Καρδερίνα με κομμένο φτερό

Συζήτηση με θέμα Καρδερίνα με κομμένο φτερό, που ξεκίνησε από moutafis55, στο Forum 'Ασθένειες Ιθαγενών Πουλιών - Υβριδίων' του PetBirds, 7 Απρ 2015.

 1. moutafis55

  moutafis55 PB New Member

  Αυτές τις μέρες πήγα σε κάποιον για μια δουλίτσα και βρήκα την αποθήκη του γεμάτη με διάφορα άγρια πιασμένα. Όλα ήταν σε υπερβολικά μικρά κλουβάκια! Ένα από όλα είχε υπερβολικά κομμένα νύχια, σχεδόν χαλασμένη ουρά ΚΑΙ του έλλειπε το αριστερό φτερό! Δίχως να του αφήσω περιθώριο αντίρρησης του πήρα το πουλάκι! Το πρόβλημά μου βέβαια είναι , και εδώ είναι που θέλω τις συμβουλές σας, ότι το κλουβί που το έβαλα είναι αρκετά μεγάλο (πίστευα ότι αυτό θα ήταν καλό), σε σημείο που το πουλί δεν μπορούσε να πηδήξει καν από κλαδί σε κλαδί! Έτσι κατέβασα τα κλαδάκια και τα έφερα πιο κοντά (στο όριο που μπορούσε να πηδήξει). Το πουλί όταν το είδα σε αυτό το κάθαρμα, σκαρφάλωνε στα κάγκελα και γύριζε συνέχεια το κεφάλι του ανάποδα και ΄σαν περισκόπιο γύρω γύρω. Τώρα που το έβαλα στο μεγάλο, κάθεται συνεχώς ή στην πατήθρα της ταΐστρας ή στον πάτο του κλουβιού και κάνει τις ίδιες περιστροφές του κεφαλιού του. Ήθελα να μάθω αν υπάρχει περίπτωση το φτερό του να ξαναβγεί (για τα νύχια και την ουρά δεν ανησυχώ) ώστε να το απελευθερώσω.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη αν σας κούρασα.
   
 2. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Εξαρτάται από τη βλάβη. Αν έχει κοπεί ολόκληρο, τότε όχι. Αν λείπουν τα φτερά πτήσης, τότε μετά την πτερόρροια θα βγουν ξανά εφόσον έχει την κατάλληλη φροντίδα και αντέξει μέχρι τότε στην αιχμαλωσία.
   
 3. moutafis55

  moutafis55 PB New Member

  Σε σύγκριση με πριν τώρα δείχνει αρκετά ήρεμο. Πως θα καταλάβω την έκταση της ζημιάς;
  Επίσης μιλάτε για κατάλληλη φροντίδα, δηλαδή τι μπορώ να κάνω να το βοηθήσω;
   
 4. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Αν έχει κοπεί το φτερό από την άρθρωση και μετά, εκεί που δείχνει το βέλος 1, τότε πρόκειται για μόνιμη αναπηρία που δεν αποκαθίσταται. Είναι δηλαδή σαν να έχει κοπεί το χέρι σε άνθρωπο. Εάν έχουν φύγει τα φτερά πτήσης εκεί που δείχνει το 2, τότε θα αποκατασταθούν μετά την πτερόρροια. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις τι από τα δύο συμβαίνει, είναι η αυτοψία. Να το πιάσεις δηλαδή και να το ψάξεις με τα χέρια σου.
  screenshot-001-001.jpg
  Κάποιοι γενικοί κανόνες περιγράφονται εδώ Πως να φροντίζετε σωστά τα κατοικίδια πουλιά σας
   
 5. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Μπορείς φυσικά πάντα να απευθυνθείς στις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις ΕΚΠΑΖ & ΑΝΙΜΑ για βοήθεια και συμβουλές, χωρίς να εμπιστευθείς το πουλάκι οπωσδήποτε εκεί. Απλά για πληροφορίες.
   
 6. ianos

  ianos Daily Active Member

  Πάντως μπράβο σου που το ανέλαβες.
   
