Κόκκινη ψείρα σε καναρίνι

Συζήτηση με θέμα Κόκκινη ψείρα σε καναρίνι, που ξεκίνησε από margdimitr, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 25 Σεπ 2007.

 1. margdimitr

  margdimitr PB New Member

  Μόλις χθες το πρωί ανακάλυψα στο πανάκι με το οποίο καλύπτω το κλουβί κόκκινες ψείρες. Άλλαξα κλουβί, ψέκασα με φυτικό ακαρεοκτόνο το οποίο προμηθεύτηκα από Pet Shop και περιμένω το αποτέλεσμα. Οι απορίες μου είναι οι εξής: οι ψείρες αυτές κολάνε και στον άνθρωπο? Πόσο ζουν εκτός ξενιστή? Σήμερα ανακάλυψα ότι είχαν φτιάξει φωλιά σε μια σχισμή στον πάγκο της κουζίνας. Απολύμανα με χλωρίνη και ψέκασα με οινόπνευμα και φυτικό ακαρεοκτόνο. Να σημειώσω ότι το καναρίνι μου είναι αρκετά ταλαιπωρημένο. Έχει όγκους στα φτερά εδώ και μήνες και δεν κελαηδάει καθόλου. Μόνο αυτό του έλειπε!
   
 2. SAKIS_X

  SAKIS_X PB New Member

  Καλημέρα σε όλους,

  οι κόκκινες ψείρες ΔΕΝ κολλάνε στον άνθρωπο. Είναι όμως πολλή δύσκολο να τις αντιμετωπίσεις. Μπορούν να ζήσουν μακριά από τα πουλιά χωρίς τροφή ακόμη και μήνες. Δεν είναι μόνιμα πάνω στα πουλιά (κάνουν φωλίες σε σχησμές κοντά στα πουλιά όπου κρίβονται την ημέρα) απλά κατα τη διάρκεια της νύχτας ανεβαίνουν πάνω τους και απομυζούν αίμα. Είναι ανθεκτικές σε πολλά από τα παρασιτοκτόνα, ειδικά αυτά που χαρακτηρίζονται ως "ελαφριά" και ψεκάζονται και πάνω στο πουλί.
  Θα πρότεινα να κάνεις τα εξής. Να ψεκάσεις τα πουλιά με σπρέι FRONTLINE που είναι για σκυλιά. Ένα ψέκασμα (πατόντας μια φορά απελευθερώνεται ποσότητα 0,5 ml) ανάμεσα στην φτερούγα και την πλάτη του πουλιού πάνω σε δέρμα και όχι στα πούπουλα. Να ψεκάσεις το χώρο γύρο από το πουλί και το κλουβί (χωρίς το πουλί μέσα- το πουλί να το έχεις μακριά από εκεί που ψεκάζεις) με ισχυρό αντιπαρασιτικό για ψείρες. Τέτοια είναι το ARDAP, INS15 (μπορεί να υπάρχουν και άλλα απλά δεν τα ξέρω). Και τέλος να μεταφέρεις αν υπάρχει η δυνατότητα το πουλί σε καθαρό κλουβί σε άλλο χώρο. Μετά από 10 μέρες να επαναλάβεις την διαδικασία με το FRONTLINE. Μετά τις 10 μέρες να ξαναελέγξεις για ψείρες και να επαναλλάβεις τη διαδικασία στο πουλί και το χώρο. Είναι λίγο κουραστική η παραπάνω διαδικασία αλλά έχει αποτελέσματα. Φυσικά θα ελέγχεις πάντα τον χώρο ακόμη και όταν νομίζεις ότι είναι πλέον καθαρός από ψείρες.
   
 3. margdimitr

  margdimitr PB New Member

  Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Όσον αφορά το χώρο που τα είχα πριν τί ακαρεοκτόνο να χρησιμοποιήσω και από που να το προμηθευτώ? Ανακάλυψα σήμερα το πρωί ψείρες σε σχισμή στον πάγκο της κουζίνας. Καθάρισα με χλωρίνη, έβαλα οινόπνευμα, ψέκασα και με το φυτικό που μου έδωσαν από το Pet Shop. Πρέπει να κάνω κάτι ακόμα?
   
 4. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Αναφέρεται στο μήνυμα του Σάκη, που είναι κατατοπιστικότατο για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζεις.
  Για την αγορά τους, ρώτησε σε καταστήματα με κτηνιατρικά φάρμακα. :)
   
 5. Προσοχή στο INS-15 της chevita. Είναι μεν ισχυρό αλλά μακριά από τα πουλιά.
   
Φόρτωση...