Λοιπά προϊόντα για τη σωστή διαμονή των καναρινιών

Συζήτηση με θέμα Λοιπά προϊόντα για τη σωστή διαμονή των καναρινιών, που ξεκίνησε από Dimitris.P, στο Forum 'Φροντίδα Διαμονή Καναρινιών' του PetBirds, 11 Οκτ 2016.

Stavros
Best Answer Stavros, 12 Οκτ 2016
Γιώργο, διάβασε με προσοχή το άρθρο για τη θνησιμότητα των πουλιών μέσα στο αυγό. Το κέλυφος προστατεύει και ταυτόχρονα αφήνει τον αέρα να περνάει στο... Ολόκληρο το Post
 1. Dimitris.P

  Dimitris.P Daily Active Member

  Επειτα από ένα σχετικά καλό διάβασμα,έπειτα από πολλές επισκέψεις σε εκτροφεία πολλών μεγάλων εκτροφέων αλλά και παθιασμένων χομπιστών στην εκτροφή καναρινιών και πάντα πειραματιζόμενος και στο δικό μου σμήνος,κατέληξα στο συμπέρασμα πως για να μιλάμε για ''σωστή διαμονή'' των πτηνών μαζί μας,θα πρέπει πρωτίστως να έχουμε φροντίσει να ''εξοπλίσουμε'' τον χώρο τους με τα κατάλληλα ''αξεσουάρ''.Ξεκινάμε λοιπόν:
  31030-300x300.jpg
  ξύλινες πατήθρες 30cm (10mm και 12mm) από ξύλο οξειάς (1.30€).

  DSC00935-300x300.JPG
  ποτήστρες 110ml με καπάκι διαφανούς σιλικόνης (0.50€).
  Η μπλέ βαφή βοηθά πολύ(κυρίως στις εξωτερικές εκτροφές) να μην αλλοιώνεται γρήγορα το νερό.

  117-120x120_0.jpg
  εξωτερική θήκη λαχανικών & φρούτων (0.40€).
  Υπερτερεί από το κλασσικό ''μανταλάκι'' μιας και η τροφοδοσία του γίνεται από έξω και γρήγορα,χωρίς να στρεσάρονται τα πουλιά.


  [​IMG]σουπιοκόκκαλο (1.20€)


  ..από κει και πέρα,βέβαια,αν η αγάπη & το μεράκι του καθενός τον οδηγήσει στην απόφαση να προχωρήσει και σε αναπαραγωγή,τότε το θέμα μας παίρνει αυτομάτως άλλη τροπή,και αφού φροντίσουμε πρωτίστως να οργανώσουμε τον χώρο μας ώστε να είναι κατάλληλος να υποδεχτεί τους νεοσσούς και να φιλοξενεί άνετα την πιθανή αύξηση μελών των πτηνών μας,στη συνέχεια οφείλουμε να έχουμε προμηθευτεί και τα κάτωθι προ'ι'όντα:

  [​IMG]
  φωλιά πλαστική εξωτερική & ελεγχόμενη (4.50€).
  Η συγκεκριμένη,σε σχέση με τον ανταγωνισμό,διαθέτει στο πάνω μέρος της και χώρο φύλαξης των αυγών.

  images[1]-300x300.jpg τσόχα φωλιάς σε συσκ.10τμχ (7.40€)  juta-Copia-300x300.jpg
  νήμα sisal fibre juta-cotton για καναρίνια 100gr(3.00€) / 500gr(9.50€) / 1kg(15.00€)
  97-300x300.jpg θήκη νήματος (1.50€)

  ..εν συνεχεία,μια πλαστική τσιμπίδα(1.40€) για την αφαίρεση των αυγών & αντικατάστασή τους από ψεύτικα/πλαστικά αυγά(0.15€/τμχ), μέχρι την ολοκλήρωση της ωοτοκίας και την επιστροφή τους την 5η-6η μέρα,καθώς επίσης και ένα ωοσκόπιο(10.00€),είναι τα επόμενα βήματά μας αφού δούμε ότι τα καναρίνια μας ''τα βρήκαν'' και όλα πάνε κατ'ευχήν.

