Μάλλον ζευγάρωσαν τα ζεμπράκια μου

Συζήτηση με θέμα Μάλλον ζευγάρωσαν τα ζεμπράκια μου, που ξεκίνησε από Eleanna, στο Forum 'Αναπαραγωγή Εξωτικών Πουλιών' του PetBirds, 21 Ιουλ 2016.

Wind-sa
Best Answer Wind-sa, 21 Ιουλ 2016
Καλημέρα Ελεάνα μου. Πως είσαι? Για ποιο ζευγάρι λες? Για το πρώτο που έκανε προηγουμενη φορά άσπορα αυγά η για το δεύτερο που δεν έχουν φωλιάσει ποτέ?... Ολόκληρο το Post
 1. Καλημέρα σε όλη την παρέα! Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να κάνετε τα μπανάκια σας όποτε μπορείτε! Έχω μία ερώτηση.... Τα ζεμπράκια μου μάλλον ζευγάρωσαν! Από που το κατάλαβα? Κατ' αρχάς εδώ και λίγες ημέρες έχουν αρχίσει τα φλερτάκια, η θηλυκιά φουσκώνει συνέχεια, πάει και κάθεται μέσα στην θήκη της αυγοτροφής, μέσα στην οποία έχει βάλει ότι βρίσκει, από χαρτί κουζίνας μέχρι λαχανικά. Ο αρσενικός την προσέχει πάρα πολύ, πάει και της φέρνει επίσης πράγματα για την "φωλιά".
  Οπότε, τι κάνω εγώ τώρα? τους βάζω φωλιά? σχετική προετοιμασία από άποψη βιταμινών και τροφής για ωοτοκία δεν έχει γίνει. Επίσης είναι καλοκαίρι και λόγω ζέστης φοβάμαι....
  Σας ευχαριστώ όλους
   
 2. Best Answer:
  Post #340125 by Wind-sa, 21 Ιουλ 2016
 3. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Να σου προτείνω να καθυστερήσεις καμιά 40 μέρες αυτή την κίνηση.
  Έχει πολύ ζέστη και θα βάλεις τα πουλιά σε κίνδυνο.
   
 4. Καλημέρα! Το γνωρίζω, γι' αυτό φοβάμαι. Τι να κάνω, να τα χωρίσω? Και αν έχουν ήδη ζευγαρώσει?
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δεν θα πάθουν και κάτι.
  Καλύτερα μόνα τους να περάσει η δύσκολη για τον οργανισμό τους εποχή και με τις πρώτες δροσιές ας τα ενώσεις πάλι...
  Έτσι κι αλλιώς αν ξεκινήσουν σωστά γεμίζουν τον κόσμο με μικρά..
   
 6. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Που τα έχεις Ελεάννα μου; Μέσα ή έξω; Βασικά σε τι θερμοκρασίες ζουν.
   
 7. Mαρία μου καλημέρα! Έξω τα έχω, αλλά σε προστατευμένο σημείο στο μπαλκόνι, σε εσοχή και δεν έχει ήλιο
   
 8. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Έπεσε κατά τι η θερμοκρασία τις τελευταίες μέρες και αφού είναι μαζί λογικό είναι. Τώρα βέβαια ότι ήταν να γίνει έγινε. Αν υπολογίσεις και τις ημέρες επώασης, με το ζόρι θα φτάσεις μέσα Αυγούστου για εκκόλαψη.
  Ας ζητήσουμε βοήθεια διαχείρισης από τον Γιάννη YannisK και την Πωλίνα Wind-sa .
  Φωλιά έχεις; αντιψειρικό;
   
 9. Ναι, έχω και από τα δύο... αλλά δεν την έβαλα γιατί δεν ήξερα τι να κάνω
   
 10. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Λίγη υπομονή, θα δούμε :)
   
 11. Ευχαριστώ Μαράκι μου, γιατί αγχώθηκα μη πάθουν κάτι, δηλ αν είναι όντως έτσι, με την ζέστη μην εξαντληθούν :(
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 21 Ιουλ 2016
 12. Wind-sa

  Wind-sa PB Member

  Ψήφοι: 1
  Καλημέρα Ελεάνα μου. Πως είσαι?
  Για ποιο ζευγάρι λες? Για το πρώτο που έκανε προηγουμενη φορά άσπορα αυγά η για το δεύτερο που δεν έχουν φωλιάσει ποτέ?

