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Παπαγάλων Lovebirds είναι το κόκκινο ράμφος και η κοντή ουρά, συγκριτικά με άλλα είδη παπαγάλων.

Ζυγίζουν από 40-60 γραμμάρια. Συναντώνται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων ανάλογα με το είδος.

Η επιστημονική ονομασία των Lovebirds είναι Agapornis. Αγαπόρνις σημαίνει τα πουλιά της αγάπης. Ζουν πάντα σε ζευγάρια. Αξιοσημείωτη είναι η αφοσίωση του ζευγαριού σε τέτοιο βαθμό, που αν πεθάνει το ένα, ακολουθεί σύντομα και το άλλο.

Συμπεριφορά


Οι παπαγάλοι lovebirds δεν είναι νευρικά πουλιά, αλλά αντίθετα είναι ενεργητικά, δραστήρια και γεμάτα περιέργεια. Πρόκειται για ευφυέστατα πουλιά, αν και είναι από τα είδη παπαγάλων που δεν μπορούν να μιλήσουν.

Μπορούν όμως να μιμηθούν ήχους από το περιβάλλον όπου ζουν, αν ασχοληθεί κανείς μαζί τους από μικρά και τα εκπαιδεύσει κατάλληλα. Τα Lovebirds προτιμούν να πετούν, αλλά ευχαρίστως μπορούν να κάθονται με τις ώρες στον ώμο του ιδιοκτήτη τους κατά την διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Φροντίδα


Για να ζουν ικανοποιητικά, οι παπαγάλοι lovebirds έχουν την ανάγκη ενός άνετου κλουβιού που να τους παρέχει την δυνατότητα για σκαρφάλωμα, και να περιέχει υλικά για παιχνίδι αλλά και μασούλημα. Είναι απολαυστικό να παρακολουθεί κανείς όχι μόνο τις τρυφερές στιγμές του ζευγαριού, αλλά και την ώρα που παίρνουν το μπάνιο τους πλατσουρίζοντας στα νερά.

Ο ιδιοκτήτης τους πρέπει να έχει σταθερή και ήρεμη συμπεριφορά απέναντί τους, για να τα μάθει να έχουν σωστή συμπεριφορά. Είναι ευαίσθητα πουλάκια και αν στρεσαριστούν μαδούν τα φτερά τους ή αυτοτραυματίζονται.

Διατροφή


Τα Lovebirds είναι κατεξοχήν σποροφάγα πουλιά και τρώνε μείγμα σπόρων για παπαγάλους μικρομεσαίου μεγέθους. Είναι πρέπον η διατροφή τους να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως, μπρόκολο, τριμμένο καρότο, αρακά, καλαμπόκι, σπανάκι, φασόλια κτλ.

Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν πρέπει να παραμένουν στο σκεύος τους παραπάνω από 4 ώρες διότι αλλοιώνονται και μπορεί να τους προκαλέσουν εντερικά προβλήματα.

Χρειάζονται καθημερινή καθαριότητα στα σκεύη φαγητών και συχνή καθαριότητα στον πάτο του κλουβιού. Αναγκαία είναι η καθημερινή αλλαγή φρέσκου πόσιμου νερού, αλλά και μπανιέρας για μπάνιο.

Η χορήγηση κατεψυγμένων λαχανικών, σοκολάτας, ειδών με καφεΐνη, κόκα- κόλα, αβοκάντο, γλυκά ή αλμυρά σνακ, είναι απαγορευτική διότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Αναπαραγωγή


Η αναπαραγωγική ηλικία των Lovebird ξεκινά περίπου τον πρώτο χρόνο την ζωής τους. Μερικά ωριμάζουν νωρίτερα αλλά δεν είναι σωστή η επιλογή να ξεκινήσετε την αναπαραγωγή πριν την ηλικία του ενός έτους. [1]

Ανάλογα με το είδος γεννούν από 2-6 αυγά. Η αναπαραγωγική περίοδος ποικίλει όχι μόνο ανάλογα με το είδος αλλά και ανάλογα με τον τόπο που ενδημούν. Η θηλυκιά επωάζει τα αυγά για 21-23 ημέρες και οι δυο σύντροφοι μαζί αναλαμβάνουν την φροντίδα και το μεγάλωμα των νεοσσών για σχεδόν ενάμιση μήνα.

