Κονούρες Παταγονίας - Patagonian Conures (Cyanoliseus patagonus)

Η Κονούρα Παταγονίας είναι μία μοναδική κονούρα. Φαίνεται διαφορετική από τις περισσότερες, όμως ενεργεί και συμπεριφέρεται όπως μία τυπική κονούρα, εκτός από την αναπαραγωγική συμπεριφορά της.

Πληροφορίες για τις Κονούρες της Παταγονίας


%CE%9A%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1_%CE%A0%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82_patagonian_conure-jpg.59143


Στο είδος Cyanoliseus patagonus (Burrowing parrot) ανήκουν επίσης τέσσερα υποείδη. Όλα τα είδη είναι σχεδόν όμοια, εκτός από το μέγεθός τους από το οποίο διακρίνονται.

Οι Κονούρες της Παταγονίας κατάγονται από τη βόρεια και κεντρική Αργεντινή αλλά τις βρίσκουμε και σε ορισμένες περιοχές της Χιλής. Συναντώνται σε όλους του τύπους των ανοιχτών εκτάσεων. Προτιμούν τις άγονες περιοχές με κάκτους κοντά σε πηγές και σε υψόμετρο 2.000 m, βρίσκονται όμως και σε καλλιεργημένες εκτάσεις.

Ο πληθυσμός τους δεν είναι τόσο πλούσιος σε άγρια κατάσταση, όπως ήταν στο παρελθόν, λόγω της καταστροφής μεγάλου αριθμού τους αφού θεωρούνται επιβλαβή για τους τοπικούς αγρότες, λόγω των ζημιών στις καλλιέργειες. Για το λόγο αυτό και μόνο μεγάλος πληθυσμός πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε.

Περιγραφή


Το Greater Patagonian Conure είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος με 48cm ενώ τα υπόλοιπα κυμαίνονται στα 25cm. Μπορεί να μην έχουν φανταχτερά χρώματα και να μη σε εντυπωσιάζουν με αυτά, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με το χαρακτήρα τους.

O γενικός χρωματισμός των πτηνών είναι καφέ-πράσινος. Tο κεφάλι και ο λαιμός είναι σκούρο πράσινο. Στα πλαϊνά του πάνω μέρους του στήθους φέρει λευκά σημάδια, που σε μερικά πουλιά όμως απουσιάζουν. Tο κέντρο της κοιλιάς και χαμηλά οι μηροί είναι σκούρο κόκκινο.

Χαμηλά η πλάτη, τα πάνω και τα κάτω καλυπτήρια της ουράς, τα πλάγια της κοιλιάς και το πάνω μέρος των μηρών είναι χρυσαφί-κίτρινα με ανοιχτόχρωμες λαδί πιτσιλιές. Tα καλυπτήρια των φτερών είναι λαδί, τα πρωτεύοντα καλυπτήρια και τα εξωτερικά πρωτεύοντα μπλε. Tα εξωτερικά των δευτερευόντων είναι μπλε-πράσινα, η πάνω πλευρά της ουράς λαδί-πράσινο με μπλε αποχρώσεις. H κάτω πλευρά της ουράς και τα φτερά πτήσης είναι σκούρο γκρι.

Tο ράμφος είναι μαύρο και η ίριδα λευκή-κίτρινη. Ο οφθαλμικός δακτύλιος είναι ανοιχτό γκρι ενώ το πίσω μέρος του ματιού επεκτείνεται σε στενή γυμνή και λευκή περιοχή. Τα πόδια είναι ροζ με μαύρα νύχια.

Το μέγεθός τους φτάνει τα 48 cm και το μήκος φτερούγας 23-25 cm.

Διάκριση φύλου


Στο συγκεκριμένο είδος δε υπάρχουν χρωματικές διαφορές μεταξύ του αρσενικού και του θηλυκού και ο διαχωρισμός τους γίνεται με DNA test.

