Να χορηγήσω Sivotine σε lovebird κλώσσα με συνεχές κούνημα της ουράς;

Συζήτηση με θέμα Να χορηγήσω Sivotine σε lovebird κλώσσα με συνεχές κούνημα της ουράς;, που ξεκίνησε από Morgan, στο Forum 'Ασθένειες Παπαγάλων' του PetBirds, 30 Απρ 2015.

 1. Morgan

  Morgan PB New Member

  Καλημέρα και ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Είδος πτηνού: Lovebird
  Συμπτώματα: συνεχές κούνημα της ουράς
  Κατάσταση: καλή φυσική κατάσταση, τρέφεται φυσιολογικά, ζευγαρωμένο, κλωσάει τα 6 αβγά της
  Ερωτήσεις: Να της χορηγήσω Sivotine; Ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία; Μήπως θα έπρεπε να χορηγήσω κάποια ήπια αντιβίωση;
   
 2. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Πόσες μέρες έχουν περάσει από το τελευταίο αυγό; Τι ηλικία έχει το πουλί; Είναι η πρώτη της γέννα; Οι κουτσουλιές πως είναι; Κλωσσάει με συνέπεια συνεχώς τα αυγά της;
  Δεν μπορείς να χορηγήσεις αντιβίωση χωρίς προηγούμενη διάγνωση.
  Από ασβέστιο πως την κάλυψες εν όψει της αναπαραγωγής;
   
 3. Morgan

  Morgan PB New Member

  Έχουν περάσει 4 μέρες από το τελευταίο αβγό, η ηλικία του είναι 2,5 ετών περίπου, έχει κάμει αρκετές γέννες, έχει διάρροια (όπως πάντα όταν αρχίζει να γεννάει), συνεπέστατη στο κλώσημα της. Αποφεύγω τις αντιβιώσεις στα πτηνά μου, η πηγή ασβεστίου της είναι το σουπιοκόκκαλο και κάποια πετραδάκια από τους τοίχους του μπαλκονιού (καθημερινές πτήσεις σε κλεισμένο μπαλκόνι με διάφανες ζελατίνες για να τα «βλέπει» ο ήλιος)
   
 4. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Προφανώς το έχει ανάγκη αλλά ο τοίχος δεν είναι κατάλληλη πηγή, ειδικά εάν είναι βαμμένος. Κοίταξε λιγάκι αυτό το άρθρο μήπως μπορέσεις να βρεις σε κάποιο κατάστημα. Ο θαυματουργός πηλός των παπαγάλων (clay licks)
   
 5. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές. Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι που μασουλάει τον τοίχο. Ωστόσο δεν νομίζω να έχει κάτι απ' αυτό. Η ανεξέλεγκτη αντιβίωση θα την βλάψει σίγουρα και θα της επιτείνει την διάρροια, θα την αποδυναμώσει και πως θ' ανταπεξέλθει στο μεγάλωμα των νεοσσών. Μόνο αν σιγουρευτείς με εξέταση κουτσουλιών ότι είναι απαραίτητη πρέπει να την χορηγήσεις. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα; Που βρίσκεσαι, είσαι κοντά σε κάποιον κτηνίατρο ή εργαστήριο;
  Θα έλεγα να της δώσεις και λίγο υδατοδιαλυτό ασβέστιο στο νερό και λίγο σουσάμι στους σπόρους.
   
 6. Morgan

  Morgan PB New Member

  Έχω κάμει κατά το παρελθόν καλλιέργεια κουτσουλιάς σε πτηνά, δεκτές οι συμβουλές σας.
  Υ.Γ.
  Οι τοίχοι δεν είναι βαμμένοι.
   
 7. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Το συνεχές κούνημα της ουράς συνήθως συνοδεύει αναπνευστικά προβλήματα αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι δυστοκία. Το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις είναι να προσφέρεις υγρό ασβέστιο και διάφορες άλλες πηγές ασβεστίου (όστρακα, άμμο). Το σουπιοκάκαλο δεν είναι αρκετό για ένα love bird με πολλές γέννες.

  Αντιβίωση χωρίς διάγνωση μόνο κακό θα κάνει.
   
 8. Morgan

  Morgan PB New Member

  Κατά την αντίληψη μου το πρόβλημα είναι αναπνευστικό, οι ανασούλες τις είναι πιο «βαθιές» από το φυσιολογικό της.
   
 9. Morgan

  Morgan PB New Member

  Καλημέρα, η μικροβιολογική εξέταση δεν ήτο «καθαρή», ο κτηνίατρος έγραψε την εξής θεραπεία: 1ml Baytril 0,5% σε 100ml νερό.
  Έχετε να κάμετε κάποια παρατήρηση;
   
 10. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Ποια ήταν τα αποτελέσματα της εξέτασης;
   
 11. Morgan

  Morgan PB New Member

  Στην κοινή καλλιέργεια (παρασιτολογική απλή) δεν εντοπίστηκαν παρασιτικά στοιχεία. Όπως μου είπε όμως, στη μικροβιολογική εξέταση εντόπισε κάποιο μικρόβιο.
  Υ.Γ.
  Μήπως εννοούσε βακτήριο;
   
