Παιχνίδια καναρινιών που ταυτόχρονα γυμνάζουν

  • Θεματοθέτης misalouris
  • Ημερομηνία
misalouris

misalouris

Mod Καναρίνια
Staff Member
#1
Για την κατασκευή χρησιμοποίησα μεταλλικά ελάσματα (λαμάκι) 12Χ4mm με μήκος 360mm. Άνοιξα τρεις τρύπες , μια στο κέντρο (6,5mm) και άλλες δύο στις άκρες (5,5mm) προσέχοντας μη χαθεί η συμμετρία. Μετά αυτά δημιούργησα 2 σταυρούς απόλυτα κάθετους που τους ένωσα στη μέση.Έκοψα 500mm μήκος από μια ντίζα 5mm (έχει σπείρωμα σε όλο το μήκος) και χρησιμοποιώντας παξιμάδια, ροδέλες και πλαστικά καλάμια του μέτρου έφτιαξα τις τέσσερις πατήθρες της κούνιας.Αυτές πάλι με παξιμάδια τις στερέωσα στους σταυρούς.Έτσι σχηματίστηκε η κούνια που είδαμε στο video.

Στην κεντρική τρύπα πέρασα μια ανοξείδωτη βέργα διαμέτρου 6mm ώστε να της επιτρέπει να περιστρέφετε.. Σε κατάσταση ηρεμίας η κούνια παραμένει ακίνητη, ενώ κάθε άνοδος πτηνού πάνω της φέρνει περιστροφή. Τη συνηθίζουν αμέσως και παίζουν συνεχώς. Μερικές φορές μάλιστα αναρωτιέμαι αν το κάνουν επίτηδες
Το κόστος ελάχιστο.. περίπου 5,00 ευρώ το ένα, ο κόπος βέβαια ήταν μεγάλος γιατί χρειαζόμουν αρκετά... αλλά τελικά άξιζε
 
alicedros

alicedros

PB Senior Member
#2
Πολύ ωραία και έξυπνη κούνια! Τα καναρίνια που κάθονται στην πάνω πατηθρα της κουνιας δεν λερώνουν με κουτσουλιές την κάτω πατηθρα?? Και επίσης την προτιμάνε για πατηθρα ύπνου ή την αποφεύγουν επειδή κουνάει??
 
M

maria p

#3
Μπράβο Γιάννη, να το κάνουμε μια ξεχωριστή παρουσίαση στις ιδιοκατασκευές γιατί όλο και κάποιες απορίες προκύπτουν σ' εμάς που δεν είμαστε τόσο επιδέξιοι.
 
misalouris

misalouris

Mod Καναρίνια
Staff Member
#4
Όταν δεν υπάρχει κίνηση η κούνια ηρεμεί οπότε μπορεί να τη χρησιμοποιούν και ως "κούρνια"η οποία από μόνη της λύνει παρά δημιουργεί προβλήματα.
Τα προβλήματα σε ένα κλωβό, τα δημιουργεί ο υπερπληθυσμός και αυτός είναι εύκολο να διαπιστωθεί με μια βραδινή επίσκεψη στα πτηνά μας. Τα πτηνά από ένστικτο αναζητούν για το βραδινό ύπνο τους τα ψηλότερα σημεία μια και αυτός έχει συνδυαστεί με την ασφάλειά τους. Αν παρατηρήσουμε πουλιά να κοιμούνται σε χαμηλότερες πατήθρες αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν επαρκεί ο χώρος μας. Μπορούμε ασφαλώς να προσθέσουμε κάποιες άλλες πατήθρες, στη μέση αλλά θα χάσουμε την δυνατότητα πτήσης.
Όμως οι κουτσουλιές πάνω στα πτηνά δεν είναι συνέπεια του υπερπληθυσμού αλλά της κακής υγείας του πτηνού και συνεπώς της κατάστασης του φτερώματος. Δηλαδή, ένα υγιές πτηνό έχει καλά καθαρισμένο και περασμένο με το ειδικό υγρό που εκρέει από τον ουροπηγιό αδένα του πτηνού τα φτερά του. Το βλέπουμε μετά το μπάνιο που καθαρίζουν ένα ένα τα φτερά τους περνώντας τα με το υγρό που τα αδιαβροχοποιεί και τα καθιστά απρόσβλητα και από τις εκκρίσεις των άλλων πτηνών.
 
Deukalion

Deukalion

PB Known Member
#5
Αν γύριζες το χρόνο πίσω τί θα διόρθωνες Γιάννη;
Θα προτιμούσες μια πιο ελαφριά κατασκευή ή θα επηρέαζε την περιστροφή;
Πιστεύεις θα μπορούσε να πιάσει μόνο στην μιά πλευρά χωρίς καταστροφές και αστοχίες;
 
misalouris

misalouris

Mod Καναρίνια
Staff Member
#6
Deukalion είπε:
τί θα διόρθωνες Γιάννη;
Δημήτρη ειλικρινά μέσα από τα χρόνια που αυτές γυρνούν στις 5 κλούβες πτήσεις που έχω το μόνο που άλλαξε είναι η ασφάλεια του βασικού άξονα στήριξης γιατί σε κάποιες περιπτώσεις έπεφτε από τη θέση τρομάζοντας τα πουλιά και δημιουργούσε και κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού των πουλιών. Δημιούργησα στην εξέλιξη ένα ας πούμε "ράουλο" ασφαλείας που δεν επιτρέπει πλέον την πτώση του.
Επειδή όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο πιστεύω πως μια βελτιωμένη έκδοση θα πρέπει να έχει όλα τα μεταλλικά στοιχεία τους ανοξείδωτα κι όχι βαμμένα.
Πιστεύεις πως χρειάζεται κάτι άλλο να αλλάξει σ' αυτές ώστε να βελτιωθούν περισσότερο?
 
Deukalion

Deukalion

PB Known Member
#7
misalouris είπε:
Πιστεύεις πως χρειάζεται κάτι άλλο να αλλάξει σ' αυτές ώστε να βελτιωθούν περισσότερο?
Μόνο την καθαριότητα σκέφτηκα,κάτι σαν αποσπώμενες πατήθρες,θα το κοιτάξω καλύτερα και θα ενημερώσω.
 
misalouris

misalouris

Mod Καναρίνια
Staff Member
#8
Όπως και να χει η κούνια κάθε δυο τρεις το πολύ βδομάδες πρέπει να καθαρίζεται. Εγώ τουλάχιστο αυτό κάνω. Έχω μάλιστα στα άμεσα φθινοπωρινά σχέδια την κατασκευή της απο ανοξείδωτο χάλυβα για τους παραπάνω λόγους.
 
Top