Μονκ ή Κουάκερ - Monk, Quaker Parakeets (Myiopsitta monachus)

Οι παπαγάλοι Quaker ή Monk Parakeet είναι από τα πιο κοινωνικά πουλιά συντροφιάς. Μεσαίος σε μέγεθος παπαγάλος με χαρακτήρα και προσωπικότητα ενός μεγάλου σε μέγεθος παπαγάλου!

Οι παπαγάλοι Quaker ή Monk parakeet


monk-quaker-jpg.59191


Η προέλευση της ονομασίας Monk (μοναχός) πιστεύεται ότι προήλθε από το γκρι χρώμα των μικρών αυτών παπαγάλων που καλύπτει το πρόσωπο, το μέτωπο και το στήθος τους. Το όνομα quaker από την άλλη φημολογείται ότι προήλθε από τον ήχο (quak- quaking) που βγάζουν ειδικά τα μωρά όταν ζητούν φαγητό ή προσοχή.

Προέρχεται από την Νότιο Αμερική και τις γειτονικές χώρες της. Τα τελευταία χρόνια οι Quaker παρατηρούνται και στις Ηνωμένες πολιτείες να πετούν ελεύθεροι σε σμήνη, ως αποτέλεσμα του ανθρωπίνου παράγοντα.

Οι Μονκ στην Ευρώπη

Τις τελευταίες δύο περίπου δεκαετίες οι παπαγάλοι Μονκ βρίσκονται ελεύθεροι στις νότιες χώρες της Ευρώπης όπως στην Ισπανία, στις Κανάριες Νήσους, στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα, σύμφωνα με αναφορές στα σχόλια του άρθρου.

Περιγραφή


Μεσαίος σε μέγεθος παπαγάλος,του οποίου το μήκος φτάνει τα 28 εκατοστά και ζυγίζει μέχρι 113 γραμμάρια.

Το βασικό είδος έχει πράσινο χρώμα στην πλάτη και τα φτερά, γκρίζο μέτωπο πρόσωπο και στήθος και πορτοκαλί ράμφος. Στην ουρά και κάτω από τα φτερά παρουσιάζεται και λίγο μπλε. Το πιο κοινό είδος είναι το κυρίαρχο/βασικό είδος Monachus monachus.

Στις ΗΠΑ αλλά και εκτός ΗΠΑ γίνονται προσπάθειες εκτροφής για σπάνιες παραλλαγές χρωμάτων όπως ο γαλάζιος Κουάκερ, Lutino κ.α. οι οποίες όμως ανεβάζουν αρκετά το κόστος αγοράς.

Διάκριση φύλου


Τα θηλυκά τείνουν να είναι 10% μικρότερα σε μέγεθος. Για σιγουριά στη διάκριση φύλου συνιστάται τεστ DNA.

Χαρακτήρας και Ομιλία


Το πιο εντυπωσιακό γεγονός είναι, ότι παρά το μέγεθός του, παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα ενός μεγάλου σε μέγεθος παπαγάλου! Είναι πάρα πολύ κοινωνικά όντα και ιδιαίτερα έξυπνα.

Είναι εξαιρετικά καλοί μαθητές στην ομιλία της ανθρώπινης γλώσσας. Γύρω στους 6 μήνες αρχίσουν να λένε λέξεις που ακούνε από το κοντινό τους περιβάλλον. Συχνά παρατηρείται να εξασκούνται μόνοι τους κάνοντας διάλογο με τον εαυτό τους.

Το σφύριγμα και οι μιμήσεις μελωδιών αποτελεί αγαπημένη τους δραστηριότητα καθώς ακούνε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μικρές μελωδίες και τραγούδια. Επίσης είναι φημισμένοι για το εξαιρετικό τους χιούμορ και την παιχνιδιάρικη διάθεση.

Οι περισσότεροι Quakers θα σπαταλήσουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σκαρφαλώνοντας σε διάφορα αντικείμενα, παίζοντας με παιχνίδια και κάνοντας κούνια. Σχοινιά, σκάλες και δερμάτινα παιχνίδια για μάσημα είναι από τα αγαπημένα τους.

Διατροφή


Το 65-80% της διατροφής τους θα πρέπει να αποτελείται από πελλέτς ή ειδικό μείγμα συσκευασμένων σπόρων και το υπόλοιπο 30% από λαχανικά ενώ ένα 5% από φρέσκα φρούτα (Προσοχή στα τοξικά όπως το αβοκάντο).

Φροντίδα


Σχετικά με την διαμονή και την φροντίδα τους ισχύει το ίδιο όπως σε όλα τα είδη παπαγάλων (ευρύχωρο κλουβί, καθημερινή καθαριότητα, παιχνίδια). Αξιοσημείωτο είναι ότι αντέχουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -27 βαθμούς Κελσίου.