Επικρατούν διάφορες απόψεις σχετικά με το προσδόκιμο ζωής τους, που ποικίλει από 10 ως και 20 χρόνια.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση


Επιστημονική Ονομασία: Agapornis
Ονομασία: Αγαπόρνιθα
Αγγλική Ονομασία: Lovebird
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιττακίδες (Psittacidae)
Γένος: Αγαπόρνις (Agapornis)
Είδη με τα Υποείδη τους
Agapornis roseicollis - Peach-faced loverbird, με ροδακινί πρόσωπο
Agapornis roseicollis catumbella
Agapornis roseicollis roseicollis

Agapornis personata - Masked Lovebird με μαύρο κεφάλι ή κίτρινο κολάρο​
Agapornis fischeri - Υβρίδια​
Agapornis lilianae – Naysa Lovebird​
Agapornis nigrigeni – Black cheeked Lovebird, με μαύρα μάγουλα​
Agapornis canus – Grey-headed Lovebird, με γκρί κεφάλι (της Μαδαγασκάρης)
Agapornis canus ablectaneus
Agapornis canus canus

Agapornis pullarius – Red-face Lovebird, με κόκκινο πρόσωπο​
Agapornis pullarius pullarius
Agapornis pullarius ugandae

Agapornis swindernianus - με μαύρο κολάρο​
Agapornis swindernianus emini
Agapornis swindernianus swindernianus
Agapornis swindernianus zenkeri

Media Gallery ΑγαπορνίθωνΣχετικά Θέματα
Τιμές παπαγάλων Lovebirds στην αγορά
Οδηγίες για την αποτροπή δαγκώματος των Lovebirds

Αναφορές
Breeding Lovebirds by Beauty of Birds [1]

PBCP
Αρχικός Συντάκτης
@Georgina
Συντάκτες Ανάπτυξης Έργου
@Stavros: 8/5/16,
18/12/2016
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
PBCP
mgerom
#2
Μάλιστα... Σεξουαλικό διμορφισμό παρουσιάζουν μόνο τρία (3) είδη.

Abyssinian Lovebirds
Red-faced Lovebirds
Madagaskar Lovebirds
 
Pigaki
#3
Η επιστημονική τους ονομασία είναι Agapornis. Αγαπόρνις σημαίνει τα πουλιά της αγάπης. Ζουν πάντα σε ζευγάρια. Αξιοσημείωτη είναι η αφοσίωση του ζευγαριού σε τέτοιο βαθμό, που αν πεθάνει το ένα, ακολουθεί σύντομα και το άλλο.
Το κακό είναι ότι τα πουλάνε και μεμονωμένα :(. Πολλά από αυτά έχουν γίνει ήδη ζευγάρι στο pet shop, και τα χωρίζουν.
 
Georgina
#4
Να συμπληρώσω και κάτι σχετικά με τη διάκριση φύλου στα Lovebirds (και διορθώστε με οι γνώστες αν κάνω λάθος), υπάρχουν διάφοροι εμπειρικοί τρόποι, μιας και το συγκεκριμένο είδος παπαγάλου είναι μονομορφικό, δηλαδή δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο γένη.

Οι πιο σημαντικοί είναι:
  • Τα θηλυκά είναι πιο σωματώδη και βαρύτερα από τα αρσενικά, δαγκώνουν δυνατότερα, έχουν πιο επιθετική διάθεση και τάση για εξουσία. Αν υπάρχει φωλιά στο κλουβί θα ασχοληθεί περισσότερο.
  • Τα δε αρσενικά έχουν ελαφρώς εντονότερο χρωματισμό φτερώματος, δεν έχουν δυνατό δάγκωμα, κάθονται συνήθως εκτός της φωλιάς και είναι αυτά που ταΐζουν το θηλυκό.
Ο πιο αρμόδιος βέβαια για να σε κατατοπίσει για το φύλο του πουλιού είναι ο πτηνίατρος, αλλά φυσικά και το τεστ DNA.
 
E
#5
γεια σας ειμαι καινουριο μελος εχω και γω ενα ζευγαρι αλλα η αληθεια ειναι πως δεν ειμαι σιγουρη ποιο απο ολα τα ειδη των Lovebirds ειναι εχου κιτρινο σωμα και κοκκινο προσωπο.τα εχω αρκετους μηνες και η αληθεια ειναι πως οταν τους εβαλα την φωλια μπορεσα να ξεχωρισω ποιο ειναι το θυληκο γιατι ειναι ολοιδια.εχουν ενα αυγουλακι αυτην την στιγμη αλλα δεν ξερω αν πρεπει να βγαλω το μικρο οταν γινει 6 εβδομαδων οπως διαβασα ή να το αφησω να μεγαλωσει μαζι με τους γονεις του
 
birdgirl
#6
Το ραμφος των lovebird πως σπαει??
 
PBCP
#7
Το Άρθρο Παπαγάλοι Lovebirds (Agapornis) έχει ενημερωθεί.

Συγκεκριμένα: Το άρθρο παραχωρείται από την @.Georgina στην Κοινότητα του PetBirds. Στο εξής, θα είναι "ανοιχτό" για προσθήκες και εμπλουτισμό των πληροφοριών του από τα μέλη μας.

