Κιτρίνισμα φτερών σε κόκκινο μωσαικό καναρίνι

Συζήτηση με θέμα Κιτρίνισμα φτερών σε κόκκινο μωσαικό καναρίνι, που ξεκίνησε από Μαίρη 2420, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 14 Ιουν 2015.

 1. Μαίρη 2420

  Μαίρη 2420 PB New Member

  Παιδιά είναι φυσιολογικό να κιτρινίζουν κάποια σημεία στα φτερά των κόκκινων μωσαικών καναρινιών?Παρατηρώ να γίνεται στον μικρό μου εδώ και λίγο καιρό.Και του δίνουμε βιταμινούλες κόκκινες.Μήπως παίζει ρόλο η πτερόροια?
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Μπορείς να μας βάλεις μια δυο φωτογραφίες να δούμε την έκταση του "προβλήματος" ?
   
 3. Μαίρη 2420

  Μαίρη 2420 PB New Member

  Ναί μπορώ μέσα στις επόμενες ημέρες να ανεβάσω κάποιες απλά ελπίζω να φαίνεται στις φώτος γιατί είναι πολύ υπερκινητικός όταν πλησιάζουμε κοντά ειδικά με το κινητό.Πάντως είναι στα φτεράκια του κυρίως σαν σταμπίτσες...
   
 4. Αν πρόκειται για φετινό καναρίνι ίσως είναι λογικό, καθώς έχει ξεκινήσει η πρώτη πτερόρροια, η οποία και θα διαμορφώσει το μωσαικό του χρώμα. Προτείνω να χρησιμοποιείς ουδέτερη αυγοτροφή, που προορίζεται για μωσαικού τύπου καναρίνια, χωρίς φυσικά να παραλείπεις και το φυσικό αυγό, που εγώ προσωπικά το χορηγώ στα δικά μου μικρά με τον κρόκο, ο οποίος ενδέχεται να προσδώσει μια κιτρινίλα στα φτερά οδηγούς, αλλά όχι τόσο έντονη.


  Τι είδους βιταμινούλες είναι αυτές; Άν σκοπεύεις να το κάνεις κόκκινο(γιατί από μόνο του δεν θα γίνει) χορηγείς μόνο χρωστικές και εφόσον ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες χρήσεως του σκευάσματος. Μια πολύ μικρή ποσότητα της τάξης του 1 γραμμαρίου σε 100 γρ. λευκής αυγοτροφής (κατά προτίμηση υγρής), είναι ικανή μέσα σε διάστημα ενός μήνα, να τονίσει τα σημεία που θα χρωματιστούν και εφόσον συνεχιστεί έως το τέλος της πτερόρροιας, να αποφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
   
 5. Μαίρη 2420

  Μαίρη 2420 PB New Member

  Είναι ήδη λευκό με κόκκινο το καναρινάκι,απλά όταν το αγόρασα ο εκτροφέας μου έδωσε σε ένα σακουλάκι τις κόκκινες βιταμίνες που απ ότι κατάλαβα χρωστική είναι και μου τόνισε όταν του βάζουμε αυγό,να βγάζουμε τις βιταμίνες από το κλουβί.Δεν ξέρω αν είναι συγκεκριμένης μάρκας, μάλλον όχι και θα ήθελα να μάθω αν παίζει ρόλο.Μετά από κανένα 2μηνο παρατήρησα κίτρινες πιτσιλιές στα φτεράκια.Για τα καναρίνια έχω να μάθω πολλά ακόμα που δεν ξέρω...
   
 6. Μαίρη μου δεν υπάρχουν κόκκινες βιταμίνες. Και επειδή το θέμα μας είναι το χρώμα, ας αφήσουμε στην άκρη τον όρο "βιταμίνη" και ας επικεντρωθούμε σε δύο πράγματα. Λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα σου έδωσε κόκκινη αυγοτροφή. Αν δεν σου κάνει κόπο, βγάλε μια φωτογραφία και του σακουλιού, για να δούμε αυτό που....κατά πάσα πιθανότητα δεν θα θέλαμε. Εφόσον το καναρινάκι είναι ήδη χρωματισμένο, σημαίνει πως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την ετήσια πτερόρροια του. Υπολόγισε πως θα ξεκινήσει μέσα Ιουλίου και θα κρατήσει έως Οκτώβριο. Μέχρι τότε προτείνω να πάρεις μια καλής ποιότητας υγρή λευκή αυγοτροφή και εφόσον επιθυμείς να παραμείνει κόκκινο, να πάρεις και μια χρωστική, που θα την αναμιγνύεις σε αυτή και όχι στο νερό. Το νερό καλό είναι να το προσφέρουμε καθαρό, απαλλαγμένο από κάθε είδους χρωστικές, βιταμίνες κλπ για αποφυγή μικροβίων. Ρίξε μια ματιά στους παρακάτω συνδέσμους και για οποιαδήποτε απορία στην διάθεσή σου.

