Μάδημα - Φάγωμα Φτερώματος Παπαγάλων

nasosKE_30

nasosKE_30

PB New Member
#1
Το μαδημα ή το φαγωμα των φτερών είναι ένα πρόβλημα αρκετά συχνό σε παπαγαλους που βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Διότι κανένα από τα παρακάτω προβλήματα δεν τα αντιμετωπίζουν στη φύση.

Φτεροφάγοι ονομάζονται οι παπαγάλοι που μαδάνε μόνοι τους τα ίδια τους τα φτερά!
Μπορεί να το κάνουν σε κάποια συγκεκριμένα σημεία του φτερώματος τους η και σε όλο το σώμα τους, όπου έχουν φτερά.
Τα στάδια φαγώματος ποικίλουν και ξεκινανε από απλό μάδημα των εξωτερικών φτερών, η ακόμα και των πούπουλων και των μεγάλων και των μικρών, σε σημείο να φαίνεται το δέρμα του πουλιού ή ακόμα και αφού δεν έχει άλλα φτερά να βγάλει, να φτάνει σε σημείο αυτοτραυματισμού δημιουργώντας μόνο του πληγές στο σώμα του.(αυτό λέγεται τάση για κανιβαλισμό)

Τα είδη που συναντάμε πιο συχνά αυτό το φαινόμενο είναι οι μεγάλοι παπαγάλοι ΑΡΑ,ΚΑΚΑΤΟΥΑ,ΓΡΙΖΟΙ (ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΙ,ΖΑΚΟ) και σπανιότερα σε ΡΟΖΕΛΕΣ και αρκετά σπανιότερα σε μικρότερα είδη(kokatil,Lovebirds).

Οι αιτίες πολλές και διάφορες και τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή η πραγματική αιτία.
ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ : Όσο πιο γρήγορα ανακαλύψουμε την αιτία τόσο το καλύτερο για την αντιμετώπισή του! Αν συνεχίζεται για πολύ καιρό αυτή η κατάσταση του μαδήματος μετά από κάποιο σημείο είναι πάρα πολύ δύσκολη και σχεδόν αδύνατη η καταπολέμηση αυτής της «συνήθειας» πλέον!
Γιαυτο κατευθείαν μόλις αντιληφθούμε ότι το πουλί άρχισε να μαδιέται μόνο του αμέσως ψάχνουμε την αιτία η συμβουλευόμαστε γιατρό ,αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση εμείς μπορεί να φανούμε πιο χρήσιμοι από τον γιατρό ,γιατί εμείς ξέρουμε τις συνήθειες, τη διατροφή και γενικά την καθημερινότητα του πουλιού μας!

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ
1.ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ με αποτέλεσμα να εχει έλλειψη από κάποια συστατικά, ουσίες και ιχνοστοιχεία ο οργανισμός του πουλιού και να αναγκάζεται να τρώει τις ρίζες από τα φτερά του αναζητώντας κάποια από αυτά που του λείπουν, είτε έτσι από κακιά διάθεση.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι περισσότεροι ταΐζουν τον παπαγάλο τους μόνο με σπόρια και φιστίκια. Αυτές οι 2 τροφές προσφέρουν στα πουλιά μόνο το 1/10 από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός τους για να λειτουργεί σωστά. Η λύση είναι μια ολοκληρωμένη διατροφή με πελλετς σε συνδυασμό με (καθημερινά ή μέρα παρά μέρα) φρέσκα φρούτα και λαχανικά! Επιπλέον μια πλάκα ασβέστη η κάποιο σουπιοκόκκαλο είναι απαραίτητα για ασβέστιο και μεταλλικά στοιχεία. Χλωρά κλαδιά μπορούμε να τα δίνουμε να τα μασουλάει για ιχνοστοιχεία όποτε τα έχουμε διαθέσιμα.

2.ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ Στον ψυχολογικό παράγοντα συμπεριλαμβάνονται πολλά πράγματα. καταρχήν μοναξιά! κιόμως ορισμένα είδη παπαγάλων είναι πιο επιρρεπή από άλλα στην έλλειψη συντροφιάς. Αυτό περιλαμβάνει συντροφιά και παρέα είτε με το αφεντικό τους είτε με κάποιο άλλο πουλί. Όλοι οι παπαγάλοι είναι πολύ κοινωνικά ζώα και σε συνθήκες αιχμαλωσίας αν δεν έχουν την συντροφιά και την παρέα κάποιου ανθρώπου πρέπει να μένουν σε ζευγάρια με κάποιο ταίρι.
Η λύση είναι μία, να αφιερώνουμε στο πουλί περισσότερες ώρες από ότι κάνουμε!
Να του μιλάμε, να το βγάζουμε από το κλουβί του ,να παίζουμε μαζί του, γενικά να έχουμε άμεση επαφή!

