Καρακάξα έφαγε μικρά χελιδόνια

Συζήτηση με θέμα Καρακάξα έφαγε μικρά χελιδόνια, που ξεκίνησε από pocitician, στο Forum 'Φροντίδα, Διαμονή Ιθαγενών Πουλιών - Υβριδίων' του PetBirds, 28 Μαϊ 2016.

maria p
Best Answer maria p, 16 Ιουν 2016
Ευχαριστούμε πολύ Μισαλούρη που ενεργοποιήθηκες για να μας μεταφέρεις τις απόψεις του εκπροσώπου του ΕΚΠΑΖ και των υπολοίπων που θα ακολουθήσουν. Αυτό... Ολόκληρο το Post
 1. Καλησπέρα σας,

  Μένω σε χωριό, και στον αχυρώνα που έχουμε έχουν χτίσει φωλιές αμέτρητα χελιδόνια αλλά μια μέρα ξύπνησα και.είδα όλες τις φωλιές άδειες από μικρά, σχεδόν όλες βασικά, και παντού φτερά και αίματα από τα μικρά και έπειτα είδα καρακάξες πάλι δε εκείνο το σημείο! Τώρα όμως έχουν φτιάξει φωλιές τα χελιδόνια και σε άλλα σημεία του σπιτιού και φοβάμαι πως τα μικρά που θα γεννηθούν θα έχουν την ίδια ! Υπάρχει κάποιος τρόπος να τα προστατεύσω; το θέμα επείγει βασικά γιατί όπου να ναι θα βγουν από τα αυγά τους και φοβάμαι πως θα έχουν την ίδια μοίρα με τα υπόλοιπα.......

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!!!!!
   
 2. Best Answer:
  Post #334810 by maria p, 16 Ιουν 2016
 3. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer

  Δοκίμασε να βάλεις κανένα σκιάχτρο.
   
 4. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Έχουν γίνει πληγή. Του αδελφού μου του έκλεψαν δύο αυγά κότας ενώ ήταν ο ίδιος παραδίπλα.
  Μήπως αν τις ταΐζαμε βρε παιδιά, τίποτα μουλιασμένες γατό - σκυλό κροκέτες να άφηναν ήσυχες τις φωλιές;
   
 5. Εμένα πέρυσι μου πήραν από την βεράντα το χελωνάκι που φρόντιζα (μέχρι να ξεπεταχτεί λιγάκι) κι έχω την αίσθηση πως η γατοτροφή που άφηνα στον κήπο για τις γάτες, γινόταν πόλος έλξης για περισσότερες καρακάξες...
   
 6. ianos

  ianos Daily Active Member

  Υπάρχουν καποια απωθητικά, όπως ομοίωμα γερακιού, μπαλόνι με ανακλαστικά μάτια κλπ, αλλά φοβάμαι μηπως απωθήσουν και τα χελιδόνια γονείς. Νομίζω όμως οτι το γονεϊκού ένστικτο θα ειναι πολυ ισχυρό. Δεν δοκιμάζεις κάτι απο αυτά, παρακολουθώντας ταυτόχρονα αν τα χελιδόνια επιστρέφουν στη φωλιά τους;
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Νομίζω πως οι εκτεθειμένες τροφές είναι πόλος έλξης και πληθυσμιακής αύξησης για αυτούς τους "τρομοκράτες" και γι αυτό θεωρείται και λάθος .
  Εκτός λοιπόν από το σκιάχτρο καλό θα ήταν να περιόριζες τις εκτεθειμένες στο χώρο σου τροφές. Αυτό φυσικά είναι πολύ δύσκολο στην πράξη ειδικά σε σένα pocitician που ζεις στο χωριό και σίγουρα θα υπάρχουν όλα τα οικόσιτα που σιτίζονται ελεύθερα..
  Τουλάχιστο κάνε μια προσπάθεια να απομακρύνεις κάθε είδους τροφή που πιθανόν τα πουλιά αυτά να βρίσκουν έτοιμη.
  Γιατί "ταΐζοντας" τους θηρευτές για την περίπτωσή μας τις καρακάξες, δημιουργούμε με την ψεύτικη εικόνα αφθονίας φαγητού, αριθμητική αύξηση που στη συνέχεια μεταφράζεται σε αφόρητη πίεση σε όλα τα άλλα είδη.
  Χαλάμε δηλαδή την ευαίσθητη οικο-ισορροπία.

  Οι θηρευτές θα τα συνηθίσουν πρώτοι, αντίθετα όλα τα άλλα μήπως εξαφανιστούν από την περιοχή?
   
 8. ianos

  ianos Daily Active Member

  Βασικά έχω στενοχωρηθεί κάπως, γιατι οσο κι αν έψαξα στο διαδικτυο και οσο κι αν έστυψα το μυαλό μου, λύση δεν βρήκα, και πολυ φοβάμαι οτι θα ξανακαταστρεψουν και τις νέες γενιές.
   
 9. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Δεν λύνεται γιατί έχουμε φέρει ανισορροπία στην φύση. Η καταστροφή των δασών, έδιωξε ή και εξαφάνισε τους μεγάλους θηρευτές. Ακόμα και αυτές οι καρακάξες, εδώ σ' εμάς κατέβηκαν μετά το κάψιμο της Πεντέλης. Διαφορετικά εξυπηρετούσαν τις ανάγκες τους με μικρά θηράματα και δεν κατέβαιναν σε τόσο μεγάλους αριθμούς στα αστικά κέντρα.
  Υπάρχει ένα μικρό πουλί , που δεν θυμάμαι το όνομά του, που την αντιμετωπίζει αποτελεσματικά. Αλλά αυτά τα πουλιά προφανώς δεν ζουν στα αστικά κέντρα.
   