  http://www.culpret.gr/culpret/product.php?productid=11375&cat=216&page=1

  http://www.gardenfeathers.co.uk/versele-laga-oropharma-supplements/versele-laga-can-tax.html
   
 7. Μαίρη 2420

  Μαίρη 2420 PB New Member

  Στέφανε σ'ευχαριστώ πάρα πολύ!Είσαι πολύ κατατοπιστικός!Δεν τα γνώριζα δυστυχώς αυτά :(Θα κοιτάξω να προμηθευτώ τα προιόντα που μου είπες και θα ανεβάσω και φωτογραφία από το σακουλάκι που είπαμε και φωτογραφίες του Τίτου να δείτε τα κιτρινίσματα..
   
 8. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αν αυτή η "κόκκινη βιταμίνη" ήταν σε διαφανές σακουλάκι και είναι κάπως έτσι
  [​IMG]
  τότε πιθανότατα μιλάμε για μια άχρηστη τροφή που προσφέρει μόνο λίπος και συντηρητικά και μάλλον αυτή οφείλεται για το χρωματισμό των φτερών. Βραστό αυγουλάκι, συσκευασμένη τροφή και φρέσκο νερό. Τίποτα άλλο δεν χρειάζονται τα καναρίνια μας. Από κει και πέρα αν θες να γίνει κόκκινο τότε πρέπει να χορηγήσεις χρωστική!

  Αλλά επειδή μπορώ να κάνω λάθος και να είναι αυγοτροφή βγάλε αν θες κάποιες φώτο και της "βιταμίνης" και του καναρινιού! :)
   
 9. Μαίρη 2420

  Μαίρη 2420 PB New Member

  Αλίκη,προς στιγμήν ανησύχησα που άργησες να απαντήσεις!:pΠολύ φοβάμαι ότι είναι όντως αυτό που λες!:(Και αν το γνώριζα από την αρχή, θα έπραττα διαφορετικά!Αυτό σου κάνει ο φανατισμός με τα κοκατίλ:pΠρέπει να μορφωθώ περισσότερο για τα καναρίνια!Θα ανεβάσω και φώτο να τη δείτε αλλά αυτό που θέλω ουσιαστικά είναι να διατηρήσει το πουλάκι μου το λευκοκκόκινο χρώμα του,όπως ακριβώς ήταν όταν το απέκτησα!Απλά μου κάνει εντύπωση που δεν είχε από πριν τις κίτρινες πιτσιλιές αφού και ο εκτροφέας του έδινε την ίδια κόκκινη"βιταμίνη"
   
 10. Μαίρη τα αποτελέσματα της χορήγησης χρωστικής δεν φαίνονται άμεσα με την επόμενη μέρα της χορήγησης ,φτάνουν μέχρι 45 μέρες μετά τη χορήγηση.
   
 11. Μαίρη 2420

  Μαίρη 2420 PB New Member

  Αα,μάλιστα...και δεν βλάπτει καθόλου τα καναρινάκια σωστά?Πρέπει να τους δίνουμε εφ όρου ζωής χρωστική για να διατηρήσουν το χρώμα τους??
   
 12. αυγό πόσο του δίνεις και πόσες φορές τη βδομάδα???

  Αν ακολουθείς τις οδηγίες χορήγησης-ειδικά την ποσότητα- όχι!!Δεν θες να πάθει overdose :) Θέλει από λίγο (όσο προβλέπουν οι οδηγίες) και για μεγάλο χρονικό διάστημα

  Η μεγαλύτερη ποσότητα πέρα από το γεγονός ότι ο οργανισμός μπορεί να αποροφήσει μια συγκεκριμένη τιμή μόνο, θα δημιουργήσει πιθανότατα και πρόβλημα στο συκώτι
   
 13. Μαίρη 2420

  Μαίρη 2420 PB New Member

  Του βάζω 2 φορές την εβδομάδα και για κάποιο λόγο τρώει πιο πολύ το ασπράδι!:)
   
 14. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αρχικά Μαίρη μου αυτή την "κόκκινη βιταμίνη" να την πετάξεις. Αυτή ναι κάνει κακό..

