Οι Στρουθοκάμηλοι μας!

Συζήτηση με θέμα Οι Στρουθοκάμηλοι μας!, που ξεκίνησε από passenger, στο Forum 'Γενικά Θέματα για Εξωτικά Πουλιά' του PetBirds, 1 Ιαν 2015.

 1. passenger

  passenger PB New Member

  Για τον Γιάννη που το ζήτησε !

  Γενικώς στην οικογένεια μου έχουμε λατρεία για τα ζώα. Οι στρουθοκάμηλοι είναι χόμπι του πατέρα μου. Σε έναν χώρο 2 στρεμμάτων αρχικά φιλοξενούσαμε ένα ζευγάρι ζώων, ανήλικων τότε (το 2003 αν δεν κάνω λάθος). Αυτά γεννούσαν κάθε χρόνο το καλοκαίρι αυγά. Κάθε αυγό μπορεί να δώσει 32 ομελέτες, είναι τεράστιο (όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες). Είναι όμως άνοστο (σε σχέση με τις κότας και πάντα για τα δικά μου γούστα).

  Μετά από 2-3 χρόνια η θηλυκή έφτιαξε φωλιά (σκάβοντας μια ρηχή γούβα στο χώμα) και γέννησε εκεί περίπου 10 αυγά. Τα κλώσησε 42 ημέρες. Εκκολάφτηκαν σχεδόν όλα. Τότε όμως κάναμε ένα τραγικό λάθος.....(από άγνοια προφανώς) τα ταΐσαμε γάλα με σύριγγα. Ήταν ότι χειρότερο μπορούσαμε να κάνουμε (πέθαναν σχεδόν όλα). Έχουν ένα σάκο με λίπος πίσω απ το κεφάλι μόλις γεννηθούν, από αυτόν ''τρώνε'' μέχρι το πεπτικό τους σύστημα να ωριμάσει. ΤΌΤΕ ΚΑΙ ΜΌΝΟ ΤΌΤΕ τρώνε μόνα τους ότι επιλέξουν. Δε τα ξέραμε αυτά και πέθαναν σχεδόν όλα. Είναι γενικώς ευαίσθητα πουλιά. Από 10 αυγά 1-2 θα ενηλικιωθούν (αυτό βέβαια σε μας που είμαστε ερασιτέχνες, στις Σέρρες απότι ξέρω υπάρχει επαγγελματική φάρμα στρουθοκάμηλων). Σήμερα έχουμε 4 ζώα. Το ένα το μικρότερο είναι ιδιαίτερα φιλικό, ανθρώπινο θα έλεγα. Συμπαθέστατο. Ο πατέρας μου όμως είναι πια αρκετά μεγάλος κι εγώ δεν έχω πολύ χρόνο (έχω ήδη αρκετά ζώα!) γιαυτό και αποφασίσαμε να τα πουλήσουμε


  Να σας πω επίσης ότι είναι παμφάγα κι αυτό είναι πρόβλημα....καταπίνουν ΌΤΙ τους κάνει εντύπωση. Ένα κομμάτι πράσινο γυαλί πχ που στο μάτι τους μοιάζει παράξενο το καταπίνουν! Γιαυτό και θέλει προσοχή. Βασική τροφή που τους δίνουμε είναι μίξη πίτουρων-καλαμποκιού-βρώμης. Τρώνε όμως και μεγάλες ποσότητες από χόρτα και λαχανικά κάθε μέρα. Το κρέας τους είναι σχετικά άνοστο (για μένα τουλάχιστον) αν δεν ξέρεις να το μαγειρέψεις ΚΑΛΆ. Για τους καλοφαγάδες όμως είναι εκλεκτός μεζές, γιαυτό και η τιμή του είναι πολύ υψηλή. Να σας πω επίσης ότι το κρέας του τρώγεται μέχρι 1 έτους....μετά κάνει μόνο για κιμά ή λουκάνικα. Είναι πολύ σκληρό.

