Λευκα μαλινουα

Συζήτηση με θέμα Λευκα μαλινουα, που ξεκίνησε από THODORIS1982, στο Forum 'Γενικά για Καναρίνια' του PetBirds, 29 Νοε 2007.

 1. THODORIS1982

  THODORIS1982 PB New Member

  Εχει κανενας καμια φοτογραφια με λευκο μαλινουα?Υπαρχει καμια ιδιαιτεροτητα στην εκτροφη τους? Ζευγαρωνουμε λευκο με λευκο η δημιουργουμε απλα φορεισ του λευκου?
   
 2. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Υπάρχουν αλλά δεν έχω ασχοληθεί με την αναπαραγωγή τους και δεν γνωρίζω λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

  Για τη φωτογραφία που ζήτησες έχω αυτήν :)
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 3. MIKE

  MIKE PB New Member

  θοδωρη δεν υπαρχει καμμια διαφορα στην εκτροση των λευκων μαλινουα απο τα υπολοιπα.να ξερεις οτι δεν ζευγαρωνουμε ποτε λευκο με λευκο.
  και συνηθως τα λευκα μαλινουα ειναι υποδιεστερα σε φωνες απο τα κιτρινα.
  αυτα οτι θελεις ρωτα και αν ξερω απαντω
   
 4. gripapata

  gripapata PB New Member

  Στα επικρατούντα λευκά ζευγαρώνουμε πάντα ένα επικρατούν λευκό με ένα καναρίνι μη επικρατούν λευκό αλλά που να φέρει τον λευκό παράγοντα.
  Στα υποχωρητικά λευκά μπορούμε να ζευγαρώσουμε δύο υποχωρητικά λευκά αλλά οι νεοσσοί τους είναι καλό να ζευγαρώσουν με πουλιά που φέρουν τον υποχωρητικό λευκό παράγοντα. Στα δεύτερα επικρατεί η άποψη (δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένο) ότι πρέπει να συμπληρώνουμε το σιτηρέσιό τους με βιταμίνη Α, καθώς αδυνατούν να την συνθέσουν μόνα τους.
   
 5. THODORIS1982

  THODORIS1982 PB New Member

  Πως να ξεχωρισω σε ενα μαλινουα λευκο αν ειναι επικρατουν η υποχωριτικο?
   
 6. gripapata

  gripapata PB New Member

  Τα υποχωρητικά λευκά είναι εντελώς λευκά: φτερά, πούπουλα, ράμφος, νύχια.
  Τα επικρατούντα λευκά παρουσιάζουν διαφοροποίηση χρωματισμού κυρίως στα πτητικά φτερά, όπου έχουμε την εμφάνιση καροτενοειδούς "αποθέματος" σε κίτρινο ή κόκκινο χρώμα. Ο καροτενοειδής παράγοντας δεν προκαλεί εκτεταμένο και έντονο χρωματισμό παρά μόνο μια εντοπισμένη και αμυδρή χρωματική διαφορά.
   
 7. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Γρηγόρη, φέροντα λευκό παράγωντα,υπάρχουν θηλυκά και αρσενικά ?
  Υπάρχει ΟΠΤΙΚΟΣ τρόπος να τα ξεχωρίσουμε(τα φέροντα λευκό) ?
   
 8. gripapata

  gripapata PB New Member

  Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να διορθώσω κάτι που λανθασμένα έχω αναφέρει για τα επικρατούντα λευκά.
  Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ετεροζυγωτού τύπου, που σημαίνει ότι αρκεί και μόνο ο ένας από τους δύο γονείς να είναι επικρατούν λευκό για να πάρουμε τους μισούς νεοσσούς λευκούς επικρατούντες. Με άλλα λόγια ένα πουλί θα είναι είτε επικρατούν λευκό είτε όχι, δηλαδή δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να φέρει τον λευκό κυρίαρχο (επικρατούντα) παράγοντα.
  Ο λευκός παράγοντας κυριαρχεί στις περιπτώσεις των λιποχρωματικών πουλιών, δηλαδή τα κόκκινα και τα κίτρινα. Επικαλύπτει δηλαδή το κόκκινο ή το κίτρινο. Την καλύτερη κάλυψη του λιποχρώματος την παίρνουμε από το ζευγάρωμα επικρατούντος λευκού με κίτρινο λιποχρωματικό καναρίνι.
  Στην περίπτωση των υποχωρητικών λευκών, όταν, για παράδειγμα, επιλέγουμε το ζευγάρωμα με το ένα από τα δύο πουλιά να είναι φορέας του υποχωρητικού λευκού (κι εδώ αναφερόμαστε σε λιποχρωματικά πουλιά) και το άλλο υποχωρητικό λευκό, ανεξάρτητα ποιο είναι το αρσενικό ή θηλυκό, θα έχουμε νεοσσούς 50% του υποχωρητικού λευκού και 50% φορείς της μετάλλαξης. Δεν υπάρχει διακριτή ένδειξη για τους φορείς παρά μόνο η σαφής γνώση του γονότυπου των γεννητόρων και η τήρηση σχετικού αρχείου για τους νεοσσούς που κάθε φορά προκύπτουν.
  Η διάκριση δύο λευκών πουλιών και η κατάταξή τους σε μία από τις δύο μεταλλάξεις (επικρατούσα ή υποχωρητική) μερικές φορές είναι δύσκολη. Τότε καταφεύγουμε στην επιθεώρηση του θωρακικού λίπους των πουλιών. Στα μεν επικρατούντα το λίπος εμφανίζει κίτρινη απόχρωση, ενώ στα υποχωρητικά είναι λευκής όψης.
   
 9. mixalis pappas

  mixalis pappas PB New Member

  Γρήγορη γεια σου

  Εγώ νομίζω πως πρέπει να αποφεύγουμε να ζευγαρώσουμε δυο υποχωρητικά λευκά, αυτό νομίζω συμβαίνει στα γκλόστερ, κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και στα μαλινουά, σε αυτες τις ρατσες νομιζω πως ειναι παντα υποχωρητικά λευκά.
   
 10. kavalierost

  kavalierost PB New Member

  Καλημέρα

  Τα λευκά μαλινουά είναι επικρατές σαν χρώμα.
  Άρα τα ζευγαρώνουμε πάντα με κίτρινα.
   
 11. MPARTSA

  MPARTSA PB New Member

  Στα λευκα Μαλινουα ισχυει οτι και στα υπολοιπα λευκα που χρειαζονται μια επιπλεον βιταμινη;;
   
 12. mixalis pappas

  mixalis pappas PB New Member

  Δημήτρη σε αυτό που λες για την βιταμίνη την επιπλέον, όλα τα καναρίνια χρειάζονται τις ίδιες βιταμίνες, απλά τα λευκά χρειάζονται την βιταμίνη Α σε ποσότητα 2 με 3 φόρες περισσότερο από τα άλλα καναρίνια.
   
 13. gripapata

  gripapata PB New Member

  Στα "dominant" (κυρίαρχα ή επικρατούντα) οι απαιτήσεις σε βιταμίνη Α δεν διαφοροποιούνται απ' ότι στα άλλα καναρίνια. Εκείνα που παρουσιάζουν αυξημένες απαιτήσεις είναι τα απολύτως λευκά πουλιά, τα "recessive" (υποχωρητικά).
   
Φόρτωση...