Νέο αυγό απο κανάρα χωρίς αρσενικό

Συζήτηση με θέμα Νέο αυγό απο κανάρα χωρίς αρσενικό, που ξεκίνησε από Evzwnas, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 28 Ιουλ 2016.

alicedros
Ας τα πάρουμε ένα - ένα απ την αρχή... Ο μικρός , που μόλις χτες κατέβηκε απο τη φωλιά πρώτη φορά ,όποτε τον πλησιάζει της ζητά να τον ταϊσει χωρίς... Ολόκληρο το Post
 1. Evzwnas

  Evzwnas PB New Member

  Η θηλυκια μου κι ενώ μέχρι σήμερα τάιζε κανονικά το μικρό της (19 ημερών) , είναι λογικά πολύ πυρωμένη μιας και εδώ και 7 μέρες έχω βγάλει το αρσενικο απο το κλουβί η μικρή κελαϊδάει σαν αρσενικό ώρες-ώρες με αποκορύφωμα να κάνει σήμερα ένα αυγό...
  Απο εκείνη την ώρα μπαινοβγαίνει στη φωλιά μόνο για να κλωσάει...
  Ο μικρός , που μόλις χτες κατέβηκε απο τη φωλιά πρώτη φορά ,όποτε τον πλησιάζει της ζητά να τον ταϊσει χωρίς αποτέλεσμα....
  Τί μπορώ να κάνω;
   
 2. Best Answer:
  Post #341151 by alicedros, 28 Ιουλ 2016
 3. Panagiota.

  Panagiota. PB Known Member

  Καταρχήν πολύ κακώς τα καναρίνια σου αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναπαραγωγή. Έπειτα, θεωρώ ότι δεν έπρεπε να αφαιρέσεις τον αρσενικό από το κλουβί. Τα αρσενικά είναι αυτά που αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την ανατροφή των νεοσσών όταν η κανάρα συνεχίζει στην επόμενη γέννα.
  Ας πάμε στο προκείμενο, που δεν είναι άλλο από την επιβίωση του νεοσσού. Συνήθως οι κλώσσες δεν ταΐζουν, οπότε σου προτείνω αφού ο νεοσσός έχει βγει από τη φωλιά να την αφαιρέσεις, να πετάξεις το αυγό, να την αφήσεις να κάνει τα υπόλοιπα αυγά στον πάτο του κλουβιού. Ο νεοσσός θα συνεχίσει να ζητάει φαγητό, αλλά θα πρέπει αύριο το πρωί οπωσδήποτε να ταιστεί. Κάθεσαι σε απόσταση και παρακολουθείς, αν δεν ταιστεί τότε πρέπει να αναλάβεις να τον ταΐσεις εσύ με κρέμα νεοσσών. Παρατηρείς την κατάσταση το πρωί, μας ενημερώνεις και το συζητάμε.
   
 4. Deukalion

  Deukalion PB Active Member

  Αρχικά να μας πείς οτι δεν πρόκειται για το μοναδικό ζευγάρι που έχεις.
  Αρχικά πές μας,αυτό που θέλουμε να ακούσουμε,πως δεν είναι δηλαδή η έβδομη γέννα φέτος
  https://petbirds.gr/threads/5-άσπορες-γέννες-τι-φταίει.27733/
   
 5. Evzwnas

  Evzwnas PB New Member

  ακριβώς!!! Σας το λέω...

  Πρώτον : το ζευγάρι ζευγάρωσε πριν απο εναμιση μήνα δεν είναι τώρα σε αναπαραγωγική διαδικασια...
  Δεύτερον : έβγαλα τον αρσενικό όταν ο μικρός ήταν περίπου 10 ημερών καθώς όλη την ώρα προσπαθούσε να ξαναζευγαρώσει με τη θηλυκία , την οποία και εμπόδιζε να ταϊσει το μικρό... (ο αρσενικός δεν τάισε ποτέ το μικρό , μόνο μερικές φορες τη μητέρα)
  Τρίτον : ο μικρός βγαίνει , κανει μια βόλτα στο κλουβί και ξαναμπαίνει στη φωλιά...
  Τέταρτον : ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τη βοήθεια , αλλά δε ζήτησα κανενός την αυστηρή κρίση....
  Και πάλι ευχαριστώ...
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 28 Ιουλ 2016
 6. Deukalion

  Deukalion PB Active Member

  Πρώτον:Βοήθεια είναι και το ενδιαφέρον να διαβάσω το ιστορικό σου και να καταθέσω την απορία μου.
  Σου φαίνεται παράλογο να λέμε γιατί γέννες τέτοια εποχή;Τί πάει να πεί πριν ενάμιση μήνα;Τότε είχαμε δροσιά και δεν περίμενες να έρθει ο Ιούλης,πόσο μάλλον ο Αύγουστος;
  Δεύτερον:Δεν είναι ακριβώς, γιατί στο θέμα λές οτι έχεις ένα μοναδικό ζευγάρι.
   