Για να προσθέσετε τις δικές σας πληροφορίες, ακολουθήστε τις Οδηγίες Υποβολής Άρθρου και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για την Υποβολή και Συμμετοχή στη Δημιουργία Άρθρων, θα προστεθούν στο υπάρχον.

Δείτε το Άρθρο ενημερωμένο...

Επίσης: Από @.Stavros - Επιμέλεια κειμένου, και μεταφορά των σχολίων από το Άρθρο που υπήρχε στο Forum. Προσθήκη νέων πληροφοριών στο Άρθρο, όπως:
  • Προσθήκη Media
  • Προσθήκη της παραγράφου "Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση".
Δείτε το Άρθρο ενημερωμένο...
 
PBCP
#8
Το Άρθρο Παπαγάλοι Lovebirds (Agapornis) έχει ενημερωθεί.

Συγκεκριμένα:Από @.Stavros - Προσθήκη της παραγράφου που αναφέρεται στην αναπαραγωγική ηλικία των Lovebirds. [1]

Δείτε το Άρθρο ενημερωμένο...
 
nasosKE_30
#9
Μια άλλη διαφορά αρσενικού - θηλυκού είναι να τα παρατηρήσεις όταν βραδιάζει και πάνε και κουρνιάζουν σε κάποιο κλαρί μέσα στο κλουβί και κάθονται δίπλα δίπλα.

Το αρσενικό κάθεται πιο όρθιο ενώ το θηλυκό πιο χαμηλωμένο και το σώμα και το κεφάλι σε οριζόντια θέση ενώ στο αρσενικό είναι πιο κάθετα προς το κλαρί.

Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος με σίγουρα αποτελέσματα αλλά είναι για πιο πεπειραμένους. Άμα ψηλαφήσεις με τα δάχτυλα σου την περιοχή ανάμεσα στα πόδια τους, στη λεκάνη, η θηλυκιά έχει μεγαλύτερο κενό ανάμεσα από τα πόδια στη λεκάνη ενώ στο αρσενικό είναι πιο κλειστά.

Αυτό γιατί η λεκάνη του θηλυκού είναι μεγαλύτερη διότι κάποτε θα γεννήσει αυγά και είναι φτιαγμένη έτσι.
 
George98
#10
Το άρθρο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγάπη μεταξύ του ζευγαριού, τα lovebirds μπορούν να ζουν μόνα τους σε κλουβί ή δεν προτείνετε;
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Stavros
#11
Προτιμότερο να πάρεις ζευγάρι. Η συντροφικότητα είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της φύσης τους.
 
G
#12
Πήρα ένα αρσενικό lovebird από ένα petshop και τώρα θέλω να πάρω και ένα θυληκο και με είπαν ότι δεν γίνεται γτ θα το σκοτώσει ισχυει;;
 
Stavros
#13
Όχι, κάθε άλλο.
Άρθρο Lovebirds είπε:
Η επιστημονική ονομασία των Lovebirds είναι Agapornis. Αγαπόρνις σημαίνει τα πουλιά της αγάπης. Ζουν πάντα σε ζευγάρια. Αξιοσημείωτη είναι η αφοσίωση του ζευγαριού σε τέτοιο βαθμό, που αν πεθάνει το ένα, ακολουθεί σύντομα και το άλλο.
Διάβασε ολόκληρο το άρθρο για περισσότερες λεπτομέρειες. Παπαγάλοι Lovebirds (Agapornis)
 
G
#15
Όχι δεν έχω κάνει από το petshop με είπαν ότι είναι αρσενικό
 
ilie mp
#16
Geoarn είπε:
Όχι δεν έχω κάνει από το petshop με είπαν ότι είναι αρσενικό
Ρωτάω γιατί στα λοβάκια δεν φαίνεται το φύλο , όπως σε κάποια άλλα είδη παπαγάλων.
Μόνο με τεστ DNA μπορείς να μάθεις το φύλο σίγουρα ...ή αν κανει αυγό..
 
G
#17
Δηλαδή άμα κάνω DNA θα μπορώ μετά να αγοράσω το άλλο φύλο ?
 
ilie mp
#18
Geoarn είπε:
Δηλαδή άμα κάνω DNA θα μπορώ μετά να αγοράσω το άλλο φύλο ?
Μετά για να ξέρεις τι θα είναι αυτό που θα πάρεις , θα είναι καλύτερο να αγοράσεις απο κάποιον εκτροφέα που να ξέρει σίγουρα αν ειναι θηλυκό ή αρσενικό αυτό που θα σου δώσει.
Για να κάνεις τεστ DNA βεβαια είναι λίγο ταλαιπωρία για ένα άγριο πουλάκι , μιας και χρειάζονται φτερά απο το στήθος του πουλιού!
 

Περισσότερα άρθρα

Top