  καλή διαμονή στα πτηνά όλων μας εύχομαι!!!
  (φωτό & τιμές είναι από το birdmarket.gr και ενδεικτικά τοποθετήθηκαν)
   
  Τελευταία επεξεργασία: 11 Οκτ 2016
 2. Best Answer:
  Post #354521 by Stavros, 12 Οκτ 2016
 3. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Μερικές παρατηρήσεις Δημήτρη μου αν μου επιτρέπεις. Επειδή βλέπω πως οι τιμές που βάζεις είναι από το Birdmarket.gr απλά θα ήθελα να πω πως υπάρχουν και e-petshops που έχουν σε καλύτερη τιμή κάποιο από τα παραπάνω. Και αυτό το λέω μόνο και μόνο για να ψαχτουν λιγάκι πριν καταλήξουν να αγοράσουν μόνο από κει. :)

  Δεύτερον η πράσινη φωλια (θυμάμαι σ ένα θέμα το είχε γράψει ο κύριος Μάκης) πολλές φορές έχει σαν αποτέλεσμα η καναρα να μην μπαίνει. Οπότε καλύτερα ένα μπεζ - καφέ χρώμα για την φωλιά.

  Και τέλος όσον αφορά το ωοσκοπιο το θεωρώ πανάκριβο να το πάρει κάποιος από πετ σοπ όταν από το περίπτερο μπορεί να βρει ένα μικρό φακό Led με 2 ευρώ.

  Όλα αυτά φιλικά γιατί στις μέρες που ζούμε είναι δύσκολο κάποιος να δώσει τόσα χρήματα να εξοπλισει το εκτροφειο του. :)
   
 4. Dimitris.P

  Dimitris.P Daily Active Member

  ..σαφέστατα και υπάρχουν,ενδεικτικά τοποθετήθηκαν..
  ..δυστυχώς δεν βρήκα φωτό της συγκεκριμένης σε μπεζ/λευκό. H φωτό όμως ανταποκρίνεται στην επιλογή των περισσοτέρων ως φωλιά.
  σίγουρα..η τσέπη μας μας καθορίζει και μας κινεί αναλόγως.
   
  Τελευταία επεξεργασία: 11 Οκτ 2016
 5. Κάνει την ίδια δουλειά με το ωοσκόπιο;
  Επίσης μιας και συμπίπτει με το παρόν θέμα, μόλις αφαιρέσουμε τα αυγά από την φωλιά και τα αντικαταστήσουμε με ψεύτικα, που βάζουμε τα γονιμοποιημένα αυγά; Που θα τα τοποθετήσουμε ώστε να μην "χαλάσουν" μέχρι να τα ξαναβάλουμε πίσω;
   
 6. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αμέ!!! Αρκεί να πάρεις ένα μικρό έτσι... μην πάρεις κανένα φακό που χρησιμοποιούμε σε διακοπές ρεύματος. :p αν ζητήσεις στο περίπτερο μικρό φακό Led την κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του με 2 ευρώ!

  Αν δεν έχεις την παραπάνω φωλια σε ένα ταπερ τα βάζεις με σπόρους μέσα. Άλλοι βάζουν βαμβάκι αλλά νομίζω οι σπόροι είναι καλύτεροι. Γενικά καλό είναι να τα διατηρούσε σε σκοτεινό και δροσερό δωμάτιο και φυσικά να μην έρχονται σε επαφή μέσα με τον ήλιο γιατί μπορεί να χαλάσουν. Προσοχή όταν μετακινουμαστε και κρατάμε αυτό το ταπερ στα χέρια μας!! :p
   
 7. Μια χαρά, συμφέρει περισσότερο από ωοσκόπιο.
  Τα βάζω δηλαδή να τα καλύψουν οι σπόροι;
  Ακόμα εάν δεν έχεις λαβίδα για να τα βγάλεις, υπάρχει κάποιο πρόβλημα εάν τα πιάσεις με το χέρι σου; Εκτός από την περίπτωση να σπάσουν.
   
 8. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Καλό είναι να το αποφεύγεις αλλά αν υποχρεωθείς, να είναι σχολαστικά καθαρισμένα τα χέρια σου.
   
 9. Οκέυ, ευχαριστώ πολύ Μαρία!
   
 10. Dimitris.P

  Dimitris.P Daily Active Member

  ..θέλω να πιστεύω πως κατάλαβες την σοβαρότητα της απάντησης της Μαρίας,αγαπητέ μου Γιώργο!!:):):):thumbsup:
  προσωπικά,όσους ξέρω..κανείς δεν πιάνει τα αυγά με τα χέρια του,αλλά αν θέλετε ας το αναλύσουμε σε επόμενο θέμα..
   
 11. Θα ανοίξω μάλλον θέμα την κατάλληλη περίοδο! Ευχαριστώ!
   
