Καναρίνι με καρίνα και φουσκωμένη κοιλιά

Συζήτηση με θέμα Καναρίνι με καρίνα και φουσκωμένη κοιλιά, που ξεκίνησε από Greckos, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 12 Ιουλ 2015.

 1. Greckos

  Greckos PB New Member

  Γειά σας,

  Έχω ένα καναρίνι timbrado που ενώ ήταν μια χαρά, πριν 2 μήνες ζευγάρωσε με επιτυχία, και πριν ένα μήνα το χώρισα από την "οικογένεια" ξαφνικά πριν περίπου μία εβδομάδα άρχισε να κόβει το κελαήδημα μέχρι τώρα που δεν κελαηδάει καθόλου και είναι φουσκωμένο ιδιαίτερα προς την κοιλιά. Επίσης είναι πιο νωθρό από πριν. Π.χ. μόλις πλησίαζα το κλουβί και όταν έβαζα το χέρι μου στο κλουβί πετούσε στις πατήθρες νευρικά. Τώρα απλά με κοιτάει και κινείται λίγο.
  Σήμερα αποφάσισα να το πιάσω και να το κοιτάξω καλύτερα. Το έπιασα αρκετά εύκολα και δεν "πάλευε" όσο το κρατούσα. Το έβρεξα λίγο στα φτερά για να βγάλω φωτογραφίες να ανεβάσω.
  Έχει κάνει καρίνα και είναι φουσκωμένη η κοιλιά του όπως βλέπετε στις φωτό.
  Τρώει ακόμα και μάλιστα τα προσέχω τα καναρίνια πολύ. Τους βάζω εκτός από τα "σποράκια" συσκευασμένα και φρέσκο αυγό, αυγοτροφή, μήλο, κλπ. Την ίδια διατροφή κάνω σε όλα. Μόνο που αυτό αρρώστησε.
  Το βράδυ το βρήκα στο πάτωμα και το βοήθησα να ανέβει στην πατήθρα. Μετά το βρήκα στην ταίστρα να κοιμάται.
  Χθες του έδωσα 2 σταγόνες teniazine στο νερό του όπως λέει στις οδηγίες και σήμερα του έβαλα μια πολυβιταμίνη.
  Δεν μπορώ να χάσω άλλο πουλάκι. Το ίδιο έπαθα νωρίτερα φέτος στα ξαφνικά .
  Μπορείτε να βγάλετε άκρη από τις φωτογραφίες?
  Ευχαριστώ πολύ.

  IMG_9405-1.jpg IMG_9406-1.JPG IMG_9408-1.jpg
   
 2. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Πολύ δύσκολη περίπτωση καρίνας.
  Φοβάμαι πως μπορεί να μην είναι αναστρέψιμη η κατάστασή του.. αλλά δεν είμαι και ο ειδικότερος.....
  Δυστυχώς αυτό το διάστημα οι συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και μεγάλη υγρασία βοηθούν στην ανάπτυξη κάθε μορφής ασθένειας στα πουλιά μας.
  Επειδή οφείλουμε να προσπαθήσουμε να το σώσουμε βάλε λευκό χαρτί φωτοτυπίας στον πάτο του κλουβιού. Μετά από λίγα λεπτά να το φωτογραφίσεις ώστε να κάνουν "αναγνώριση" όσοι μπορούν και να σου προτείνουν κάτι μέχρι αύριο που πρέπει να το δει οπωσδήποτε γιατρός.
  Δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για περισσότερες καθυστερήσεις..
   
 3. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Αν έχεις baycox θα πρέπει να του δώσεις άμεσα. Πιθανόν να χρειαστεί και αντιβίωση αλλά αυτό θα σου το πει ο γιατρός. Χρειάζεται όμως baycox αμέσως γιατί η κατάσταση είναι όντως άσχημη.

  Κάνε αυτό που σου είπε ο Γιάννης καταρχήν. Το πουλάκι να είναι μόνο του. Για τροφή μόνο σπόρους.

  Διάβασε μερικά πράγματα για την κοκκιδίωση η οποία είναι πολύ πιθανόν να δημιούργησε το πρόβλημα https://petbirds.gr/articles/Η-κοκκιδίωση-των-πτηνών.95/
   
 4. Greckos

  Greckos PB New Member

  Ευχαριστώ. Τυχαίνει και έχω Baycox από τον Γενάρη που είχα παραγγείλει πάλι για ένα άλλο καναρίνι που είχα με παρόμοιο πρόβλημα. Μπορεί κάποιος να μου πει πως να βρώ τις αναλογίες για το baycox εύκολα? Γιατρός δεν υπάρχει εδώ στο νησί.
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Η δοσολογία για κοκκίδια που ξέρω εγώ είναι 1,5ml/1lit νερό για τρεις μέρες, δύο μέρες νερό και μετά πάλι 1,5ml/1lit νερό για τρεις μέρες. Μετά από 16 μέρες 1,5ml/1lit νερό για τρεις μέρες.
   
