Κατασκευή κλούβας εξωτερικού χώρου με πέργκολα

Συζήτηση με θέμα Κατασκευή κλούβας εξωτερικού χώρου με πέργκολα, που ξεκίνησε από Nontas, στο Forum 'Ιδιοκατασκευές, Παρουσιάσεις Εκτροφείων' του PetBirds, 14 Δεκ 2015.

 1. Nontas

  Nontas PB New Member

  Ανακάλυψα πρόσφατα το forum και θα ήθελα να μοιραστώ την ιδέα μου που έγινε πραγματικότητα την προηγούμενη εβδομάδα. Έχω αναλυτικές σημειώσεις για όσους θέλουν να πάρουν ιδέες ή να μου πουν τις δικές τους.

  Κατασκευή επιτοίχιας κλούβας σε μπαλκόνι και τοποθέτηση στην πρόσοψη πέργκολα για την αναρρίχηση/στερέωση των φυτών μας (βοκαμβίλιες).


  Για αισθητικούς λόγους κυρίως χρησιμοποιήσαμε πλέγμα από κλούβα που αγοράστηκε για το σκοπό αυτό. Κόστος 24,90 €. Διαστάσεις: 76x45x45. Ωφέλιμο πλέγμα: 4 τεμ. 76x45 & 2 τεμ. 45x45.

  Με βάση το διαθέσιμο χώρο μας και το πλέγμα καταγράψαμε τα ξύλα και τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιήσαμε.

  upload_2015-12-14_19-18-27.png

  Με μπλε χρώμα είναι οι σανίδες. Θέλουμε:
  2 τεμ. 95x20 (αριστερά και δεξιά)
  1 τεμ. 75x20 για οροφή
  2 τεμ. 50x20 πλαϊνά

  Με κόκκινο χρώμα είναι τα πηχάκια που θα μπουν μπροστά και με πράσινο πίσω
  8 τεμ. πηχάκια 120x2x2
  6 τεμ. Πηχάκια 45x2x2

  Με καφέ χρώμα, δυο τρίγωνα κόντρα πλακέ 45 ύψος και 23 μήκος.

  Υπόλοιπα υλικά:
  - 20 τεμ. γωνίες μεταλλικές με τρύπες,
  - 80 βίδες, για να στερεώσουμε τα ξύλα και να φτιάξουμε τον σκελετό
  - καρφάκια με δύο μύτες (σχήμα π) για να βάλουμε το πλέγμα πάνω στο σκελετό (προσοχή!!! το πλέγμα θα το βάλουμε στο τέλος, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούμε να το βάλουμε στη θέση του, στον τοίχο.)
  - 4ούπα με βίδες για την στήριξη στον τοίχο

  Προμήθεια από Leroy-Μerlin με κόστος περίπου 40 €.

  Για τον καθαρισμό του βάζουμε σε ύψος 5 εκατοστών δύο πηχάκια κάτω από το κάτω πλέγμα και να μένει κενό περίπου 4 εκατοστά. Τοποθετούμε 6 πιατάκια γλάστρας 20X20 με άμμο και να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες.

  Μετά την τοποθέτηση στον τοίχο, τοποθετείται η πέργκολα μπροστά από την κλούβα μας. Αφήσουμε 3-5 εκατοστά κενό για να μπορεί το φυτό να “πλέκεται” πάνω της. Προσέχουμε να μην μας κλείνει τις πόρτες που υπάρχουν στο πλέγμα. Για το λόγο αυτό η πέργκολα θα σχηματίζει τετράγωνα (τέρμα ανοιχτή).

  Το μπαλκόνι είναι νότιο, με τέντα σε μεγάλο ακάλυπτο.
  20151204_082740.jpg 100_7891.JPG
  Θα ανεβάσω και άλλες φωτογραφίες...
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Καλώς ήρθες στην παρέα μας.
  Ευχαριστούμε που μοιράστηκες τα σχέδια και την κατασκευή.
  Θα περιμένουμε να τη δούμε και με τους φτερωτούς κατοίκους της....
   
 3. Nontas

  Nontas PB New Member

  Λίγες φωτογραφίες ακόμη...
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 4. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Ομορφη ιδεα!ευχαριστουμε που μας την εδειξες!
   
 5. Πολυ ωραια κατασκευη μπραβο αμμα πιανουν τα χερια κανουμε θαυματα.
   
