Καναρίνι δεν κελάηδησε ξανά μετά την πτερόρροια

Συζήτηση με θέμα Καναρίνι δεν κελάηδησε ξανά μετά την πτερόρροια, που ξεκίνησε από nioniachalari, στο Forum 'Ασθένειες Καναρινιών' του PetBirds, 23 Μαρ 2015.

 1. nioniachalari

  nioniachalari PB New Member

  Καλησπέρα είμαι η Διονυσία και έχω ένα κόκκινο καναρίνι τον Κοκκινούλη (ηλικία 1 έτους). Είναι η πρώτη φορά που φροντίζω πτηνό και έχω αντιμετωπίσει κάποια προβληματάκια. Θα με βοηθούσατε πολύ αν μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες. Το έχω 10 μήνες. Κελαηδούσε πάρα πολύ (για να κοιμηθούμε μεσημέρι έπρεπε να τον σκεπάσουμε) μέχρι που ξεκίνησε η πρώτη του πτερόροια περίπου τέλη Οκτώβρη. Όταν ξανα άρχισε λίγο να τιτιίζει μέσα Ιανουαρίου πρήστηκε το πόδι του από το δαχτυλίδι του εκτροφέα. Του έβαλα μια ειδική αλοιφή κι όλα καλά εκτός από την μιλιά του. Κάνει ένα περίεργο ήχο σαν να ¨βήχει¨. Του έβαλα αντιβίωση στο νερό του για εξωτερικά ακάρεα και σταγόνες για τα εσωτερικά ακάρεα. Δυστηχώς καμία αλλαγή. Τον πήγα σε ένα pet shop και μου είπαν ότι το αναπνευστικό του είναι εντάξει. Επίσης το χρώμα του δεν έχει επανέλθει με τα νέα φτερά είναι ξεθωριασμένο. Του βάζω κόκκινη βιταμίνη με ένα ενισχυτικό μέσα. Από φρέσκια τροφή του δίνω μαρούλι, μήλο και αυγό και του αλλάζω την τροφή 2 φορές την εβδομάδα (είναι φαγανό το αγόρι μου). Ελπίζω κάποιος να μου δώσει κάποιες πληροφορίες. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
   
 2. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Aπό που έβγαλε το συμπέρασμα ο πετσοπάς ότι είναι εντάξει το αναπνευστικό του ?
  To κλουβί το ''βλέπει'' καθόλου ο ήλιος η έχει φυσικό φωτισμό ?
  Στο θέμα του χρωματισμού, διάβασε τα παρακάτω :
  Γιατί το καναρίνι μου δεν έχει καλό κόκκινο χρώμα;
  Γίνεται να συντηρήσω το χρώμα καναρινιού χωρίς την χρήση χρωστικής;
  Χορήγηση χρωστικών ουσιών στα καναρίνια Κόκκινου Παράγοντα
   
  Τελευταία επεξεργασία από moderator: 14 Ιουλ 2016
 3. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Διονυσία, ανέφερε σε παρακαλώ και τα ονόματα όλων των σκευασμάτων και των τροφών που του έχεις δώσει.
   
 4. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Και μαζί με όλα τα άλλα περισσότερες (όσες ποιο πολλές μπορείς) για το συγκεκριμένο.
  Κυρίως όνομα, συσκευασία, προμηθευτής.
   
 5. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Στοίχημα ότι είναι η γνωστή χύμα....
   
 6. nioniachalari

  nioniachalari PB New Member

  Πρώτα από όλα ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση. Η κόκκινη βιταμίνη είναι η χύμα. Το ενισχυτικό που μου έδωσε το petshop είναι το Raff Prontocolor (κόκκινο καπάκι-άσπρη συσκευασία κυλινδρική με ένα κόκκινο καναρίνι απ'έξω). Τα φάρμακα είναι: aviomycine solution για το αναπνευστικό του (ξέχασα να σας αναφέρω ότι ακουγόταν σαν να ρουθουνίζει όπως τα μικρά παιδιά όταν έχουν συνάχι) και το acaricine spot on (για τα ακάρεα). Επίσης η κρέμα που του έβαλα για το ποδαράκι του είναι η beaphar epithol-en wondzalf (πολύ καλή ηρέμησε μετά το πρώτο 24ωρο). Δεν τον βλέπει ο ήλιος μέσα στο σπίτι (εννοώ να πέφτει επάνω του) αλλά είναι κοντά στην μπαλκονόπορτα και έχει φυσικό φως μέχρι το βράδυ. Τον βγάζω έξω όταν δεν έχει κρύο (σπάνια τον έχω βγάλει τον χειμώνα γιατί φοβάμαι) και κρεμάω το κλουβί πάνω σε έναν τοίχο αλλά και πάλι δεν πάει πάνω του ήλιος.

