Μεταναστευτική συμπεριφορά ωδικών πτηνών

Συζήτηση με θέμα Μεταναστευτική συμπεριφορά ωδικών πτηνών, που ξεκίνησε από George98, στο Forum 'Γενικά για Ιθαγενή Πουλιά - Υβρίδια' του PetBirds, 23 Ιουν 2016.

 1. George98

  George98 PB Active Member

  Τον τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι και με ωδικά πτηνά όπως και με την παρατήρηση τους παρατήρησα κάποιο φαινόμενο που μου έκανε εντύπωση
  Στην αρχή ήμουν σίγουρος πως στο χωριό μου δεν είχε άγριους φλώρους αλλά ξαφνικά εμφανίστηκαν πολλοί ! το συμπέρασμα που έβγαλα είναι πως το χειμώνα ζουν μακριά απο το χωριό και την άνοιξη έρχονται στα δέντρα κοντά σε σπίτια να κάνουν φωλιές !
  Αυτό πως εξηγείται ? Σε τι ωφελούνται οταν την άνοιξη έρχονται στο χωριό ?
  *κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις καρδερίνες
   
 2. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Σαν γενική ιδέα, οι μετακινήσεις αφορούν την επάρκεια τροφής και τις ασφαλείς συνθήκες αναπαραγωγής.
  Το θέμα είναι τι βρίσκουν κοντά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις που δεν υπάρχει στην άγρια φύση. Επίσης για φώλιασμα ψάχνουν δέντρα που το φύλλωμά τους δεν ευνοεί ή και απωθεί τα παράσιτα, ψείρες κτλ, όπως η Μελιά που έχεις αναφέρει στην αυλή σας.
   
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Η εσωτερική μετανάστευση των ιθαγενών έχει να κάνει με τη διευκόλυνση της ζωής τους.
  Έτσι λοιπόν πολλά ιθαγενή πουλιά (πχ. κοτσύφια, σπίνοι κλπ) θα κατέβουν από το βουνό και θα διαχειμάσουν σε χαμηλότερα υψόμετρα που το κρύο είναι λιγότερο.
  Τώρα με τη λέξη ιθαγενή πουλιά δε μιλούμε μόνο για τα πουλιά της πατρίδας μας αλλά και γι αυτά των κοντινών γειτονικών χωρών.. Άλλωστε στα πουλιά δεν υπάρχουν σύνορα.
  Την άνοιξη πάλι μεγάλοι πληθυσμοί πουλιών φωλιάζουν σε σημεία που είναι πιο εύκολη η εύρεση τροφής για τους νεοσσούς.
  Προφανώς μια τέτοια κατάσταση έζησες και μας περιγράφεις..
   
 4. Έχω ακούσει ακριβώς το ίδιο, πως συνήθως τα πουλιά διαχειμάζουν σε χαμηλά υψόμετρα, καθώς έχει πιο λίγο κρύο και το καλοκαίρι πάνε σε μέρη με υψηλό υψόμετρο εάν η ζέστη είναι πολύ υψηλή.
  Το έχω επιβεβαιώσει κιόλας με δική μου παρατήρηση καθώς τους μήνες του χειμώνα είδα πολλές καρδερίνες και φλώρους να τρέφονται σε πλατάνι μέσα στην αυλή του σπιτιού μου στο χωριό μου και όταν ξαναπήγα πριν λίγες μέρες, καθώς η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή δεν είδα ούτε ένα πουλί μέσα στο χωριό!
   
Φόρτωση...