 6. Greckos

  Greckos PB New Member

  Ευχαριστώ Γιάννη.
  Πρέπει να φτιάνω κάθε μέρα φρέσκια παρτίδα? Δηλαδή να πετάω το υπόλοιπο από το 1 λίτρο που θα φτιάχνω και να φτιάχνω άλλο?
   
 7. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Μπορείς να βάλεις μισό λίτρο νερό ή 250ml και το φάρμακο κατά αναλογία.
   
 8. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ναι χρειάζεται νέο φάρμακο κάθε μέρα.....
  Κάνε αναγωγή όπως γράφει κι ο Σταύρος με μικρότερη ποσότητα...
   
 9. Greckos

  Greckos PB New Member

  Σας στέλνω μια φωτογραφία από τις κουτσουλιές του μήπως βοηθήσει να καταλάβετε τι έχει.
  Του έδωσα Baycox σήμερα στην αναλογία που μου είπε ο κύριος Μάκης εδώ: (3ml σε 1lt νερό μου είχε πει) https://petbirds.gr/threads/Γιατί-είναι-φουσκωμένο-το-καναρίνι-μου.22343/page-2
  που είχα μία παρόμοια περίπτωση τον Γενάρη.
  Μου έκανε κάτι περίεργα πράγματα σήμερα. Σαν να είχε χάσει τα λογικά του σε μια στιγμή. Πήγα κοντά και άνοιξε το στόμα του σαν να φοβάται μετά γύρισε το κεφάλι του από την άλλη μεριά και προς τα πάνω σαν να μην θέλει να με βλέπει! Εβαλα το χέρι μου μέσα και με άφησε να το χαιδέψω! Αυτός που δεν με άφηνε ποτέ. Τώρα το απόγευμα τον βρήκα κάτω στο πάτωμα του κλουβιού και προσπάθησε να ανέβει στο ξυλάκι αλλά με δυσκολία το κατάφερε και φαινόταν ζαλισμένος. Έπεφτε και ξανανέβενε. Πράγματι σαν να ζαλιζόταν. Δεν μπορούσε να σταθεροποιηθεί. Μετά τα κατάφερε.
  Είμαι πολύ στενοχωρημένος. Δεν γίνεται έτσι στα καλά καθούμενα ρε παιδιά πάλι. Τα άλλα ευτυχώς είναι καλά. Από τα ίδια φαγητά τους έβαζα.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 10. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Σε αυτή τη φωτογραφία δεν φαίνονται κοκκίδια. Παραμένει η μικροβιακή λοίμωξη, ιός, μύκητας. Τουλάχιστον για την περίπτωση της βακτηριακής λοίμωξης χρειάζεται αντιβίωση με ευρύ φάσμα τύπου Cosumix η κάποια αντίστοιχη.

  Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά δυστυχώς η κατάσταση είναι προχωρημένη και δεν υπάρχει χρόνος. Ακόμη και αν γινόταν εξετάσεις για να δοθεί στοχευμένη θεραπεία, ο χρόνος δεν θα άφηνε πολλά περιθώρια για θεραπεία.
   
 11. Greckos

  Greckos PB New Member

  Άρα το Baycox υπάρχει λόγος που το χορηγώ? Cosumix δεν υπάρχει εδώ. Πρέπει να παραγγείλω και δεν στέλνει και κανείς τώρα με την κατάσταση όπως είναι. Μόνο Aviomycine, Teniazine & Baycox έχω εδώ στο σπίτι.

  Πού να βρήκε τη σαλμονέλα?
   
 12. sdc

  sdc PB Member

  Από μολυσμένο νερό από μολυσμένες - χαλασμένες τροφές, είτε κουτσουλισμένες από άρρωστα πουλιά, είτε από άλλους εξωγενείς παράγοντες όπως ποντίκια, μύγες κ.α. Από φορείς μολυσμένα πουλιά
   
 13. Greckos

  Greckos PB New Member

  Δεν υπάρχει επαφή με άλλα πουλιά ούτε ποντίκια. Το νερό το αλλάζω σε όλα το ίδιο βάζω.

