Καναρίνι με εξωγκομα στο ράμφος

Συζήτηση με θέμα Καναρίνι με εξωγκομα στο ράμφος, που ξεκίνησε από EYAGGELIA, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 16 Φεβ 2015.

 1. EYAGGELIA

  EYAGGELIA PB New Member

  Έχω ενα καναρίνι με ένα εξωγκομα στο ράμφος,που εξαπλώνεται τώρα και στο μάτι.Όλα ξεκίνησαν από μία μικρή μαύρη κουκίδα στο ράμφος,που φαινόταν σαν βρομιά.Δεν έδωσα μεγάλη σημασία αρχικά,μέχρι που άρχισε σιγα σιγά-σιγά σε διάστημα ενός μήνα να μεγαλώνει κατι σαν όγκος.Έβαλα epithol,bethadine αλλά δεν έδειξε ν'αλλαζει κατι προς το καλύτερο.Εδω και 2-3 μέρες δεν ειναι και τόσο ζωηρό,αλλά τρώει κανονικά.

  CAM01790~2~2.jpg
   
 2. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Εμένα προσωπικά το μυαλό μου πάει σε ευλογία! Ας ελπίσουμε να είναι ξηρής μορφής!

  Διάβασε αυτό: Ο ιός της ευλογιάς στα πουλιά | PetBirds

  Βάλτο μόνο του σε ένα κλουβί μακριά από τα υπόλοιπα, καθημερινά εξονυχιστική καθαριότητα των πατηθρών και του πάτου, καλή διατροφή (αυγό ή αυγοτροφή, λαχανικά, μήλο και φυσικά τους σπόρους, βιταμίνες το νεράκι), και θα σε συμβούλευα κάθε μέρα betadine πριν κοιμηθεί προσεκτικά με μία μπαντονέτα και με γάντια μιας χρήσης. Πριν το betadine μπορείς να βάλεις ιωδιούχο γλυκερίνη (αναλογία 1 προς 10 - να ζητήσεις να στην φτιάξουν στο φαρμακείο). Αν όντως είναι ευλογιά και αν είναι τυχερό και είναι μόνο ξηρή ευλογιά σε μια εβδομάδα θα ξεραθεί και θα πέσει το καρούμπαλο!

  Αν δε δεις βελτίωση γρήγορα σε κάποιον γιατρό που να ξέρει από πτηνά: Πτηνίατροι, Ειδικευμένοι στα Πτηνά Κτηνίατροι | PetBirds

  Περαστικά σας!
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 9 Ιουλ 2016
 3. ianos

  ianos Daily Active Member

  Επίσης για λίγες ημέρες, θα μπορούσες πολύ πολύ προσεκτικά, να του εφαρμόζεις celestoderm με garamycin με μπατονέτα, δυο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, και το πολύ για 1 εβδομάδα. Περιέχει κορτιζόνη και αντιβίωση, και λόγω της πρώτης ( κορτιζόνη), να είσαι προσεκτική στη διάρκεια της θεραπείας, διότι ρίχνει το ανοσοποιητικό ενός τόσο μικρού οργανισμού, όποτε το πουλί θα πρέπει να είναι σε εσωτερικό χώρο και σε ζέστη και η ένα λόγω θεραπεία δεν θα πρέπει να παραταθεί για πάνω από εβδομάδα. Μια φίλη μου είχε εξαιρετικά αποτελέσματα σε ανάλογης περίπτωση καμαρινιού. Στη συνέχεια προχωράς με ιωδιούχο γλυκερίνη. Αν θέλεις έλεγξε και πόδια και το εσωτερικό των φτερουγων για σπυριά. Καλή ανάρρωση!
   
 4. maria p

  maria p PB Supporter PBCP Contributor

  Αυτό το μαύρο σημάδι φαίνεται ακόμα στο ράμφος. Υπάρχει περίπτωση να είναι μαμούνι;
   
 5. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Το μαύρο σημάδι είναι το ένα ζητούμενο... το κενό στο φτέρωμα που είναι ακριβώς από πάνω ...νομίζω πως είναι το άλλο.. Ειδικά αν έχει και εξόγκωμα.....
   