  Τελευταία επεξεργασία: 28 Ιουλ 2016
 7. Panagiota.

  Panagiota. PB Known Member

  Τι μας λες δηλαδή; Ότι η κανάρα σου βρίσκεται στην έβδομη γέννα για φέτος;
  Πλάκα μας κάνεις; Έχουν νεοσσό 19 ημερών και η κανάρα σου χθες έκανε αυγό και δεν βρίσκονται σε αναπαραγωγή;
  Καλό είναι αυτά να αναφέρονται στο αρχικό μήνυμα, δεν θεωρούνται λεπτομέρειες.
  Ποιος σου έκανε αυστηρή κρίση; Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε εθελοντικά όσο μπορούμε. Αν εσύ έχεις την κανάρα σου σε έβδομη γέννα τι θέλεις να σου πουμε; Μπράβο;
   
 8. Evzwnas

  Evzwnas PB New Member

  Μου έγινε η ερώτηση:΄΄ πες μας ,αυτό που θέλουμε να ακούσουμε,πως δεν είναι δηλαδή η έβδομη γέννα φέτος?΄΄

  Έδωσα την απάντηση: ΄΄ακριβώς!!! Σας το λέω...΄΄
  (Μετάφραση----> ...ακριβώς ...σας το λέω... οτι δεν είναι η έβδομη γέννα φέτος...)
  Τί είναι αυτό που δεν έγινε κατανοητό??????????????
  Επίσης, όταν πραγματοποιείται μια ερώτηση στο σήμερα, δεν αποτελεί πάντα ''βοήθεια'' κι ''ενδιαφέρον'' η οποιαδήποτε αναφορά στο ιστορικό, γιατί όπως προκύπτει σήμερα πρόκειται για μια άλλη τελείως διαφορετική περίπτωση και αντί να ασχοληθουμε με αυτό, ανατρέχουμε στα παλιά και μπλέκουμε καταστάσεις.Όπως και νά ¨χει, ευχαριστώ. καληνύχτα
   
 9. Deukalion

  Deukalion PB Active Member

  Δεν θα μπώ στο παιχνίδι των ορισμών....για να φτάσω τελικά στη θέση μας γενικά απέναντι στον κόσμο...
  Δεν θα σου πώ τί είναι επιχείρημα και τί συμπέρασμα..
  Θα καταθέσω μόνο δύο προτάσεις και μία ερώτηση.

  Πρίν ενάμιση μήνα(9/6/16) ο Evzwnas είχε ένα μοναδικό ζευγάρι. (σχόλιο από θέμα)
  Πρίν ενάμιση μήνα(..=> 9/6/16) ο Evzwnas είχε ζευγάρι σε αναπαραγωγική διαδικασία.(σχόλιο σήμερα)

  Ας μου πεί κάποιος,έστω και ο Smullyan,που έκανα λάθος.
   
 10. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ψήφοι: 1
  Δυστυχώς αυτά που μπορείς να κάνεις Evzwnas δεν είναι και πολλά.
  1. Πολλές φορές ακόμη και μετά από κάποια ολιγοήμερη απουσία ο πατέρας επιστρέφει ταΐζοντας τα μικρά και τη μητέρα τους. Σαν πρώτη κίνηση προτείνω να επιστρέψεις τον πατέρα στο κλουβί προσφέροντας όλα όσα είναι απαραίτητα για τη σίτιση γονιών και μικρού.Αν παρατηρήσεις κυνηγητό στη μητέρα να μην ανησυχήσεις είναι φυσιολογικό. Μόνο να μην κυνηγά το μικρό... Εκεί τον βγάζεις αμέσως ή τοποθετείς το διαχωριστικό.
  2. Αν δε θέλεις ή δεν πετύχει το παραπάνω ... άφησε τη μητέρα και το μικρό όπως είναι ... αλλά να αφαιρέσεις το αυγό από τη φωλιά, όπως και κάθε άλλο αυγό. Αν το μικρό δεν έμπαινε στη φωλιά και είχε ολοκληρωθεί και η ωοτοκία της κανάρας, θα σου πρότεινα κι εγώ να την αφαιρέσεις.
  3. Όταν το μικρό είναι στην τρίτη βδομάδα της ζωής του και έχει καλή υγεία δύσκολα θα παραμείνει νηστικό και θα διεκδικεί μανιωδώς από τη μητέρα το φαγητό του. Σίγουρα "χαζοτρώει" και μόνο του. Alarm θα πρέπει να σου προκαλέσει μόνο όταν το δεις να στέκεται φουσκωμένο όλη μέρα.
  Η παρέα μας έχει βασικό στόχο τη βοήθεια.
  Προς το παρόν κύριος στόχος μας πρέπει να είναι πως θα μπορέσουμε να γλυτώσουμε τον νεοσσό από την πιθανή ασιτία και στη συνέχεια να επισημάνουμε τα λάθη που σωστά από την Panagiota. και τον Deukalion προαναφέρθηκαν. Κανείς δεν έχει πρόθεση να σε προσβάλει και κανείς δεν ξεκίνησε να γράφει με αυτό το σκοπό.
  Αν δεν δούμε και δεν τα δεχτούμε ως λάθη Evzwnas ... αυτά θα επαναληφθούν κι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν το θέλει.
  Σωστά?
   