Διατροφή


Η διατροφή αυτού του Conure δεν είναι πολύ διαφορετική από τα υπόλοιπα του είδους του. Κεχρί, σπόρους κάρδαμου, σέσκουλων και άλλα λαχανικά, κουκουνάρι, ηλιόσπορο, τα εμπορικά μείγματα σπόρων, pellets, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή παρέχει θρεπτικά συστατικά και την κατάλληλη τροφή.


Ένα μείγμα σπόρων μόνο στη δίαιτα της Κονούρας Παταγονίας, δε συνιστάται. Θα συντομεύσει τη διάρκεια της ζωής του πτηνού σε μεγάλο βαθμό.

Ειδικές διατροφικές ανάγκες

Τα conures είναι πολύ δραστήρια και έχουν αυξημένη ανάγκη για λίπος. Θα πρέπει να προσφέρεται μια μικρή ποσότητα λιπαρών σπόρων ή ξηρών καρπών καθημερινά ως συμπλήρωμα στην ισορροπημένη διατροφή τους.

Διαμονή - Κλουβί


Ένα ευρύχωρο και άνετο κλουβί, γεμάτο δραστηριότητες (παιχνίδια) είναι απαραίτητο για το υπερκινητικό αυτό είδος. Θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να ανοίγει τα φτερά του μέσα σε αυτό, να περιστρέφεται πάνω στις πατήθρες του χωρίς να ακουμπάνε τα φτερά του στα κάγκελα και να έχει τη δυνατότητα αναρρίχησης.

Επίσης, χώρος για πτήσεις και ένα σταντ θεωρούνται απαραίτητα για την εκγύμναση τους. Καθαρό και φρέσκο νερό 2 φορές την ημέρα καθώς και ένα μπολ για να κάνουν το αγαπημένο τους μπάνιο.

Δείτε ακόμη: Τα κλουβιά των παπαγάλων

Αναπαραγωγή


Οι Κονούρες της Παταγονίας ωριμάζουν σεξουαλικά σε ηλικία 2-3 ετών. Η εποχή του ζευγαρώματός τους (στην άγρια ζωή) ο μήνας Δεκέμβριος ή Ιανουάριος όπου και γεννάει 2-5 αυγά. Σε αυτό το είδος έχουν δοθεί πολλά ονόματα εξαιτίας της συμπεριφοράς αναπαραγωγής του.

Αντίθετα με τα περισσότερα conures στην άγρια φύση, που φωλιάζουν στις κοιλότητες δέντρων, αυτά προτιμούν να φωλιάζουν μέσα σε βράχους. Οι φωλιές τους είναι κατασκευασμένες από σήραγγες που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα στους βράχους. Γι 'αυτό έχει ονομαστεί και Cliff-dwelling Conure or Parakeet.

Εδώ θα δείτε ένα βίντεο από τη διαδικασία ζευγαρώματος και τα σημεία που φωλιάζουν.


Κοινωνική Συμπεριφορά


Είναι πολύ κοινωνικά πουλιά και έχουν καταγραφεί να ζουν σε πολύ μεγάλα κοπάδια. Τους αρέσει να είναι κοντά ο ένας στον άλλο, ακόμη και να φωλιάζουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον. Οι κοινωνικές συμπεριφορές τους τα καθιστά θαυμάσια κατοικίδια ζώα και είναι πολύ έξυπνος και με ικανότητες στην ομιλία. Ωστόσο, επειδή έχουν μια πολύ δυνατή και σκληρή φωνή, πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα στη συγκατοίκηση διότι είναι θορυβώδη.


Είναι ιδιαίτερα ενεργητικά και αγαπούν πολύ να μασούν ξύλα και διάφορα αντικείμενα. Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τους δεν πρέπει να επιτρέπεται να μένουν χωρίς επιτήρηση ελευθερία στο σπίτι, γιατί αυτό εγγυμονεί πολλούς κινδύνους.