  Paianas ευχαριστώ πολύ για τα άρθρα τα διάβασα. Μην νομίζετε ότι το βασικό μου πρόβλημα είναι η εμφάνισή του κυρίως με ενδιαφέρει η υγεία του, όλα τα άλλα μετά.
   
 7. misalouris

  misalouris PB Supporter Article Writer

  Ότι χειρότερο.. να της δώσεις "δρόμο".
  Μιλάμε γι "http://petvendas.com/products/RAFF-%7B47%7D-RAVASI-%252d-PRONTOCOLOR-150gr-.html"?
  Αν ναι καλή είναι .
  Όταν οι ειδικοί κρίνουν εγώ τουλάχιστο σιωπώ... ότι πει ο γιατρός.
  Είναι ότι καλύτερο για τέτοιες περιπτώσεις και όχι μόνο.
  Νομίζω πως η μόνιμη θέση θα πρέπει να είναι το επιθυμητό ...
  Μόνιμα μέσα ή έξω... (καλύτερα το έξω) .. χωρίς όμως μετακινήσεις που αλλάζουν τις θερμοκρασίες αμέσως με 10 - 12 βαθμούς διαφορά... πριν προλάβει ο οργανισμός να προσαρμοστεί.
  Και το χειμώνα να μην τον φοβάσαι ... ειδικά αν το πουλί είναι από το φθινόπωρο έξω, αρκεί να μην υπάρχουν ρεύματα πάνω του και να είναι σε μέρος κάπως προστατευμένο...
   
 8. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Επίσης, η απευθείας έκθεση στον ήλιο, τις ώρες που οι ακτίνες του δεν πέφτουν κάθετα δηλαδή το πρωί ή αργά το απόγευμα, μόνο καλό κάνει.
   
 9. nioniachalari

  nioniachalari PB New Member

  Γνωρίζετε την ονομασία κάποιας βιταμίνης για να του δίνω? Ναι το ενισχυτικό αυτό είναι (μία μικρή διαφορά στην συσκευασία έχει αλλά αυτή είναι η μάρκα). Και μέσα στο σπίτι έχει μόνιμη θέση. Από ότι καταλαβαίνω για να τον βγάζω έξω τα μεσημέρια να λιάζεται θα πρέπει να έχω ανοίξει λίγο πιο μπροστά το σπίτι για να εξοικειώνεται ομαλά με την διαφορά θερμοκρασίας χωρίς όμως να είναι στο ρεύμα. Γιατί άραγε πιστεύεται ότι δεν κελαηδάει καθόλου και κάνει σαν να τον ενοχλεί κάτι στο λαιμό του (σαν βήχα)? Μετά το επεισόδιο με το ποδαράκι του λες και σοκαρίστηκε, τι να πω. Μέχρι και κελαηδίσματα του βάζω να ακούει από τον υπολογιστή. Τις περισσότερες φορές κάνει σαν τρελός να βρει από που ακούγεται ο ήχος, μήπως να του πάρω ένα φιλαράκι να έχει παρέα?
   
 10. Paianas

  Paianas PB Known Member Article Writer

  Προσωπικά σε βρίσκω καλυμμένη από πλευράς φαρμάκων .
  Μπορεί να έχει κρυώσει (αυτά τα μέσα έξω όπως ειπώθηκε κάνουν κακό παρά καλό) η να έχει κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα.
  Αν έδωσες τουλάχιστον βδομάδα το aviomycine πρέπει απλά να το προφυλάξεις από αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και να περιμένεις .
   
 11. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Σε αυτήν την περίπτωση, με αυτά τα συμπτώματα, μιλάμε κατά πάσα πιθανότητα για ασθένεια. Οι ασθένειες που μπορούν να προσβάλλουν το αναπνευστικό είναι πολλές, όπως ασθένειες που προκαλούνται από ακάρεα, άλλα παράσιτα, βακτήρια, μήκυτες. Η κάθε ασθένεια που προκαλείται από αυτές τις αιτίες, χρειάζεται διαφορετική θεραπεία - αντιμετώπιση.

