Μήπως πρέπει να πάρω αρσενικό στη Σιμόνη (lovebird);

Συζήτηση με θέμα Μήπως πρέπει να πάρω αρσενικό στη Σιμόνη (lovebird);, που ξεκίνησε από Georgianna, στο Forum 'Αναπαραγωγή Παπαγάλων' του PetBirds, 30 Μαρ 2015.

 1. Georgianna

  Georgianna PB New Member

  Γεια σας μετά από πολύν καιρό. Θέλω τη γνώμη σας για κάτι. Η Σιμόνη είναι μόλις 9 μηνών κι από τον προηγούμενο μήνα την έπιασε λύσσα κακιά. Νεύρα, φωνές, δαγκώματα, επιθετικότητα γενικά κι ατέρμονη προσπάθεια κατασκευής φωλιάς. Μου γέμισε το σπίτι χαρτιά. Της κόπηκε και η όρεξη. Το αποτέλεσμα ήταν να βρω ένα αυγό στον πάτο του κλουβιού πριν λίγες μέρες. Τρόμαξα...αυτά κάθε πότε θα τα έχουμε; Μήπως παθαίνουν τίποτα όταν θέλουν να ζευγαρώσουν και δε μπορούν; Γιατί ξέρω πως τα θηλυκά ζώα παθαίνουν πυομήτρα αν δεν τα στειρώσεις. Μήπως πρέπει να της πάρω αρσενικό καλύτερα;
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Σίγουρα θα σε καλύψουν σε λίγο αυτοί που γνωρίζουν "καλά" τα θέματα των παπαγάλων.
  Εγώ απλά γράφω ως αφορμή παρόμοιων σκέψεων όσων διαβάζουν την ανάρτησή σου.
  Πριν ξεκινήσουμε να βρίσκουμε ζευγάρια και να αναπαράγουμε τα πουλιά που έχουμε, θα πρέπει να σκεφτούμε, να εκτιμήσουμε και σίγουρα να έχουμε το χώρο και τον εξοπλισμό που απαιτούν τα πουλιά που θα έρθουν στον κόσμο μας... Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στα παραπάνω.
  Εσένα Χρυσούλα σου εύχομαι καλή και σωστή απόφαση ... και επιπρόσθετα για τους αναγνώστες σωστή, καλή και δίκαια κρίση στη σκέψεις τους.
   
 3. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Σίγουρα η αλλαγή της συμπεριφοράς της έχει ορμονική προέλευση, όπως εκφράστηκε ήδη κιόλας.
  Ασχέτως αν αποφασίσεις να προχωρήσεις σε αναπαραγωγή, μια συντροφιά, ζευγάρι ή και του ίδιου φύλου, βοηθάει στην ψυχολογική ισορροπία των πουλιών. Ιδανικά θα ήταν ένα αρσενικό πουλάκι. Πρόσεξε γιατί το φύλο στα lovebirds μόνο με test dna μπορεί να πιστοποιηθεί με ασφάλεια. Αν το αποφασίσεις, βρες έναν εκτροφέα και διασφάλισέ το εκ των προτέρων.

  Τώρα αφού έκανε αυγό (αλήθεια μόνο ένα έκανε; πόσον καιρό έχει;), οργανικά το πουλάκι έχει απώλεια ασβεστίου σαν να προχώρησε σε αναπαραγωγή. Γι' αυτό φρόντισε να καλύψεις τις απώλειες αυτές με σουπιοκόκκαλο, λίγους σπόρους ωμού σουσαμιού στην τροφή της και αυγό με το τσόφλι του ή αυγοτροφή που θα προσθέσεις το τσόφλι αφού το χτυπήσεις στο μούλτι.
  Αν κάνει περισσότερα αυγά, το βλέπουμε μήπως χρειαστεί και λίγο υγρό ασβέστιο στο νερό της.
  Επίσης δίνε της πολλά χορταρικά σκούρα πράσινα.

  Αν αποφασίσεις να προχωρήσεις σε αναπαραγωγή, σκέψου και υπολόγισε αυτά που σου είπε ο Γιάννης πιο πάνω.
   