Αναπαραγωγή


Το συγκεκριμένο είδος είναι το μόνο από όλα τα είδη παπαγάλων που φτιάχνει μια τόσο εντυπωσιακή φωλιά.Στον φυσικό τους βιότοπο εξαιτίας της κοινωνικότητας τους, ζουν όλο τον χρόνο σε μεγάλα κοπάδια. Δεν αναζητούν κουφάλες ή τρύπες στα δέντρα, αλλά χτίζουν μια τεράστια κοινή φωλιά σε ψηλά δέντρα ή στύλους για όλα τα θηλυκά του κοπαδιού από κλαριά δέντρων που μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα.

Αγκαθωτά κλαριά προτιμώνται για την κατασκευή, και έτσι κάθε ζευγάρι πιάνει δουλειά. Μάλιστα, η τεράστια αυτή φωλιά έχει μια είσοδο η οποία βρίσκεται από κάτω για να αποφεύγονται τα αρπακτικά.Επίσης κάθε κοινόβια φωλιά έχει 3 "καμάρες". Στην πρώτη γίνονται και εκκολάπτονται τα αυγά, στην δεύτερη μεγαλώνουν και παίζουν οι νεοσσοί και η τρίτη είναι το σκαλί για τα πρώτα πετάγματα. Φυσικά οι καμάρες φυλάσσονται στοργικά από τους γονείς καθώς ελλοχεύουν οι κίνδυνοι των επιδρομών από αρπακτικά.

Λέγεται ότι οι Quakers αρχικά ήταν κλέφτες φωλιών δηλαδή έφτιαχναν τις φωλιές τους πάνω σε άλλες αλλά με τα χρόνια έγιναν δεινοί κατασκευαστές κοινοβίων.Εξαιτίας αυτού τους του ταλέντου είναι λογικό ότι και στο σπίτι τους αρέσει να συναρμολογούν πράγματα και να τα μεταφέρουν στο κλουβί τους.

Προσοχή και στις πόρτες του κλουβιού, καθώς μπορούν να λύσουν και να δέσουν εν ριπή οφθαλμού!

Ένας Κουάκερ αναμένεται να ζει 20+ χρόνια. Ωριμάζει αναπαραγωγικά στο 1-1,5 έτος ζωής και αναπαράγεται κατά την περίοδο Οκτωβρη-Δεκέμβρη.

Συμβίωση με άλλα είδη παπαγάλων


Διάφορα άρθρα αναφέρουν ότι δεν είναι πολύ καλή ιδέα να συζεί ένας Κουάκερ με άλλα είδη παπαγάλων εξαιτίας της κτητικότητας που τους διακατέχει. Ωστόσο όταν μεγαλώνει από μωρό σε μια ήδη διαμορφωμένη οικογένεια, το πιθανότερο είναι να μην δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα. Οι ήχοι που αναπαράγει μπορούν να γίνουν πολύ δυνατοί.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση


Επιστημονική Ονομασία: Myiopsitta monachus
Ονομασία: Μονκ, Κουάκερ
Αγγλική Ονομασία: Monk Parakeet, Quaker Parakeet
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιττακίδες (Psittacidae)
Γένος: Myiopsitta
Είδος: M. monachus
Υποείδη
Myiopsitta monachus monachus
Myiopsitta monachus calita - Mendoza Grey-breasted Parakeet​
Myiopsitta monachus cotorra - Paraguayan Grey-breasted Parakeet​
Myiopsitta monachus luchsi - Luchs's or Bolivian Grey-breasted Parakeet​

Media Gallery Monk - QuakerΑναφορές
[1] Monk Parakeet - Wikipedia, the free encyclopedia
[2]
Quaker Parrot (Monk Parrot)

PBCP
Αρχικός Συντάκτης 18 Ιουλ 2008 @MyriamK
Συντάκτες Ανάπτυξης Έργου

8 Μαΐ 2016 @Stavros
 
PBCP
jamieo
#3
Λατρεύω τους Quaker Parakeets. Δυστυχώς η κατοχή αυτών των πουλιών είναι παράνομη εδώ στο Tennessee των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Υπάρχουν επίσης και άλλες πολιτείες που το απαγορεύουν.

Οι Quakers χτίζουν όντως περίπλοκες φωλιές. Μοιάζουν σαν παπαγαλοπολυκατοικίες! :)

Πωλούνται αυτά τα πουλιά στην Ελλάδα;
 
Fotis_K
#4
Ναι εγώ είχα δει σε ένα pet sop τώρα τελευταία που το έψαχνα γιατί νόμιζα ότι δεν υπήρχαν εδώ. Αν θυμάμαι καλά κάποιος σε ένα άλλο post έγραψε ότι υπάρχουν και quaker parrots ελεύθεροι.
 
