Ο σπανιότερος παπαγάλος του κόσμου

Συζήτηση με θέμα Ο σπανιότερος παπαγάλος του κόσμου, που ξεκίνησε από κοκατιλόπουλος, στο Forum 'Παπαγάλοι Γενικά' του PetBirds, 24 Σεπ 2015.

 1. Ο ΚΑΚΑΠΟ
  Το κακάπο ανήκει σε εκείνα τα πτηνά που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των ερευνητών -και όχι μόνον- για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και τις «παραδοξότητες» της ηθολογίας τους, στοιχεία που, σε συνδυασμό με τον ελάχιστο εναπομείναντα πληθυσμό του, προκάλεσαν την κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων για την σωτηρία του. Στις κυριότερες «αποκλίσεις» του από τους άλλους παπαγάλους συμπεριλαμβάνονται:

  • Απώλεια πτητικής ικανότητας
  • Δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της νύκτας
  • Μεγάλο βάρος και, μεγάλη έως πολύ μεγάλη εποχική διακύμανσή του
  • Χαμηλός μεταβολισμός
  • Αποκλειστικά φυτικό διαιτολόγιο
  • Καθορισμός του φύλου των απογόνων
  • Εξαιρετικά ιδιόμορφη φωνή
  Το κακάπο είναι είδος άκρως απειλούμενο (CR). Τον Ιούλιο του 2012, μόνον 124 άτομα είχαν απομείνει, τόσο λίγα, που στα περισσότερα από αυτά έχουν δοθεί ονόματα. Η προσπάθεια για τη διάσωση του πτηνού είναι πολύ παλαιά. Λόγω της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας στην Πολυνησία και την εισαγωγή θηρευτών όπως γάτες, αρουραίοι, νυφίτσες και κουνάβια, το κακάπο σχεδόν αφανίστηκε. Οι προσπάθειες διατήρησης ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1890, αλλά δεν ήταν πολύ επιτυχείς, μέχρι την εφαρμογή του «Σχεδίου για την Ανάκαμψη του Κακάπο», στη δεκαετία του 1980. Από τον Απρίλιο του 2012, όλα τα σωζόμενα πουλιά φυλάσσονται σε κάποια νησιά, προσεκτικά επιλεγμένα χωρίς θηρευτές, όπου τελούν υπό στενή προστασία και παρακολούθηση.Επίσης, δύο μεγάλα νησιά από την περιοχή Φιόρντλαντ, τα Resolution και Secretary, έχουν αποτελέσει το αντικείμενο, μεγάλης κλίμακας, δραστηριοτήτων οικολογικής αποκατάστασης, μέσω προετοιμασίας αυτοσυντηρούμενων οικοσυστημάτων με κατάλληλο βιότοπο για το είδος. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας είναι πρόθυμη να παραχωρήσει τα συγκεκριμένα νησιά γι’ αυτό το σκοπό.
  Εδώ είναι κάποιες φωτογραφίες του φιλήσυχου παπαγάλου.
  [​IMG]

  Τόσο φιλικός που θα φάει από ανθρώπινα χέρια, θα ''αγκαλιάσει'' ξένους ανθρώπους και θα τους δώσει το πιο θερμό χαιρετισμό.
  [​IMG][​IMG]
  [​IMG][​IMG]
  Συγχαρητήρια σε όσους προσπαθούν να επανεντάξουν αυτά τα πουλιά στο κόσμο.
   
 2. evans

  evans PB Member

  Θρεφταρι αυτος ο παπαγαλος σαν κοτουλα ειναι και πολυ φιλικος:D!Μ' αρεσει!:);):thumbsup:
   
 3. Κρίμα που συνέβησαν τόσα στο είδος του...
   
 4. Πολύ όμορφο , φέρνει λίγο σε κουκουβάγια το κεφάλι του
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Να πούμε πως κύρια αιτία συρρίκνωσης του πληθυσμού του συγκεκριμένου είδους παπαγάλου είναι οι "εισαγόμενες" από τους αποικιοκράτες γάτες κλπ αρπακτικά.... που ως τότε δεν υπήρχαν στην περιοχή. Η απώλεια άλλωστε της πτητικής τους ικανότητας μέσα στους αιώνες εξέλιξης του είδους τους, οφείλεται κυρίως στην "ασφάλεια"που ένοιωθαν τα πουλιά αυτά κάτω στο έδαφος, αποφεύγοντας τα ιθαγενή αρπακτικά.
  Ελπίζουμε οι προσπάθειες να έχουν καλό αποτέλεσμα για να μη γίνουμε εμείς οι άνθρωποι η αιτία εξαφάνισης ενός ακόμη είδους από τον πλανήτη ...
   
 6. ianos

  ianos Daily Active Member

  Τί μπορεί να εννοεί το άρθρο αναφέροντας καθορισμός του φύλου των απογόνων;
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ο ερωτύλος παπαγάλος.... έτσι τουλάχιστο αναφέρονται μια και οι ερωτικές επιδόσεις τους δεν περιορίζονται στο είδος τους αλλά και στους επισκέπτες και εικονολήπτες... https://www.youtube.com/watch?t=3&v=9T1vfsHYiKY


   
 8. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Υπάρχουν και γεννιούνται περισσότερα αρσενικά άτομα. Δες στο λινκ αυτό για την εξήγηση το περιγράφει ωραία και στα σκίτσα. Για περισσότερα σχετικά διάβασε κι αυτό. https://petbirds.gr/threads/Μπορούμε-να-ελέγξουμε-το-φύλο-των-νεοσσών.22617/
   
Φόρτωση...