Λέπια-Υπερκεράτωση ποδιών

Συζήτηση με θέμα Λέπια-Υπερκεράτωση ποδιών, που ξεκίνησε από Giannis86, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 16 Ιουν 2014.

 1. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Γεια σας αγαπητοί μου φίλοι, υπάρχει το εξής ζήτημα με το αρσενικό μου καναρίνι το οποίο είναι 1 χρόνου:
  έχουν δημιουργηθεί πολλά λέπια στα πόδια του. Δεν φαίνεται να το πονάνε ιδιαίτερα, απλά τελευταία τα ξεκουράζει περισσότερο.
  Εδώ και μία εβδομάδα του βάζω epithol κάθε 3 ημέρες με καλές εντριβές για να του κλείσει τα κενά για τα λέπια μήπως δρουν ακάρεα μέσα στα πόδια του. Δεν έχει ιδιαίτερες κοκκινίλες ή σοβαρή επιδείνωση για να είμαι σίγουρος ότι είναι ακάρεα. Επίσης κελαδάει όλη μέρα, τρώει και πίνει κανονικά και είναι πολύ ζωηρός.
  Τα λέπια άρχισαν να δημιουργούνται περισσότερο κατά το ζευγάρωμα τους που κλώσαγε η θηλυκιά μου και τους έδινα και αυγοτροφή, η οποία είναι και πολυβιταμίνη με πρωτεΐνες και τώρα μετά το ζευγάρωμα τους την έχω σταματήσει για να μην επηρεάζω και τα πόδια του (πχ μήπως επηρεάσει η πολυβιταμίνη η συνεχής τον μεταβολισμό και λόγω ουρικού οξέος επηρεάζονται τα πόδια και για να μην πάθουν υπερβιταμίνωση).
  Επίσης η κατάσταση του δημιουργήθηκε αργά εδώ και μήνες απ' όσο το παρατηρούσα, δηλαδή αυτά τα λέπια δημιουργήθηκαν αργά γιατί από την αρχή το καναρινάκι είχε κάπως σκληρά ποδαράκια.

  Σας δείχνω και 2 φωτογραφίες, στις οποίες αν κάνετε και ζουμ θα τα δείτε καλά. Λέπια ποδιών αρσενικού(2)-Συμπιεσμένο.jpg Λέπια ποδιών αρσενικού-Συμπιεσμένο.jpg
  Τι μου προτείνετε για την αντιμετώπιση της κατάστασης; Να συνεχίζω με την epithol(πιο συχνά μήπως από κάθε 3 ημέρες;) και πλύσιμο πριν τα πόδια του και τρίψιμο στα λέπια; Επίσης έχω δει κάτι χοντρά κλαδιά που βοηθάνε επειδή είναι τραχιά στο τρίψιμο των ποδιών, βέβαια τα λέπια είναι από πάνω. Βιταμίνη Α να φανταστώ σίγουρα είναι χρήσιμη σωστά; Καρότο, κόκκινη πιπεριά ή και κάτι άλλο; Την ξηρή πολυβιταμίνη την αποφεύγω όπως είπα, να του βάζω όμως την υγρή πολυβιταμίνη στο νερό;
   
 2. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Προσωπικά δεν βλέπω να υπάρχει κανένα θέμα με αυτά τα πόδια . Μια περιποίηση με ΕΠΙΘΟΛ καλόν είναι να γίνεται 2 ή 3 φορές τον χρόνο. Ο τρόπος είναι απλός . Επάλειψη με ταυτόχρονο μασάζ (ελαφρό τρίψιμο) , μόνον βράδυ για 3-4 συνεχόμενες μέρες . Μια μικρή ποσότητα αλοιφής ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα του δεξιού μας χεριού είναι αρκετή για να κάνουμε την επάλειψη και στα δυό πόδια σε όλες τις κεράτινες επιφάνειες.
  Υ.Γ Οι πατήθρες που βοηθούν στην υγιεινή των ποδιών, είναι αυτές απο μασιφ ξύλο σε διάμετρο 12-14 χιλ. και διατηρούνται πάντα ΚΑΘΑΡΕΣ.
  Να μη ξεχνάμε επίσης, το μπάνιο με τα άλατα.
   
 3. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Ευχαριστώ πολύ κύριε Μάκη για τις πάντα πολύτιμες συμβουλές σας, ελπίζω και εγώ να μην είναι κάτι ιδιαίτερο.
  Περιμένω οι υπόλοιποι φίλοι να μοιραστείτε την άποψή σας.
   
 4. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Ούτε εγώ βλέπει κάτι! Συμφωνώ με τον κύριο Μάκη! :)
   
 5. YannisK

  YannisK PB Known Member

  εγώ βλέπω ότι έχει μεγάλα νύχια και χρειάζονται κόψιμο :)
   
 6. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Αγαπητοί μου άλλες 2 νέες φωτογραφίες του φίλου μας εδώ. Και εδώ να μην ανησυχώ για αυτόν για ακάρεα; Σηκώνει συχνά το ένα του πόδι να το ξεκουράσει(όχι πάντα το ίδιο) και φοβάμαι και του βάζω τώρα κάθε μέρα epithol και του τρίβω τα λεπάκια.
  Λέπια ποδιών αρσενικού(3)-Συμπιεσμένο.jpg Λέπια ποδιών αρσενικού(4)-Συμπιεσμένο.jpg
  Παρακαλώ δείτε και το post μου για την θηλυκιά μου που αντιμετωπίζει αναπνευστικό πρόβλημα και φοβάμαι μήπως είναι ακάρεα της τραχείας --> SOS-Αναπνευστικό κανάρας-Φόβος για ακάρεα τραχείας-Videos .
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 22 Ιουλ 2016
 7. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Για δες την κοιλίτσα του.. Το ότι σηκώνει το πόδι δείχνει πόνο στην κοιλιακή περιοχή. Αλλά και πάλι μπορεί να το κάνει στο χαλάρωμα.. Δεν είναι απαραίτητα κακό.

  Δες και αυτό: KIKLOS.info - Kosmos ton poulion θα σε βοηθήσει!
   
 8. Giannis86

  Giannis86 PB New Member

  Ευχαριστώ Αλίκη, τώρα τρέχω με την κανάρα μου όπως ίσως είδες στο προηγούμενο post, με έχει πιάσει αγωνία μεγάλη.
  Πώς ανοίγουν τόσο πολύ τα φτερά με το φύσημα για έλεγχο στήθους-κοιλιάς. Ειδικά στον αρσενικό μου με το πολύ φτέρωμα μου φαίνεται αδύνατον. Θέλει πολύ δυνατό φύσημα ε;
   
 9. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Βρέξε λίγο τα πούπουλα στην περιοχή της κοιλιάς και έτσι θα μπορέσεις να τα απομακρύνεις και να δεις την κοιλίτσα του! :)
   
Φόρτωση...