Μπορεί ο βήχας μας να οφείλεται στα πάροτλετ;

Συζήτηση με θέμα Μπορεί ο βήχας μας να οφείλεται στα πάροτλετ;, που ξεκίνησε από Fanfaras, στο Forum 'Ασθένειες Παπαγάλων' του PetBirds, 2 Μαϊ 2016.

maria p
Best Answer maria p, 2 Μαϊ 2016
Για το πουλάκι προσωπικά θα ξεκινούσα μια εξέταση κουτσουλιών και με την ταυτόχρονη επίσκεψη στον πτηνίατρο θα συζητούσα άλλα πιθανά ενδεχόμενα. Να σου... Ολόκληρο το Post
 1. Fanfaras

  Fanfaras PB New Member

  Είμαι κάτοχος δύο πάροτλετ, το ένα το βλέπετε στην εικόνα προφίλ μου, είναι ενός έτους, αρσενικό, ταϊσμένο στο χέρι και πολύ ήμερο.
  Το δεύτερο το απέκτησα πριν περίπου ένα μήνα. Είναι πράσινο θηλυκό, τριών περίπου μηνών και αυτό ταϊσμένο στο χέρι και επίσης πολύ ήμερο. Τα έχω ακόμα σε διαφορετικά κλουβιά, αλλά δίπλα το ένα στο άλλο.

  Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι το εξής. Από τότε περίπου που μπήκε η μικρή στο σπίτι, έχουμε και εγώ και η γυναίκα μου ένα περίεργο βήχα, χωρίς άλλα συμπτώματα (και η κόρη μου το ίδιο, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό). Σκεφτόμαστε μήπως αυτό έχει να κάνει με το παπαγαλάκι. Δεν φαίνεται να έχει κάτι, είναι δραστήριο, τρώει κανονικά (έως υπερβολικά), δεν μαδάει. Οι κουτσουλιές του είναι λίγο πράσινες αλλά μου φαίνονται κανονικές, αν και δεν είμαι ο πλέον ειδικός για να τις αξιολογήσω. Πάντως φαίνονται πολύ πιο μαλακές από του αρσενικού. Φαγητό τώρα το ξεκίνησα πρασινάδα, μέχρι τώρα έτρωγε κυρίως σπόρια (beaphar για μικρούς και για μεσαίους παπαγάλους), κεχρί (τρελαίνεται) και ελάχιστο αυγό (δεν το πολυθέλει)

  Και τα δύο πουλιά τα έχω πάρει από εκτροφείς και όχι από petshop και είναι με βραχιολάκι.

  Πως μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ο βήχας έχει σχέση με τα πουλιά?
  Πως μπορούμε να δούμε αν είμαστε εμείς αλλεργικοί στα πουλιά? (αν και δύσκολο να είμαστε και οι δύο)
  Μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις στα πουλιά για να δούμε αν έχουν κάποιο πρόβλημα?
  Ψιττάκωση την αποκλείουμε από τη στιγμή που κανείς μας δεν έκανε πυρετό?

  Σας ευχαριστώ πολύ...
   
 2. Best Answer:
  Post #322803 by maria p, 2 Μαϊ 2016
 3. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ψήφοι: 1
  Για το πουλάκι προσωπικά θα ξεκινούσα μια εξέταση κουτσουλιών και με την ταυτόχρονη επίσκεψη στον πτηνίατρο θα συζητούσα άλλα πιθανά ενδεχόμενα.
  Να σου πω εκ των προτέρων, όχι για να σε καθησυχάσω επιπολαίως, αλλά γιατί έτσι είναι, πουλάκια τόσο μικρής ηλικίας, αν νοσήσουν από σοβαρές ασθένειες, χάνουν την ζωή τους άμεσα.
  Τώρα αλλεργίες, λόγω των αντιβιοτικών των κρεάτων, εμφανίζονται και σε ενήλικα άτομα που πριν δεν είχαν ευαισθησία, ξαφνικά από το πουθενά. Και πάλι όμως δεν το θεωρώ πολύ πιθανόν να συνέβη ταυτόχρονα σε δύο άτομα.
  Θα έλεγα ναι μεν να εξετάσετε τα ενδεχόμενα που αφορούν τα πουλιά αλλά ταυτόχρονα να αναζητήσετε πιθανές αλλαγές σε απορρυπαντικά, μαλακτικά ρούχων και άλλα υλικά καθαρισμού, πχ σαπούνι πλυντηρίου πιάτων και ρούχων, πιθανά ακάρεα σε στρώματα.
  Περίμενε σκέψεις και γνώμες και από άλλους και εύχομαι σύντομα να απαλλαγείτε :)
   
  maria p, 2 Μαϊ 2016
  Best Answer
  #2
 4. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Συμφωνώ σε όλα με τη Μαρία.