Τα νεαρά πτηνά θα πρέπει να κοινωνικοποιηθούν σε πολλούς ανθρώπους και είναι να εκτεθειμένα σε μια ποικιλία καταστάσεων, όπως νέα κλουβιά, τα παιχνίδια, τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, την επαφή με φίλους, την περιποίηση σε νύχια και ράμφος, ώστε να αποφύγουν το φόβο των νέων καταστάσεων, αργότερα.

Ασθένειες


Πολλά κοινά προβλήματα υγείας μπορούν να προληφθούν με μια καλή διατροφή και την καθημερινή υγιεινή και φροντίδα. Η συνήθη κτηνιατρική εξέταση (κάθε χρόνο) μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το κατοικίδιο ζώο σας σε άριστη υγεία και να ενισχύσει τη σχέση σας με το πουλί σας.

Διαταραχές που ίσως εμφανιστούν

Ο Σπύρος το Patagonian Conures μου


Το δικό μου Patagonian Conure, ο Σπύρος έχει έντονο χαρακτήρα, είναι επίμονος και "ξεροκέφαλος". Μονοπωλεί και διεκδικεί (όχι ότι δεν την έχει) την αγάπη μου γι αυτόν και είναι αρκετά ζηλιάρης. Λατρεύει τα χάδια, μόνο όταν εκείνος θέλει και μου τα ανταποδίδει απλόχερα!

patagonian_conures_vagelis-jpg.59134


Αγαπημένη του απασχόληση είναι να ροκανίζει τα ξύλινα παιχνιδάκια του, να πετάει το πλαστικό του μπαλάκι με το κουδουνάκι φωνάζοντας και να κόβει βόλτες περπατώντας σε όλο το σπίτι.


Είναι καθαρό σαν πουλί και ποτέ δεν θα το δεις με υπολείμματα τροφής στο ράμφος του. Επίσης και στο κλουβί του είναι πολύ νοικοκύρης και αγαπάει την τάξη και την καθαριότητα. Κάνει σχεδόν καθημερινά μπανάκι τους καλοκαιρινούς μήνες και 2 φορές την εβδομάδα τους χειμερινούς.


Συχαίνεται τη μπανάνα, τρώει ευχάριστα πορτοκάλι, μανταρίνι και μηλαράκι και καταβροχθίζει όλα τα είδη πιπεριάς. Κοιμάται περίπου 10 ώρες το βράδυ και 2-3 το μεσημέρι με σκεπασμένο το κλουβάκι του. Δεν αγαπηθήκαμε από τη πρώτη στιγμή αλλά ο χρόνος μας βοήθησε να γίνει ο ένας απαραίτητος για τον άλλον.

Ονοματολογία και Συστηματική Ταξινόμηση

 • Διωνυμική ονοματολογία: Cyanoliseus patagonus
 • Ελληνική: Κονούρα της Παταγονίας
 • Αγγλική: Burrowing parrot
 • Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
 • Οικογένεια: Ψιττακίδες (Psittacidae)
 • Γένος: Cyanoliseus
 • Είδος: C. patagonus
  • Cyanoliseus patagonus andinus (με το πλούσιο λευκό "κολιέ")
  • Cyanoliseus patagonus byroni, greater Patagonian conure (η μεγαλύτερη Κονούρα 48cm)
  • Cyanoliseus patagonus conlara
  • Cyanoliseus patagonus patagonus, Lesser patagonian conure (το λιγότερο πολύχρωμο)

Media Gallery Κονούρων Παταγονίας


 
vagelis76

Σχόλια

Sissy
#2
Ευχαριστούμε για το κατατοπιστικό θέμα σου Βαγγέλη!:thumbsup:
(αχ!! αυτά τα μάτια του Σπυρέτου ( :) για να λέμε τα πράγματα ως έχουν Σπυριδούλας δηλ) έχουν κάψει καρδιές!!)
 

Περισσότερα άρθρα

Top