 6. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Πολύ όμορφη κατασκευή, γεια στα χέρια σου!!!
  Θα ήθελα να σε ρωτήσω, πιστεύεις ότι το φυτό αποτελεί αρκετή προστασία για τυχόν αρπακτικά;
  Επίσης έχεις προβλέψει τοποθέτηση σήτας για προστασία από τα κουνούπια;
   
 7. Nontas

  Nontas PB New Member

  Ευχαριστώ για τα σχόλια σας.

  Στο μπαλκόνι έχω αρκετά χρόνια 2 κλουβάκια με καναρινάκια και δεν σκέφτηκα ποτέ την απειλή από κουνούπια ούτε έχω ακούσει στη γειτονιά για παρουσία αρπακτικών. Οι βοκαμβίλιες προϋπήρχαν στο μπαλκόνι και ήταν casus belli από τη σύζυγο να παραμείνουν άθικτες. Θα ανεβάσω φωτογραφίες όταν θα ανθίσουν και θα περιμένω πολλά Likes...
   
 8. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Σίγουρα είναι πανέμορφες και δημιουργούν φιλικό περιβάλλον για τα πουλάκια. Θα περιμένουμε τις φωτογραφίες εννοείται :)
  Τα άλλα δύο θα έλεγα πάντως να τα σκεφτείς. Γιατί τουλάχιστον καρακάξες κυκλοφορούν παντού και τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για την διάδοση της ευλογιάς στα καναρίνια.
   
 9. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Κακώς φίλε μου!! τα κουνούπια μέχρι πριν 1 μήνα έκαναν βόλτες (αυτό σημαίνει ευλογιά για τα πουλάκια μας) και όσον αφορά τα αρπακτικά όλοι έτσι δεν το είχαμε σκεφτεί μέχρι που την πατήσαμε. Φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά λένε!

  Πολύ ωραία η κατασκευή σου απλά νομίζω ότι έχει πολύ μικρό πλάτος.... γιατί τόσο στενή??
   
 10. theodr

  theodr PB Member

  Πολύ ωραία κατασκευή αλλά θα ήθελα να δεις το πρόβλημα τις καθαριότητας επειδή η βάση της κατασκευής είναι ξύλινη. Θα προτιμούσα να είναι σιδερένια.
   
 11. Nontas

  Nontas PB New Member

  Για την καθαριότητα έχω τα πιατάκια με άμμο. Με αυτόν τον τρόπο μαζεύονται οι ακαθαρσίες και δεν έρχονται σε επαφή τα πουλιά. Έχω επισυνάψει φωτογραφίες.

  Όσον αφορά το πλάτος της (20 εκατοστά), θα προτιμούσα να είναι 25-30 εκ. αλλά λόγω και της πέργκολας θα έκλεινε ο χώρος. Σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητικός και τα πουλιά πετάνε κανονικά. Στην μισή κλούβα έχω κλαδιά από δέντρο και στο άλλο μισό είναι κενό όπου πετάνε για να πάνε στις ταΐστρες/ποτίστρες.

  Δυστυχώς κουνούπια υπάρχουν ακόμη και αυτή την εποχή λόγω των φυτών και δέντρων του ακάλυπτου και όχι τόσο της γλάστρας με τις βοκαμβίλιες. Μέχρι τώρα στα κλουβάκια δεν είχα πρόβλημα. Τι συμπτώματα θα έχουν τα πουλιά σε περίπτωση τσιμπημάτων και τι μπορώ να κάνω?

  IMG_0266-min.JPG IMG_0267-min.JPG IMG_0270-min.JPG
   
 12. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Δυστυχώς το ενδεχόμενο της προσβολής κάποια στιγμή είναι μεγάλο έως σίγουρο αν δεν έχεις σήτα στα κάγκελα των κλουβιών.
  Η πιο ανώδυνη μορφή της είναι η ξηρή ευλογιά που παρουσιάζεται σαν σπυράκι αλλά η υγρή δυστυχώς είναι μοιραία και τάχιστα για τα πουλάκια.
  Διάβασε το άρθρο https://petbirds.gr/articles/Ο-ιός-της-ευλογιάς-στα-πουλιά.134/ .
  Τα λουλούδια από μόνα τους δεν έλκουν τα κουνούπια αλλά τα στάσιμα νερά και τα λασπόνερα.
   
