Κατασκεύη Συστοιχίας κλουβιών

Είναι αρκετά κατατοπιστική η παρουσίαση;

 • Πολύ κατατοπιστική

  Ψήφοι: 12 100,0%
 • Αρκετά κατατοπιστική

  Ψήφοι: 0 0,0%
 • Απλά καλή

  Ψήφοι: 0 0,0%
 • Κακή

  Ψήφοι: 0 0,0%

 • Total voters
  12
 • Η δημοσκόπηση ολοκληρώθηκε .

georgekouk

PB New Member
6 Φεβ 2007
332
11
Κιάτο Κορινθίας
Όνομα
Γιώργος
Πτηνά
Καναρίνια
Κωδ.
ΚΛΕΟΠΑΣ EOO-O 001
#1
Αγαπητοί φίλοι,
Καλησπέρα σας.
Σας παρουσιάζω την κατασκευή του δικού μου χώρου εκτροφής, και εύχομαι να βοηθήσω όσο και όπου μπορώ. Είμαι νέος στο χώρο και μου αρέσει να κάνω το κάθετί με το οποίο ασχολούμαι, σωστά και από την αρχή.
Φίλε Σταύρο άκουσα την παρότρυνσή σου όπως είδες.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΤΟΙΧΙΑΣ ΚΛΟΥΒΙΩΝ

Φίλοι του PetBirds.gr, γειά σας.
Μετά από την προτροπή του administrator και χωρίς καμία διάθεση επίδειξης, ή αυτοπροβολής, με την κακή έννοια και πιστεύοντας πάντα, ότι η γνώση πρέπει να είναι κοινή σε όλους, έτσι ώστε να μπορούμε να βοηθούμε και να βοηθιόμαστε από τους συνανθρώπους μας, σας παραθέτω πιο κάτω την δικιά μου προσπάθεια και κατάληξη της κατασκευής των κλουβιών μου.

Πρώτα και πριν από την παρουσίαση των διαφόρων σταδίων και φωτογραφιών, θέλω και μέσα από αυτό το forum, να ευχαριστήσω δημόσια τον yannisleros, FPO AL 07, ή Γιάννη Καλογερόπουλο, κατά κόσμο, γιατί <dead link> ως μπούσουλα, με τις δικές του οδηγίες και απαντήσεις στις δημιουργηθείσες απορίες μου, έφτασα στο αποτέλεσμα που θα δείτε πιο κάτω.

Α. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ.
Ελέγξτε το χώρο που θα τοποθετήσετε την εκτροφή σας, και κατά συνέπεια την ιδιοκατασκευή σας. Πρέπει να είναι έτσι δομημένη ώστε να σας δίνει την ευχέρεια της μετατόπισης, του εύκολου καθαρισμού της και της σωστής αποθηκευτικής δυνατότητας των συρταριών και των ντουλαπιών της. Ο λόγος είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και αποτελεσματική χρήση της από εσάς, αλλά και η πιο άνετη διαβίωση των πτηνών σας, κάτι το οποίο όλοι μας το θέλουμε και το επιζητούμε.
Μετρήστε λοιπόν το χώρο, υπολογίζοντας και μελλοντικές κατασκευές, και χώρο αν είναι δυνατόν, καταγραφής και αρχειοθέτησης της πορείας της εκτροφής σας εν γένει.

Β. ΕΛΕΓΧΟ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.
Αφού έχετε μετρήσει το χώρο σας και έχετε υπολογίσει το μέγεθος της εκτροφής που θέλετε να έχετε, υπάρχουν δύο τρόποι κατασκευής που εξαρτώνται άμεσα από τον οικονομικό παράγοντα. (την τσέπη σας).
α) Ή κατασκευάζετε από την αρχή όλη την εγκατάστασή σας, (υψηλό κόστος),
β) Ή αφού έχετε μελετήσει και καταλήξει στην χωροταξική μελέτη, κατασκευάζετε τμηματικά την εγκατάστασή σας και σε βάθος χρόνου, αρχίζοντας όμως από τα βασικά και τα άκρως απαραίτητα. (διασπορά του κόστους).
Σημείωση: Οι ιδιοκατασκευές έχουν, σχετικά πάντα, χαμηλότερο κόστος. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι δεν μέμφομαι τις έτοιμες, που μπορείτε να βρείτε στην αγορά, εκ των οποίων οι περισσότερες, αν όχι όλες, είναι χρηστικότατες και οι οποίες είναι και πολύ περισσότερο σωστά δομημένες. Το κόστος τους όμως είναι αναλόγως με τις ιδιοκατασκευές 30% - 80% ακριβότερες.

