Μπορούμε να δίνουμε στα καναρίνια σπόρους που τους έχουμε μουλιάσει πρώτα;

Συζήτηση με θέμα Μπορούμε να δίνουμε στα καναρίνια σπόρους που τους έχουμε μουλιάσει πρώτα;, που ξεκίνησε από Θανος Κ., στο Forum 'Διατροφή Καναρινιών' του PetBirds, 20 Αυγ 2014.

  1. Θανος Κ.

    Θανος Κ. PB New Member

    Να ρωτησω κατι;Μπορει να ειναι χαζη ερωτηση αλλα πρεπει να δινουμε στα καναρινια σπορους που τους εχουμε μουλιασει πρωτα;
     
  2. YannisK

    YannisK PB Known Member

    Ναι μπορούμε, μουλιασμένους ή ακόμα και βλαστωμένους σπόρους.
    Είναι πολύ θρεπτικοί.
     
  3. alicedros

    alicedros PB Supporter

    Όχι.

    Το μόνο που δίνουμε είναι βλαστωμένους σπόρους, που αφού ακολουθήσουμε μια διαδικασία βλαστίζουν και τους δίνουμε στα καναρίνια μας. Είναι πολύ θρεπτικοί και κάνουν πολύ καλό! Εγώ δίνω πολύ συχνά και ιδιαίτερα στην προετοιμασία αναπαραγωγής και την πτερόροια! :)

    Διάβασε αυτά θα σε βοηθήσουν πολύ:
    Σπόροι φυτρώματος, Βλαστωμένοι σπόροι
    Πώς φτιάχνουμε βλαστωμένους σπόρους για τα πουλιά μας
    Βλαστωμενοι Σποροι

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗ!
     
    Τελευταία επεξεργασία από moderator: 13 Ιουλ 2016
  4. misalouris

    misalouris PB Moderator Staff Member

    Η υγρασία πάνω στο σπόρο προδιαθέτει στη δημιουργία βακτηρίων, μυκήτων κλπ και πρέπει να αποφεύγεται. Πολλές φορές τα ίδια τα πουλιά τους βάζουν στις "ανοικτές" ποτίστρες, προφανώς θα τους αρέσει. Εμείς καλό είναι αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις ποτίστρες, τουλάχιστο να απομακρύνουμε το νερό με τους σπόρους.
    Καλύτερη περίπτωση είναι η δημιουργία φύτρων σπόρων, με τις πολύ καλές οδηγίες στο forum τις οποίες κι εγώ ακολουθώ.
    Στην προσπάθεια για τη δημιουργία φύτρων σπόρων θα βοηθήσει πολύ να θυμόμαστε!
    1. Καλό αρχικό πλύσιμο των σπόρων που θα ετοιμάσουμε για φύτρα.
    2. Τακτικότατο 4-5 φορές την ημέρα πλύσιμο με άφθονο νερό.
    3. Οι σπόροι είναι έτοιμοι όχι όταν βγάλουν το ριζίδιο (το λευκό στέλεχος) που εμφανίζεται πρώτο αλλά τη φύτρα, αυτό δηλαδή που θα βγάλει αργότερα τα φύλλα.
    4. Πριν δοθούν στα πουλιά πρέπει πρώτα να τους δοκιμάζουμε. Αν μας αρέσουν θα αρέσουν και στα πουλιά μας, αν μας ξινίζουν στον κάδο...

    Φύτρα Νίζερ
    breeding season 2014 336.jpg
    Φύτρα κεχριού
    breeding season 2014 335.jpg
    Φύτρα κριθαριού
    breeding season 2014 333.jpg
     
  5. Papadopoulos G

    Papadopoulos G PB New Member

    Πολύ θρεπτικοί. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να είναι στο αρχικό στάδιο της βλάστησης. Μόνο εκεί υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση από πρωτεϊνες.
     
  6. alicedros

    alicedros PB Supporter

    Κατατοπιστικότατος! Σ ευχαριστούμε!

