Ορτυκια για κατοικιδια

Συζήτηση με θέμα Ορτυκια για κατοικιδια, που ξεκίνησε από tzanetos, στο Forum 'Γενικά Θέματα για Οικόσιτα Πτηνά' του PetBirds, 20 Απρ 2015.

 1. tzanetos

  tzanetos PB New Member

  Καλισπερα λεγομαι Τζανέτος και μόλις απέκτησα ενα ζευγαρι ορτύκια. Μένω Ζάκυνθο και θα ήθελα καποιες πληροφορίες σχετικα με τι κλήμα την τροφή και την αναπαραγωγή τους τα πήρα για κατοικίδια και δεν έχω καθόλου πείρα με το ειδος αυτό. Παλιότερα είχα παπαγάλους αλλά απο όσο διάβασα δεν έχουν σχέση μεταξύ τους σαν οικόσιτα. Παρακαλώ βοήθησε με με την πειρα και τις γνώσεις σας
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Χρειάζεσαι μεγάλο υπαίθριο χώρο...
  Τα ορτύκια όπως και οι φασιανοί, πέρδικες και γενικά το ορνιθόμορφα πουλιά συμπεριφέρονται σωστά μόνο όταν πατούν στη γή, έχουν μεγάλο χώρο και αρκετό ύψος στον κλωβό τους. Το ύψος θα πρέπει να το προσέξεις γιατί τις περισσότερες φορές στην προσπάθεια να πετάξουν χτυπούν το κεφάλι τους στην οροφή και τραυματίζονται σοβαρά.. Μια λύση είναι να τοποθετήσεις πάνω δίχτυ θερμοκηπίου (το πράσινο) που αποτρέπει τους τραυματισμούς.
  Για τη διατροφή τους χρειάζεσαι ειδικό φύραμα, σιτάρι, σπασμένο καλαμπόκι και μια ποικιλία άλλων σπόρων όμως αυτά που προανέφερα είναι τα βασικά.
  Καθημερινή αλλαγή νερού που θα το τοποθετήσεις κάτω και το λερώνουν εύκολα....
  Κλαδιά, πατήθρες κλπ είναι άχρηστα για τα ορτύκια γιατί δεν πρόκειται να τα δεις να στέκονται πάνω τους ποτέ.
  Τους είναι αρκετά μερικά κεραμίδια τοποθετημένα στη γη ώστε να δημιουργούν τρύπες και εσοχές για να κρύβονται.... και πιθανόν να γεννούν τ' αυγά τους.
  Μιλάς για ζευγάρι ορτυκιών οπότε το αρσενικό, αυτό που έχει κάπως πιο κόκκινο φτέρωμα στο λαιμό θέλει στην αρχή προσοχή για να μην είναι επιθετικά προδιατεθειμένο προς το θηλυκό..
  Καλή συνέχεια...
   
 3. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Έχω διαβάσει πως μια σωστή αναλογία είναι ένα αρσενικό προς τρία θηλυκά, διαφορετικά πιέζεται πολύ το ένα θηλυκό. Δεν πάνε ζευγάρια αυτά τα πουλιά.
   
 4. theodr

  theodr PB Member

  Θα συμφωνήσω με την Μαρία. Τα ορτύκια ζουν με αναλογία 1 αρσενικό προς 3 θηλυκά. Μπορούν να ζήσουν σε κλούβα 2μετρα χ 1 μέτρο. Αν θέλεις μπορείς να διαμορφώσεις το έδαφος της κλούβας ανάλογα ώστε να μοιάζει με την φύση. Στα ορτύκια ( άγριο ιταλικό ) αρέσει πολύ να σκάβει στο χώμα.

  Προσοχή :

  1.Τα ορτύκια κάνουν πτήσεις όταν φοβούνται.
  2. Προσοχή στο φύραμα να υπάρχει αλάτι.( κανιβαλισμός )
  3. Καθαριότητα στο νερό.
  4. προσεχουμε την αναλογια αρσενικου & θηλυκου
   
 5. bikas

  bikas PB New Member

  Βάζουμε αλάτι για να μην κανιβαλιζουν η με το αλάτι κανιβαλιζουν?
   
 6. bikas

  bikas PB New Member

  Πάντως σήμερα που είχα βάλει στη μεγάλη κλούβα με την πέρδικα τα 3 μικρά αρσενικά ορτύκια που τα είχε τσιμπησει το 4ο ειδα να συμμεχουν τα 2 και τελικά βρήκα το πιο αδύναμο σκοτωμένο και ψιλό κανιβαλισμενο
   
 7. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Ξερουμε γιατι γινεται αυτο? Πολυ κριμα παντως :(
   
 8. theodr

  theodr PB Member

  Η αναλογία στα ορτύκια πρέπει να είναι 1 αρσενικό προς 3 θηλυκά.
   
