Μαδημα - Φαγωμα Φτερωματος Παπαγαλων

Συζήτηση με θέμα Μαδημα - Φαγωμα Φτερωματος Παπαγαλων, που ξεκίνησε από nasosKE_30, στο Forum 'Ασθένειες Παπαγάλων' του PetBirds, 24 Ιουν 2008.

 1. Ένα πρόβλημα αρκετά συχνό σε πουλιά που βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Διότι κανένα από τα παρακάτω προβλήματα δεν τα αντιμετωπίζουν στη φύση.

  Θα παρακαλέσω να μην γράφουμε απαντησεις που δεν προσφέρουν τιποτα (του στυλ αχ τι κρίμα και τετοια)διοτι ετσι θα κάνουμε το θέμα μεγάλο και χωρίς νόημα. γράψτε διορθώσεις, ελλείψεις, επισημανσεις, αποριες και ότι άλλο νομίζεται χρήσιμο έτσι ώστε κάποιος που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, διαβάζοντας αυτό το θέμα να ενημερωθεί χωρίς άσκοπα ποστ άλλα και να του λυθούν οι όποιες απορίες μπορεί να έχει που θα έχουν απαντηθεί από κάποιους άλλους πιο πριν.
  Αρα απορίες επισημάνσεις και όποιος έχει κάτι χρήσιμο να προσθέσει ας το κάνει να φτιάξουμε έναν ολοκληρωμένο οδηγό(πληροφορίες και θεραπείες) γιαυτό το πρόβλημα.

  Φτεροφάγοι ονομάζονται οι παπαγάλοι που μαδάνε μόνοι τους τα ίδια τους τα φτερά!
  Μπορεί να το κάνουν σε κάποια συγκεκριμένα σημεία του φτερώματος τους η και σε όλο το σώμα τους, όπου έχουν φτερά.
  Τα στάδια φαγώματος ποικίλουν και ξεκινανε από απλό μάδημα των εξωτερικών φτερών, η ακόμα και των πούπουλων και των μεγάλων και των μικρών, σε σημείο να φαίνεται το δέρμα του πουλιού ή ακόμα και αφού δεν έχει άλλα φτερά να βγάλει, να φτάνει σε σημείο αυτοτραυματισμού δημιουργώντας μόνο του πληγές στο σώμα του.(αυτό λέγεται τάση για κανιβαλισμό)

  Τα είδη που συναντάμε πιο συχνά αυτό το φαινόμενο είναι οι μεγάλοι παπαγάλοι ΑΡΑ,ΚΑΚΑΤΟΥΑ,ΓΡΙΖΟΙ (ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΙ,ΖΑΚΟ) και σπανιότερα σε ΡΟΖΕΛΕΣ και αρκετά σπανιότερα σε μικρότερα είδη(kokatil,Lovebirds).

  Οι αιτίες πολλές και διάφορες και τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή η πραγματική αιτία.
  ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ : Όσο πιο γρήγορα ανακαλύψουμε την αιτία τόσο το καλύτερο για την αντιμετώπισή του! Αν συνεχίζεται για πολύ καιρό αυτή η κατάσταση του μαδήματος μετά από κάποιο σημείο είναι πάρα πολύ δύσκολη και σχεδόν αδύνατη η καταπολέμηση αυτής της «συνήθειας» πλέον!
  Γιαυτο κατευθείαν μόλις αντιληφθούμε ότι το πουλί άρχισε να μαδιέται μόνο του αμέσως ψάχνουμε την αιτία η συμβουλευόμαστε γιατρό ,αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση εμείς μπορεί να φανούμε πιο χρήσιμοι από τον γιατρό ,γιατί εμείς ξέρουμε τις συνήθειες, τη διατροφή και γενικά την καθημερινότητα του πουλιού μας!

  ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ
  1.ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ με αποτέλεσμα να εχει έλλειψη από κάποια συστατικά, ουσίες και ιχνοστοιχεία ο οργανισμός του πουλιού και να αναγκάζεται να τρώει τις ρίζες από τα φτερά του αναζητώντας κάποια από αυτά που του λείπουν, είτε έτσι από κακιά διάθεση.
  Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι περισσότεροι ταΐζουν τον παπαγάλο τους μόνο με σπόρια και φιστίκια. Αυτές οι 2 τροφές προσφέρουν στα πουλιά μόνο το 1/10 από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός τους για να λειτουργεί σωστά. Η λύση είναι μια ολοκληρωμένη διατροφή με πελλετς σε συνδυασμό με (καθημερινά ή μέρα παρά μέρα) φρέσκα φρούτα και λαχανικά! Επιπλέον μια πλάκα ασβέστη η κάποιο σουπιοκόκκαλο είναι απαραίτητα για ασβέστιο και μεταλλικά στοιχεία. Χλωρά κλαδιά μπορούμε να τα δίνουμε να τα μασουλάει για ιχνοστοιχεία όποτε τα έχουμε διαθέσιμα.