Γ. ΑΡΧΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.
α) Επιλογή διαστάσεων προσόψεων.
Υπάρχουν πολλών διαστάσεων (ύψους και μήκους) στο εμπόριο. Από 30cmX30cm, έως και 120cmX50cm. Η επιλογή είναι δική σας και βάσει της μελέτης σας. Εγώ επέλεξα τις 40cm Χ 30cm. (Υπάρχουν και με θέση για εξωτ. Φωλιά και χωρίς).

Συμφέρει η αγορά τους και όχι η προσπάθεια κατασκευής τους από κουνελόσυρμα, ή άλλο τύπο πλέγματος. (από άποψη χρηστικότητας και υγιεινής, καθώς και από άποψη μείωσης χρόνου κατασκευής – κατά πολλές εργατώρες – αλλά και από άποψη ακριβείας των διαστάσεων).
β) Μπορείτε να κατασκευάσετε σε ξυλουργό κουτιά από μελαμίνη 220mm πάχους, με πλάτη 0,8mm. Το καλύτερο θα ήταν να είναι μελαμίνη άνθυγρη! Σε αυτό το κουτί θα υπολογίσετε το ύψος της πρόσοψης, συν 4-5 πόντους, για την εισαγωγή των ταψιών αποκομιδής των ακαθαρσιών των πουλιών. Επίσης θα υπολογίσετε στο μήκος και ένα κενό διάστημα 1 – 1,5cm, για το διάκενο των προσόψεων όπου θα τοποθετηθεί μετά το διαχωριστικό των κλουβιών.
Οι δικές μου, οι διπλές ζευγαρώστρες είναι διαστάσεων 82cm μήκος Χ 35cm ύψος.

γ) Όπως θα παρατηρήσατε στην φωτογραφία, στο εσωτερικό έχω βιδώσει, με νοβοπανόβιδες, οδηγούς από σουιδικό ξύλο, διαστάσεων 2,5cm X 3,0cm, με «αυλάκι» στο μέσον, και στους τέσσερεις οδηγούς, όπου θα «θηλυκώνει» το διαχωριστικό.
δ) Όλες οι τομές έχουν κλεισθεί με ακρυλική σιλικόνη!

Εγώ έχω κατασκευάσει δύο τέτοια κουτιά, διπλά. Δηλαδή έχω δύο διπλές ζευγαρώστρες ανά κουτί. Το πρώτο το βλέπεται στην φωτογραφία από πάνω.

Και κατ’ αυτόν τον τρόπο έχω κατασκευάσει και δύο διπλά κουτιά διαστάσεων 163cm X 35cm.

Το βάθος των κλουβιών είναι 45cm. Οι λόγοι που έκανα τέτοιο βάθος και όχι μικρότερο είναι:
1. Μεγαλύτερος χώρος για κάθε πουλί μέσα στο κλουβί του. 40cm X 30cm X 45cm.
2. Μεγαλύτερο χώρο για τα πουλιά γενικώς στις περιπτώσεις απογαλακτισμού, ή διαχωρισμού τους σε περίοδο μη αναπαραγωγική, σε κλούβες (βγάζοντας τα διαχωριστικά, μέχρι 120cm X 40cm X 30cm.
3. Βαθύτερα και μεγαλύτερα ντουλάπια και συρτάρια και εν γένει αποθηκευτικός χώρος κατά συνέπεια.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Όλες οι διαστάσεις που αναφέρω είναι εσωτερικές!

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ: Έβαλα τα σουιδικά δύο πόντους πιο μέσα από το «σόκορο», με το σκεπτικό να πέφτουν μέσα στα ταψάκια τα σπόρια και οι φλούδες τους, όταν τρώνε τα πουλιά. Δεν χωράνε όμως οι 100ml, ποτίστρες με μπίλια που έχω – βρίσκουν στο σόκορο - και αναγκάζομαι να τις βάζω στην πόρτα του κλουβιού!