 10. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Έχεις δίκιο.
  Μόνο η "ασιτία" θα μπορέσει να ελέγξει τον πληθυσμό τους, απουσία φυσικών εχθρών.
  Ταΐζοντας τες, όπως και κάθε θηρευτή ... τα κρατάμε σε δυσανάλογα μεγάλο αριθμό και λόγω της ευφυίας τους γίνονται μάστιγα.
   
 11. Θα δοκιμάσω να βάλω ένα "ομοίωμα" τύπου σκιάχτρο μήπως και τα απωθήσω. Η μία οικογένεια χελιδονιών που έμεινε ακέραια, ακόμη δεν "άνοιξαν" τα αβγά τους και οι γονείς είναι μέρα-νύχτα στην φωλιά. Αν δω ότι απομακρύνονται τα χελιδόνια, θα αφαιρέσω το "ομοίωμα", μετά σκέφτηκα, το βράδυ που θα φεύγουν οι γονείς-χελιδόνια, να βάζω "δίχτυ" γύρω από τις φωλιές και νωρίς το πρωί να το αφαιρώ.............. Δεν ξέρω! :(
   
 12. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Να μην το κάνεις γιατί:
  1. Υπάρχει φόβος να καθυστερήσεις να το βγάλεις και να χαθεί ολόκληρη η οικογένεια και
  2. Και οι θηρευτές αυτές τις ώρες κοιμούνται.
   
 13. Ok! Απλά οι φωλιές που καταστράφηκαν, καταστράφηκαν βράδυ, δηλαδή πήγα για ύπνο πχ και το ξημέρωμα ήταν όλα χάλια... Τώρα που το σκέφτομαι ίσως είναι και κουκουβάγια, αλλιώς δεν εξηγείται, αλλά υπήρχαν καρακάξες στο σημείο.... Τέλος πάντων, θα δοκιμάσω το "ομοίωμα" και ελπίζω να τα "ξεγελάσω"........
   
 14. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δεν ξέρω αν και οι κουκουβάγιες έχουν αυτή τη δυνατότητα. Να καταστρέφουν δηλαδή τις φωλιές.
  Ίσως θα πρέπει να ψαχτείς και σε άλλους θηρευτές αν υπάρχει δυνατότητα σκαρφαλώματος.... έστω και αν είναι πολύ δύσκολο το ανέβασμα εκεί πάνω.
   
 15. Γάτες δηλαδή, ε; Γιατί υπάρχουν και γάτες στην "γειτονιά"
   
 16. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Με την εξοχή που φαντάζομαι πως υπάρχει μπορεί να είναι οτιδήποτε....
  Από νυφίτσα μέχρι ποντικός....
   
 17. Εγώ τις βλέπω καθημερινά να "κράζουνε" και μετά να ορμάνε και να κατασπαράζουν τα αυγά και τα μικρά στις φωλιές σπουργιτιών, χελιδονιών, ψαρονιών, ακόμα και δεκαοχτούρων (τρώνε όμως ένα κυνήγι από τις μεγάλες δεκαοχτούρες και ξαφανίζονται)!
   
 18. Πφφφφ, τίποτα δεν έγινε... και Όσο βλέπω τα χελιδόνια να επιστρέφουν στις φωλιές για να ξαναρχίσουν την οικογένεια τους και έπειτα πάλι να χάνουν τα αυγά τους και να φεύγουν, τόσο απελπίζομαι...... σταματημό δεν έχει το κακό! :( :( :( :( :( :(
   
 19. Φοίβος

  Φοίβος PB Supporter Article Writer


  Πολλές φορές νιώθουμε ότι καλούμαστε να προστατέψουμε τη φύση ενώ δεν έχουμε δουλειά να βάλουμε τα χέρια μας εκεί. Αν κάποιος μας έδειχνε ένα ντοκυμαντέρ όπου η μαμα καρακάξα είχε μια φωλιά με 5 μωρά πανέμορφα καρακαξάκια κι ενώ δεν έβρισκε εύκολα τροφή να τα ταίσει πήγε να αρπάξει τα 5 χελιδονάκια για να ταίσει τα μωρά της και κάποιος άνθρωπος τα προστάτεψε και την έδιωξε με αποτέλεσμα να πεθάνουν τα δικά της μωρά απο την πείνα, πως θα νιώθαμε? Κάτι αντίστοιχο με τα λιοντάρια και τις πανέμορφες τρισχαριτωμένες γαζέλες δηλαδή.

  Η φυσική επιλογή με σκληρό τρόπο δείχνει σε αυτά τα χελιδόνια το δρόμο για ένα άλλο σημείο φωλιάσματος. Αν δεν λάβουν το μήνυμα είναι άξια της τύχής τους. Έτσι γίνεται παντού γύρω μας. Το θέμα είναι εμείς ως άνθρωποι να μην βάζουμε τα χέρια μας και να καταστρέφουμε φωλιές. Την ισορροπία στην τροφική αλυσίδα τα υπόλοιπα ζώα την κρατούν μια χαρά. Εμείς τα κάνουμε μαντάρα.
   
 20. Ναι δεκτό το διάβασα και πιο πάνω από ένα άλλο μέλος (περί ευθύνης των ανθρώπων κ.ο.κ.) Μήπως να έβαζα κορδέλες για να παραπέμψω τα χελιδόνια να μην έρθουν εδώ;
   
 21. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Στο τίμημα της εξέλιξης του κάθε είδους η φύση "παίρνει" το τίμημά της.
  Απλά και όμορφα τα παρουσίασε ο Φοίβος ...
  Ας μείνουμε απ΄έξω από αυτό το παιχνίδι ... κι ας μη βάλουμε το χέρι μας ακόμη κι αν η καρδιά μας φωνάζει για το αντίθετο..
   
Φόρτωση...