Ξαφνική πτερόρροια

Συζήτηση με θέμα Ξαφνική πτερόρροια, που ξεκίνησε από Magdalena1, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 20 Νοε 2008.

 1. Magdalena1

  Magdalena1 PB New Member

  Το καναρινάκι μου παρουσίασε ξαφνικά πτερόρροια.Την πέρασε κανονικά τους μήνες Αυγουστο-Σεπτέμβριο και σταμάτησε κατά το τέλος Σεπτέμβρη αν θυμάμαι καλά.Χτες το βράδυ βλέπω ένα πουπουλάκι, όπου φυσικά δεν έδωσα σημασία.Σήμερα το μεσημέρι γυρίζοντας απ τη δουλειά, τι να δω.Ο πάτος του κλουβιού με άφθονα πούπουλα!
  Τρώει κανονικά και συμπεριφέρεται κανονικά.Τον φροντίζω πολύ και προσέχω την καθαριότητα του.Τι μπορεί να φταίει;Ξαναπερνάει πτερόρροια;Ειναι φυσιολογικό;
   
 2. inca1099

  inca1099 PB Member Article Writer

  Το πουλάκι υποθέτω είναι μέσα στο σπίτι και ανάψατε καλοριφέρ ?
   
 3. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Την πατήσαμε,κοινώς.Κι' εγώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω
  σε 6-7 πουλιά.Ξεκίνησαν την εβδομάδα με τους 26 βαθμούς στα τέλη Οκτώβρη.Δεν είναι κάτι που θα το λέγαμε φυσιολογικό μιας και έχουν κάνει ήδη πτερόρροια.Πάντως μιας και κρυώνει ο καιρός,αν ταυτόχρονα περιοριστεί και ο φωτισμός(πάνε νωρίς για ύπνο),θα κοπεί ελπίζω γρήγορα αυτή η κατάσταση. Βέβαια και ο περιορισμός
  της τροφής(μόνο σπόροι και μάλιστα πλούσιοι σε ασπούρι)θα βοηθήσει.
   
 4. Magdalena1

  Magdalena1 PB New Member

  To πουλάκι ειναι μέσα τη μισή μέρα και δεν έχουμε ανάψει καλοριφέρ ακόμα.Το πρωι το βγάζει κατά τις 10 η μητέρα μου στο μπαλκόνι και το βάζω μέσα κατά τις 4 που γυρίζω.Τις δυο προηγούμενες μέρες που ηρθα αργά το απόγευμα σπίτι τον βρήκα τον δόλιο ξεχασμένο έξω στο κρύο!Γενικώς υπάρχει σύγκρουση απόψεων στο σπίτι!Δυστυχώς.Εγώ τώρα με το κρυο τον θέλω μέσα,και η μητέρα μου επιμένει ότι έξω θέλουν τα πουλιά!Να όμως!Την πλήρωσε ο Κίτσος μάλλον!
   
 5. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Γωγώ τα έχουμε πεί επανηλλημένα. Αυτά τα μέσα έξω είναι το χειρότερο για τα πουλιά.Δεν έχουν καμμιά ανάγκη έξω,αν είναι σε μέρος που δεν υπάρχει κίνδυνος κρυώματος απο ρεύματα αέρα.
  Οσοι τα έχουμε μέσα,πρέπει να τα έχουμε ΜΟΝΙΜΑ μέσα και να προσέχουμε να μην ανεβαίνει η θερμοκρασία πάνω απο τους 18-21β.
  Αν κανείς δεν προσέξει,ταλαιπωρεί τα φιλαράκια του.:(
   
 6. Magdalena1

  Magdalena1 PB New Member

  Δηλ μπορεί να είναι και μόνιμα έξω με το κρύο;Αφού φυσάει στο μπαλκόνι και ο αέρας του σηκώνει και τα φτεράκια του.Σήμερα το μεσημέρι είχε κρύο αέρα και του τα σήκωνε και τον έβαλα αμέσως μέσα μόλις ήρθα!
   