  Όπως λέει ο Γιάννης πρέπει να δίνουμε όσο λένε οι οδηγίες και κάθε πότε λένε πάλι οι οδηγίες. Αλλά βρε Μαίρη μου οι χρωστικές είναι μείξη 2-3 σκευασμάτων και αν έχεις μόνο ένα καναρινάκι που δε θα το πας σε έκθεση θεωρώ πως είναι πάρα πολλά τα λεφτά και μεγάλη ταλαιπωρία για σένα! Αν πάλι σε ενδιαφέρει διάβασε αυτά: https://petbirds.gr/articles/Χορήγηση-χρωστικών-στα-καναρίνια-Κόκκινου-Παράγοντα.141/ , https://petbirds.gr/threads/Βάψιμο-καναρινιών.597/ , https://petbirds.gr/threads/Μπορώ-να-δίνω-κόκκινη-χρωστική-στα-καναρίνια-μου.20499/ , https://petbirds.gr/articles/Χορήγηση-χρωστικών-στα-Κόκκινα-και-mosaic-καναρίνια.179/ , https://petbirds.gr/articles/Να-χορηγούνται-χρωστικές-στα-καναρίνια-ή-όχι.124/ . Εγώ προσωπικά θα σε συμβούλευα να προσπαθήσεις να διατηρήσεις το χρώμα του με φυσικούς τρόπους. Εδώ θα πάρεις μερικές ιδέες: https://petbirds.gr/threads/Το-παντζάρι-ως-φυσικό-μέσο-για-τη-βαφή-καναρινιών.705/ . ;)

  *Πάλι άργησα να απαντήσω λόγω εξεταστικής!! #καταραμένηεξεταστική :p Μην μου ανησυχείς! ;)


  Ποτέ δεν είναι αργά! Όλοι έχουμε κάνει λάθη!! Ό,τι θες γι αυτό είμαστε εμείς εδώ!! ;)
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 22 Ιουλ 2016
 15. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δε θα το έλεγα....
  Γα την ακρίβεια μπορεί να συμβεί συμπτωματικά κι αυτό ...γιατί η χρωστική θα εμφανίσει την αλλαγή στο χρωματισμό του πτερώματος μετά την πτερόρροια...
  Αν για παράδειγμα έχω ένα άβαφτο πουλί το φθινόπωρο.... το αποτέλεσμα της χρωστικής θα φανεί το καλοκαίρι ...
  Εξαίρεση αποτελούν τα μικρά πουλάκια ... τα "γιαβράκια" που θα κάνουν την πρώτη τους πτερόρροια και θα αλλάξουν τα πρώτα τους φτερά συνήθως τον τρίτο μήνα της ζωής τους, ανεξάρτητα αν σύντομα θα ακολουθήσει και η καλοκαιρινή κανονική πτερόρροια.
   
 16. Μαίρη 2420

  Μαίρη 2420 PB New Member

  Θα την πετάξω στα σίγουρα!:mad:

  Ναι, φυσικά και είναι περιττό αν έτσι είναι τα πράγματα!Με ενδιαφέρει το μικρό μας να είναι υγιές και ας αλλάξει το χρωματάκι του!Ίσως με κάποιο φυσικό τρόπο είναι το καλύτερο!

  Ευχαριστώ Αλικάκη και μην ανησυχείς,χαλάλι η αργοπορία,οι συμβουλές σου είναι χρησιμότατες!:p
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 22 Ιουλ 2016
 17. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Μαιρούλα μου γλυκειά!!! :D :D :D Να σαι καλά!! Και ό,τι άλλο θες ξαναλέω εδώ είμαστε!! Και ας αργούμε να απαντήσουμε μερικοί μερικοί! :p <3
   
 18. καλύτερα, το ασπράδι έχει πρωτείνη ο κρόκος παχαίνει.Από μισό αυγό δύο φορές τη βδομάδα νομίζω αρκεί.Η τροφή που δίνεις μήπως περιέχει ρούπσεν?
   
 19. Μαίρη 2420

  Μαίρη 2420 PB New Member

  Δε νομίζω πως έχει..συνεχίζω την τροφή που του έδινε ο εκτροφέας για λίγο καιρό και όταν μου τεέιώσει θα του πάρω συσκευασμένη.Είναι απαραίτητο να περιέχει ρούπσεν?
   
 20. όχι. Αντιθέτως, εξηγεί το κιτρίνισμα στα φτερά. Γι'αυτό συνισταται να αποφεύγεται στα καναρίνια κόκκινου παράγοντα
   
Φόρτωση...