Μπορώ κατά την αναπαραγωγή να αλλάξω αρσενικό σε μια κανάρα;

Συζήτηση με θέμα Μπορώ κατά την αναπαραγωγή να αλλάξω αρσενικό σε μια κανάρα;, που ξεκίνησε από παναγιωτης κολλιας, στο Forum 'Αναπαραγωγή Καναρινιών' του PetBirds, 11 Δεκ 2014.

 1. Κατα τη περίοδο της αναπαραγωγης ( την άνοιξη ) γίνεται αφού μια καναρα εχει ζευγαρώσει με ενα αρσενικό (και έχει φτιαξει φωλιά και έχει κανει αυγά ) να βγάλω αυτο το αρσενικο και να τη βάλω να ζευγαρωσει αργοτερα με άλλο αρσενικό ;
  Αν γίνεται ποτε να βγάλω το πρωτο αρσενικό και ποτε να βάλω το δεύτερο;
   
 2. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Ναι Παναγιώτη γίνεται. Έχεις δύο επιλογές:
  1. Ή βγάζεις τον αρσενικό εγκαίρως ώστε να μη δεθεί η καναρα σου. Δλδ με το τελειώσει η ωοτοκία, χωρίζεις το ζευγάρι. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μεγαλώσει τα μικρά μόνη της η καναρα και να κουραστεί πολύ περισσότερο.
  2. Ή όταν τα μικρά βγουν απ τη φωλιά και τα ταΐζει ο αρσενικός, βάζεις σε άλλη ζευγαρωστρα τον μπαμπά με τα παιδιά, και στην άλλη ζευγαρωστρα που είναι η μαμά τη βάζεις χωριστά με τον νέο αρσενικό. Εδώ πρέπει να προλάβεις να γνωρίσεις το ζευγάρι,να είναι ο αρσενικός πυρωμενος και να προλάβεις να μην κάνει δεύτερη ωοτοκία η καναρα πριν τα ενώσεις. Αυτό είναι το δύσκολο σε αυτή την εκδοχή, αλλά η καναρα δε θα κουραστεί τόσο.
  Από κει και πέρα εσύ αποφασίζεις πως θα κινηθείς. Με τα καναρίνια και την αναπαραγωγή τους πόση εμπειρία έχεις Παναγιώτη??
   
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Συμφωνώ. Άψογη.
   
 4. Δηλαδή ταλεπορια . Αρα καλυτερα να μείνουν όπως στην αρχή.
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Συνήθως αλλαγή στο αρσενικό κάνουμε όταν παρουσιαστεί ανάγκη.
  Αν τώρα στα εκτροφικά σχέδιά σου εμπεριέχονται τέτοιες αλλαγές, να το κάνεις ... απλά να είσαι λίγο πιο έτοιμος να αντιμετωπίσεις διάφορες καταστάσεις.
  Αρκετοί εκτροφείς το κάνουν, αλλά μπορούν να προβλέψουν ή να προσχεδιάσουν κάποια σενάρια.
  Για παράδειγμα με την απομάκρυνση του αρσενικού πιθανή εγκατάλειψη των νεοσσών ή άρνηση με σοβαρή μάχη της αποδοχής του νέου συντρόφου. Εκτιμάς τις καταστάσεις, βλέπεις τις ανάγκες σου .. και πράττεις ανάλογα. Καλή επιτυχία σε κάθε σου σχέδιο.
   
 6. Με τα καναρίνια 4 χρόνια και με την αναπαραγωγή 2( πέρσι με 3 ζευγάρια προπερσι με ενα)
   
 7. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Νταξει έχεις μια μικρή εμπειρία αλλά γενικότερα τα καναρίνια είναι εύκολα στην αναπαραγωγή. Αν ήσουν πρωτάρης θα σου έλεγα να κάτσεις στα αυγά σου με την καλή έννοια φυσικά! :p Απλά αν τελικά αποφασίσεις να το κάνεις το εγχείρημα αυτό πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα και να παρατηρείς αντιδράσεις όπως λέει και ο Γιάννης. Είναι πιο δύσκολο από το να βάλεις ένα ζευγάρι που έχει ταιριάξει να σου κάνει 2 γέννες. Και το πιο βασικό ρόλο παίζει ο χαρακτήρας της θηλυκιας. Ο,τι και να αποφασίσεις καλή τύχη σου εύχομαι! :)
   
 8. patilas

  patilas PB Member

  Να σε ρωτήσω ο λόγος που θες ν το κάνεις αυτό; Συγκεκριμένος η απλά υστερείς σε ένα θυλικο;
   
 9. Όχι απλα ρώτησα ,γιατι ένας φίλος προσπάθησε αλλά το είχε κανει με τελείως διαφορετικό τροπο . αφησε τη καναρα για αρκετο καιρο μονη της και μετά πρόσθεσε το άλλο αρσενικό αλλά όπως ειπατε η καναρα δε δέχτηκε το αρσενικο(το έκανε για ποικιλία χρωματων στα μικρά καναρίνια)
   
 10. patilas

  patilas PB Member

  Καλά κάνεις κ ρώτα πριν πράξεις.
   