M
#5
T
#6
Σε κεντρικό Pet-Shop στην Αθηνάς είδα στοιβαγμένα μωρά Quaker στη βιτρίνα μαζί με Ringneck. Από περιέργεια ρώτησα και μου είπαν ότι ήταν 2 μηνών και τα πουλάνε 200 ευρώ. Είναι πανέμορφα και πανέξυπνα πουλιά!
 
jamieo
#7
Ενδιαφέρων! Πιστεύω ότι η τιμή είναι ανάλογη με την τιμή εδώ. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα quaker parakeets στη Florida και τη New York.
 
M
#8
Jamie για ποιό λόγο απαγορεύεται η κατοχή των Quaker στο Tenessee?:confused:
 
jamieo
#9
Λόγω των ανεύθυνων ιδιοκτητών κατοικίδιων, υπάρχουν πολλοί νόμοι εδώ που αφορούν στην κατοχή τους.

Πριν από χρόνια, θεωρούσαν αυτά τα πουλιά υπεύθυνα για καταστροφές σε καλλιέργειες, αλλά και επικίνδυνα επειδή έφτιαχναν τις φωλιές τους στους στύλους του ηλεκτρικού. Έτσι τα εξοντώσαν.

Στην Καλιφόρνια είναι παράνομη η κατοχή πολλών ζώων, μεταξύ των οποίων είναι και οι νυφίτσες που όμως στο Tennessee είναι νόμιμες.

Είναι πιθανόν στο μέλλον να υπάρχουν και άλλοι τέτοιοι νόμοι. Στη Φλόριντα υπάρχουν περίπου 50.000 εξωτικά φίδια όπως βόες και πύθωνες, που αφέθηκαν ελεύθερα στο περιβάλλον επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να τα φροντίσουν.
 
Wind-sa
#10
Εγώ θυμάμαι εδώ και 3 χρόνια τα quaker κοστίζανε 50 Euro... Όμως μου είπε ο "πετσοπας" ότι δεν μιλάνε και φωνάζουνε περισσότερο από Cockatiel... 2 βδομάδες δεν μπορούσα να πάρω απόφαση cockatiel η quaker. :)

Quaker and the City :)

 
D
#11
Myriam είπε:
Ο Οδυσσέας ανέφερε τις προάλλες ότι υπάρχουν ελεύθεροι
Ναι (όπως έχω ξαναγράψει αλλά δεν θυμάμαι που ακριβώς για να βάλω το λινκ) υπάρχουν ελεύθερα και αναπαραγονται στην Αθήνα λίγα ζευγάρια (όπως και σε Ιταλία, Σλοβακία, Κανάρια Νησιά). Προέρχονται από δραπέτες από κλουβιά.

Στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης δεν τους έχω δει προσωπικά έχω όμως διαβάσει πως κάποτε είχε. Τους έχω δει στο πάρκο απέναντι από το Ερρίκος Ντινάν στην μεσογείων όπου έχουν χτίσει και μια από τις περιβόητες φωλιές τους ψηλά σε ένα πεύκο όπου μέχρι και πριν ένα μήνα είχα δει μικρά στην είσοδο.
 
M
#12
Εγώ γιατί το quaker το βρήκα 80 euro; Έχω ένα εδώ και 2 βδομάδες. Όντως φωνάζει αλλά θα μιλήσει.
 
D
#13
Ένα βιντεάκι από τη "δράση" των γκριζοκέφαλων και στην χώρα μας. Επειδή ίσως αρκετοί γνωρίζουν που βρίσκεται η συγκεκριμένη (ευκόλως προσβάσιμη) φωλιά, καλό θα είναι να μην αναφερθεί το μέρος μπας και συνεχίσει να υπάρχει.

 
Stavros
#14
Το Άρθρο Μονκ ή Κουάκερ - Monk, Quaker Parakeets (Myiopsitta monachus) έχει ενημερωθεί.

Συγκεκριμένα: Επιμέλεια κειμένου, προσθήκη αρκετών νέων πληροφοριών στο άρθρο, προσθήκη Media και μεταφορά των σχολίων από το θέμα που υπήρχε στο φόρουμ.
 
PetBirds
#15
Το Άρθρο Μονκ ή Κουάκερ - Monk, Quaker Parakeets (Myiopsitta monachus) έχει ενημερωθεί.

Συγκεκριμένα: Το άρθρο παραχωρείται από την @.MyriamK στην Κοινότητα του PetBirds. Στο εξής, θα είναι "ανοιχτό" για προσθήκες και εμπλουτισμό των πληροφοριών του από τα μέλη μας.

Για να προσθέσετε τις δικές σας πληροφορίες, ακολουθήστε τις Οδηγίες Υποβολής Άρθρου και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για την Υποβολή και Συμμετοχή στη Δημιουργία Άρθρων, θα προστεθούν στο υπάρχον.
 

Περισσότερα άρθρα

Top