Καναρινοδιαμονή

Συζήτηση με θέμα Καναρινοδιαμονή, που ξεκίνησε από Χρήστος Γκάφ., στο Forum 'Φροντίδα Διαμονή Καναρινιών' του PetBirds, 6 Ιουν 2015.

 1. Κοίτα η αδερφή μου έκανε την τρομερή βλακεία να τον πιάνει όταν ήταν μικρό και να το χαϊδεύει.Τώρα παρόλα αυτά βγαίνει από μόνο του έξω από το κλουβί όταν του ανοίγω την πόρτα και του βάζω τα ξυλάκια κοντά στην πόρτα ώστε να τον διευκολύνω τόσο στην έξοδο αλλά και στην είσοδο.Κάνει την βόλτα του και ξανά μπαίνει μέσα μόνον όταν ο ίδιος το θελήσει.Δεν φουσκώνει πάντα αλλά μόνο όταν βάζω το δακτυλάκι μου κοντά.Εκεί ανοίγει τα φτερά και το στόμα και προσπαθεί να μου επιτεθεί.Δεν ήταν παλιά έτσι γιατί ζούσε με την γιαγιά μου με αποτέλεσμα να τον κρατάει σε τέλεια κατάσταση(τροφή και καθαριότητα) αλλά τον είχε απόμερα.Όταν ήρθε λοιπόν σε εμάς "ξεθάρεψε".Ένα ακόμα περίεργο φαινόμενο είναι ότι όταν η αδερφή μου πλησιάζει το κεφάλι της πολύ κοντά και ανοιγοκλείνοντας τα χείλη της κάνει έναν χαρακτηριστικό ήχο για έναν περίεργο τρόπο το πουλί ελκύεται έρχεται δίπλα της χωρίς επιθετικά χαρακτηριστικά(φούντωμα) βγάζει μικρά κελαηδήματα και με το ράμφος του προσπαθεί να τσιμπήσει τα μάγουλα της αδερφής μου που φτάνει στο σημείο να σκαρφαλώνει στο κάγκελο.Δεν ξέρω τι να κάνω και με τις δυο περιπτώσεις δεν θέλω να πάθει κάτι.Αν υπάρχει κάποια συμβουλή εκτός το ΝΑ ΜΗΝ το ξανά ακουμπήσει κανένας που ήδη το γνωρίζω από άλλο άτομο τι να κάνω στις δυο περιπτώσεις και το τρελό είναι ότι μόνο στην αδερφή μου παρουσιάζει αυτό το παράξενο φαινόμενο.
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Δεν κινδυνεύει από κάτι... μια χαρά είναι.
  Προφανώς με την αδερφή σου αισθάνεται περισσότερο ασφάλεια...
   
 3. Και δεν λες ότι του φερόμαστε και άσχημα.Κάθε πρωί 7 ανοίγω τις πόρτες να μπει το φως.Στις 9 τον βγάζω έξω στις γαρδένιες πάνω σε αυτές μέσα στο κλουβί του πάντα.12(Αφού γυρνάω από εξεταστική) εκπαίδευση.Μετά στο δωμάτιο μου με το ηλιακό φως και καμιά φορά και το τεχνητό.Αν και το πουλί είναι σε δωμάτιο όπου υπάρχει Σαλόνι-Κουζίνα 70 τ.μ. όταν η Μάνα μου μαγειρεύει το πάω μέσα.Στις 5 πάλι εκπαίδευση και μετά ξεκούραση.7 καθόμαστε δίπλα του εγώ και αδερφή μου στο δωμάτιο μας με ανοιχτή τηλεόραση και κελαηδάει πηγαινοέρχοντας μέσα στο κλουβί.Κατά τις 10 ύπνος στο σαλόνι με κλειστά φώτα αλλά καμιά φορά όταν γυρνάω μετά και ανοίγω το φωτάκι ξυπνάει.Δυο ερωτήσεις.1)πειράζει που ασχολούμαι τόσο μαζί του;
  2)Τι ωράριο έχει ένα πουλί γιατί ίσως να κάνω λάθος σε αυτό με πια βάση ξεκουράζονται.Μετά την απογευματινή εκπαίδευση αναπαύεται για καμιά ώρα.

  Εγώ έχω το κλουβί στο σαλόνι πάνω σε ένα καρφί με απόσταση από το πάτωμα από το κάτω μέρος του κλουβιού 170cm.Κοιμάται 10 ή και 11 καμιά φορά και ξυπνά με το πρώτο άνοιγμα του τεχνητού φωτός γύρω στις 6.Τι ώρες ξυπνάνε τα καναρίνια και πρέπει να κοιμούνται για να μην το βλάψω και επίσης γίνεται να το βάλω στο μπαλκόνι να κοιμάται για να ξυπνάει και να κοιμάμαι "φυσικά".Επίσης πειράζει που το μεταφέρω.Τέλος μπάνιο κάνουν και τον χειμώνα τα καναρίνια.
   