  Βέβαια θα μου πεις....σε ποιον πάει η καρδιά να σφάξει ένα τέτοιο πλάσμα; Γιαυτό και θέλουμε να τα πάρει κάποιος που έχει τη δική μας τρέλα με τα ζώα
   

  Συνημμένα Αρχεία:

  • 1.jpg
   1.jpg
   File size:
   75,2 KB
   Προβολές:
   150
  • 2.jpg
   2.jpg
   File size:
   72,1 KB
   Προβολές:
   144
  • 3.jpg
   3.jpg
   File size:
   111,1 KB
   Προβολές:
   142
  • 4.jpg
   4.jpg
   File size:
   116,4 KB
   Προβολές:
   125
  • 5.jpg
   5.jpg
   File size:
   118,1 KB
   Προβολές:
   149
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ευχαριστούμε πολύ πρώτα ως ομάδα και στη συνέχεια ως Γιάννης για τις πληροφορίες που μας έδωσες.
  Τέτοιες γνώσεις και εμπειρίες όταν μοιράζονται προσθέτουν φοβερές γνώσεις στους αναγνώστες τους. Η αξία της πληροφορίας έχει να κάνει με το χρόνο και την περίσταση... σίγουρα σε πολλούς οι συγκεκριμένες θα φανού πολύτιμες.
  Εύχομαι με την ίδια όρεξη να συνεχίσεις τις "ενημερωτικές" επεξηγήσεις και να απαντάς στις ερωτήσεις των φίλων που σίγουρα θα ακολουθήσουν.
  Χαρακτηριστικό της χρησιμότητας της παραπάνω ανάρτησης είναι αυτό με το φαγητό στους νεοσσούς... εγώ δεν γνώριζα απολύτως τίποτε σχετικό.
  Έχω ακούσει πως το κλώτσημά τους είναι εξαιρετικά "δολοφονικό" είχες καμιά τέτοια εμπειρία εσύ ή ο πατέρας σου?
  Σαν πτηνά ζουν σε πολύ θερμότερες από τη δική μας περιοχές, χρειάζονται κάτι που να τα προστατεύει από το κρύο στο χώρο διαβίωσης, κάποιο στέγαστρο ή κάποιο "στάβλο"?
   
 3. passenger

  passenger PB New Member

  Χαρά μου να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου Γιάννη, είναι η ίδια χαρά που έχω όταν διαβάζω τις εμπειρίες άλλον φίλων εδώ.

  Έχουν 3 δάκτυλα. Δύο μπροστά και 1 πάνω στο ''καλάμι'' θα λέγαμε. Από τα 2 μπροστινά το ένα είναι τεράστιο και έχει ένα όντως πολύ δολοφονικό νύχι. Άνετα μπορεί να τρυπήσει τους λεπτούς ανθρώπινους ιστούς. Τα αρσενικά είναι αρκετά επιθετικά, προστατεύουν τον χώρο τους και κυρίως το χαρέμι τους (στη φύση ''διοικούν'' κοπάδι με 10-12 κοπέλες). Αν πας προς τον χώρο τους σίγουρα θα επιτεθούν. Η επίθεση είναι στην ουσία ένα κόρδωμα που κάνουν μπροστά σου και τσιμπήματα με το ράμφος τους (αυτά είναι εντελώς άκακα). Δεν χρησιμοποιούν τα πόδια τους στην επίθεση (μόνο για να τρέξουν κατα πάνω σου και να σε τρομάξουν). Ωστόσο, είναι άτσαλα πουλιά. Αν τύχει και κατα λάθος σε κλοτσήσουν τότε σίγουρα θα κάνουν ζημιά.

  Εμείς πάντως όταν μπαίνουμε στον χώρο τους κρατάμε ένα μεγάλο καλάμι για εκφοβισμό και κάνουμε πάντα αργές κινήσεις. Με αυτά τα κόλπα ως τώρα δεν είχαμε ποτέ θέμα. Να πω για τα θηλυκά ότι είναι εξαιρετικά ντροπαλά ζώα, φοβούνται πολύ και δε μοιάζουν σε τίποτα με τα κυρίαρχα αρσενικά.