  Έχεις τη δυνατότητα να το πας σε κάποιο εξειδικευμένο ιατρό για να εκτιμήσει την κατάσταση του;
  Σε καμία περίπτωση. Θα καταδικάσεις και αυτό στο ίδιο πρόβλημα.
   
 12. nioniachalari

  nioniachalari PB New Member

  το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω κάποιον γιατρό στον Πειραιά για να τον πάω. Είμαι σε αναζήτηση. Που θα πάει θα βρω. Για αυτό απευθύνθηκα σε εσάς για αρχή για να ξεκαθαρίσω λίγο το τοπίο. Σας ευχαριστώ όλους πολύ. Και μια γρήγορη ερώτηση, το καρότο να του το τρίβω ωμό η πρέπει να το βράζω? (θυμάμαι ότι για το παντζάρι έλεγε το άρθρο να το βράζω μήπως κάνω λάθος)
   
 13. Stavros

  Stavros PB Administrator Staff Member

  Καλά έκανες. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα σωρό υποθέσεις για αυτό που πιστεύουμε ότι έχει το πουλί και να σου προτείνουμε άλλα τόσα φάρμακα για να δούμε τι θα γίνει και έτσι να αποκτήσουμε και εμείς μεγαλύτερη εμπειρία σε βάρος του πουλιού.

  Ξεκίνησε ψάχνοντας αυτή τη λίστα https://petbirds.gr/threads/Πτηνίατροι-Ειδικευμένοι-στα-Πτηνά-Κτηνίατροι.1091/ και αν θέλεις, ενημέρωσε μας για τις εξελίξεις.
   
 14. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Το acarine πως το έδωσες στο πουλί?
   
 15. nioniachalari

  nioniachalari PB New Member

  την 1η βδομαδα του βάλαμε 2 φορές (ανά 3 μέρες περίπου από μια σταγόνα στο σβέρκο του εννοείται κάτω από τα πούπουλα να έρθει σε επαφή με το δέρμα) την επόμενη βδομάδα καθόλου και την μεθεπόμενη πάλι 2 φορές.
   
 16. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Πώς αντέδρασε το φάρμακο στο πουλί?
   
 17. nioniachalari

  nioniachalari PB New Member

  αν εννοείς αν είχε κάποιο αποτέλεσμα, όχι δεν είχε, δεν άρχισε να κελαηδάει. Κατά τα άλλα δεν παρατηρήθηκε κάτι άλλο. Πρόσεξα σήμερα το μεσημέρι ότι του έχουν πέσει πάλι κάποια μικρά φτερά του. Επίσης του έβαλα το απόγευμα για πρώτη φορά βραστό καρότο και έχει πάθει πλάκα, του αρέσει πολύ.
   
 18. TheBigL

  TheBigL PB Member

  Επειδή πολλά έχουνε ειπωθεί για τα ακάρεα της τραχείας γιαυτό ρώτησα αν είχες δει κάποια συμπτώματα που να σε οδήγησαν σε αυτό.
   
 19. BabisNL

  BabisNL PB New Member

  Από προσωπική εμπειρία και μόνο, προερχόμενη από το πουλάκι της φωτογραφίας. Έχουμε περάσει βράδυα που τον ακούγαμε να αναπνέει σα σφυρίχτρα να βήχει και να φταρνίζεται. Αφού περάσαμε όλες τις φάσεις (μάλλον έχει ακάρεα τραχείας, πάμε στο γιατρό 3 φορές, δώστου σταγόνες στο σβέρκο και αντιβίωση κατόπιν συνταγής γιατρού) διαπιστώσαμε μόνοι μας ότι τα "συμπτώματα" εμφανίζονται πάντα μετά από πτερόροια και σε μέρες με χαμηλή υγρασία. Να αναφέρω δε ότι με τη χρήση υγραντήρα και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ μπάνιο (είναι τρελός με το νερό) το πρόβλημα εξαφανίστηκε. Γενικά αυτό που θέλω να πω είναι ότι πριν τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμακευτικού σκευάσματος χρειάζεται η γνώμη έμπειρου πτηνιάτρου με κατά προτίμηση εξειδίκευση σε ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ.
   

Μοιραστείτε

Φόρτωση...