 4. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Όταν κλείσεις τα φώτα το βράδυ καλό θα ήταν να μην τα ξαναανοίξεις.Δεν είναι καλό να ξυπνάει.Κοιμάται την ώρα που δύει ο ήλιος.Οπότε το 10 είναι αργά.Πρόσεχε όταν το βγάζεις έξω μην στο φάει κανένα γεράκι.
   
 5. ianos

  ianos Daily Active Member

  Τα καναρίνια κοιμούνται και ξυπνούν ανάλογα με το φως της ημέρας.
  Επισης μπορεί να διαμείνουν σε εξωτερικό περιβάλλον, πχ. μπαλκόνι, αρκεί: να μην τα χτυπούν ρεύματα αέρα, να μην τα χτυπά ο ήλιος για πάνω απο το πολυ 20 λεπτά το καλοκαίρι, να μην είναι εκτεθειμένα σε έντονη ζέστη, να έχουν προστασία απο τα αρπακτικά, και να συνηθίσουν σε εξωτερικό χώρο απο το καλοκαίρι.
  Μπάνιο μπορούν να κάνουν κάθε ημέρα, κάθε εποχή, ακόμα και πολλές φορές την ημέρα, αν πράγματι δεν είναι εκτεθειμένα σε ρεύμα. Η μπανιέρα μετα απο λίγο θα πρέπει να αποσύρεται απο το κλουβι.
  Το μέσα - έξω στο κλουβί, δεν κάνει καλό στο πουλάκι.
   
 6. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Δεν είναι σωστό ωράριο για ένα καναρίνι. Τα πουλιά πρέπει να κοιμούνται με τη δύση του ηλίου και να ξυπνούν με την ανατολή. Αυτός τουλάχιστον είναι ο φυσικός τρόπος για τη ρύθμιση των βιολογικών του λειτουργιών (αναπαραγωγή, πτερόρροια κ.λπ.).
  Το μέσα έξω δεν είναι ό,τι καλύτερο. Θα μπορούσε να μείνει μόνιμα στο μπαλκόνι εφόσον προστατεύεται από τα ρεύματα του αέρα.
  Κάνουν όλο το χρόνο. Υπάρχουν ημέρες που κάνουν και το χειμώνα. Χρειάζεται προσοχή όμως γιατί είναι πολύ εύκολο να κρυολογίσουν.
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Η αγάπη είναι καλή η υπερβολή πολύ κακή.
  Καναρίνια έχουμε κι όχι πουλιά για τσίρκο....
  Απαιτείται μια εξαιρετικά λεπτή ισορροπία μεταξύ της περιποίησης και της υπερβολής για να έχουμε ένα καναρίνι ήρεμο.
  Πιστεύω πως ένα καρφάκι σε μια βεράντα με το κλουβί μόνιμα κρεμασμένο εκεί είναι απείρως καλύτερο από τις μετακινήσεις από χώρο σε χώρο. Η διασφάλιση της εμπιστοσύνης και της εξάλειψης του φόβου δεν έχει να κάνει με μας αλλά με τα πουλιά.
  Εμείς απλά τα φροντίζουμε...
  Αν αισθανθούν "έλλειψη" φόβου θα έρθουν κοντά μας ... αν όχι ....
  Τα πουλιά ... όλα τα πουλιά της γης.... κοιμούνται με τις "κότες" και ξυπνούν με τον "κόκορα" που πρακτικά σημαίνει στο βράδιασμα και στο ξημέρωμα...
  Οτιδήποτε διαφορετικό αλλάζει το βιολογικό τους ρυθμό και είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι.
  Ακριβώς έτσι...
   
 8. Οκ θα τον αφήσω έξω.Δεν θα τον πολύ μετακινώ απλά πειράζει μόνο στην εκπαίδευση γιατί είτε μέσα είτε έξω τον βλέπω πολύ χαρούμενο.Συνοψίζοντας,πλέον θα τον βάλω έξω με μπανάκι σε περιοχή που να μην επηρεάζετε ούτε από ρεύματα ούτε από τις υπεριώδης ακτινοβολίες του ηλίου και θα ξυπνάει και θα κοιμάμαι με "φυσικό" τρόπο.Θα τον μετακινώ μόνο όταν στο μπαλκόνι υπάρχει η επέμβαση ουσιών που μπορούν να το σκοτώσουν και καθημερινά μόνο για μία εκπαίδευση.
   
 9. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Αν τον βγάλεις έξω μεγάλη προσοχή να δώσεις στους θηρευτές!
  Αν δεν ασφαλίσεις το κλουβί από παντού από την 1η μέρα μην το αφήσεις έξω !
   
