Μπαούλιασμα - Σεντούκιασμα στα πουλιά

Συζήτηση με θέμα Μπαούλιασμα - Σεντούκιασμα στα πουλιά, που ξεκίνησε από ΑΒΑΤΟΝ, στο Forum 'Φροντίδα, Διαμονή Ιθαγενών Πουλιών - Υβριδίων' του PetBirds, 28 Οκτ 2014.

 1. ΑΒΑΤΟΝ

  ΑΒΑΤΟΝ PB Known Member

  Μία πολύ περίεργη μέθοδος που ακολουθούσαν οι παλιοί πουλάδες είναι το "μπαούλο"
  Δεν ξέρω αν με βρίσκει σύμφωνο (νομίζω πως ...όχι) αλλά θεωρώ πως είναι πολύ επίπονο για τα πουλιά.
  Δεν μιλάμε συχνά για τέτοιες μεθόδους αλλά καλό είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τα υπέρ (αν υπάρχουν)....και τα κατά.

  Παραθέτω μία άποψη που βρήκα στο διαδίκτυο.

  --------------------------------------------------------------------

  Σεντούκιασμα


  Ο μούτος (μούτιασμα, ή ξεμούτι, ή σεντούκιασμα, ή μπαούλιασμα) είναι μια διαδικασία που γίνεται στα πουλιά για να ημερέψουν και για να πάρουν φωνές, χωρίς βέβαια να σημαίνει οτι είναι πάντα 100% επιτυχυμένη.
  Τα πουλιά που πιάνουμε μεγάλα, τα βάζουμε στο μούτο μέσα καλοκαιριού (οι φλωράδες εμπειρικά τα βάζουν της Αγίας Μαρίνας - 17 Ιουλίου). Τα βάζουμε δηλαδή την εποχή που ξεκινάει η πτερόρροια. Το πουλί πρέπει να κάνει πτερόρροια στο μούτο. Αν δεν γίνει, τότε θεωρείται αποτυχημένος ο μούτος. Το καλύτερο είναι να δούμε πότε το πουλί αρχίζει να ρίχνει τα φτερά του και τότε το μπαουλιάζουμε. Σε περίπτωση που τα πουλιά είναι δική μας εκτροφής, η πτερόρροια αρχίζει την 12η με 14η εβδομάδα. Τότε τα βάζουμε στο μούτο. Η πτερόρροια διαρκεί 4 με 6 εβδομάδες.
  Πριν το μουτιάσουμε το πουλί, πρέπει να το έχουμε στο μουτόκλουβο για κάμποσο διάστημα πχ. 2 με 3 εβδομάδες, ώστε να συνηθίσει το χώρο και να ξέρει που βρίσκεται το νερό και το φαγητό. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί στο απόλυτο σκότος που επικρατεί κατά τη διάρκεια του μούτου, το πουλί θα τρώει και θα πίνει βρίσκοντας φαγητό και νερό μηχανικά. Το μουτόκλουβο είναι ένα πολύ μικρό κλουβί, σαν αυτό της φωτογραφίας. Στο ένα κύπελλο το νερό, στο άλλο η τροφή. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να προμηθευτούμε ένα τέτοιο μουτόκλουβο, μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό κραχτόκλουβο. Αντί για την κλασσική ποτήστρα, καλύτερα να βάλουμε ένα τσίγκινο ποτηράκι, απέναντι από την ταΐστρα, κάτω από την πόρτα. Μέσα στο κλουβί βάζουμε ένα ξυλάκι, έτσι ώστε μ΄ένα πήδημα το πουλί να βρίσκετα από το ξυλάκι στην ταΐστρα, και μ' ένα πήδημα πάλι να βρίσκεται από το ξυλάκι στο ποτηράκι για νερό. Το μειονέκτημα αυτού του κλουβιού με αυτό της φωτογραφίας, είναι οτι είναι λίγο δύσκολο το συμπλήρωμα της τροφής και του νερού. Αυτά γίνονται πάντα σε περιβάλλον ή σε ώρες που το φως είναι λιγοστό και όχι εκθέτοντας το πουλί απότομα σε πολύ φως.