ε) Τα σουιδικά ξύλα έχουν βαφτεί με δύο χέρια πλαστικό χρώμα, (αλλού το λένε νερόχρωμα), αντιμικροβιακό – αντιμυκητιακό.
στ) Η τοποθέτηση των προσόψεων γίνεται εύκολα με νοβοπανόβιδες και ροδέλες.
ζ) Στο κάτω μέρος έχω μετρήσει από την πλάτη μέχρι την πρόσοψη (40cm) και έχω φτιάξει από κουνελόσυρμα διατομής 1,2cm X 2,25cm, σχαράκι για να ακουμπάει πάνω στα σουιδικά και να μην έχει επαφή το πουλί με το ταψάκι του.
η) Τα ταψάκια τα έφτιαξα σε λαμαρινά, είναι από γαλβανισμένη λαμαρίνα και έχουν διαστάσεις 82cm X 45cm, τόσο είναι το βάθος των κλουβιών μου, έτσι ώστε να καλύπτει το κάθε ένα δύο κλουβιά, ή μία διπλή ζευγαρώστρα. Τις χειρολαβές τις τοποθέτησα μόνος μου με τρυπανόβιδες.

Δ. ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ.
Κάτω από την συστοιχία με τις διπλές ζευγαρώστρες, έχω 4 μεγάλα συρτάρια.
Στο πρώτο έχω βάλει σε πλαστικά αεροστεγή μπώλ (taper), για πρώτη ζήτηση, τροφή, ρασκ, αυγοτροφή συσκευασμένη – την ανοιγμένη την έχω σε taper αεροστεγές στο ψυγείο.
Στο δεύτερο έχω τα φάρμακα, βιταμίνες, συμπληρώματα, γάντια αποστειρωμένα μιάς χρήσης.
Στο τρίτο έχω ποτίστρες, πατήθρες (καλαμάκια για να πατούν τα πουλιά), τροφοθήκες, κ.λ.π.
Στο τέταρτο έχω φωλιές και νήμα και διαχωριστικά πλέγματα και ότι άλλο αξεσουάρ έχω για την αναπαραγωγή.

Κάτω από την μεγάλη συστοιχία έχω ντουλάπια δυόροφα, όπου έχω τοποθετήσει μικρή ραφιέρα για τα αυγά, τα δακτυλίδια, κλπ., και σε κουβάδες αποστειρωμένους το περίσσευμα της τροφής, άμμο, πλέγματα, νερό εμφιαλωμένο, και ότι ογκώδες χρησιμοποιώ. (Ηλεκτρική σκούπα, κ.α.)

Ε. ΛΟΙΠΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ.

α) Υγραντήρας, (λόγω έλλειψης υγρασίας στο χώρο μου)
β) Υγρόμετρα 2, το ηλεκτρονικό έχει και θερμόμετρο με εσωτερική αλλά και εξωτερική θερμοκρασία
γ) Πίνακα ανάρτησης προγραμμάτων διατροφής, αναπαραγωγής κ.λ.π.
δ) Πίνακα αναγραφής εργασιών εντός της ημέρας ή της εβδομάδας
ε) Γραφείο με ηλεκτρονικό υπολογιστή για αρχειοθέτηση κ.λ.π.
στ) Εξαεριστήρας ηλεκτρικός στο τζάμι, για μόνιμη εξαγωγή αέρα, παροχή καθαρού αέρα,
ζ) Κλιματιστικό, ζεστού – κρύου,
η) Κάδους απορριμμάτων, για τα φλούδια, καθαρισμό κλουβιών, κ.λ.π.

ΣΤ. ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
(Χωρίς το γραφείο, υπολογιστή, καρέκλες, πίνακες, κλιματιστικό που προϋπήρχαν)
Αποκλειστικά η συστοιχία κλουβιών, υγραντήρας, υγρόμετρα, αξεσουάρ,
700 €.

Ζ. ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ.
α) Αγορά και τοποθέτηση πόρτας τύπου φυσαρμόνικας από PVC κόστους 250 €.
β) Αγορά ιονιστή.