  Αν θα τα είχες έξω θα σου έλεγα σίγουρα να τα αφήσεις για ζευγάρωμα. Τώρα για το έξω δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Αφού δεν ξέρω τις συνθήκες σου. Αν δεν πέφτει ήλιος στη βεράντα σου και έχει δροσιά τότε πιθανοτατα τα πάνε καλά. Αλλα σε αυτή τη περίπτωση μην βάζεις κλειστή φωλιά (box), βάλε καλαθάκι εκεί θα είναι πιο άνετα. Να εφαρμόσεις προληπτικά και κανένα σπρέυ η σκόνη για ψείρες. (γενικά ο φόβος μου είναι περισσότερο για ψείρες και όχι για θερμοκρασία - εφόσον δεν τα έχεις στο ήλιο)...

  Επίσης στη ζέστη τα αυγά δεν έχουν κίντυνο να κρυώσουν αν τυχόν τα πουλια σηκώθηκαν από φόβο τους για κάποιες ώρες. (δεν θα χάσεις αυγά το από αυτό) αλλα το αρνητικό είναι ότι αν τα πουλια ζεσταίνονται μπορεί να βαριούνται να ταΐζουν και επίσης σε κλειστή φωλια-κουτί μπορεί να μην κάτσει καλά επειδή θα ζεσταίνεται.
  Έτσι κανε τις κατάλληλες ενέργειες.

  Γενικά αν τα πουλια το αποφασίσανε μονα του άρα βολεύτηκαν και δεν τους ενοχλεί τίποτα. Ειδικά αν περάσανε πτεροροια τότε είναι έτοιμα. Αν τα βλέπεις να ζευγαρώνουν συχνά επίσης είναι καλο σημάδι.

  Εγώ μέσα στο σπίτι ακόμα έχω τελευταίες φωλιές ... έξω έχω αφήσει κάποια πουλια επίσης με φωλιές και χωρίς αλλα κανένα δεν φωλιάζει τώρα. Γενικά τα δικά μου τα περισσότερα είναι σε πτεροροια και δεν είναι σε αναπαραγωγική διάθεση.
   
 13. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Μαι ερώτηση παρόλο που δεν έχω ζεμπράκια.. Δε θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα να ξεκουραστούν απ την πτερόροια (όλοι ξέρουμε πως είναι δύσκολη και επίπονη διαδικασία) και μετά να τα αφήσουμε να ζευγαρώσουν??
   
 14. Καλησπέρα Πωλίνα μου!!! Αναφέρομαι στο πρώτο ζευγάρι, με τα άσπορα. Είχαν πτερόροια, αλλά από ότι είδα μέχρι και προχθές που τα καθάρισα (τα καθαρίζω κάθε δύο μέρες), δεν είχαν πολλά πούπουλα όμως υπήρχαν κάποια. Όσον αφορά τον χώρο, τα έχω στο μπαλκόνι, το σπίτι μου είναι ψηλά, και έχει σχετική δροσιά στο μπαλκόνι και τέντες βέβαια μονίμως κατεβασμένες.
  Έχω ανοιχτή φωλιά, έχεις δίκιο ότι μπορεί να ζεσταθούν στην κλειστού τύπου. Τις τελευταίες ημέρες τα βλέπω σε καλή διάθεση για φλερτ :rolleyes: και παιχνιδάκια, επίσης η θηλυκιά έχει αρχίσει και φέρεται όπως και στο πρώτο ζευγάρωμα.
  Έχει κάνει φωλιά μέσα στην βιταμινοθήκη! Δεν τα έχω προετοιμάσει για ζευγάρωμα, τι να κάνω λοιπόν? Να αρχίσω να βάζω πόσιμες βιταμίνες? Φρέσκια αυγοτροφή και περισσότερο ασβέστιο?
   
 15. Wind-sa

  Wind-sa PB Member

  Ελεάνα,το αν περνάνε πτεροροια θα τα δεις μονο αν θα τα πιάσεις στο χέρι και θα τους ανοίξεις τα φτερά και να φυσήξεις στη κοιλια και στη πλάτη τους... έτσι αν δεις πολλά καρφάκια φτερά σημαίνει ότι περνάει πτεροροια. (Η πτεροροια ξεκινάει από πρώτα 2-4 φτερά πτήσεις και πάει από τα φτερά στη πλάτη ουρα και το τελευταίο αλλάζει το κεφάλι). Άρα αν στο κεφάλι τους βλέπεις μερικά καρφάκια σημαίνει ότι τελειώνουν σιγά σιγά τη πτεροροια. Αν δεν έχουν πουθενά καρφάκια άρα τελειωσαν και είναι έτοιμα.

  Αλίκη, ναι έτσι ισχύει, αλλα από τη πήρα μου στα ζεμπρακια... πίστεψε μου δεν θα τους χαλάει ούτε πτεροροια για να κάνουν φωλια αν είναι σε καλη υγεία και μπίκαν σε mood. Τα ζεμπράκια είναι τόσο αντεκτικα πουλια που αν τα έχεις σε καθαρό κλουβί με πλούσια διατροφή μπορούν να σου γεννάνε σχεδών όλο το χρόνο.
  Δεν είναι ευαίσθητα όπως αλλα πουλια. Βεβαια δεν πρέπει να το πάρουμε σαν δεδομένο επειδή η φροντίδα των πουλιών μας κάνει τη διαφορα. Με φτωχή διατροφή και βρώμικα κλουβιά και το πιο εύκολο πτηνό θα παρουσιάζει πρόβλημα.