  Τα μουτόκλουβα τα βάζουμε είτε σε χαρτοκούτια, είτε σε ντουλάπες είτε σε σεντούκια σαν αυτά της φωτογραφίας. Στην τελευταία περίπτωση, πρέπει να καλύψουμε τις τρύπες, έτσι ώστε φως να μην υπάρχει καθόλου μέσα. Ανοίγματα, καλύτερα χαραμάδες, υπάρχουν ίσα ίσα για να ανασαίνει το πουλί. Τα κλουβιά κατά τη διάρκεια του μούτου, απαγορεύεται να τα καθαρίζουμε. Τα περιτώματα των πουλιών βοηθούν στο να γίνει γρήγορα η πτερόρροια. Αν θέλουμε τα πουλιά μας να πάρουν φωνές, τότε τα "χτυπάμε" με φωνές που θέλουμε να πάρουν. Καθώς το πουλί είναι στο σκοτάδι, τότε η προσοχή του δεν αποσπάται πουθενά, με αποτέλεσμα να "μαθαίνει" τις φωνές που ακούει.
  Το μούτιασμα διαρκεί περίπου ένα μήνα, όσο δηλαδή διαρκεί η πτερόρροια του πουλιού. Στη συνέχεια το πουλί εκτίθεται στο φως σταδιακά. Αυτή η διαδικασία διαρκεί 10 με 15 μέρες. Κάθε μέρα δίνουμε και λίγο περισσότερο φως μέχρι να φτάσουμε στον κανονικό φωτισμό.
  Μετά το μούτιασμα το πουλί θα έχει ημερέψει και θα γίνει φλύαρο. Δεν θα προλαβαίνουμε να κρεμάσουμε το κλουβί έξω, και θα λέει στο χέρι μας. Αν έχει και κάποια έφεση στο να παίρνει φωνές, τότε θα λέει "απ' έξω" αυτά που άκουσε από την κασέτα.
  Το μούτιασμα όμως, έχει και ορισμένες "παρενέργειες", οι οποίες αυξάνονται όσο μεγαλώνει και η διάρκεια του μουτιάσματος. Το πουλί αδυνατίζει και γίνεται ευαίσθητο (πχ στο κρύο). Υπάρχει περίπτωση και μόνο από την αλλαγή περιβάλλοντος αργότερα, να αρχίσει να ρίχνει τα φτερά του ή να ρίχνει τα φτερά της φτερούγας από ξαφνικό φόβο ή στρες. Επίσης οι φωνές που πήρε στο μούτο είναι πολύ εύκολο να τις χάσει, σε αντίθεση με τα πουλιά που πήραν φωνές σε φως από ζωντανό δάσκαλο και οι οποίες γενικά δεν ξεχνιούνται. Με άλλα λόγια δηλαδή, το πουλί θέλει προσοχή για να μη "χαλάσει".


  Πηγή :
  karderina.gr.Carduelis(goldfinch)
   
 2. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Κάτι είχα ακούσει ότι κάνουν αλλά προσωπικά μου φαίνεται απαράδεκτο.
  Ακόμα πιο απαράδεκτο γίνεται γι' αυτό
   
 3. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Απορω ποια διαστροφη οδηγησε τους ανθρωπους αυτους να "ανακαλυψουν" τετοιες τακτικες. Εγω αυτο το θεωρω μεγιστη κακοποιηση που μονο αγαπη προς τα πουλια δεν δειχνει...σε σημειο να αηδιαζω και με την ιδεα οτι ανηκω στην ιδια κατηγορια ανθρωπων που ως χομπι διατηρουν πουλια.
   
 4. και εγω το εχω ακουσει απο παλιουs που πιανανε αγρια και κατα προτιμηση φλωρουs και τα σεντουκιαζανε. εγω ειμαι αρνητικοs σε τετοιεs μεθοδουs.
   
 5. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Eμένα με προβληματίζει αυτή η διστακτικότητα, το δίλημμα του Βασίλη ''Δεν ξέρω αν με βρίσκει σύμφωνο (νομίζω πως...όχι)''
  Βασίλη, θα μπορούσε να είναι ΝΑΙ ? και τι θα ήταν αυτό που θα έγερνε ''θετικά '' την πλάστιγγα ?
  *Προσωπικά δεν μ'αρέσει και η λεπτομερής ανάρτηση που εξηγεί το πως θα συντελεστεί αυτή η -κατ'εμέ- απάνθρωπη διαδικασία.
   
 6. ΑΒΑΤΟΝ

  ΑΒΑΤΟΝ PB Known Member

  Πραγματικά δεν ξέρω.