  2.ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ Στον ψυχολογικό παράγοντα συμπεριλαμβάνονται πολλά πράγματα. καταρχήν μοναξιά! κιόμως ορισμένα είδη παπαγάλων είναι πιο επιρρεπή από άλλα στην έλλειψη συντροφιάς. Αυτό περιλαμβάνει συντροφιά και παρέα είτε με το αφεντικό τους είτε με κάποιο άλλο πουλί. Όλοι οι παπαγάλοι είναι πολύ κοινωνικά ζώα και σε συνθήκες αιχμαλωσίας αν δεν έχουν την συντροφιά και την παρέα κάποιου ανθρώπου πρέπει να μένουν σε ζευγάρια με κάποιο ταίρι.
  Η λύση είναι μία, να αφιερώνουμε στο πουλί περισσότερες ώρες από ότι κάνουμε!
  Να του μιλάμε, να το βγάζουμε από το κλουβί του ,να παίζουμε μαζί του, γενικά να έχουμε άμεση επαφή!

  Η έλλειψη ζευγαριού και η επιθυμία για ζευγάρωμα και αναπαραγωγή (σε ενήλικα πουλιά) μπορεί να οδηγήσει στο μάδημα του πουλιού ως διέξοδο ή αντίδραση της ανικανοποίητης αυτής βασικής του ανάγκης.

  Στρες ,ένας άλλος λόγος για να μαδήσει ένα πουλί όλα του τα φτερά. στρες από κάποια αλλαγή περιβάλλοντος από κάποια σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητά του. Μια κατάσταση που μπορεί να το στρεσάρει πολύ ένα πουλί είναι μια μετακόμιση με όχι τις κατάλληλες συνθήκες. Πολλά πουλιά το παθαίνουν αυτό όταν ταξιδεύουν με διάφορα μέσα για να φτάσουν σε άλλη χώρα σε κάποιο πετ σοπ.
  Αυτή η περίπτωση αντιμετωπίζεται εύκολα και με επιτυχία τις περισσότερες φορές.
  Αφού το πουλί φτάσει στον προορισμό του και ταχτοποιηθεί και ηρεμίσει και συνηθίσει το νέο του περιβάλλον του, μπορούμε να του ενισχύσουμε τον οργανισμό του με κάποια πολυβιταμίνη (για να τονώσουμε τον οργανισμό για την παραγωγή του νέου φτερώματος)και να του παρέχουμε όλα όσα χρειάζεται. Λογικά αφού βγουν τα νέα φτερά μετά από κάποιο καιρό δεν θα τα ξαναμαδήσει το πουλί αν ήταν αυτή η αιτία!
  Μοναξιά. αν το πουλί περνά πολλές ώρες της ημέρας μόνο του είναι λογικό να νιώθει μοναξιά και ανία άμα δεν έχει τι να κάνει.

  Ανία νιώθει ένα πουλί όταν πέρα από τις βασικές του ανάγκες, φαι, ύπνος και περιποίηση φτερών, δεν έχει με κάτι άλλο να ασχοληθεί .Ένα απλό κλουβί ή ένα σκέτο σταντ δεν προσφέρουν τίποτα από πλευράς εξερεύνησης και απασχόλησης σε ένα πουλί . οι παπαγάλοι εκτός από μικρές ανάπαυλες κατά τη διάρκεια της ημέρας θέλουν να είναι συνέχεια απασχολημένοι με κάτι!
  Η λύση είναι να παρέχουμε στον παπαγάλο πολλά και διαφορετικά παιχνίδια . μερικά θα του αρέσουν και θα ασχολείται πολύ και άλλα όχι και δε θα τους δίνει σημασία. η συχνή αλλαγή παιχνιδιών αλλα και σημείων που τα κρεμάμε βοηθά στο να έχει συνέχεια νέα ενδιαφέροντα και να μην πλήττει.
  Επιπλέον η συνεχής αναδιαμόρφωση του εσωτερικού του κλουβιού βοηθάει ,δηλ να αλλαζουμε συχνα τη θέση από τα ξυλα και τα παιχνίδια.
  ………………………………………………………………………………………………………………;;
  Θα έχει και συνέχεια αλλα δε ξερω πότε!
  Καλό θα ήταν να βάζουμε και μερικές εικόνες αλλα και λικς που αναφέρονται σε αυτό το πρόβλημα για επιπλέον διάβασμα.
   