 11. Αν και δε νομοιζω να το δοκιμασω
   
 12. xaxo4

  xaxo4 PB Member

  καλσσπέρα παιδιά! σκεφτομαι και εγώ αν πρέπει να αλλάξω αρσενικό σε ένα ζευγάρι που έχω..την γνώμη σας..τα στοιχεία είναι τα εξής: ξεκίνησα περσυ με ένα ζευγάρι χρονιάρικα καναρίνια.δεν είχα πείρα αλλά από την αρχή διαβάζω το φόρουμ. εξωτερική εκτροφή,καλή διατροφή, το ζευγάρι ταίριαξε, βατέματα και σχετικά από ένα όχι πολύ ζωηρό αρσενικό όμως..αποτέλεσμα, όλα άσπορα αν και πολλά αυγά..φροντισα΄όπως έπρεπε το ζευγάρι μετά, όπως έμαθα στο φόρουμ.πρόσφατα μου έκαναν δώρο ένα χρονιαρικό ζωηρο αρσενικό με ωραία φωνή! ερώτημα: να δώσω ευκαιρία στο περσινό ζευγάρι ? ( το έχω τώρα με χώρισμα σε 60άρα ζευγαρώστρα ) ή να δοκιμάσω το νέο αρσενικό ? ξ'ερω πως χρονιαρικα αρσενικα δεν 'εχουν μεγαλη τυχη βεβαια..ευχαριστώ.
   
 13. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Κάποιο πρόβλημα κράτησε χωρίς απογόνους το ζευγάρι που είχες από πέρυσι... Να ρωτήσω... άλλαξε κάτι από πέρυσι... εντόπισες την πιθανή αιτία? Μπορεί να είναι μια χαζή αιτία πχ... ακούρευτα πτηνά... που σε κράτησαν χωρίς νεοσσούς...
  Από τη στιγμή που δεν εντοπίστηκε για να επιλυθεί ... φοβάμαι πως θα αντιμετωπίσεις την ίδια κατάσταση και φέτος.
  Αν θέλεις λοιπόν τη γνώμη μου καλύτερα να δοκιμάσεις με νέο αρσενικό...
   
 14. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει να ταίζει ο μπαμπάς;


  Έχω την εντύπωση πως δεν προλαβαίνει να ενώσει τον καινούργιο αρσενικό με την θηλυκιά πριν την δεύτερη ωοτοκία. Συνήθως οι θηλυκές δεν ξεκινάνε να φτιάχνουν νέα φωλιά μόλις οι νεοσσοί είναι 15 ημερών περίπου; Ακόμη και έτοιμος να είναι ο νέος αρσενικός, μπορείς να αφήσεις τελείως μόνα τους τα μικρά με το πατέρα τους; Μου φαίνεται λίγο παρακινδυνευμένο για τα μικρά όλο αυτό.
   
 15. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Έχεις δίκιο Στέφανε.... υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ενδιάμεσης άγονης γέννας αυγών.
   
 16. Θεωρώ πως αυτό είναι το λιγότερο, μπροστά στην υγεία των νεαρών πουλιών που δεν έχουν απογαλακτιστεί πλήρως.
   
 17. xaxo4

  xaxo4 PB Member

  ευχαριστώ για την απάντηση..έχω σκεφτεί τι μπορεί να έφταιξέ..δεν τα είχα κουρέψει, θα το κάνω φέτος, επίσης το αρσενικό ενώ κελαηδά, ταίζει, βατεύει συμπεριφέρεται σαν θηλυκο..δεν είναι πολύ ζωηρό..
   
 18. Εφόσον τα κάνει όλα αυτά δεν έχεις πρόβλημα. Τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι......
   
 19. patilas

  patilas PB Member

  Μία εκδοχή δική μου παχύσαρκα πουλάκια πολύ πιθανόν..
   
 20. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Φυσικά θα μας ενημερώσεις και για την απόφασή σου ... αλλά και για τα αποτελέσματά της.
   
Φόρτωση...