 7. moutafis55

  moutafis55 PB New Member

  Σας επισυνάπτω μερικές φωτογραφίες από το φτερό του. Νομίζω ότι είναι μόνιμη η βλάβη.
  Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

  κομμένο_φτερό_καρδερίνας.jpg κομμένο_φτερό_καρδερίνας_2.jpg

  Σε ευχαριστώ πολύ ianos!
   
 8. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Οι κάθε είδους παγίδες που χρησιμοποιούν οι θιασώτες αυτού της παράνομης δραστηριότητας, κλείνουν με ορμή για να είναι αποδοτικές... Πιθανόν σε ένα τέτοιο κλείσιμο παγιδεύτηκε η φτερούγα του πτηνού, έσπασε και στη συνέχεια ακρωτηριάστηκε. Δυστυχώς σ' αυτή την ελεύθερη ψυχούλα εκτός του ότι του στέρησαν το πολύτιμο αγαθό να πετά ελεύθερο, του κατέστρεψαν και την ακεραιότητα των μελών του....
  Αν αλλάξουμε για λίγο θέσεις ίσως μπορέσουμε να φανταστούμε την κατάσταση που εμείς οι άνθρωποι το φέραμε..
  Εξαιρετική η κίνησή σου που απέσπασες το πουλί από τον "έμπορο" ...
  Αν θέλεις ολοκλήρωσε το καλό που ξεκίνησες κρατώντας το πουλί....
  Και είμαι απόλυτα βέβαιος πως θα βρει τρόπο να σε ανταμείψει...
  Να με θυμηθείς πως θα το κάνει.....
  Μπράβο σου χίλιες φορές κι όχι μία.
  Με κάτι τέτοια αισθάνομαι τελικά πως δεν πάνε οι κόποι μας χαμένοι...
  Επιπρόσθετα αν τελικά το κρατήσεις θέλω να σου χαρίσω ένα καναρινάκι να 'χει για παρέα.
  Απλά θα μου δώσεις λίγες βδομάδες χρόνο.
   
 9. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Τέτοια τραύμα μπορεί να προκύψει και από επίθεση ποντικού (στην αποθήκη). Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. Χρειάζεται την φροντίδα σου για πάντα.
   
 10. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Το θέμα είναι να του ζήσει το πουλάκι. Πως το βλέπεις από κέφια; Οι κουτσουλιές του πως είναι;
   
 11. moutafis55

  moutafis55 PB New Member

  Θεσσαλονίκη είχα πάει για να πάρω εξοπλισμό και αυτουνού ήταν το χόμπι του να πιάνει άγρια.
  Δυστυχώς στην Θάσο χρησιμοποιούν ακόμα χειρότερα μέσα! Μιλάω για κόλλες και τέτοια που για να βγάλεις τα πουλιά κόβεις τα πόδια!
  Γιάννη (Misaloyris), σε ευχαριστώ πολύ, έχω ήδη ένα καναρινάκι (της φωτογραφίας) και ένα καρδερινοκάναρο. Οι κουτσουλιές του είναι πολύ καλές! Ήταν πολύ νευρικό και υπερκινητικό όταν το πήρα, αλλά βάζοντάς το στο μεγάλο κλουβί είναι πολύ νωχελικό (ήταν σε ένα απίστευτα μικρό, λίγο μεγαλύτερο από παγίδα). Τρώει πολύ! Συνέχεια στην ταΐστρα κάθεται, δεν κινείται πολύ. Συνέχεια κοιτάει την οροφή του κλουβιού και μοιάζει να στενοχωριέται που δεν μπορεί να σκαρφαλώσει. Στις κανονικές θέσεις που ήταν οι πατήθρες δε μπορούσε να φτάσει από την μία στην άλλη και γι'αυτό μίκρυνα τις αποστάσεις ελπίζοντας να τις επαναφέρω στις προκαθορισμένες θέσεις αν δυναμώσουν τα πόδια του ώστε να κινείται άνετα.

  Γιάννη (Misalouris) σίγουρα θα το κρατήσω. Μου αρέσουν πολύ οι καρδερίνες, μάλιστα ήθελα να πάρω 2 ζευγάρια (εκτροφείου) και να κάνω μια κλούβα. Μπορεί μέσ'το καλοκαίρι να πάρω ένα θηλυκό να του κάνει παρέα.
   
