Νεροξυδο στο μπάνιο των καναρινιών

Συζήτηση με θέμα Νεροξυδο στο μπάνιο των καναρινιών, που ξεκίνησε από Stfns, στο Forum 'Φροντίδα Διαμονή Καναρινιών' του PetBirds, 16 Αυγ 2016.

maria p
Best Answer maria p, 16 Αυγ 2016
Στέφανε το έψαξα στα γρήγορα, γενικά με ζύμωση γίνεται κι αυτό, κάποια στοιχεία εδώ. Τώρα για τα πουλιά, δεν βρήκα πουθενά απαγορευτικό, κάποιες... Ολόκληρο το Post
 1. Καλησπέρα φίλοι μου. Εδώ και μια εβδομάδα ξεκίνησα να ρίχνω στο νερό της μπανιερών των πουλιών 1-2 σταγόνες ξύδι(π.χ. μπαλσάμικο) σκεφτόμενος ότι σκοτώνει τα μικρόβια. Κάνω καλά ή μου προτείνεται να σταματήσω και να χρησιμοποιήσω μηλόξυδο;
   
 2. Best Answer:
  Post #344373 by maria p, 16 Αυγ 2016
 3. eva vrs

  eva vrs Daily Active Member

  Γνώμη μου ναι.Να σταματήσεις και να βάζεις μόνο μηλοξυδο..
   
 4. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Για ποιο λόγο μπαλσάμικο Στέφανε; Πώς πήρες την απόφαση;
   
 5. Επειδή αυτό χρησιμοποιούμε στο σπίτι. Πήρα την απόφαση αυτή, καθώς διάβαζα για το μηλόξυδο και σκέφτηκα μήπως την ίδια δουλειά κάνει και το ξύδι γενικότερα....:thumbsdown:
   
 6. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Δεν γνωρίζω συγκεκριμένα για το μπαλσάμικο και για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω ούτε τη διαδικασία παρασκευής του για να μπορώ να υποθέσω τουλάχιστον, πάντως αυτό που κάνει το μηλόξυδο ιδιαίτερο στη δική μας περίπτωση είναι τα ένζυμα, όταν μιλάμε για φυσικής ζύμωσης αφιλτράριστο.

  Η εντύπωση που έχω είναι ότι το μπαλσαμικο δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, ούτε μπορούν τρεις τέσσερις σταγόνες από οποιοδήποτε ξίδι να σκοτωσουν μικρόβια μέσα στο νερό. Εγώ προσωπικά δεν θα το χρησιμοποιούσα κάπου αλλού εκτός από τις σαλάτες μου.
   
 7. Έχει αναφερθεί πολλές φορές μέσα στο φόρουμ η απολυμαντική ιδιότητα του ξυδιού(π.χ. στο πλύσιμο των λαχανικών πριν τα προσφέρουμε στα πουλιά μας). Όταν λέω 1-2 σταγόνες αναφέρομαι σε ποσότητα νερού όσο χωράει μια μπανιέρα καναρινιών.
   
 8. eva vrs

  eva vrs Daily Active Member

  Τα λαχανικά αν θες να τα πλένεις καλύτερα με μηλοξυδο παρά με ένα οποιοδήποτε ξύδι..
   
 9. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ψήφοι: 1
  Στέφανε το έψαξα στα γρήγορα, γενικά με ζύμωση γίνεται κι αυτό, κάποια στοιχεία εδώ.
  Τώρα για τα πουλιά, δεν βρήκα πουθενά απαγορευτικό, κάποιες σποραδικές συζητήσεις σε ξένα φόρουμς, έτσι λίγο νεφελώδεις όπως η δική μας εδώ.
  Σε κάποια βρετανική σελίδα για συνταγές παπαγάλων, το προτείνει στην τελευταία συνταγή όπως μπορείτε να δείτε.
  http://www.unitedparrotbreeders.co.uk/upbrecipe.html.
  Σίγουρα είναι ωφέλιμο, δεν ξέρω, θέλει ψάξιμο ως προς την απολυμαντική, αντιμικροβιακή διάσταση που το θέλουμε εμείς, όταν χρησιμοποιούμε μηλόξυδο.
   
  maria p, 16 Αυγ 2016
  Best Answer
  #8
 10. καλα εισαι απιθανη!!!!!!!!!:thumbsup::thumbsup::thumbsup:
   
 11. takoulis

  takoulis PB New Member

  Το ξυδι ,γενικά, περιέχει οξικό οξύ το οποίο δεν έχει σχεδόν καμία απολυμαντική ιδιότητα πλην της ιδιότητας του να καταστρέφει τις κύστεις ή αλλιώς ωάρια (αυγά) των παράσιτων ,όταν το χρησιμοποιούμε ως διάλυμα πλύσης των λαχανικών.
  Επίσης βοηθά στο καλό καθάρισμα των λαχανικών μετατρέποντας το αλκαλικό ή ουδέτερο περιβάλλον του νερού σε όξινο. Και επειδή κάποιοι θα ρωτήσουν πως σκοτώνει τις κύστεις των παράσιτων , το κάνει διασπώντας τα άλατα που υπάρχουν στο κυτταρικό τοιχωμα (περίβλημα-τσόφλι) με αποτέλεσμα η ώσμωση να τα καταστρέφει. Τέλος παρασιτα δεν είναι μόνο τα σκουλίκια !
   
 12. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ξέρεις takoulis ως προς μπαλσάμικο που αναφέρθηκε, έχει τις ίδιες ιδιότητες με το κανονικό ξύδι ή το μηλόξυδο;
   
 13. takoulis

  takoulis PB New Member

  Από πλευράς οξικού ρόλο παίζουν οι βαθμοί οξύτητας αλλά επειδή έχει πιο πυκνή και κολώδη υφή καλό είναι να μη χρησιμοποιείται
   
 14. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Συνεπώς μηλόξυδο και όχι μπαλσάμικο στα πουλιά, ή κάνω λάθος?
   
 15. takoulis

  takoulis PB New Member

  θεωρώ το μηλοξυδο και το απλο ξυδι ικανοποιητικό , χωρις υπερβολή μια νερο με ξυδι και μια απλο νερό
   
 16. Νομιζω οτι μονο βιολογικό Μυλοξυδο, κανει για το μπανάκι των πουλιών.....το απλό για κάποιο λόγο απαγορεύεται.....κάπου το διαβασα, χωρις να εχω και γνώση βεβαια ,απλά το αναφέρω.
   
 17. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Δεν απαγορεύεται απλά δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερα ωφέλιμο. Οι λόγοι στο άρθρο https://petbirds.gr/articles/Μηλόξυδο-στα-πουλιά.75/
   
Φόρτωση...