 2. merikes fotos
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 3. kialles liges
   

  Συνημμένα Αρχεία:

  • star.jpg
   star.jpg
   File size:
   7,1 KB
   Προβολές:
   219
  • pic2.jpg
   pic2.jpg
   File size:
   21,9 KB
   Προβολές:
   204
  • pic3.JPG
   pic3.JPG
   File size:
   13,7 KB
   Προβολές:
   211
  • pic4.JPG
   pic4.JPG
   File size:
   21,1 KB
   Προβολές:
   210
  • pic5.JPG
   pic5.JPG
   File size:
   46,3 KB
   Προβολές:
   248
 4. kai fysika grizoi pou einai kai oi perissotero epirepis.
  o teleytaios einai o dikos mou o paixtaras!
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 5. inca1099

  inca1099 PB Member Article Writer

  Μερικά λινκς στα αγγλικά για το φάγωμα του πτερώματος.

  usask.ca/wcvm/herdmed/applied-ethology/behaviourproblems/selfmutilbird.html

  Feather Picking in Parrots

  Treating and Preventing Feather Picking

  Dealing with Feather Plucking: What to Do When Good Parrots Go Bald

  Φιλικά
   
 6. λοιπον απο δω και περα οποιοσ βρισκει λινκ μην το ποσταρει μονο του.
  καλυτερα να το στελενει στον γριγορι να το προσθετει στο ποστ αυτο για να ειναι οολα μαζεμενα και οχι διασπαρτα.

  γρηγορη δεν εχεις προβλημα με αυτο ε?
   
 7. inca1099

  inca1099 PB Member Article Writer

  Εγώ και φυσικά δεν έχω πρόβλημα :) Αλλά μπορούνε να τα βάζουν τα λινκς και να τα πάρει ο moderator και να τα βάλει όλα μαζεμένα.
   
 8. arkan13

  arkan13 PB New Member

  παιδια ο δικος μου ζακο ειναι 8 μηνων και τον βλεπω να ξυνεται στο πισω μεροσ του σωματοσ του,και παρατηρησα καποια φτερα του λιγο μασημενα,λεσ και τα κουρελιασες.διαβαζα ομωσ σε ενα αρθρο οτι δεν υπαρχει προβλημα και με την πρωτη πτεροροια θα φτιαξει.εσεισ τη πιστευτε?
   
 9. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ξύνεται επίμονα; Γιατί καθαρίζονται αρκετές φορές εντός της ημέρας από πίσω τους αλλά με μικρές γρήγορες κινήσεις. Επίσης καθαρίζουν και τα φτερά τους. Τα φτερά γίνονται σαν μαδημένα όταν χτυπούν συνεχώς στο κλουβί. Είναι ικανοποιητικός ο χώρος του; τον βγάζεις έξω;
  Πάντως καλού κακού προληπτικά να τον ψεκάζεις με κάποιο σπρέυ, προσέχοντας να μην πάει στο πρόσωπό του και να μην τρομάξει.
   
 10. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Αν ειναι ημερος και πιανεται, ανοιξε το φτερωμα με τα δαχτυλα σου και φυσηξε τα πουπουλα μεχρι να δεις το δερμα του και ριξε μια ματια για παρασιτα. Εχεις προσεξει οτι το κανει ο ιδιος οταν καθαριζεται και δεν το τριβει καπου?
   
 11. arkan13

  arkan13 PB New Member

  μαρια το κλουβι του ειναι μεγαλο,ειναι πολλεσ ωρες εξω,οποτε σκεφτηκα και εγω το ψεκασμα σαν μια λυση.τι σκευασμα μου προτηνεισ?
   
 12. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Πριν τον ψεκάσεις, κοίταξε καλά καλά σε φωτεινό μέρος κάτω από τις φτερούγες στις μασχάλες και εκεί που βλέπεις να ξύνεται μήπως δεις ζωύφια.
  Προσωπικά χρησιμοποιώ το PINEX αραιά και που γιατί δεν έχω δει ποτέ κάτι και το καλοκαίρι τα ψεκάζω με διάλυμα νερού με μηλόξυδο.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 13. arkan13

  arkan13 PB New Member

  σε ευχαριστω μαρια
   
Φόρτωση...