Κοκτέιλ μετά από αντιβίωση;

Συζήτηση με θέμα Κοκτέιλ μετά από αντιβίωση;, που ξεκίνησε από andreasrodos, στο Forum 'Φάρμακα - Συμπληρώματα' του PetBirds, 1 Αυγ 2008.

 1. andreasrodos

  andreasrodos PB New Member

  Γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι ότι σε περίπτωση που αναγκαστούμε να χορηγήσουμε αντιβίωση στους φτερωτούς μας φίλους εκτός από θεραπεία προκαλούμε και ταλαιπωρία.
  Μετά από την θεραπεία αυτή λοιπόν τα πτηνά έχουν ανάγκη πολυβιταμίνες(για ενέργεια και ζωντάνια),προβιοτικά(για επαναφορά εντερικής ισορροπίας και χλωρίδας) και ίσως έξτρα βιταμίνη Κ (για το αίμα).
  Θα ήταν σωστό και ιατρικώς αποδεκτό λοιπόν να φτιάξουμε ένα κοκτέιλ από όλα αυτά για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα;
   
 2. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Εννοείς αντί για αντιβίωση στην ποτίστρα να δίνουμε διάλυμα από αντιβίωση, πολυβιταμίνες και προβιοτικό μαζί;
   
 3. Ανδρέα, σωστά αυτά που αναφέρεις για την περίοδο μετά την αντιβίωση.
  Καλό είναι η αποθεραπεία να ξεκινά λίγο πιό νωρίς, δηλαδή οι πολυβιταμίνες χρειάζονται έτσι και αλλιώς και μαζί με την αντιβίωση. Η εντερική χλωρίδα θα επανέλθει με φρουκτοζάκχαρα και προβιοτικά αλλά θα αργήσει, ωστόσο ακολούθησε μια αγωγή με μέτρο και διάρκεια χρόνου.
  Όσο για το "κοκτέηλ" δεν θα το συνιστούσα γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να κρίνεις το αποτέλεσμα αφού δεν ξέρεις τί απ' όσα χρησιμοποιείς μαζί είναι αποδεκτό από τον οργανισμό του πουλιού και τί όχι. Επίσης να ξέρεις ότι ό,σο κακό κάνει η έλλειψη βιταμινών άλλο τόσο κακό κάνει και η υπερ-βιταμίνωση γιατί δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό των πουλιών με τον ίδιο ρυθμό όλες οι βιταμίνες που δεν έχει ανάγκη τη δεδομένη στιγμή.
   
 4. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  -H ερώτηση,για μένα, είναι σαφής ,και νομίζω οτι και η απάντηση πρέπει νάναι το ίδιο.
  Για το "Ιατρικώς αποδεκτό " αρμόδιος να απαντήση είναι ένας κτηνίατρος.
  Κατα την γνώμη μου και την λογική μου,το σωστότερο είναι μετά την
  αντιβίωση να αποκαταστήσουμε την χλωρίδα του εντέρου και μ' αυτό τον τρόπο
  την ομαλή συνέχεια της ζωής του πουλιού.Οταν αποτασταθεί η υγεία του
  και η ομαλή διαβίωσή του,ανάλογα με την εποχή και το πρόγραμμά μας
  θα δώσουμε, και ΜΟΝΟΝ, τα απαραίτητα.
   
 5. andreasrodos

  andreasrodos PB New Member

  Σαν προσωρινό συμπέρασμα λοιπόν θα λέγαμε ότι θα ήταν καλό να χορηγούμε την σωστή αντιβίωση (συμβουλή γιατρού) με ένα καλό συμπλήρωμα πολυβιταμινών και στο τέλος της θεραπείας να ακολουθεί ένα διάστημα αποθεραπείας με προβιοτικά για την αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου.Σωστά;
   
 6. Ο κτηνιατρος, μου εχει συστησει μετα την ληξη της αντιβιωσης, χορηγηση προβιοτικων μονο.Το καναρινι μου εχει χρειαστει θεραπεια με αντιβιωση δυο φορες, ο γιατρος δεν μου συνεστησε χορηγηση πολυβιταμινων.
   
 7. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Κάποιοι γιατροί χορηγούν ταυτόχρονα αντιβίωση και πολυβιταμίνες στο στο νερό, κάποιοι άλλοι όχι. Με την ταυτόχρονη χορήγηση προβιοτικών δε γνωρίζω τι κάνουν οι γιατροί, προσωπικά νομίζω όμως ότι δεν έχει νόημα και τα προβιοτικά θα πρέπει να χορηγούνται μετά τη λήξη της αντιβιοτικής θεραπείας.
   
 8. andreasrodos

  andreasrodos PB New Member

  Φίλε Σταύρο σε αυτό το στάδιο της "αποθεραπείας",δηλαδή μετά την αντιβιοτική θεραπεία αναφερόταν εξ'αρχής και η ερώτηση μου.
   
 9. Το προβιοτικά δεν αποτελούν θεραπεία αλλά είναι μέρος μιας ορθολογικής διατροφής που σκοπό έχει την πρόληψη και ενίσχυση του ίδιου του οργανισμού.
  Εξ ορισμού η αντιβίωση πρέπει - όπως και στους ανθρώπους - να είναι η τελευταία λύση γιατί είναι πολύ επώδυνη διαδικασία για μια σειρά από εσωτερικά όργανα των πτηνών με πρώτο το συκώτι.
  Παράλληλα η αντιβίωση ουσιαστικά καταργεί κάθε ευεργετική επίδραση των προβιοτικών...
   
 10. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Ωχ, όντως κατάλαβα λάθος από την αρχή, sorry
  Σχετικά με αυτό πάντως, ήθελα να συμπληρώσω ότι αναφέρομαι σε προβιοτικά βακτήρια και όχι σε πρεβιοτικές ενώσεις (φρουκτοολιγοσακχαρίτες).
   
 11. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  --Πέρα απο την όποια τοποθέτηση,γνώμη, του καθ' ενός μας,
  για τους τρόπους και τον χρόνο χωρήγησης των πρόσθετων σκευασμάτων
  εκείνο που έχει γίνει φανερό γενικότερα είναι η υπερκατανάλωση,
  η υπερχρησιμοποίηση, όλων αυτών.Τα βρήσκουμε εύκολα,τα χρησιμοποιούμε
  κατα κόρον,συνήθως με τελείως αντίθετα αποτελέσματα.
   
 12. andreasrodos

  andreasrodos PB New Member

  Να συμπληρώσω απλά εδώ ότι λέγοντας ο Σταύρος προβιοτικά βακτήρια αναφέρεται σε αυτά που είναι ωφέλιμα στην εντερική χλωρίδα (bacillus subtillis,acidophilus κλπ).Επίσης λέγοντας πρεβιοτικές ενώσεις αναφέρεται στα λεγόμενα FOS-φρουκτοολιγοσακχαρίτες(όπως σωστά είπε) τα οποία είναι παράγωγα της ζάχαρης και χρησιμεύουν σαν τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια αυξάνοντας τον πληθυσμό τους έναντι των παθογόνων.
   
Φόρτωση...