  Είμαι άνθρωπος που δοκιμάζω γενικά στην ζωή μου.

  Στο ζουμί όμως δεν μπήκαμε.

  οκ....θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες αλλά μπορούμε να αναφέρουμε τα κατά αυτής της τακτικής ?

  Για ποιο λόγο το έκαναν ?

  Εναλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν ?

  Και το ξαναλέω για να μην παρεξηγηθώ....

  Ανοιξα το συγκεκριμένο θέμα να ενημερώσουμε .
   
 7. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Όποιος και να είναι ο λόγος που το έκαναν, πάντως δεν είναι επ ωφελεία του είδους αλλά για την προσωπική ικανοποίηση του κατόχου. Όσο για τα όποια συμπεράσματα προκύπτουν μέσω τέτοιων πειραμάτων, τα καταδικάζουμε ακόμα και όταν πραγματοποιούνται από οργανωμένες επιστημονικές ομάδες. Πόσο μάλλον όταν είναι εγχειρήματα και τακτικές που τα κάνει κάθε καρυδιάς καρύδι στο υπόγειο του σπιτιού του.
  Δεν ανήκω στους "πορωμένους" "οικολόγους" που δαιμονοποιούν τα πάντα αλλά καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε συγκάτοικοι σ' αυτόν τον πλανήτη.
   
 8. andreas72

  andreas72 PB New Member

  Το ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί και ως εξής:
  Θα μπορούσες να πιεις το καφεδάκι σου στο μπαλκόνι και να απολαύσεις το υπέροχο κελάϊδισμα μιας καρδερίνας, γνωρίζοντας ότι έχει υποστεί αυτό το μαρτύριο για να τραγουδήσει έτσι;
  Οι παρενέργειες καταμαρτυρούν κάποιο είδος βασανισμού του πουλιού. Ίσως όχι τόσο βίαιου όσο για παράδειγμα οι πυρωμένες λαμαρίνες των αρκουδιάριδων παλαιότερα, αλλά σίγουρα βασανισμού. Ποιά υπέρ να ψάξει κανείς από κει και πέρα;
  Κληρονομήσαμε από τους πατεράδες μας το μεράκι για τα πουλιά, ας αφήσουμε στην άκρη τις περίεργες τακτικές τους. Εμείς πρέπει να περάσουμε στα παιδιά μας μια διαφορετική κουλτούρα για τα πτηνά και δεν νομίζω ότι μπορεί να αποτελεί κομμάτι αυτής της κουλτούρας το μούτιασμα.
   
 9. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Θεωρώ ότι είναι η ίδια τακτική που μας διασκεδάζει στα τσίρκα (με τον ελέφαντα να κάθεται στο ένα πόδι - με τις τίγρεις να περνάνε μέσα από φλεγόμενα στεφάνια- με τα λιοντάρια να βάζουν στο στόμα τους το κεφάλι του ''θηριοδαμαστή'' )...και με το χορό της αρκούδας στο ήχο του ντεφιού (για όσους δεν το γνωρίζουν, υποχρέωναν τα αρκουδάκια να πατάνε πάνω σε κάρβουνα και να καίγονται ενόσω ο αρκουδιάρης χτυπούσε το ντέφι. Έτσι μάθαιναν τα αρκουδάκια, ότι όταν θα ακούνε το ντέφι, θα πρέπει να χοροπηδάνε..)
  Απαράδεκτο και επαίσχυντο ...τα υπόλοιπα περί εκπαιδευτών (με το πουλί ίσα ίσα να χωράει, ίσα ίσα να αναπνέει, ίσα ίσα αμυδρά να βλέπει) είναι να'χαμε να λέγαμε.
   
 10. Ο Χριστός και η Παναγία! Τι άλλο θα ακούσουμε;
   
 11. ianos

  ianos Daily Active Member

  Ειλικρινά αηδιάζω και μόνο στην ιδέα... Οι τύποι που κάνουν τέτοιες θηριωδίες, γιατι περί αυτού πρόκειται ειναι αχαρακτήριστοι κι απάνθρωποι.
   
 12. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Eγώ περιμένω ν'ακούσω τη γνώμη του vag21 ...όχι ότι το κάνει, αλλά επειδή είναι λάτρης των καλλίφωνων πουλιών, θα έχει ενδιαφέρον ..
   
