Μπορώ να ζευγαρώσω αρσενικό και θηλυκό Lizard silver;

Συζήτηση με θέμα Μπορώ να ζευγαρώσω αρσενικό και θηλυκό Lizard silver;, που ξεκίνησε από Ακης Σιωκας, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 19 Νοε 2014.

 1. Φέτος πήρα 2 ζευγάρια Lizard για να δοκιμάσω τη ράτσα κ επειδή είναι εντυπωσιακά κατά τη γνώμη μου κ μου αρέσουν αρκετά...το 1 από τα 2 ζευγάρια βγήκαν αρσενικά κ δεν μπορώ να βρω θηλυκό golden να τα βάλω ένα silver k ενα golden ένας φίλος μου μονο έχει 1 silver να μου δώσει.Μπορώ να βάλω αρσενικό κ θηλυκό silver μαζι?
   
 2. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Παρ' ότι δεν είμαι ο "κατάλληλος" για να απαντήσει γι' αυτά τα πουλιά, θα πώ μια γνώμη. Πιθανότατα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ζευγάρωμα δυο χιονέ πουλιών . Στα Λιζαρτ, ακόμα και τα χιονε ( σιλβερ ) δεν είναι τόσο μαλακόπτερα που να υπαρχει άμεσος κίνδυνος για κύστες.
   
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δεν είμαι ιδιαίτερα ενημερωμένος στα καναρίνια αυτά αλλά θα παραθέσω όσα γνωρίζω στην προσπάθεια να ενημερωθώ κι εγώ μέσα από τη συζήτηση.
  Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει πολλές φορές το petbird και μπορείς να διαβάσεις σχετικά εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.
  Σε κάθε αναπαραγωγική προσπάθεια αυτού του τύπου καναρινιών, προσπαθούμε, να βελτιώσουμε ή στη χειρότερη να διατηρήσουμε κάποια χαρακτηριστικά τους. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την ιστορία και τα standard της ράτσας.
  Lizard 01.jpg
  Στα καναρίνια lizard ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους είναι να διατηρήσουν τις φολίδες – λέπια στην ράχη – πλάτη και στα πλευρά τους. Οι φολίδες αυτές κάνουν την εμφάνισή τους στην πρώτη πτερόρροια με τη χαρακτηριστική λευκή άκρη στα τελειώματα του φτερού δίνοντας την ψευδαίσθηση μιας φολίδας και σε κάθε πτώση φτερών ή στην αλλαγή φτερώματος στην ετήσια πτερόρροια αυτή η γραμμή γίνεται πιο φαρδιά χαλώντας το τελικό σχήμα.
  Δεύτερο και εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι τα σκούρα όσο πιο έντονα γίνεται μαύρα πόδια και ράμφος.

  Για τους κανόνες ζευγαρώματος τώρα υπάρχει σχετικά μεγάλη ελευθερία στους χρωματικούς συνδυασμούς με εξαίρεση το καπέλο που βρίσκεται στο κεφάλι τους. Η προσπάθεια του εκτροφέα περιορίζεται στο να διασταυρώνει πουλιά χωρίς καπέλο (non cap) με πουλιά με πλήρες καπέλο (clear cap) ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παρουσία του στους απογόνους. Αν για παράδειγμα ζευγαρώσουν δυο full cap πουλιά το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρχει μεγάλο και έξω από τα standard καπέλο (over cap) η ακόμη και πουλιά που το λιπόχρωμα θα καλύπτει και μέρος του υπολοίπου προσώπου (bold face). Αποδεκτό ζευγάρωμα είναι και το «σπασμένο» καπέλο broken cap με πουλιά non cap ή clear cap.
  Lizard 02.jpg
  Τα silver προτιμούνται στα ζευγαρώματα γιατί έχουν καλύτερη απόδοση στο περίγραμμα των φολίδων σε σχέση με τα gold.
  Και για να απαντήσω στο ερώτημά σου, ασφαλώς μπορούμε να ζευγαρώσουμε δυο silver ή δυο gold πουλιά, αρκεί να κρατήσουμε τις βασικές αρχές στο καπέλο τους.
  πηγή φωτογραφιών