 6. EYAGGELIA

  EYAGGELIA PB New Member

  Αυτο το μαύρο σημάδι είναι σαν τρυπούλα,σαν σκαμμενο.Αυτο είχα δει πρώτο.Μετά σιγά σιγά βγήκε το άλλο από επάνω.Στην αρχή νόμιζα πως μπορεί να είναι ακαρεα του ράμφους ,γιατί ηταν ξερό..Έβαλα epithol σε πόδια και ράμφος,αλλά τίποτα.Μετά δοκίμασα με bethadin,αλλά ουσιαστική βελτίωση δεν είδα.Τώρα φαίνεται ποιο ερεθισμενο και εχει αναιβει στο μάτι.Στην αρχη παρόλα αυτά κελαηδουσε και ηταν ζωηρό.Τώρα 2-3 μέρες ειναι ποιο μαμουριασμενο.Τα φάρμακα πού τα βρίσκω και σε τι δοσολογία τα δίνω.Ευχαριστώ!
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Σε αυτό απάντησαν σωστά κατά τη γνώμη μου και τα παιδιά.
  Θα περιμένεις λίγο να πουν τη γνώμη τους αυτοί που γνωρίζουν σίγουρα... γιατί εγώ με τα ίσως... θα σε μπερδέψω.
   
 8. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Aυτό είναι η ξεραμένη φλύκταινα απο την ξηρή ευλογιά. Πιθανόν να υπάρχει μια απλή επιμόλυνση που εξαπλώνεται ή μια δεύτερη ασθένεια όπως π.χ Τριχομονάδωση, που έχει πιάσει το μάτι και προχωρά.
   
 9. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Εγώ τώρα να ρωτήσω κάτι?? Μήπως χρειάζεται να βάλει και κάτι στο μάτι?? Δηλαδή tobrex ή tobradex?? Θα βοηθούσε?
   
 10. mgerom

  mgerom PB Supporter Article Writer

  Θα βοηθήσει , αν πρόκειται για κάποιου είδους βακτηριδιακή μόλυνση.
   
 11. ianos

  ianos Daily Active Member

  Το tobradex έχει πέραν του αντιβιοτικού και κορτιζόνη. Θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός στη χρήση του, γιατί ενώ έχει ένδειξη για υποχώρηση της φλεγμονής, ως κορτιζονούχο καταστέλλει το ανοσοποιητικό του οργανισμού, ποσό μάλλον ενός μικρού οργανισμού όπως το καναρίνι. Ίσως μια αμοξυξιλινη, να ήταν χρήσιμη για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να το πας σε εξειδικευμένο πτηνίατρο και μάλιστα άμεσα.
   
 12. sdc

  sdc PB Member

  Βαλε κοντινή φωτο τα δάκτυλα των ποδιών
   
 13. EYAGGELIA

  EYAGGELIA PB New Member

  Φωτογραφία από τα ποδαράκια θα βάλω αύριο με το φως της ημέρας.Παρατήρησα οτι ξύνει επίμονα το ράμφος στο κλουβί.Μερικές φορές κανει σαν να το τσιμπάει κάτι κάτω από τα φτερά.
  Συγγνώμη αν σας έχω κουράσει!
   
 14. EYAGGELIA

  EYAGGELIA PB New Member

  Kαλημερα,εδώ και μια φωτογραφία από τα ποδαράκια.Εχθές το βράδυ του έβαλα bethadin και τώρα το πρωί την αλοιφή celestoderm.Όσο για το tobrex,δεν το τόλμησα ακόμη.Μην τα μπερδεψω όλα μαζί.Έβαλα και βιταμινουλες στο νερό,να δούμε.Ειναι λιιιίγο ποιο ζωηρουλη συγκριτικά με χθες.
   