Όπως ίσως καταλάβατε ο χώρος της εκτροφής μου είναι ένας χώρος γραφείου. Του γραφείου μου, όπου επειδή περίσσευαν ως χώρος 20 τ.μ. και επειδή περνάω αρκετές ώρες εδώ, τον διαμόρφωσα κατάλληλα έτσι ώστε να είμαι σε απόσταση αναπνοής!

Απλά τον διαχώρισα από τον υπόλοιπο χώρο του γραφείου, δημιουργώντας ένα νέο δωμάτιο, δίνοντάς μου την δυνατότητα αργότερα επέκτασης και προσθήκης και άλλης μία συστοιχίας!

Πολλά ευχαριστώ σε όσους με βοήθησαν,

Εύχομαι να πρόσθεσα κάτι από την μικρή εμπειρία μου στις γνώσεις σας και στις ιδέες σας,

Φιλικά,

Γιώργος Κουκουμέλης
FPO AL 088.

Υ.Γ.: Τις φωτογραφίες από τις προσόψεις τις έκανα copy από γνωστό στο χώρο site πώλησης ειδών εκτροφής. (Πιστεύω Αλέξανδρε να με συγχωρέσεις!)
 

Georgina

Honored Member
PBCP Contributor
11 Σεπ 2006
6.126
306
Αθήνα
Πτηνά
Καναρίνια
#4
Πολυ κατατοπιστικη η παρουσιαση! Μερακλιδικη και νοικοκυρεμενη κατασκευη! Καλη διαμονη στα καναρινια στην νεα τους βιλιτσα και...πολλους και γερους απογόνους!:)
 

mgerom

Honored Member
16 Απρ 2006
7.022
412
Αθήνα
Όνομα
Μάκης
Πτηνά
Καναρίνια
Κωδ.
ΑΛΟΠ FOH-AL009
#5
Γιώργο καλορίζικα και καλούς απογόνους.
κάνε μου τη χάρη,βάλε μια μεγένθυση του λογότυπου σου.
Δεν μπορώ να το καταλάβω και νομίζω οτι ..κάτι κρύβει .

--Επειδή ξεκινάω την άλλη 'βδομάδα ,την ίδια περίπου κατασκευή,
θα σου γίνω βάρος για μερικές ερωτήσεις που ήδη έχω.Τι λές θα
μ' αντέξεις ?
 

MPARTSA

PB New Member
15 Απρ 2006
56
3
Kόρινθος
Κωδ.
ΟΕΜ FPO-M 090
#6
Συγχαρητηρια για τον υπεροχο χωρο που δημιουργησες!
Μου εκαναν εντυπωση οι 2 πινακες και το γραφειο!
Πολλα μπραβο!
 

Stavros

Administrator
Staff Member
7 Απρ 2006
11.639
592
#7
Μετά την εγγραφή του Γιώργου στο PetBirds, έριξα μια ματιά στο προφίλ του και παρατήρησα την ιστοσελίδα του: http://georgekouk.blogspot.gr

Πρέπει να πω ότι μου έκαναν μεγάλη εντύπωση οι φωτογραφίες και επειδή και εγώ αυτόν τον καιρό βρίσκομαι σε αναζήτηση προτάσεων - λύσεων για μια αντίστοιχη κατασκευή που σκέφτομαι να κάνω, του έγραψα για να τον ρωτήσω κάποιες λεπτομέρειες τις οποίες και μου εξήγησε λεπτομερώς!

Αντιλαμβανόμενος τη χρησιμότητα που θα είχε η παρουσίαση της διαδικασίας σε όλους τους υπόλοιπους, του ζήτησα εάν θέλει να την κάνει προκειμένου να αποφύγουμε τις κακοτοπιές όσοι σκοπεύουμε να φτιάξουμε κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

Ομολογώ ότι είναι από τους δύο - τρεις πιο εντυπωσιακούς και λειτουργικούς χώρους εκτροφής που έχω δει!

Συγχαρητήρια Γιώργο και να 'σε καλά να τον χαίρεσαι και το χώρο αλλά και τους ενοίκους του.
 

muthos

PB New Member
2 Σεπ 2006
821
31
Περιστέρι
Κωδ.
ΣΦΩΠ EOO-V 005
#8
δεν εχω δει πολους χωρους εκτροφης αλλα μπωρω να πω οτι ειναι από τους πιο εντυπωσιακούς και λειτουργικούς χώρους εκτροφής που έχω δει!