  Lizard 023.jpg
   

  Συνημμένα Αρχεία:

  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 22 Ιουλ 2016
 4. Κ. Γιάννη με κατατόπισες πλήρως. Ξέρεις το πόσο εκτιμάω τις γνώσεις σου και σ΄ ευχαριστώ πολύ που ασχολήθηκες και μου έλυσες αυτό το πρόβλημα.
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 22 Ιουλ 2016
 5. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  ............και φυσικά οι απόγονοι θα είναι 100% silver (χιονέ) .
   
 6. Υπάρχει silver έντονο και χιονέ;
   
 7. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  ΟΧΙ. SILVER σημαίνει χιονέ .
   
 8. Ok. Ευχαριστώ για την εξήγηση.
   
 9. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Υπάρχουν τα μπλού λίζαρτ που είναι ΑΣΗΜΙ ,σαν γενική εντύπωση . Αλλά εκεί το φόντο είναι λευκό , και φυσικά δεν υπάρχει ΕΝΤΟΝΟ ή ΧΙΟΝΕ.
  (Παρ' ότι οι κριτές θεωρούν όλα τα ΜΠΛΟΥ χιονέ , στην πραγματικότητα αυτό είναι ένα κατα συνθήκην ψεύδος )
   
 10. Μία μικρή ένσταση. Αν ζευγαρώσουμε (2) δυο gold πουλιά, έχουμε τα ίδια αποτελέσματα όπως ακριβώς θα είχαμε εάν ζευγαρώναμε 2 πουλιά έντονα. Το ζευγάρωμα αυτό θα ήταν αποδεκτό σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις αλλά ο lethal factor δεν είναι ο μοναδικός αποτρεπτικός παράγοντας. Θα προκύψουν κάποια πουλιά διπλά έντονα με όλα τα σχετικά προβλήματα (κενές περιοχές από φτέρωμα στη προέκταση των ματιών, γυμνό στήθος κ.λ.π) Το θετικό είναι πως θα προκύψουν και 25% πουλιά silver με ιδιαίτερα λαμπερό φτέρωμα αλλά η επιλογή των δύο gold που θα ζευγαρώσουν θα πρέπει να γίνει από κάποιον πολύ έμπειρο εκτροφέα
   
 11. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Έχεις δίκιο.
  Θέλει εξαιρετική προσοχή αν ισχύει κάτι τέτοιο, στην επιλογή των γεννητόρων και να υπάρχει σαφές εκτροφικό πλάνο (στόχος 1-2 εξαιρετικών πουλιών).

  Όμως διάβασα πως στα Lizard το έντονο και μη έντονο δεν ισχύει και άρα και η πρακτική των καναρινιών χρώματος (έντονο Χ χιονέ). Προτείνει μάλιστα να προσέχουμε μόνο για συνδυασμούς full cap με broken cap ή broken cap με non cap. Ισχύει κάτι τέτοιο?
   
 12. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Μα η "μικρή ένσταση" του Κου Υφαντή , απαντά αναλυτικά στο ερώτημα αυτό και είναι βγαλμένη απο μακρά εμπειρία.
   
 13. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Τι σημαίνει ο όρος ΕΝΤΟΝΟ; Έχει την ίδια έννοια με τον όρο GOLD;
   
 14. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  GOLD= ΕΝΤΟΝΟ= Κατηγορία πτερώματος στην οποία το λιπόχρωμα φτάνει μέχρι άκρη του φτερού.
  SILVER=ΧΙΟΝΕ = κατηγορία πτερώματος στην οποία το λιπόχρωμα δεν επεκτείνεται μέχρι το άκρον. Εκεί αφήνει κάποια ίχνη λευκού στην θέση του χρώματος (ΠΑΓΩΜΑ-ΧΙΟΝΕ)
   
 15. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Τελευταία επεξεργασία: 10 Ιουλ 2016
Φόρτωση...