 12. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Δεν χρειάζεται να τα καλύψουν. Απλά τα ακουμπας πάνω στους σπόρους. :)

  Η λαβιδα είναι όντως πολύ χρήσιμη!!!! Κάνει τη ζωή μας και την αντικατάσταση αυτών τόσο εύκολη!! Τώρα αν κάποιος δεν έχει μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χέρια του αλλά πρέπει να είναι πολύ καθαρά γιατί το δέρμα μας παράγει λάδι που μπορεί να κλείσει τους πόρους του αυγού και να καταστρέψει το έμβρυο που αναπτύσσεται μέσα. Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις που τα αυγά έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια με τα χέρια μου έμειναν εκεί λεπτά επέστρεψαν πίσω στη φωλια και 2 από τα 4 μικρά βγήκαν από το αυγό!! Αλλά αυτό δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση. :p αν δεν σε καλυψαμε ανοίγεις νέο θέμα!! ;)
   
 13. Ευχαριστώ πολύ, με καλύψατε πλήρως! Μάλλον θα πάρω και εγώ κάποια λαβίδα αφού δεν θέλω να ρισκάρω όπως με τον trash!:p
   
 14. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Ψήφοι: 2
  Γιώργο, διάβασε με προσοχή το άρθρο για τη θνησιμότητα των πουλιών μέσα στο αυγό.

  Το κέλυφος προστατεύει και ταυτόχρονα αφήνει τον αέρα να περνάει στο εσωτερικό του αυγού για να αναπτυχθούν οι ζωτικές λειτουργίες του εμβρύου. Κατά την επαφή των αυγών με τα χέρια εναποτίθενται στην επιφάνεια του κελύφους μικρόβια συμβατά με το δέρμα μας, αλλά όχι με το εσωτερικό του περιβάλλοντος του αυγού. Αυτό, είναι πιθανό να προκαλέσει τη νέκρωση του εμβρύου.

  Είναι σημαντικό θέμα και μπορούμε να το αντιληφθούμε εάν σκεφτούμε τις προσπάθειες που έκαναν οι παλιότεροι για να πείσουν τους εκτροφείς των οποίων το γνωστικό επίπεδο ήταν πολύ χαμηλότερο του σημερινού μέσου όρου, να μην πιάνουν τα αυγά με τα χέρια γιατί τα μυρίζουν οι μάνες και παρατάνε τα αυγά.

  Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο προφανώς και δεν ισχύει αλλά ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο αποτροπής δυσάρεστων καταστάσεων, που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια κακή συνήθεια.

  Επομένως, γάντια μιας χρήσεως ή ακόμη καλύτερα η ειδική λαβίδα για να επεμβαίνουμε στη φωλιά όταν είναι εντελώς απαραίτητο.
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 12 Οκτ 2016
  Stavros, 12 Οκτ 2016
  Best Answer
  #13
 15. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Εγώ που χρησιμοποιώ τις ίδιες γιατί τις βάζω από μέσα?Για απ'έξω είναι?
   
 16. theodr

  theodr PB Member

  Δημήτρη , εγώ με την σειρά μου θα προτείνω αυτές τις ποτίστρες να τις κρατήσουμε για ανάμνηση ( είναι αρχαιολογία ) και να βάλεις στην εκτροφή σου ποτίστρες με μπίλια. Τα πουλιά σου θα πίνουν καθαρό νερό.

  sifone-power-200cc.jpg 4243948.jpg
   
 17. eva vrs

  eva vrs Daily Active Member

  Εσωτερικές είναι κανονικά!Και εγώ απο μέσα τις βάζω.Προφανώς ο Δημήτρης θα μπερδεύτηκε..... :)

  Εσείς που βάζετε στα πουλιά σας ποτιστρες με μπίλια,δεν φοβάστε μην γίνει κάτι και σφηνωσει η μπίλια και δεν μπορούν να πιουν νερό;Γιατί έτσι έχω ακούσει και γι'αυτό δεν τις προτιμώ....
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 13 Οκτ 2016
 18. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Βάζεις νερό, κλείνεις την ποτίστρα, την γυρνάς και πριν την τοποθετήσει στο κλουβί, πιέζεις με τον αντίχειρά απαλά ,και έτσι η μπίλια οπισθοχωρεί και ο αέρας φεύγει. Το λέει εδώ και ο κύριος Μάκης! :)
   
 19. eva vrs

  eva vrs Daily Active Member

  Σ'ευχαριστώ Αλίκη!!!!Μπορεί τότε να τις δοκιμάσω. :)
   
 20. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Εγώ πάντως είμαι υπέρ των παλιών ποτιστρών και χρησιμοποιώ αυτές σαν του Δημήτρη.
   
 21. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Για συγκεκριμένο λόγο Λάμπρο; Πες μας αν θες εδώ για τις ποτίστρες.
   
Φόρτωση...