  Καλημέρα.
  Σήμερα είναι η τρίτη μέρα που του δίνω baycox. Δεν βλέπω διαφορά. Ακόμη φουσκωμένο και υποτονικό είναι.
  Να του δώσω να φάει αυγό βραστό ή μήλο? Ή κάτι άλλο να δυναμώσει εκτός από τα σποράκια?
   
 14. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Σταμάτη δεν χρειάζεται αυτό. Είπαμε:
   
 15. Το aviomycine είναι αντιβιοτικό εγώ αυτό δίνω στις περισσότερες περιπτώσεις 3 σταγόνες απευθείας στο στόμα άλλα εσύ έχει δώσει και κάτι άλλο πριν και δεν ξέρω μήπως πέσουν πολλά στο πουλί; θα σου πει κάποιος με περισσότερες γνώσεις
   
 16. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Πάντως βαστάει το καημένο.Αρσενικό είναι?Κρίμα φίλε μακάρι να επιβιώσει.
   
 17. Wind-sa

  Wind-sa PB Member

  Το πουλάκι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Δυστυχώς.

  Αλλα βλέπεις, ο καθένας είπε την γνώμη του. Να πω κι εγώ. Εμενα μου μοιάζει με e.coli και θα έδινα κάποια αντιβίωση για συγκεκριμένο βακτήριο. π.χ. Gentamicin.

  Άρα καταλαβαίνεις ότι χωρίς εξέταση και καλλιέργεια από τον γιατρό δεν βγάζεις άκρη. Βλέπεις, υπάρχουν πολλές γνώμες. Άρα φαντάσου ότι ίσος μονο μια από όλες αυτές προτάσεις είναι σωστή, η μπορεί κι καμια.... φαντάσου να έδινες στο πουλάκι όλες αυτές αντιβιώσεις η μια μετά την άλλη επειδή η προηγουμενη δεν έπιασε...

  Μάλλον θέλει εξέταση...
   
 18. sdc

  sdc PB Member

  Το Baytril Είναι αποτελεσματικό κατά των: [x]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Enrofloxacin

  Οπότε και αυτό που πιστεύεις το πιάνει
   
 19. Wind-sa

  Wind-sa PB Member

  Τα αντιβιοτικά είναι καταπληκτικά φάρμακα και σώζουν ζωές όταν γίνεται σωστή χρήση τους. Δεν πρέπει όμως να τα χορηγήσουμε στη τύχη.

  Υπάρχουν τόσο πολλά αντιβιοτικά επειδή το κάθε ένα στοχεύει συγκεκριμένη ομάδα βακτηρίων. Το Baytrill είναι πολύ ισχυρη, ευρέως φάσματος αντιβίοση (σκοτώνει δηλαδή ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων)... και τελευταία γίνεται υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών ευρέως φάσματος.... (μάλλον λόγο υψηλού κόστος εξετάσεων από τους κτηνιάτρους). Αν δεν τα πάρεις τα αντιβιοτικά σύμφωνα με τις οδηγίες τους αυξάνεις σημαντικά τις πιθανότητές να αναπτύξεις στελέχη βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στο συγκεκριμένο φάρμακο και δραστική ουσία του.

  Ένας άλλος λόγος που πρέπει να χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά με προσοχή είναι ότι αλλάζουν τα φώτα στο έντερό των πουλιών. Όταν μια αντιβίωση έκανε τη δουλειά της και καθάρισε το πεδίο και σκότωσε όλα τα κακά βακτήρια τότε (μόλις σταματήσαμε τη αντιβίωση) πρέπει να αναλάβουν τη δράση τα καλά βακτήρια του εντέρου, μόνο που όλα τα καλά βακτήρια έχουν πεθάνει κι αυτά από την ισχυρή αντιβίωση.

  Δηλαδή επειδή για μας είναι πιο εύκολο να δώσουμε Baytrill και να μην ψάχνουμε τι συγκεκριμένα έχει το πουλί, γιαυτο κι παίρνουμε σαν αποτέλεσμα αδύναμο ανοσοποιητικο σύστημα, κατασταμενο έντερο και δυνατά στελέχη βακτηρίων.

  Τώρα, επειδή το πουλί είναι σε χαλια κατάσταση κι δεν ξέρουμε αν θα ξυπνήσει αύριο ίσος το Baytrill είναι τελευταία λύση. Όμως αν θα πήγαινε μια κουτσουλιά στον κτηνίατρο για να την δει στο μικροσκόπιο ίσος θα μπορούσε να πάρει μια απάντηση (σε μια ώρα) αν πρόκεται για μύκητες, βακτήρια ή παράσιτα...

  Τη γνώμη μου λέω.
   
Φόρτωση...