 4. Georgianna

  Georgianna PB New Member

  Καλημέρα παιδιά κι ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το αυγό το έκανε την Πέμπτη, 26/3. Σουπιοκόκκαλο της έχω μόνιμα στο κλουβί, λαχανικά της βάζω έτσι κι αλλιώς, το αυγό δεν ξέρω αν το τρώει, θα της βράσω ένα σήμερα να δοκιμάσουμε. Θα πάρω και σουσάμι τώρα που θα βγω.

  misalouris, τι εννοείς για χώρο και εξοπλισμό των καινούριων πουλιών; Ένα ξεχωριστό κλουβί για τα μικρά μόλις ποδαρώσουν, δηλαδή; Αυτό μπορεί να γίνει πολύ άνετα, δεν είναι θέμα. Η αλήθεια είναι πάντως πως εγώ δεν έχω διάθεση να ασχοληθώ με γέννες. Απλά θέλω το πουλί να είναι καλά. Από άλλους έχω ακούσει πως, αν της πάρω αρσενικό, θα "αγριέψει" και δε θα θέλει να βγαίνει από το κλουβί (είναι εξημερωμένη). Ούτε αυτό με απασχολεί ιδιαίτερα. Μου φαίνεται πολύ εγωιστικό να βάζω τις δικές μου "ανάγκες" πάνω από τις δικές της.

  Αν τελικά πάρω αρσενικό, λογικά θα το πάρω από τον ίδιο εκτροφέα που πήρα και τη Σιμόνη.
   
 5. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Ναι βέβαια αφού είσαι ευχαριστημένη εννοείται. Φρόντισε μόνο να εξασφαλιστείς ότι δεν είναι παιδιά ίδιων γονιών, δηλαδή αδέλφια.
   
 6. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν ρωτάς... στον πρώτο φούρνο της γειτονιά σου.
  Αν μπροστά από το όνομά μου βάλεις @ γίνεται τέτοιος σύνδεσμος Georgianna . Δοκίμασέ το.
  Πολλές φορές ακόμη κι ένα κλουβί .... ίσως είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για τους τριγύρω μας και ίσως ακόμη και για μας.
  Δηλαδή αν δεν σχεδιάσουμε από πριν τους στόχους και έχουμε προετοιμάσει τις λύσεις πολλές φορές "χτυπάμε" σε αδιέξοδα. Φυσικά όλα αυτά δεν αφορούν εσένα μια και θέση έχεις πάρει... και συνειδητά στέκεσαι στις υποχρεώσεις με τη φίλη σου αλλά και απ' ότι λες δεν σε ενδιαφέρει η αναπαραγωγή. Περισσότερο στοχεύω στην ενημέρωση των αναγνωστών για το θέμα παρά σε κάτι άλλο.
   
 7. Georgianna

  Georgianna PB New Member

  Όχι, είναι πολύ προσεκτικός σε αυτά. Απλά, σε μια πρώτη νύξη που του έκανα, είναι αρνητικός στο να της πάρω αρσενικό, για το λόγο που ανέφερα παραπάνω.

  Βέβαια, δεν είχαμε χρόνο να μιλήσουμε και να του εξηγήσω όλη την κατάσταση. Η Σιμόνη μέσα στο σπίτι δεν καθόταν πουθενά όποτε την έβγαζα, έψαχνε συνέχεια κάπου να χωθεί. Δυο φορές λαχτάρησα, τη μια γιατί ήταν πίσω από τις μαξιλάρες του καναπέ και ξάπλωσε με φόρα ο γιος μου και νόμιζα πως την έλιωσε, την άλλη γιατί είχε κρυφτεί μέσα στα "πόδια" της κουζίνας και καθώς πήγε να βγει, άνοιξε ο άντρας μου την πόρτα από το πλυντήριο πιάτων και κόντεψε να την αποκεφαλίσει κατά λάθος. :eek: Ύστερα, κάποια μέρα, την άκουγα μέσα στο πλαστικό προστατευτικό του κλουβιού να τσιρίζει και νόμιζα πως μπλέχτηκε και δε μπορεί να βγει. Την πιάνω για να τη βγάλω και μου πατάει ένα δάγκωμα, που με μάτωσε. :( Από εκείνη τη μέρα την έβγαλα στο πλατύσκαλο, δίπλα δίπλα με το κλουβί του Ερμή και τη βγάζω μόνο όταν λείπουν τα παιδιά. Δε μπορώ να ρισκάρω να συμβεί κάτι, γιατί ο μεγάλος συνηθίζει να της ανοίγει το κλουβί.

  misalouris, κατάλαβα τι εννοείς, αλλά όλα τα κλουβιά πλέον θα βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο μεν, εκτός σπιτιού δε, οπότε δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Εξάλλου εγώ τα φροντίζω.
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...