Η έλλειψη ζευγαριού και η επιθυμία για ζευγάρωμα και αναπαραγωγή (σε ενήλικα πουλιά) μπορεί να οδηγήσει στο μάδημα του πουλιού ως διέξοδο ή αντίδραση της ανικανοποίητης αυτής βασικής του ανάγκης.

Στρες ,ένας άλλος λόγος για να μαδήσει ένα πουλί όλα του τα φτερά. στρες από κάποια αλλαγή περιβάλλοντος από κάποια σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητά του. Μια κατάσταση που μπορεί να το στρεσάρει πολύ ένα πουλί είναι μια μετακόμιση με όχι τις κατάλληλες συνθήκες. Πολλά πουλιά το παθαίνουν αυτό όταν ταξιδεύουν με διάφορα μέσα για να φτάσουν σε άλλη χώρα σε κάποιο πετ σοπ.
Αυτή η περίπτωση αντιμετωπίζεται εύκολα και με επιτυχία τις περισσότερες φορές.
Αφού το πουλί φτάσει στον προορισμό του και ταχτοποιηθεί και ηρεμίσει και συνηθίσει το νέο του περιβάλλον του, μπορούμε να του ενισχύσουμε τον οργανισμό του με κάποια πολυβιταμίνη (για να τονώσουμε τον οργανισμό για την παραγωγή του νέου φτερώματος)και να του παρέχουμε όλα όσα χρειάζεται. Λογικά αφού βγουν τα νέα φτερά μετά από κάποιο καιρό δεν θα τα ξαναμαδήσει το πουλί αν ήταν αυτή η αιτία!
Μοναξιά. αν το πουλί περνά πολλές ώρες της ημέρας μόνο του είναι λογικό να νιώθει μοναξιά και ανία άμα δεν έχει τι να κάνει.

Ανία νιώθει ένα πουλί όταν πέρα από τις βασικές του ανάγκες, φαι, ύπνος και περιποίηση φτερών, δεν έχει με κάτι άλλο να ασχοληθεί .Ένα απλό κλουβί ή ένα σκέτο σταντ δεν προσφέρουν τίποτα από πλευράς εξερεύνησης και απασχόλησης σε ένα πουλί . οι παπαγάλοι εκτός από μικρές ανάπαυλες κατά τη διάρκεια της ημέρας θέλουν να είναι συνέχεια απασχολημένοι με κάτι!
Η λύση είναι να παρέχουμε στον παπαγάλο πολλά και διαφορετικά παιχνίδια . μερικά θα του αρέσουν και θα ασχολείται πολύ και άλλα όχι και δε θα τους δίνει σημασία. η συχνή αλλαγή παιχνιδιών αλλα και σημείων που τα κρεμάμε βοηθά στο να έχει συνέχεια νέα ενδιαφέροντα και να μην πλήττει.
Επιπλέον η συνεχής αναδιαμόρφωση του εσωτερικού του κλουβιού βοηθάει ,δηλ να αλλαζουμε συχνα τη θέση από τα ξυλα και τα παιχνίδια.
………………………………………………………………………………………………………………;
Θα έχει και συνέχεια αλλα δε ξερω πότε!
Καλό θα ήταν να βάζουμε και μερικές εικόνες αλλα και λικς που αναφέρονται σε αυτό το πρόβλημα για επιπλέον διάβασμα.

merikes fotos

kai fysika grizoi pou einai kai oi perissotero epirepis.
o teleytaios einai o dikos mou o paixtaras!

kialles liges
 

Συνημμένα

inca1099

inca1099

Honored Member
#2
Μερικά λινκς στα αγγλικά για το φάγωμα του πτερώματος.

usask.ca/wcvm/herdmed/applied-ethology/behaviourproblems/selfmutilbird.html

Feather Picking in Parrots

Treating and Preventing Feather Picking

Dealing with Feather Plucking: What to Do When Good Parrots Go Bald

Φιλικά
 
Top