  Συνημμένα Αρχεία:

 15. alicedros

  alicedros PB Supporter

  Από την όψη της κοιλιάς θα τόλμησω να πω ότι πρέπει να είναι και πολύ αδύνατο. Ενίσχυσε τη διατροφή του με βραστό αυγό και βιταμίνες στο νεράκι καθημερινά και έξτρα σπόρους (λιμάνι, βρώμη, και, καμελινα, νιζερ, περιλλα λευκή). Όταν το ξαναπιασεις δες λίγο και το στερνο του. Αν το κόκκαλο του στερνου (η λεγόμενη καρίνα) είναι πολύ έξω και "κόβει χέρι" που λέμε τότε είναι αδύνατο! Και νομίζω πως αυτό ενισχύει την υπόθεση που κάναμε περί ευλογιας.

  Υπομονή... Αν είναι ευλογια θέλει το χρόνο της να περάσει.. Περίπου σε μια εβδομάδα τα καρουμπαλα ξεραινονται και πέφτουν.
   
 16. sdc

  sdc PB Member

  Το μαύρο ίσως είναι το ρουθούνι του, και μάλλον στο ράμφος έχει ακάρεα

  δεν θα πρέπει να λαμβάνουν Celestoderm;
  Μην χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο εάν:
  είναι αλλεργικοί σε βηταμεθασόνη ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό του φαρμάκου
  έχει μια λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από ιούς, συμπεριλαμβανομένου του απλού έρπητα, ευλογιάς, και ανεμευλογιάς (ανεμοβλογιάς)
  είχατε μία αλλεργική αντίδραση σε άλλα κορτικοστεροειδή φάρμακα
  Οι χωρίς αγωγή μολυνθέντα δερματικές βλάβες που προκαλούνται από μια μόλυνση με μύκητες ή βακτήρια
  έχουν φυματίωση του δέρματος
  Δεν εφαρμόζουν αυτό το φάρμακο γύρω από το στόμα, στον οφθαλμό, ή πάνω ή γύρω από την πρωκτική και γεννητική περιοχή.

  http://chealth.canoe.com/drug_info_details.asp?brand_name_id=6156
   
 17. EYAGGELIA

  EYAGGELIA PB New Member

  Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές.Έβαλα πολύ προσεκτικά celestoderm για 3 μέρες και μετά μπεταντιν.Το εξωγκομα φαίνεται καλύτερα,δεν έχει φύγει ακόμα.Γύρω-γύρω από το ράμφος και το μάτι έχει χάσει και πούπουλα από το ξύσιμο.Γενικά είναι και αδύνατο,το έπιασα στην κοιλίτσα και πιάνω το κόκκαλο.Εχω επιστρατεύσει βιταμίνες στο νερό,αυγό,τροφή της vitakraft,μήλο,αλλά παρόλα αυτά δεν μπορώ να πω ότι παίρνει τα πάνω του.Παρατήρησα οτι τινάζει την ουρά του και κανει σαν να εχει φαγούρα.Αν ήταν ψείρα,με το epithol,δεν θα είχε φύγει ;
   
 18. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Όχι...το epithol έχει άλλη χρήση ... κοίτα τα φτερά του με κάποιο μεγεθυντικό φακό... ψάχνουμε μαύρα μαμούνια πάνω τους. Η κόκκινη ψείρα δεν φωλιάζει πάνω του αλλά στο κλουβί. Αν έχεις ενδείξεις πως υπάρχουν παράσιτα να μας πεις να δούμε τις λύσεις.
   
 19. EYAGGELIA

  EYAGGELIA PB New Member

  Οι μόνες ενδείξεις που εχω είναι η φαγούρα του και ποιο πολύ προς το βράδυ.Είχα διαβάσει για την κόκκινη ψείρα,ότι τοποθετούμε παγίδες (νωπή χαρτοπετσέτα) .Σε ποιο σημείο είναι καλύτερα να την τοποθετήσω για να είμαι σίγουρη.
   
 20. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Στο κάγκελο που είναι η πάνω πατήθρα ... αν είναι δύο και στις δύο.
   
Φόρτωση...