  Τελευταία επεξεργασία: 28 Ιουλ 2016
 11. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Ας τα πάρουμε ένα - ένα απ την αρχή...

  Αυτό είναι σοβαρό θέμα.. Ο μπαμπάς δεν τάισε ποτέ και είναι εκτός... η μαμά επίσης δεν ταίζει.. Πρέπει να κάτσεις να παρακολουθήσεις την μαμά με το μικρό της για όση ώρα χρειαστεί. Αν δεν τον ταίσει τότε υπάρχει θέμα.. Αλλά απ τη στιγμή που ζητάει αυτό, καποια στιγμή θα το ταίσει. Απλά στην ηλικία αυτή, προσπαθούν οι γονείς να οδηγήσουν το μικρό στον απογαλακτισμό και να αρχίσει να δοκιμάζει σπόρους και άλλα τρόφιμα! Εσύ καθημερινά θα έχεις διαθέσιμη στο μικρό αυγοτροφή, βραστό αυγό, κία, καμελίνα (σπόροι εύκολοι να φάνε όταν είναι τόσο μικρά) και φυσικά σπόρους. Τους σπόρους σπάστους στο γουδί ώστε να του είναι πιο εύκολο να φάει και βάλτους σε αυγοθήκη, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμοι στο μικρό. Είμαι σίγουροι πως θα δοκιμάσει και θα φάει... Θα ξεκινήσει απ την αυγοτροφή, από μηλαρακι, από κία και καμελίνα και σε λίγες μέρες θα τρώει και σπόρους! Απλά είναι μια ευαίσθητη ηλικία και γι αυτό θα πρέπει να παρακολουθείς αν και τι τρώει. Και φυσικά αν το ταίζει που και που ακόμα η μαμά του.

  Πάμε τώρα στο θέμα των γονιών..
  Ναι το θηλυκό σου είναι ακόμα πυρωμένο... Και επειδή η εποχή είναι πολύ δύσκολη, και η πτερόροια έχει ήδη ξεκινήσει για πολλά πουλιά, απέσυρε άμεσα τη φωλιά (το μωρό δε θα πάθει τίποτα θα κοιμάται στο κλαδάκι), πέτα το αυγό και απλά δώστης ασβέστιο, σουσάμι, τσόφλι αυγού και διαθέσιμο κόκκαλο σουπιάς ώστε να μην πάθει καμία δυστοκία. Μπορεί να δεις κανένα αυγό στον πάτο, και απλά θα το πετάξεις. Έτσι και θα έχει το μυαλό της στο μικρό και δε θα κουράζεται με το κλώσημα. Βάζε της καθημερινά μπανάκι να ξεχνιέται.

  Ο πατέρας καλώς βγήκε απ το κλουβί αφού δεν τάιζε. Δεν υπάρχει λόγος να τον βάλεις πάλι πίσω. Άστον μόνο του γιατί σε λίγο ξεκινάει η πτερόροια (αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει). Αν αρχίσεις και δεις φτερά στον πάτο, δίνε του αυγό ή αυγοτροφή 2-3 φορές την εβδομάδα, ευρύχωρο κλουβί να πετάει, λαχανικά, φρουτάκια, χορταρικά όποτε μπορείς και πολλά μπανάκια!