 13. ianos

  ianos Daily Active Member

  Μα ποιος μπορεί να ανεχτεί την ιδέα οτι για να γίνει το πουλί καλλιφωνο, θα έχει ψυχολογικά προβλήματα, θα περάσει δυστυχισμένο και άκουσον άκουσον μέσα στη βρώμα και στη μαυρίλα ενα δίμηνο;
  Το άκρον αωτον της ασέβειας προς την ίδια τη ζωή για να εξυπηρετήσουμε τις δικές μας μικρές, ανόητες και εγωιστικές απολαύσεις
   
 14. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόµατί µου...
   
 15. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Γενικά είναι αποτρόπαιο αλλά όταν είσαι πιτσιρικάς (που όσο πιο μικρός τόσο πιο σκληρός από άγνοια) και σ' έχει "μαγέψει" ένας τύπος που κατέχει όλα τα μυστικά και την σοφία του κόσμου, μπορεί και να παρασυρθείς και μπορεί μετά, αργότερα όταν καταλάβεις τι σαχλαμαράκιας ήταν, να το μετανοιώσεις και να ντραπείς για όσα έκανες. Γι αυτό ας μην είμαστε σκληροί, με τους νέους τουλάχιστον, να τους δίνουμε το περιθώριο να αναθεωρήσουν αλλά με τους μεγάλους αμείλικτοι
   
 16. vag21

  vag21 PB New Member

  η γνωμη μου ειναι να μην υπαρχουν ζωα σε κλουβια και ιδιαιτερα πουλια που η ζωη τους ειναι το πεταγμα.

  ολα τα αλλα ειναι λογια να αγαπιομαστε.

  υ.γ καλο ειναι οταν θα πηγαινουμε σε καποιον διαγωνισμο φωνης (timbrado,mallinua,hartz) και λεμε τι ωραια που περασαμε να γνωριζουμε οτι κατα 90% εχουν περασει παρομοια εκπαιδευση ;).
   
 17. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Δεν πάει έτσι vag21.
  Τα πουλιά που αναπαράγουμε/εκτρέφουμε (εξαιρούνται τα αιχμαλωτισμένα) είναι pet birds, δηλαδή κατοικίδια πουλιά, όπως είναι οι κότες. Σύμφωνα με την ηθική, τους νόμους και τα δικαιώματα των ζώων (κατοικίδιων και μη) απαγορεύετε ρητά η κακοποίηση τους.
  Το μπαούλιασμα είναι ανήθικο και κακοποίηση και απλά δεν το κάνουμε. Και αυτό ισχύει για όλα τα πουλιά και τα καναρίνια όπως λες.

  Το γεγονός ότι ένα ζωντανό ζει περιορισμένο από τον άνθρωπο δεν μας δίνει το δικαίωμα να το κακοποιούμε ακόμα και αν αυτό προορίζεται για τροφή.
   
 18. vag21

  vag21 PB New Member

  μας δινει ομως το δικαιωμα να το εχουμε σε ενα κλουβι 40 cm.

  αν αυτο δεν ειναι κακοποιηση εγω σηκωνω τα χερια ψηλα.

  δεν ακουσα ομως γνωμες για τους διαγωνισμους (που ειναι και ηθικοι και νομιμοι) και θα αρχισουν σε λιγο καιρο.
   
 19. ianos

  ianos Daily Active Member

  Σε σχέση με την αιχμαλωσία vag21 δεν έχεις άδικο και ειμαι σίγουρος οτι αν πράγματι ήταν δυνατή η επανένταξη των καναρινιων μας στο φυσικό τους περιβάλλον θα τους χαρίσαμε τουλαχιςτον οι περισσότεροι την ελευθερία τους. Αλλά δυστυχώς δεν ειναι εφικτό κάτι τέτοιο.
  Το μπαούλιασμα όμως ξεφεύγει απο κάθε φαντασία και σαφώς δεν ειναι ανάλογο με την περιποίηση τους και την ευζωία τους.
  Εκτός κι αν θεωρείς οτι επειδή τα διατηρούμε στο κλουβί μπορούμε να τα βασανίζουμε ως μια φυσική συνέπεια της στέρησης της ελευθερίας τους
   
 20. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Γιάννη, εαν κατάλαβα σωστά, ο vag21 μιλάει για το αντίστοιχο μπαούλιασμα που γίνεται στα καναρίνια φωνής κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς.
   
Φόρτωση...