  Για το κλίμα που αναφέρεις, κι εγώ έχω σοκαριστεί με τη προσαρμοστικότητα τους στην Ελλάδα. Και οκ η Ζάκυνθος είναι νότια σχετικά. Αλλά οι Σέρρες (που ανέφερα πριν) έχουν πολύ κρύο περιβάλλον. Στον χώρο που τα έχουμε υπάρχει υπόστεγο (που μάλιστα ανταποκρίνεται στον μακρύ λαιμό τους :p ) ωστόσο δείχνουν να μην το προτιμούν. Θεωρώ μάλιστα ότι αγαπούν την βροχή. Σχεδόν πάντα όταν βρέχει τα βλέπω να κάθονται μέσα στη βροχή. Το εντυπωσιακό είναι ότι πάνω από 10 χρόνια τώρα η κοπέλα έχει τη φωλιά της ΑΚΡΙΒΏΣ στο ίδιο σημείο. Ούτε εκατοστό δίπλα. Το σημείο αυτό είναι εντελώς εκτεθειμένο σε ανέμους και βροχή. Δεν την πτοεί τίποτα. Όταν προσπαθήσαμε να φτιάξουμε φωλιά σε προστατευμένο μέρος ΠΆΝΤΑ επέστρεφε πίσω στη παλιά. Αναγκαστήκαμε και μεις να φτιάξουμε στέγαστρο πάνω από το σημείο αυτό

  Να σας πω επίσης ότι την ημέρα τα αυγά τα κλωσάει το θηλυκό και το βράδυ το αρσενικό
   
 4. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Nικόλα, ευχαριστούμε θερμά για τις πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες, σχετικά με ένα σχεδόν άγνωστο ζώο στη χώρα μας ..
  Υπάρχει ''επαγγελματικό'' -επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το κρέας τους η για τ'αυγά τους ?
  Τι ποσότητες φαγητού καταναλώνουν ημερησίως και ποιό (πάνω -κάτω ) το κόστος συντήρησης τους ?
   
 5. passenger

  passenger PB New Member

  Σαφώς και υπάρχει επαγγελματικό ενδιαφέρον για το κρέας και τα αυγά τους. Στη Νιγρίτα Σερρών υπάρχει φάρμα με 200 πουλιά που κάνει εξαγωγές στη Γαλλία. Πιθανόν να υπάρχουν κι αλλες τέτοιες μονάδες. Να σας πω επίσης ότι ο στρουθοκάμηλος είναι ζώο που δεν πετιέται ΤΊΠΟΤΑ. Όλα τα μέρη του έχουν κάποια χρησιμότητα. Από τα μάτια και τα φτερά του μέχρι το λίπος και το δέρμα του. Στο εξωτερικό μετά τη σφαγή δε πετιέται τίποτα.
  Κόστος συντήρησης....
  Σίγουρα χρειάζεσαι μια γερή περίφραξη. Το αρσενικό μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 170km/h. Ένας όγκος 200 κιλών αν πέσει με τέτοια ταχύτητα πάνω σε μια απλή περίφραξη τότε θα τη καταστρέψει και θα απειλήσει και όσους είναι απέξω. Θα μου πεις πως θα αναπτύξει τέτοια ταχύτητα; αν τους δώσεις μίνιμουμ 2 στρέμματα (τόσο χρειάζεται ένα ζευγάρι) τότε σίγουρα θα τρέχει κυκλικά για να πιάσει ταχύτητα. Τώρα από φαγητό....τρώνε 2 κουβάδες 5κιλους τροφή την ημέρα (3 ενήλικα ζώα) Η τροφή είναι μίξη καλαμπόκι άσπαστο-βρώμη-πίτουρα χοντρά (σε ίσα ποσοστά). Συν άφθονα χόρτα και λαχανικά που αν ζεις σε χωριό τότε σίγουρα μπορείς να τα βρεις...
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δεν τρώνε και λίγο...σχεδόν ένα 5κιλο κουβά το ένα.
   
 7. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Ειναι πανεμορφα ζωα, πραγματικα ευχομαι να μπορουσα να τα εχω. :D
   
 8. passenger

  passenger PB New Member

  Είναι αλήθεια ότι δίνουν την ιδέα χαζών ζώων. Αλλόκοτων ίσως. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύ όμορφα. Ειδικά το αρσενικό είναι πολύ όμορφο..έχει πλούσιο φτέρωμα και έντονο μαύρο χρώμα
   
Φόρτωση...