 10. Είμαι στην Αθήνα σε πολυκατοικία στον δεύτερο όροφο.Παρόλα αυτά πες μου το link που δείχνει πως τα προστατεύουμε.
   
 11. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Η Αθήνα είναι από τα πιο επικίνδυνα μέρη. Ειδικά αν μένεις στο κέντρο που - εκτός των άλλων - είναι γεμάτο κουκουβάγιες!
  Το κλουβί πρέπει να είναι προστατευμένο περιμετρικά από κουνελόσυρμα ή κοτετσόσυρμα ή πλαστικό πλέγμα, νάιλον, πλέξυ γκλας, ή σε ειδικά κλουβιά (μέσα στο οποίο μπαίνει το κλουβί μας), σήτα, κτλπ κτλπ.
  Προσοχή και στα κουνούπια!
  Μέχρι να αποφασίσεις το πως και το που θα το βάλεις μπορείς τουλάχιστον, όσο το έχεις μέσα στο σπίτι, να σκεπάζεις το κλουβί όταν δύει ο ήλιος.
  Κάνε ένα κόπο και ψάξε στο φόρουμ για σχετικά θέματα και ιδέες, υπάρχουν πολλά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την Αναζήτηση, πάνω δεξιά. Δες και εδώ:

  https://petbirds.gr/threads/23385/#post-259390
  https://petbirds.gr/threads/Τι-να-κ...-πτηνά-μου-από-τ-αρπακτικά.20705/#post-215308
  https://petbirds.gr/search/378912/?q=αρπακτικά&o=date
   
 12. Νέα Σμύρνη μένω και δεν έχω παρατηρήσει όσες φορές το βγάζω έξω κάτι το ασυνήθιστο.
   
 13. YannisK

  YannisK PB Known Member

  Εσύ ξέρεις!
   
 14. Θα πάω σε πετ σοπ να κοιτάξω.Κάπως να το προστατεύσω.
   
 15. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Και καρακάξες είναι παντού. Δεν έχεις προσέξει γιατί δεν σε είχε απασχολήσει μέχρι στιγμής. Μην το ρισκάρεις ούτε μία μέρα. Είναι πανούργες και δρουν την ημέρα.
   
 16. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Αν ακολουθήσεις και τις οδηγίες των παιδιών και του forum δεν θα έχεις να αντιμετωπίσεις κανένα κίνδυνο..
  Δεν είμαι σίγουρος πως θα βρεις απαραίτητα βοήθεια εκεί....
  Όταν θα το δεις θα είναι αργά.
  Θα σε παρακαλούσα επίσης Χρήστος Γκάφ. να μην σκορπίζεις τις ερωτήσεις σου παντού.
  Όταν έχεις ερώτηση ... επιλέγεις σε ποιο από τα θέματα ταιριάζει https://petbirds.gr/categories/Καναρίνια.13/ και δημιουργείς νέο θέμα....
  Φυσικά αν χρειαστείς βοήθεια μπορείς να ρωτήσεις ....
   
 17. ianos

  ianos Daily Active Member

  Χρήστο, Νέα Σμυρνη μένω κι εγώ και μετα απο 4 χρόνια έχασα ένα πουλάκι απο καρακάξα.
  Δοκίμασε να σκεφτείς τη θέση στο μπαλκόνι, χρησιμοποίησε 4 στηρίγματα για ράφια σχήματος Γ, βάλε κουνελοσυρμα στις τρεις πλευρές, με αρκετούς πόντους απόσταση Απο το κλουβι, η τέταρτη θα είναι τοίχος, κάνε την μπροστινή πλευρά πόρτα και είσαι έτοιμος.
   
 18. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Κι γω Νέα Σμύρνη μένω τα έχω στην ταράτσα σε χώρο που ούτε που φαίνονται και πριν χρόνια κάποιο γεράκι (ίσως) χτύπησε ένα κλουβί και έχασα ένα πουλάκι. Μην το ρισκάρεις. Εγώ έχω βάλει το πράσινο προστατευτικό που βάζουμε στα μπαλκόνια μπροστά από τα κλουβιά σε απόσταση φυσικά. Είναι οικονομική και πρακτική λύση.

  Εκπαίδευση μπορείς να του κάνεις μιας και απ ότι έχω καταλάβει είναι δεκτικό σε κάτι τέτοιο το πουλάκι, αρκεί να γίνεται συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, να έχει ένα πρόγραμμα και όχι πάνω από 1-2 ώρες. Επίσης διάβασε πως αφήνουμε ελεύθερα τα πουλιά στο σπίτι και μακριά τα πουλιά από την κουζίνα!
   
 19. ianos

  ianos Daily Active Member

 20. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Πολύ ωραία Γιάννη, από αριστερά ασφαλίζει; Γιατί οι καρακάξες είναι πολύ δόλιες και επιδέξιες.
   
Φόρτωση...