Συγχαρητήρια Γιώργο να 'σε καλά να τον χαίρεσαι διαμαντι που εφτιαξες αλλά και τους ενοίκους του.
 

georgekouk

PB New Member
6 Φεβ 2007
332
11
Κιάτο Κορινθίας
Όνομα
Γιώργος
Πτηνά
Καναρίνια
Κωδ.
ΚΛΕΟΠΑΣ EOO-O 001
#9
Ευχαριστώ και πάλι πολύ όλους σας για τα καλά σας λόγια.
Μήνυμα για τον mgerom : Το λογότυπο είναι ένα ρολόι ξυπνητήρι που από πάνω του λέει "ΞΥΠΝΗΣΤΕ", και από κάτω "Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ"

...και αναφέρεται βασικά για τις χώρες της Αφρικής αλλά εγώ το γενικεύω για όλο τον κόσμο! Όχι ότι μας τρέχουν τα € από τα μπατζάκια, αλλά η φιλοσοφία μου είναι να βοηθώ όπου και όπως μπορώ, τις περισσότερες φορές και εις βάρος του ατομικού μου συμφέροντος. Ουμανισμός... ή Ανθρωπισμός κατά το Ελληνικότερο.
Και βέβαια μπορείς να με ρωτήσεις ότι θέλεις. Αυτός είναι και ο σκοπός μου όπως γράφω και όχι η αυτοπροβολή.
Τηλ.:2742026120 ώρες 9.30 - 13.30 Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και απόγεμα 17.00 -20.30. Ή κινητό 6976336127. e-mail: <email removed>.

Μήνυμα για τον mpartsa : Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη, σε έχω πάρει πολλές φορές τηλέφωνο για να βρεθούμε αλλά το κινητό σου ή ήταν κλειστό ή δεν απάνταγε. Πρέπει να βρεθούμε σίγουρα. 20χλμ. μας χωρίζουν.

Σημείωση: Είμαι τυχερός που έχω αυτό τον χώρο στο γραφείο μου!
 

MPARTSA

PB New Member
15 Απρ 2006
56
3
Kόρινθος
Κωδ.
ΟΕΜ FPO-M 090
#10
Φιλε Γιωργο το πρωι το εχω κλειστο συνηθως γιατι ειμαι στη δουλιεα. Μετα τις 4 ειναι ανοιχτο και μπορεις να με παρεις οποτε θες.
Σε προσκαλω για καφεδακι λοιπον και ανταλλαγη εμπειριων το προσεχες ΣαββατοΚυριακο ή οποτε διευκολυνεσαι!
Και παλι μπραβο για την ποιοτητα της κατασκευης και για τον υπεροχο χωρο!
 
27 Φεβ 2007
99
3
#11
ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΟΜΟΡΦΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ .
ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΣΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΛΙΓΟ Σ ΑΥΤΟ
ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ .
ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ ΑΡΚΕΤΑ Κ ΕΧΩ ΝΤΡΑΠΕΙ
ΑΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ
 

vaylane

PB New Member
30 Μαρ 2008
34
1
Θεσσαλονίκη
#14
Απίστευτη παρουσίαση! Ακριβώς αυτό που έψαχνα! Τέτοιες συστοιχίες στην αγορά υπάρχουν σε εξωφρενικές τιμές!

Μπράβο και πάλι μπράβο!
 
11 Απρ 2009
157
6
Αθηνα.
#16
kυριε Γιωργο γιασας!Εγω ειμαι καινουριος εδω στο petbird και αγαπω γενικα τα Ζωα,τα αγρια ακομα ποιο πολυ!Αγαπω τους Παπαγαλους ακομα περισοτερο..γ'αυτο ειμαι εδω μεσα..αλλα μιας κ ειδα οτι καταπιανεστε με εκτροφη πουλιων(καναρινιων μαλλον)σας ευχομαι να πετυχετε τους στοχους σας οσο περοσοτερο γινετε!(αν γνωριζετε απο που;ποιος μπορη να μου φτιαξει κλουβι για παπαγαλω..παραγγελια δηλαδι να το κανω..με το αζημιωτο εννοητε;)ευχαριστω ναστε παντα καλα!ΚΓ.