 12. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Περίμενε τα παιδιά που ξέρουν αλλά απ' όσα έχω διαβάσει, η αλλαγή χώρου και άλλων δεδομένων μπορεί να προκαλέσει στρες στην καρδερίνα με μοιραία αποτελέσματα. Ήδη άλλαξε περιβάλλον ίσως έπρεπε να περιμένεις για την αλλαγή του κλουβιού, όσο και να το έκανες για καλό της. Στενή παρακολούθηση μήπως την δεις φουσκωμένη, να ζητήσεις αμέσως συμβουλές, τότε θα είναι επείγον.
   
 13. moutafis55

  moutafis55 PB New Member

  Ευχαριστώ πολύ Μαρία, ευτυχώς δεν είναι φουσκωμένη (ακόμα τουλάχιστον). Η αλλαγή κλουβιού ήταν επιτακτική καθώς οι συνθήκες που την είχε το καθίκι ήταν απαίσιες. Πολύ μικρό κλουβάκι και άπειρη βρωμιά!
   
 14. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Καταλαβαίνω. Διάβασε αυτό το θέμα αν δεν το έχεις διαβάσει ακόμα Οδηγός διαχείρησης και εκτροφής καρδερίνας και εύχομαι τα καλύτερα.
  Βασικά απ' ότι διαβάζω, και μπορείς να δεις κι εσύ στον τομέα ασθένειες, όταν στρεσσάρονται αναπτύσσουν κοκκίδια και αρρωσταίνουν βαριά. Γι αυτό παρατήρηση και πάλι παρατήρηση.
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 10 Ιουλ 2016
 15. moutafis55

  moutafis55 PB New Member

  Να ενημερώσω τους φίλους, Η καρδερίνα χαίρει άκρας υγείας! Δυνάμωσε αρκετά σε σημείο που το κλουβί που το έβαλα φαντάζει πλέον μικρό. Το έχω στο μπαλκόνι και κελαηδάει ακατάπαυστα όταν δεν υπάρχει κοντά κανείς! Βέβαια όταν πλησιάζω κοντά στο κλουβί τρελαίνεται.
   
 16. ianos

  ianos Daily Active Member

  Μπράβο σου και παλι. Ίσως σε λίγο καιρό να πάψει να σε φοβάται τόσο πολύ. Η φωτογραφία με το κομμένο φτερό είναι αποτροπιαστική στην κυριολεξία. Ευτυχώς για το καημένο που βρέθηκες ΕΣΥ να του απαλύνεις λιγάκι την ατυχία που το χτύπησε.
   
 17. evans

  evans PB Member

  Δν μπορω να πιστεψω οτι υπάρχει τέτοια αναισθησία ανάμεσα στους αν θρωπους! ! Ευτυχώς το πουλάκι βρέθηκε τωρα στα χέρια σου! Καποια στιγμή θα σε ανταμείψει με κάποιο τρόπο.Οποίος δίνει αγαπη πάντα θα του ανταποδιδεται .
   
 18. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Καλά τα νέα ...
  Για το υπόλοιπο της ζωής του απλώς φρόντισε να του προσφέρεις εκτός από τα απαραίτητα την αίσθηση ασφάλειας ωστε να απομακρυνθεί ο φόβος που δικαιολογημένα νιώθει...
  Θα περάσετε καλά οι δυό σας...
   
 19. moutafis55

  moutafis55 PB New Member

  Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια (θα με κάνετε να κοκκινίσω)!

  Καμιά πρόταση (συμβουλή) για να πετύχω κάτι τέτοιο?
   
 20. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Απαλές ήρεμες κινήσεις όταν πλησιάζεις το κλουβί. Υπομονή αν δεν δεις " αποδοχή"σε βραχυπρόθεσμο διάστημα. Αργότερα θα δοκιμάζεις να βάζεις το χέρι σου με κάποια λιχουδιά η αγαπημένο σπόρο η κάποιο φρούτο-φυτό, κρατώντας το σχετικά σταθερό.
   
Φόρτωση...