  Διαβάζω ποσο ενδιαφέρεται η Ελεάνα για τα ζώα της και ποσο τα φροντίζει και πιστεύω δεν θα έχουν θέμα τα πουλάκια της. Ενώ βεβαια αν τα πουλια θα είταν από petshop και φρέσκο-αγορασμένα δεν μπορούμε να τους βάλουμε φωλια απευθείας. Πρώτα πρέπει να τους φέρουμε σε κατάλληλη κατάσταση.

  Το δεύτερο ζευγαράκι πως πάει?
   
 16. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Χωρίς να κουραστούν?
  Χωρίς επιπτώσεις στην υγεία τους?
   
 17. Wind-sa

  Wind-sa PB Member

  Εντάξει μην πιάσουμε και ακραία περίπτωση.
  Μια γεννα από πρώτο αυγό μέχρι απογαλακτισμό θέλει περίπου 1,5 μηνα. Άρα maximoum impossible 8 γγεννες το χρόνο. Κι όμως κανεις δεν θα βάλει τόσες γέννες). Όμως σε καλή υγεία τα ζέβρα κάνουν 5-6 γέννες το χρόνο χωρίς πρόβλημα.

  Προσωπικά δεν τα αφήνω να κάνουν ούτε 3 γέννες επειδή έχω πολλά πουλιά και δεν έχω τόσα κλουβιά να τα κρατάω όλα.

  Όμως οι γονείς μου έχουν 5-6 ζευγάρια από τα οποια ένα ζευγάρι ζει ελεύτερα στο σπίτι. Και να φανταστείτε όλα ζευγάρια φωλιάζουν 2-3 φορες το χρόνο χωρίς φοβερή επιτυχία, βγάζουν κάποια μικρά...κάποια...) Ενώ το ζευγάρι που είναι ελεύτερο στο σπίτι κάνει 5 γέννες το χρόνο standart....και οι γέννες τους είναι από 5 έως 7 αυγά κάθε φορά (και μεγαλώνουν τελευταία 2 χρονια με επιτυχία όλα τα μικρά τους)...και κανεις και τίποτα δεν μπορεί να τα σταματήσει να γεννάνε.

  Αυτή είναι η διαφορα που αφορά μόνο χώρο διαμονής και καθημερινή άσκηση. Ενώ η διατροφή παίρνουν ίδια. Και δεν μπορώ να πω ότι η μαμά μου προσέχει την διατροφή τους τοοοοοσο πολύ όσο εμείς εδώ. Και όμως το έχω ζήσει και αυτό και είναι μια εμπειρία που μου δίνει παράδειγμα από το πρώτο χέρι.
  Τα ζεβρακια αυτά είναι από εκείνα που τάιζα στο χέρι... πρέπει να είναι 3 χρονών αν δεν κάνω λάθος.
   
 18. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Αυτή Πωλίνα είναι μία αξιοπρόσεκτη επισήμανση και αφορά κυρίως τα θηλυκά, στα οποία είναι πολύ σημαντική η άσκηση για την καλή λειτουργία των αναπαραγωγικών τους μυών.
   
 19. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Εντυπωσιακά όλα όσα γράφεις.
  Τόσο για τους αριθμούς όσο και γι αυτό
  Αλήθεια ... πως σταματάνε?
   
 20. Καλημέρα Πωλίνα μου! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Η αλήθεια είναι ότι τα προσέχω όπως μπορώ, αν και άπειρη! Η καθαριότητα είναι πολύ συχνή, κάθε 15 ημέρα πλένω και τα κλουβιά, τους έχω ακόμη και άμμο, φρέσκο νερό για μπάνιο στις 8:00 κάθε πρωί. τέλος πάντων προσπαθώ για το καλύτερο. Αυτό που δεν ξέρω ακόμη, γιατί έγινε ξαφνικά το ζευγάρωμα, είναι η διατροφή τους από εδώ και στο εξής. Την φρέσκια αυγοτροφή που τους έβαζα, βάσει της συνταγής σου, την φοβάμαι τώρα που έχει ζέστη. Μήπως αργήσω από την δουλειά κλπ, και μυρίσει. Να βάλω πόσιμες βιταμίνες και πόσιμο ασβέστιο?
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 22 Ιουλ 2016
 21. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Νομίζω πως κι αυτά λίγες ώρες μετά χαλάνε...
   
Φόρτωση...