 7. Συμφωνώ με τον κύριο Μάκη, αν είναι σε ένα προστατευμένο μέρος, όπου δεν υπάρχουν ρεύματα αέρα, δεν υπάρχει φόβος. Μπορούμε να προστατεύσουμε το κλουβί και με ναϋλον (όχι όλόκληρο).;)

  Όμως αν έχουμε ελεύθερο χώρο στο σπίτι μας, δεν βρίσκω τον λόγο να τα κρατάμε σε εξωτερικό χώρο.:rolleyes:
   
 8. Kύριε Μάκη Ευχαριστούμε, κατάλαβα για την τροφή, αλλά δεν κατάλαβα αν είναι καλύτερα να μείνουν τώρα μέσα ή έξω; Ευχαριστώ!
   
 9. Magdalena1

  Magdalena1 PB New Member

  Αναστασία μου ο Κίτσος είναι ένα πολύ καλά φροντισμένο καναρίνι,πέρα του φυσιολογιικού θα έλεγα.Χάνω πολύ χρόνο απ την ελεύθερη μου ώρα ν ασχολούμαι μ αυτόν.Απλά επειδή θεωρούμε ότι είναι ζωντανός οργανισμός που θέλει και τον αέρα του τον βγάζουμε λίγο έξω το πρωί να πάρει αέρα και ήλιο.Ο μικρός δε, χαίρεται πολύ έξω γιατί γίνεται πολύ δραστήριος έξω.Πετάει συνέχεια και τραγουδαει.Μέσα είναι πιο μαζεμένος και τραγουδάει σπάνια.Αλλά αφού χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία θα την έχει.Εμεις για καλό τα κάναμε γιατί τον βλέπαμε και πιο ευτυχισμένο έξω.Πάντως ότι και να μου πείτε εγώ τον Κίτσο μου,μόνιμα έξω μες το κρύο δεν τον βάζω!Με τίποτα!
  Οσο για το ότι χαλάω χρόνο μαζί του, το γράφω γιατί πάντα το πρωι με το που ξυπνάει κάθομαι και παίζω μαζί του κι ας τρέχω μετά για τη δουλειά μου, το μεσημέρι που γυρίζω και τ απόγευμα πριν κοιμηθεί.Τον έχω σαν μωράκι μου.Αυτά προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως ότι τον κακομεταχειρίζομαι κι ότι δεν τον φροντίζω σωστά.Χώρια το ότι τρέχω να του βρώ την τροφή που του αρέσει οπου χρειαστεί,αν δεν έχει ο πετσοπάς της γειτονιάςμου.
   
 10. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Tα πουλιά δεν έχουν κάποιο φόβο να μείνουν όλο τον χειμώνα έξω, ακόμα και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.Το σημείο που θα τα έχουμε πρέπει να είναι καλά προφυλαγμένο απο βροχές και απο ρεύματα αέρα.Αυτό που κάνουμε απλώς, είναι να εμπλουτίσουμε την τροφή τους με λίγο περισσότερο λιπαρούς σπόρους.
  --Οσοι όμως υποχρεωτικά έχουμε πουλιά σε εσωτερικό χώρο
  πρέπει να τους έχουμε θερμοκρασίες 18-20 β το πολύ, και να σβήνουμε το φώς στον χώρο τους την ώρα που νυχτώνει,άλλως να τα σκεπάζουμε καλά ,όλο το κλουβί, με ένα σκούρο ύφασμα.
   
 11. Magdalena1

  Magdalena1 PB New Member

  Τον σκεπάζω πάντα το απόγευμα που βλέπω ότι γλαρώνει για να κοιμηθεί.Και αποφεύγω ν ανάβω το φως στο σαλόνι όπου βρίσκεται το κλουβί του.Αυτό κάνω και το φθινόπωρο όταν παύει η πολλή ζέστη κι αρχίζει η ψυχρούλα το βράδυ, γιατί το καλοκαίρι τον έχω στο μπαλκόνι.Τώρα τον βάζω δίπλα στο τζάμι για να βλέπει έξω στο μπαλκόνι.Ετσι και φως έχει κι έχει την εικόνα του μπαλκονιού, όπου είναι και εξοικιωμένος μ αυτό τον χώρο.
   
 12. Πτερόρροια

  Και η πολυφωνία είναι μια ακόμα απόδειξη αγάπης & ενδιαφέροντος πολλών! Η αδιαφορία μέλους της οικογένειας δεν είναι καλή για τα πουλάκια γιατί το συναισθάνονται! Καθ'ένας υποστηρίζει ό,τι νομίζει το καλύτερο, έστω και αν γίνουν λάθη! Καλά να πάνε όλα!
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...