  Και άφησα στο τέλος το σχόλιο μου για την κατάσταση αυτή. Τα παιδιά έχουν δίκιο.... Ο χρόνος που ένωσες και ζευγάρωσες το ζευγάρι σου ήταν πολύ λάθος!!! Με τις θερμοκρασίες στην Ελλάδα, θα πρέπει το αργότερο τέλη Ιουνίου να απογαλακτίζονται οι τελευταίοι νεοσσοί του χρόνου. Αλλιώς δημιουργούνται πολλά θέματα με μοναδικά θύματα τους γονείς και τους νεοσσούς.
  Αρχικά η αφόρητη ζέστη.... Πως αφήνεις 2 οργανισμούς 30 γραμμαρίων να ζευγαρώνουν, να στρώνουν φωλιές και να κλωσούν με 30-35 βαθμούς??? Εγκληματικό... δεν την λυπήθηκες την καημένη τη θηλυκιά?? Και το πρόβλημα δεν είναι που ακόμα κάνει αυγά και κλωσάει.. το θέμα είναι πως έχει ήδη ξεκινήσει η πτερόροια και αυτό το θηλυκό που ακόμα κάνει αυγά δεν θα έχει προλάβει να ξεκουραστεί.. Και δυστυχώς η πτερόροια είναι μια επίπονη και δύσκολη διαδικασία για τα καναρίνια και πρέπει όταν μπαίνουν στην πτερόροια να είναι ξεκούραστα αλλιώς κινδυνεύει η ζωή τους. Μπορεί να σου ακούγεται τραγικό και υπερβολικό, αλλά είναι η αλήθεια. Ένα θηλυκό που ακόμα κλωσάει στη φωλιά 28 Ιουλίου, είναι αδύναμο, κουρασμένο και καταπονημένο. Και θα έρθει και η πτερόροια και θα την αποτελειώσει. Γι αυτό δώσε έμφαση στη διατροφή της. Βιταμίνες στο νεράκι, ασβέστιο και ό,τι άλλο έξτρα έχεις για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό της. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα αρσενικά που στην πλειοψηφία ταίζουν νεοσσούς και κουράζονται επίσης... Για τον δικό σου αρσενικό δεν ισχύει αυτό. Και οι συνέπειες μιας τόσο αργοπορημένης αναπαραγωγής για τους νεοσσούς είναι ότι συνήθως δεν επιβιώνουν με τόση ζέστη και φυσικά γεννιούνται με απορρυθμισμένο βιολογικό ρολόι. Πχ το μικρό σου που είναι 19 ημερών στις 28 Ιουλίου, του χρόνου μην περιμένεις να πυρώσει στην ώρα του. Αυτά τα μικρά καθυστερούν να πυρώσουν κι χάνεται μια αναπαραγωγική περίοδος.

  Τέλος πάντως ό,τι έγινε έγινε τώρα.. Απλά αυτά στα λέμε για να καταλάβεις τι λάθος έκανες και του χρόνου να κάνεις πιο σωστό χρονικό προγραμματισμό και να μην κάνεις τα ίδια λάθη.. Ελπίζω να καταλάβεις τις προθέσεις μας και τους λόγους που "φωνάζουμε" όταν ακούμε πως υπάρχουν ακόμα κλουβιά με φωλιές και αυγά.... :)
   
 12. Evzwnas

  Evzwnas PB New Member

  Χίλια ευχαριστώ όλους σας για τις πολύτιμες συμβουλές...
  Ο μικρός σήμερα φαίνεται καλά
  Η μητέρα σήμερα έκανε δευτερο αυγό.
  Προς το παρόν της έβγαλα τη φωλιά με τα αυγά και ήδη διαμαρτύρεται...
  Πηρα τροφη για νεοσους το οποίο (μείγμα με νερο-κρέμα) έχω τοποθετήσει χαμηλα στο κλουβί σε ένα σφηνακι μήπως και φάει κι απο μόνος του.
  Δεν έχω ακόμη επιχειρήσει να τον ταϊσω εγω καθώς νομίζω πως τον τάισε μια φορα η μητέρα του αφου έβγαλα τη φωλιά...
  Θα συνεχίσω να τα παρακολουθώ και βλέπουμε...
  Δε θα την είχα ζευγαρώσει τοτε αν δεν είχε καραφλιάσει κόβοντας όλα της τα φτερά για να κάνει φωλιά....
  Τη λυπήθηκε η ψυχή μου...γράψτε λάθος...
  υγ. Alicedros και Misalouris ....πραγματικά υπόχρεος.....respect!!!
   