    Είναι δηλαδή έτοιμα όταν αρχίζουν να ασπρίζουν?? (αν μπορούμε να το πούμε έτσι :p )
     
  7. misalouris

    misalouris PB Moderator Staff Member

    Αλίκη κανονικά αυτό που περιγράφεις είναι το σωστό....όμως....
    Οι σπόροι δυστυχώς δεν φυτρώνουν όλοι μαζί.
    Πρώτα ξεκινούν οι "βιαστικοί" που στατιστικά είναι περίπου το 10%, ακολουθούν οι υπόλοιποι που είναι και οι περισσότεροι 70-75% και στο τέλος οι πιο "τεμπέληδες" περίπου 10% οι οποίοι και καθυστερούν. Το υπόλοιπο 5-10% είναι οι "νεκροί ή αδρανείς" σπόροι οι οποίοι θα πάνε χαμένοι.
    Οι πρώτοι σπόροι μας "γεμίζουν" με το μέγεθος που αποκτήσαν, περισσότερο στο μάτι μας και εκεί ίσως μπερδευτούμε.
    Αν λοιπόν παρασυρθούμε από τους πρώτους θα χάσουμε την κύρια μάζα των σπόρων, δηλαδή τους πολλούς.
    Εγώ κρατώ τα φύτρα μια μέρα περισσότερο από τη στιγμή που αισθανθώ πως είναι έτοιμα.
    Έτσι κι αλλιώς τα φιλαράκια μας θα φάνε και τα πράσινα στελέχη τους με την ίδια όρεξη. Δεν θα τους κάνει καλό.
    Αντίθετα κακό θα τους κάνουν οι χαλασμένοι, μουχλιασμένοι ή ξινισμένοι σπόροι, γι' αυτό και πρέπει να προσέχουμε!
     
  8. Stavros

    Stavros PB Administrator Staff Member

    Γίνονται και πολύ καλή σαλάτα (για ανθρώπους) :)
     
  9. misalouris

    misalouris PB Moderator Staff Member

    Συμφωνώ απόλυτα. Νοστιμότατη!
     
  10. lagokiller

    lagokiller PB New Member

    Οντως οι βλαστομενοι σποροι ειναι οτι το καλυτερο σε βιταμινη Ε και οχι μονο.Θελουν πολλη καλο ξεπλυμα στην αρχη και μετα τους δινουμε στα πουλια απο την στιγμη που θα βγαλουν το κεντρος μεχρι να γινη ο πρασινος βλαστος περιπου 3-4 ποντους.
    Μπορουμε να τους συντηρησουμε στο ψυγειο για αρκετο διαστημα μεσα σε βαζα για την περιπτωση που φτιαχνουμε περισσοτερη ποσοτητα.Εγω προσωπικα φτιαχνω βλαστους απο σιταρι-κριθαρι-βρωμη που εχουν την μεγαλυτερη περιεκτικοτητα σε βιταμινη Ε, και δινω τακτικα πριν την αναπαραγωγη , 3 φορες την βδομαδα κατα την πτεροροια και μετα μια φορα την βδομαδα τους χειμερινους μηνες με αυξηση της δοσης μετα τον Φεβρουαριο.
     
  11. misalouris

    misalouris PB Moderator Staff Member

    Ένα καλό πλύσιμο με μείγμα νερού μηλόξυδου αποτρέπει όλες τις πιθανές παρενέργειες... όλα τα παρατράγουδα.
     
  12. misalouris

    misalouris PB Moderator Staff Member

    Και για αυτούς που χρειάζονται τον τρόπο παρασκευής των σπόρων ας δουν το video και θα καταλάβουν πόσο απλό και εύκολο είναι...

     
  13. dadj

    dadj PB New Member

    Άσχετο από πουλιά, αλλά έτσι φτιάχνεται και η πρώτη ύλη της μπύρας: η βύνη είτε κριθαριού είτε σιταριού (weiss μπύρες). Αφήνεις τον σπόρο να βγάλει φύτρο και μετά τον ξεραίνεις, αν τον καπνίσεις κιολας κάνεις καπνιστή μπύρα....
    Από όσο έχω διαβάσει μέσω της βλάστησης δημιουργούνται ή ενεργοποιούνται ένζυμα τα οποία διασπούν τους υδατάνθρακες του κριθαριού και τους μετατρέπουν σε απλά σάκχαρα τα οποία τρέφουν το “έμβρυο” και το βοηθούν να αναπτυχθεί. Με τον τρόπο αυτό η μάζα του κριθαριού μετασχηματίζεται σε βύνη. Επίσης, οι πρωτείνες διασπώνται σε αμινοξέα ενώ παράγονται οργανοφωσφορικά άλατα []ΕΖΑ - Η Δημιουργία της Μπύρας
     

Μοιραστείτε

Φόρτωση...