 12. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ποιο ήταν το μικρόβιο που προκάλεσε αυτή την κατάσταση. Το Baytril πάντως καλύπτει ευρύ φάσμα μικροοργανισμών. Περισσότερα, εδώ Baytril 0,5% - Bayer
   
 13. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Θα κάνεις φυσικά αυτό που σου είπε ο γιατρός. Απλά θα έχεις υπόψιν σου ότι είναι ένα βαρύ φάρμακο, που καταστρέφει την χλωρίδα του εντέρου και θα πρέπει στην συνέχεια να χορηγήσεις προβιοτικά και βιταμίνες. Επίσης καμιά σκέψη για φωλιές και αναπαραγωγή. Ελπίζω να την έχεις αφαιρέσει ήδη.
  Πόσες μέρες σου είπε να δώσεις το φάρμακο; Ρώτησέ τον γι' αυτό που σου είπα και επίσης, δεν σου έδωσε το χαρτί της εξέτασης στο χέρι; Εκεί συνήθως γράφει λεπτομέρειες.
  Περαστικά ολόψυχα, ό,τι και αν είναι.
   
 14. ianos

  ianos Daily Active Member

  Μαρία, απο ότι διάβασα εχει κάνει ήδη τα αυγά και τα κλωσσά, πως να αφαιρέσει τωρα τη φωλιά;
  Morgan, ποτέ είναι να βγει ο πρώτος νεοσσός και για ποσό καιρό θα πρέπει να λαμβάνει το φάρμακο; Εννοώ, όταν θα βγει το πρώτο πουλάκι, η μαμά του θα εχει ολοκληρώσει τον κύκλο της αντιβίωσης;
   
 15. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Στις 30 Απριλίου είχε ήδη 4 μέρες που είχε κάνει το τελευταίο αυγό της. Ήδη έπρεπε να έχει νεοσσούς. Δεν νομίζω πως θα μπορέσει ν' ανταπεξέλθει στις ανάγκες του μεγαλώματός τους παίρνοντας αυτό το φάρμακο και με ό,τι μπορεί να έχει ως ασθένεια.
  Ευχαριστώ για την επισήμανση Γιάννη ianos , ας περιμένουμε την απάντηση του Morgan και ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά!
   
 16. Morgan

  Morgan PB New Member

  Γνωρίζω τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών και ο βασικός λόγος που ήθελα να χορηγήσω το Sivotine είναι οι βιταμίνες που εμπεριέχει στη σύνθεση του. Μετά τη θεραπεία (δέκα ημερών) θα χορηγήσω οπωσδήποτε πολυβιταμίνες, όσον αφορά το αναπαραγωγικό σκέλος της υποθέσεως τα αβγά αφαιρέθηκαν (δεν είχαν σπόρο άλλωστε). Έχω στα χέρια μου ΜΟΝΟ τα αποτελέσματα της καλλιέργειας «Δεν εντοπίστηκαν παρασιτικά στοιχεία», στη μικροβιολογική(!) εξέταση την οποία έκαμε ο ίδιος όπως μου είπε, εντόπισε κάποιο μικρόβιο χωρίς να το προσδιορίσει.
  Υ.Γ.
  Θα συμπλήρωνα πολυβιταμίνες στο νερό με την αντιβίωση αλλά έχω παρατηρήσει ότι πίνουν λιγότερο νερό (δεν τους αρέσει η γεύση). Όσον αφορά τα προβιοτικά, δεν έχω αποφασίσει αν θα τα χορηγήσω διότι η έντονη γεύση τους «αποτρέπει» τα πτηνά μου να πιούν αρκετό νερό, επιπροσθέτως δεν «εμπιστεύομαι» τα εμφιαλωμένα νερά (βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση προβιοτικών)
   
 17. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Γιατί αυτό;
   
 18. Morgan

  Morgan PB New Member

  Διότι το χλωριωμένο νερό της βρύσης «σκοτώνει» τα ωφέλιμα βακτήρια του προβιοτικού, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να είναι άσκοπη.
   
 19. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Δεν έχει σημασία αυτό, όσον αφορά το πρόβλημα που δημιουργεί μια αντιβίωση. Όταν υπάρχει ασθένεια, το ζητούμενο είναι να δοθεί η κατάλληλη με βάση την ευαισθησία που παρουσιάζουν τα μικρόβια σε αυτήν.
  Μην το κάνεις αυτό. Πρώτον είναι προτιμότερο να δοθεί το διάλυμα του φαρμάκου σκέτο και δεύτερον υπάρχουν βιταμίνες που παρουσιάζουν αλληλεπιδράσεις με κάποιες φαρμακευτικές ουσίες, οπότε είναι σαν να ακυρώνεις το φάρμακο.
  Δεν σε ενοχλεί αυτό. Θα πιει όσο θέλει. Ούτως ή άλλως το προβιοτικό πρέπει να δοθεί αφού τελειώσει το φάρμακο και μετά.
  Μπορείς να βράσεις λίγο νερό και αφού κρυώσει εντελώς, να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις το διάλυμα. Σχεδόν άσχετο αλλά εγώ πάλι δεν εμπιστεύομαι τα προβιοτικά.
   
 20. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ή αν το πρόβλημα είναι μόνο το χλώριο να το αφήσεις 3 ώρες και μετά να διαλύσεις το προβιοτικό σ' αυτό.
   
Φόρτωση...