  Αποκλείουμε το ενδεχόμενο της αυθυποβολής? Για να καταλάβεις τι εννοώ, πολλές φορές έχω μαζέψει γατάκια με ψύλλους και μετά έχω φαγούρα.
   
 5. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Πολλές μόνο; Μία από τα ίδια ακόμα και αν το σκεφτώ :)
   
 6. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

 7. Fanfaras

  Fanfaras PB New Member

  Πολύ πιθανόν να είναι και ίωση που περνάμε εμείς, αλλά ένα μήνα τώρα, φαίνεται πολύ μακρύ διάστημα. Επίσης επειδή εγώ έλειψα το Πάσχα 4 μέρες, δεν είχα έντονα το πρόβλημα. Τώρα που επέστρεψα άρχισα πάλι τον βήχα. Μπορεί να είναι κάτι άσχετο με τους παπαγάλους, απλώς συνδέω ότι το πρόβλημα ξεκίνησε σχεδόν μαζί με τη παρουσία του μικρού πουλιού στο σπίτι, οπότε ο νους πάει κατά κει...
  Τα παπαγαλάκια δείχνουν μια χαρά γενικά... (για αυθυποβολή, μάλλον το αποκλείω! Εντάξει να ξύνεσαι, αλλά να βήχεις είναι μάλλον δύσκολο!)

  Θα κοιτάξω να πάω σε κάποιον πτηνίατρο από αυτούς που αναφέρετε εδώ στο φόρουμ...
   
 8. Εγώ πάντως για 1 1/2 μήνα έβηχα, ενώ υποτίθεται μου είχε περάσει η περιβόητη ίωση...
  Πηγαίνετε τα πουλιά στον κτηνίατρο και σε αλλεργιολόγο-πνευμονολόγο εσείς (ή ένας από εσάς), ας μη ξεχνάμε πως από μια ίωση μπορεί να ενεργοποιηθεί αλλεργικό άσθμα και άλλα....(ίσως και από τα πουλιά, αλλά να βήχετε όλοι μαζί;....περίεργο)
   
 9. ianos

  ianos Daily Active Member

  Αν απο τον κτηνίατρο δεν βγει κάποιο συμπέρασμα, κι έτσι παρόλα αυτά συνεχίσετε να έχετε τις ενοχλήσεις, τότε δοκιμάστε να φιλοξενήσετε το πουλάκι για δυο τρεις ημερες σε άλλο σπίτι, και να μην έχετε επαφή μαζί του, καθαρίστε, ξεσκονίσετε, αριστε εξονυχιστικά το σπίτι σας και βγάζετε ενα συμπέρασμα, και απο εσάς, αλλά και απο τους άλλους ανθρώπους ίσως που θα το φιλοξενήσουν.
  Πάντως, πέρασα μια ίωση που κράτησε ενα μήνα, με όλα τα συμπτώματα που αναφέρετε πιο πάνω, με συνεχόμενα come back βήχα, φτέρνισματος, κόκκινων ματιών, συναχιου κλπ.
   
 10. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Πάντως και όπως και να έχουν τα πράγματα, δεν χάνετε κάτι, να δοκιμάσετε φυσική αντισηψία των πνευμόνων με αφέψημα από θυμάρι, ρίγανη, μέντα ή ευκάλυπτο (για δική σας χρήση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αποξηραμένα φύλλα του, δεν ισχύει η σημείωση που αναφέρεται στα πτηνά).
   
 11. ianos

  ianos Daily Active Member

  Δλδ, Μαρία, τα δυο πρώτα βότανα + 1 από τα δυο τελευταία ή όλα μαζί;
   
 12. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Εγώ το είπα για ένα-ένα, δεν ξέρω αν γίνονται συνδυαστικά. :)
   
 13. Καλησπέρα σας,

  συγγνώμη αλλά τώρα μου ήρθε η ειδοποίηση. Τα πτηνά σαφώς και μπορούν να ελεγχθούν για ψιττάκωση. Το δείγμα φεύγει για εξωτερικό και ανάλογα την απάντηση δρούμε. Στον άνθρωπο τα συμπτώματα είναι βαριά πνευμονία. Οι ίδιοι μπορείτε να ελεγχθείτε σε νοσοκομείο για το νόσημα αυτό. Σαφώς θα μπορούσε να είναι και κάτι άλλο που σας ενοχλεί.

  Με εκτίμηση,
  Χριστίνα Δουκάκη
   
Φόρτωση...