 13. Deukalion

  Deukalion PB Active Member

  Υπάρχει άλλη διαδικασία που ακολουθείται....τα πουλιά είναι δέσμιά μας,όχι εμείς αυτών.
  Αφου πήρες τις απαντήσεις σου μήπως μπορείς να απαντήσεις και εσύ στο πώς γίνεται να έχεις δύο ζευγάρια όταν ήδη έχεις αναφέρει οτι έχεις μόνο ένα;
   
 14. Evzwnas

  Evzwnas PB New Member

  Το δεύτερο ζευγάρι ήταν του πατέρα μου στο πατρικό μου και απλά τα πήρα σπίτι μου εγώ...
  Το αρσενικό είναι ενός έτους και είχε γεννηθει επίσης στο πατρικό μου και η όμορφη θηλυκιά από φίλο μας...
  Απλα δε το διευκρίνησα πως προκειται για άλλο ζευγάρι απο αυτό που είχα προαναφέρει...
  Δε φαντάστηκα πως θα έβλεπε κάποιος όλο το ιστορικό μου πριν απαντήσει....
  Το εκτιμώ και το σέβομαι απόλυτα καθώς δείχνει τεράστια αγάπη προς τους μικρούς μας φίλους...
  Χτές όταν είδα πως μπορεί να χαθεί το μικρό με αυτό τον τρόπο , έχασα τη Γη απο τα πόδια μου καθώς είναι το πρώτο πουλάκι που γεννήθηκε ποτέ μεσα στο σπίτι μου και στην κατοχή μου γενικότερα...
  Ευχάριστη είδηση της στιγμής ... τον ξαναταίζει η μητέρα του (άλλες δύο φορές)
  Ευχαριστώ και πάλι!!!
   
 15. Deukalion

  Deukalion PB Active Member

  ...και όχι μόνο το έκανε αλλά το έκανε και στις 2 το βράδυ.
  Κουρασμένοι ήμασταν όπως και εσύ.
  Λύθηκε το μυστήριο:thumbsup:
  Ευχαριστώ για την απάντησή σου!:)
   
 16. Evzwnas

  Evzwnas PB New Member

  Δεν είναι θέμα κούρασης...
  Ηταν θέμα πανικού και απόγνωσης εκ μέρους μου ...
  και πάλι ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον... :)
   
 17. Panagiota.

  Panagiota. PB Known Member

  Πολύ ευχάριστα νέα!!!! Ειλικρινά χαίρομαι πολύ!! Σα να πρόκειται για δικό μου πουλάκι. Σου εύχομαι καλή συνέχεια και όταν με το καλό απογαλακτιστεί να μας κάνεις μια παρουσίαση να τον καμαρώσουμε.
   
 18. Ariadnh

  Ariadnh PB Known Member

  Deukalion να εισαι λιιιιγο πιο ηρεμος στις απαντησεις σου και στα σχολια σου. Τα γραπτα δυστυχως δεν εχουν ηφος, χρωμα και καποτε γινονται παρεξηγησεις.

  Κατα τα αλλα συμφωνω με ολα τα παιδια. Ειναι ζεστη. Κανεις δεν αντεχει την ζεστη. Σκεψου οι μικροι οργανισμοι. Να εχουν την ζεστη και την διαδικασια αναπαραγωγης. Δυσκολο.. Μακαρι να πανε ολα καλα.
   
 19. Evzwnas

  Evzwnas PB New Member

  Ευχαριστώ πολύ Panagiota και Αriadnh!!!
  Όσο για θερμοκρασίες ποτέ δεν τα έβγαλα έξω λόγω θερμοκρασιών όλο το καλοκαίρι φυσικά...
  Πάντα σε φωτεινό σημείο σε δροσερές θερμοκρασίες δωματίου και να βλεπουν έξω χωρίς να τα χτυπάει ο ήλιος...
  Τα προσέχουμε περισσοτερο από μωρά...:)
   
 20. Deukalion

  Deukalion PB Active Member

  Αν δεν έχουν ύφος ή χρώμα τότε πως κατάλαβες οτι δεν ήμουν ήρεμος;
  Είχα ύφος και χρώμα και δεν το μετανοιώνω ούτε και θα το αλλάξω στο μέλλον.
   
 21. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Ντάξει παιδιά όλοι κάναμε λάθη στην αρχή. Μακάρι να έκαναν όλοι τα λάθη που έκανε στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Εύζωνας και μακάρι όλοι να ανησυχούσαν και να τα αγαπούσαν τόσο πολύ!!!! :D

  Απλά φίλε μου

  χαχαχαχα αυτό ΠΟΥ το κατάλαβες?? :p Άστην θα της περάσει! Γινάτια σου κάνει ;)

  Ήταν έτσι επειδή δεν ήμουν εγώ μέσα στο φόρουμ.. έτσι γεροντοκόρης και κακός γίνεται όταν του λείπω!! Nontas μην τον παρεξηγείς εγώ φταίω!! :D
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...