Περιβάλλον Λίμνη Πλαστήρα

Συζήτηση με θέμα Λίμνη Πλαστήρα, που ξεκίνησε από stefanos2007, στο Forum 'Chit Chat' του PetBirds, 2 Νοε 2007.

 1. Κριμένη καλά μέσα στον ορεινό όγκο των Αγράφων και σε υψόμετρο 1.100 μέτρων η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί μια περιοχή μοναδικού κάλλους.
  Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν την περιοχή ως «Μικρή Ελβετία».
  Ένα παραδεισένιο τοπίο με καταπράσινα βουνά και δέντρα που καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης.

  Εμπνευστής αυτού του έργου, που μάλιστα αποτελεί μια από τις ψηλότερες τεχνητές λίμνες στην Ευρώπη, ήταν ο Νικόλαος Πλαστήρας. Στα 1925 οραματίστηκε την κατασκευή του φράγματος για τη συγκράτηση των νερών του ποταμού Ταυροπού. Ωστόσο δεν κατάφερε να δει το όνειρο του να πραγματοποιείτε καθώς το έργο ολοκληρώθηκε το 1959, έξι χρόνια μετά το θάνατό του.

  Η λίμνη Πλαστήρα απέχει μόλις 25 χλμ από την πόλη της Καρδίτσας και για να πραγματοποιηθεί ο γύρος της είναι μια διαδρομή 100χλμ σε ένα καταπράσινο και εντυπωσιακό τοπίο.

  Το Φράγμα είναι μια τοξοειδής κατασκευή από σκυρόδεμα 200 μέτρων μήκους και ύψους 83 μέτρων. Η αντίθεση του άγριου τοπίου με την απότομη ρεματιά από τη μια πλευρά και της γαλήνης του τοπίου της λίμνης από την άλλη είναι μοναδική.[x]
  [/URL]
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 2. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Η Λίμνη Πλαστήρα έχει μέγιστο πλάτος 4 χλμ, μέγιστο μήκος 12 χλμ, συνολική επιφάνεια 24 τ.χλμ και μέγιστο βάθος 60 μέτρα.

  Στα πλούσια νερά της λίμνης φιλοξενείται μια μεγάλη ποικιλία ψαριών όπως: πέστροφες, χέλια, λαυράκια, τσιρόνια, ασπρόψαρα κα.

  Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός θηλαστικών και ερπετών, οπως: λύκοι, αλεπούδες, αγριογούρουνα, ασβοί, κουνάβια, βίδρες, ενώ σπανιότερα εμφανίζονται αρκούδες, ελάφια και αγριόγατες.

  Οι πλατύφυλλες βελανιδιές και τα έλατα στολίζουν το ορεινό τοπίο, ενώ η χαμηλή και ποώδης βλάστηση αποτελούμενη από φτέρες, γεράνια, κυκλάμινα,νάρκισους, κρόκους και ορχιδέες, δίνουν το δικό τους πανέμορφο χρώμα και την ξεχωριστή ευωδιά τους στην περιοχή.

  Αγριόκυκνοι και βουτηχτάρια, γλαρόνια και ασημόγλαροι, μαυρόκοτες, κορμοράνοι και ερωδιοί είναι μερικά απο ειδη των υδρόβιων πουλιών που ζουν και αναπαράγονται εκεί. Σπανιότερα μπορεί κανείς να διακρίνει λευκοτσικνιάδες,όρνια , πετρίτες και χρυσαετούς.
   
 3. Georgina

  Georgina PB Known Member PBCP Contributor

  Επίσκεψη στη Λίμνη Πλαστήρα

  Μόλις πρόσφατα επισκέφτηκα τη Λίμνη Πλαστήρα και θα ήθελα απλώς να συμπληρώσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τη δει κανείς από κοντά και να μην την ερωτευτεί!

  Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες λίμνες της πατρίδας μας που μαγεύει κυριολεκτικά τον επισκέπτη με το εντυπωσιακό τοπίο που θαρρείς πως σε ξετρελλαίνει. Κανείς καλλιτέχνης δεν θα μπορούσε να αποδώσει με τόση γλαφυρότητα την ομορφιά της φύσης: Μέσα σε ένα κατάφυτο από έλατα, καστανιές , βελανιδιές και πλατάνια περιβάλλον, μια γαλάζια λίμνη με δανδελωτές ακτές ξεκουράζεται στα πόδια των τριγύρω ορεινών όγκων. Τα τζιτζίκια δίνουν τη δική τους μουσική συναυλία συνδιάζοντάς την με τα κελαηδήματα των άγριων πουλιών, αλλά και με τα κρωξίματα των γλαρονιών που βουτούν για ψάρεμα στην λίμνη.

  Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ιππασία στην βόρεια πλευρά τη λίμνης, καθώς και να την εξερευνήσουν με μικρές βάρκες με την συνοδεία ξεναγών.

  Να επιζητάτε ηρεμία, ψυχική γαλήνη και ανάπαυλα πραγματικά αξίζει να την επισκεφτείτε. Το μοναδικής ομορφιάς θέαμα θα σας αποζημιώσει!

  Πάρτε μια ακόμα μικρή γεύση του επίγειου Παράδεισου.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 4. Αν κάνεις όμως μία σύγκριση στις φωτογραφίες σου με αυτές του Στέφανου, θα διαπιστώσεις με λύπη ότι έχει αρχίσει και στερεύει κι αυτή, από την υπεράντληση του νερού, για την καλλιέργεια των βαμβακοπαραγωγών.
  Πρέπει να αλλάξουν καλλιέργεια, παρακαλούνται από το Υπουργείο και την Ε.Ε., αλλά όσο υπάρχει η επιδότηση για κάποια χρόνια ακόμα, δεν υπάρχει περίπτωση, να γίνει αυτό.
  Το ατομικό συμφέρον εις βάρος του κοινού συμφέροντος για άλλη μιά φορά.
   
Φόρτωση...