 9. theodr

  theodr PB Member

  Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο φύραμα που τα ταΐζεις. Πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε αλάτι για να μην γίνεται κανιβαλισμός.

  Αν θες περιέγραψε λίγο , ηλικία , ράτσα , ποσότητα και που μεγαλώνουν.
   
 10. bikas

  bikas PB New Member

  την αναλογία την είχα σωστή και με το παραπάνω,αλλά έτυχε και μου έδωσαν και άλλα 3 αρσενικά λόγω ότι φίλος δεν ήξερε τι να τα κάνει και θα τα ελευθέρωνε με αποτελεσματα καταστροφικά για αυτά. πρόκειται για το ιταλικό και η ηλικία τους είναι 3 μηνών περίπου.
   
 11. theodr

  theodr PB Member

  Πρέπει να φτιάξεις άμεσα την αναλογία. Τα χτυπημένα πρέπει να τα απομονώσεις για λίγες μέρες.

  ( ποτέ 2 αρσενικά μαζί αν δεν υπάρχουν τα ανάλογα θηλυκά )
   
 12. Wind-sa

  Wind-sa PB Member

  αααα, για αλάτι δεν ήξερα, και τα δικά μου όλο τσιμπιοδουσαν δεν προλάβαινα να γιατρεύω τις πληγές ((( κι ελεγα φταιει το "μικρο" κλουβι 1,5 μετρα.
  Αλλα είχα μονο ένα ζευγάρι, ήξερα πως πρέπει να είναι πιο πολλά θηλυκά αλλα φοβήθηκα να αυξάνω το πληθυσμό των πουλιών μου... ίσος κι αυτό έπαιξε μεγάλο ρολο.

  [​IMG]
   
 13. bikas

  bikas PB New Member

  Τι ράτσα είναι αυτά στη φωτο?όμορφα ειναι
   
 14. Wind-sa

  Wind-sa PB Member

  Κινεζικα ορτύκια - Chinese Painted Quail ή Βutton Quail (Coturnix chinensis)


  Το ήμερο αρσενικό μου... εγκολαφτικε από τη κλωσσομηχανη μου και ήταν πολύ γλυκό κι ήμερο πουλάκι.
   
 15. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Δεν ...είναι... Πωλίνα μου;
   
 16. Wind-sa

  Wind-sa PB Member

  Επειδή όλα τραυματιζόταν (τσιμπιόντουσαν) τα έδωσα σε έναν φίλο μου που έχει τεράστιες κλούβες και αλλα ορτύκια. Αλλα απ όσα έμαθα κι αυτός τα έδωσε μετά από κάποιες μήνες. Δεν ήμουνα έτοιμη να κρατάω στο σπίτι 5-6 οτρυκια (που έτσι πρέπει να ζούνε - ένας αρσενικός και 3-5 θηλυκά). Και επειδή δεν μπορούσα να τους προσφέρω κάτι καλύτερο αποφάσισα να τα δώσω.

  Έτσι από πολύ μικρή μου εμπειρία από τα ορτύκια θα έλεγα ότι χρεάζονται χώρο και να τα κρατάτε σε μικρά σμήνη κι όχι σε ζευγάρια. Το γραφει κι σε κάθε ενημερωτικό site που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο. Αλλα χρεαζόταν να τα δω με τα ματια μου για να πιστέψω.
   
 17. bikas

  bikas PB New Member

  Σήμερα τα μικρουλια μου μου έκαναν ενα μικρο αυγουλακι σε μέγεθος Ρίγας σταφυλιού.Μοτ φαίνεται πως είναι πολυ νεαρά για ωοτοκία.
   
 18. theodr

  theodr PB Member

  Να του δίνεις φυραμα ωοτοκίας σε μορφή πέλετ. Αν δεν αλλάξεις κάτι στο περιβάλλον που ζούνε κάθε μέρα θα κάνει ένα αυγό. Μην ξεχάσεις την αναλογία αρσενικού - θηλυκού.
   
 19. bikas

  bikas PB New Member

  Ξανα προβλή!ατα στο κοτέτσι.

  Το αρσενικό σκότωσε το 1 από τα 3 θηλυκά και πελεκησε άλλο ένα.
  Το εβγαλα το αρσενικό από κει και το έβαλα με τα αλλά 2 αρσενικά όπου του επιτέθηκαν κι έτσι το χω απομόνωση.
  Σε αυτές περιπτώσεις τι μπορώ να κάνω?κι ακόμα δεν Έιμι σίγουρος για την τύχη που θα έχει το άλλο θυλυκο.

  Μέχρι σήμερα με είχαν γεμίσει αυγά,βέβαια μικρούλια και μερικά κλουβια
   
Φόρτωση...