 13. theodr

  theodr PB Member

  Πως θα αντιμετωπίσεις με σωστή καθαριότητα , ανάμεσα στα κάγκελα και στον σκελετό της κατασκευής. Γι αυτό το λόγο εγώ έλεγα για σιδερένιο σκελετό ο οποίος πλένεται πολύ εύκολα.

  Εφ όσον μιλάμε για εξωτερικό χώρο θα πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου άμεσα. Είσαι τυχερός που μέχρι σήμερα δεν είχες πρόβλημα.
   
 14. Nontas

  Nontas PB New Member

  Δεν νομίζω ότι η μεταλλική κατασκευή θα είχε πλεονεκτήματα. Το ξύλο είναι σαφώς πιο εμφανίσιμο, μιας και μιλάμε για μπαλκόνι και εξωτερικό χώρο, είναι βαμμένο με βερνίκι, άρα δεν έχει πρόβλημα νερού και ο καθαρισμός μπορεί να είναι με λίγο χλιαρό νερό, ξύδι και σφουγγάρι. Επίσης, ο ξύλινος σκελετός έχει τις μεγάλες επιφάνειες κάθετα, άρα δεν λερώνονται ιδιαίτερα. Για το κάτω μέρος χρησιμοποιώ πλαστική ξύστρα από μέσα και σφουγγαράκι απ' έξω (βλ. φωτογραφίες).

  Σχετικά με τα κουνούπια, μιλάτε θεωρητικά ή έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα? Ρωτάω γιατί δεν το έχω ξανακούσει και με προβληματίζει το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά στο σπίτι.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 15. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Αφού επιμένεις στο ξύλο, πριν βάλεις τους ενοίκους ψέκασε μια με ARDAP που είναι πολύ ισχυρό παρασιτοκτόνο (μακριά τα καναρίνια) ψέκασε και με Chevitren της Chevita να είσαι καλυμμένος. Αυτά καλό θα ήταν να τα κάνεις 2 μέρες πριν μπουν οι ένοικοι της κλούβας. :) Και φυσικά επειδή μιλάμε για ξύλο, οτιδήποτε ξύλινο έχεις μια φορά το μληνα ψέκασμα με Chevitren προληπτικά.

  Καθόλου θεωρητικά. Τα κουνούπια μεταφέρουν αρρώστιες. Στα καναρίνια μεταφέρουν την ευλογιά και όχι μόνο. Τα παιδιά σου δεν κινδυνεύουν αν αρρωστήσει κάποιο καναρινάκι από ευλογιά, αλλά το καναρινάκι μπορεί εύκολα να χάσει τη ζωή του.
   
 16. Myra

  Myra PB Moderator Staff Member

  Γενικα παντως, επειδη ρωτησες, η Αττικη εχει φοβερη εξαρση στα κουνουπια τιγρεις, που ενδεχομενως μπορει να προκαλεσουν καποια ασθενεια και σε ανθρωπους. Στην καλυτερη μπορει να κανουν αλλεργια, εχω παρει πολλες φορες xozal λογω τσιμπηματων τους.
   
 17. Καλωσήρθες στην παρέα , πολύ ωραία η κατασκευή σου!!!Οσον αφορά τα κουνούπια χθες σκότωσα το τελευταίο που πετούσε γύρω από τα κλουβιά με τα καναρίνια κ να φανταστείς τα έχω καλυμμένα με σίτα. Έψαχνε τρόπο να ''τρυπώσει''
   
 18. theodr

  theodr PB Member

  Τα πλεονεκτήματα του μεταλλικού σκελετού θα τα δεις σίγουρα στην πράξη. Ακολούθησε τις οδηγίες της Αλίκης για το ψέκασμα του ξύλου και μην ξεχνάς ότι σε τακτά διαστήματα χρειάζεται επανάληψη..
   
 19. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Το ξύλο οπτικά είναι καλύτερο αλλά σκέψου τραβάει και ψείρα ή ακάρεα πιο πολύ.
   
 20. fanirag

  fanirag PB New Member

  μια τετοια θελω!!!!!!!!!!!!!!
  υπαρχει στο εμποριο κατι τετοιο, καθοτι δεν μπορω να το φτιαξω μονη μου
   
Φόρτωση...